icon

Som zúfala a neviem čo robiť

havedka
5. mar 2013

mamicky je mi velmi tazko,mam uz 18rocneho syna,s ktorym mam uz asi od 14rokov velke vychovne problemy,posledny rok sa jeho spravanie dost zhorsilo,bere travu,a ine drogy,vela úpije,fajci,nikam nechodi do skoly ani nepracuje,chodi si domov ako sa mu chce,mam este dve deti,jedno postihnute,velmi zle prospieva rodine,peniaze na neho uz ziadne nedostavam,mam sto chuti ho vyhodit z domu,ale ako matke boli ma s toho pocitu srdce,ale nemozem dalej,povedat si neda,ma svoj zivot nepocuva ma,co mam robit???

jana121212
5. mar 2013

@havedka bohuzial je velmi tazko odhadnut co sa stane, ked ho vyhodis, podla mna sa z toho sam nevyhrabe, bude prespavat po kamaratoch, mozno po parkoch, ale hlavne bude mat "pokoj" a nikto ho nebude buzerovat, cele dni bude hulit a mat pohodicku. a nevyhrabe sa ani ked bude byvat s tebou a nemyslim si, ze by bol ochotny chodit do nejakeho centra a pocuvat tam mudre reci psychologiciek. z toho co pises mi trochu pride, ze ta syn naschval provokuje, neviem si predstavit, ze by naozaj vsetko toto predaval a vystatoval sa tym. pride mi to skor ako snaha hrat sa na doleziteho a zaujimaveho. on sam mozno vie, ze ma problem, ale pred tebou si to neprizna a naschval este vyvolava konflikty. neviem ci je policia dobry napad, to by som si nechala ako uplne krajne riesenie. kedysi velmi davno, asi 10 rokov dozadu, som videla v televizii jedneho muza, obcas postrehnem v casopise rozhovor s nim. je to byvaly alkoholik a pomohol viacerym narkomanom, alkoholikom tym, ze si ich zobral byvat k sebe. tu je s nim rozhovor http://zivot.azet.sk/clanok/6483/tato-ich-lubi.... a jeho blog http://schwandtner.blog.sme.sk/ , priblizne v strede napravo je miesto, kde sa da napisat autorovi. ja by som mu skusila napisat a spytat sa jeho na nazor, pripadne sa spytat ako to funguje u neho doma, ci by ti bol ochotny pomoct so synom a potom uz len vymysliet ako tam syna odvezies. on bude moct hocikedy od neho utiect, ale zevraj takmer ziaden narkoman este od neho neutiekol

jfd
5. mar 2013

@nikolet_89
@havedka
@svetllana
Když blbečka, kterej machruje s dýlerákem brka za pjet euri pošlete na Metadon, tak se vám akorát tak šprajcne eště víc, nehledě na to, že to bych se vám teda vysmála aji já. Jsou to lži, všecko lži!!!! Feťák nemachruje, feťák se schovává!
Havedka, ty můžeš tak leda doufat, že to přežije
Neodsuzuju nikoho za nic, jasně 200 let studování teorie může člověka opravňovat k domění, že ví co a jak. Ale kolik tu je mamiček teoretiček, který melou takový kraviny, že byste jim jednu natáhli? A s timhle se to má podobně. Navíc iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel.

zeleny_cajik
5. mar 2013

@havedka Ahoj, vela o tejto teme prakticky (nastastie) neviem a dufam, ze nebudem nikdy vediet, ale citavala som blog Vladimira Schwandtnera a ma celkom dobre vysledky so svojim pristupom. Mozno by som sa skusila s nim skontaktovat, ci nevie pomoct. Velmi drzim palce, aby sa ti vratil syn spat.

itwasajoke
5. mar 2013

@jana121212 tento pan dostal z drog aj ludi ktorych si pametam ako prespavali po branach v nasom sidlisku 😔 suhlasim z nazorom ze mlady sa z toho sam evyhrabe ...ja ot vidim takto...on vola svojim sposobom o pomoc @havedka a myslim z evyhodit ho z domu je presne opak toho co ocakava zufali clovek ktory krici o pomoc takymto sposobom...on potrbje pomoct nie s amu otocit chrbtom 😔 ja som viac menej tiez teoretik 😔 ale zo svojho okolia a hlavne blizkeho mam velmi vela fetkakov ktory skocili vselijako tazko s ahlada recept na "spravne" riesenie...lebo kazdy pribeh ktory poznam skoncil inak ...ale vacsina stastne najme tam kde s arodicia nevzdali deti za zaidnych okolnosti ...vyhodenie z domu bude kontraproduktivne si myslim 😔 treba nasjt riesenie ine...to ako s achova a pritahuje svoju pozoronost je podla man trosku komplex z toho ako zije...pises ze mate aj postihnute dietav domacnosti co mi je uprimne luto...no mozno by som aj tam hladala pricinu dosledku toho ako s asyn zospul...v ziadnom pripade ho vsak netreba lutovat al eskor snazit s aho pochopit a mozno najdete vhodnu cestu ako z tohto von...on potrebuje pomoct nie odvrhnutie...tot moj pohlad...

dadulienka
5. mar 2013

@havedka Ahoj tu nemá teraz zmysel hladať príčinu....myslím čo sa týka diskusie....
Robila som so závislými , velmi podobne sú na tom aj iný rodičia ako Ty...je to ,,beh na dlhé trate"...
každopádne zdá sa že hoci Váš problém trvá už tolko rokov...o podstate liečby resp. vôbec drog máš naozaj velmi málo informácii...jediné čo môžem povedať je ísť napsať do Centra na Hraničnú, kde píšeš že má kartičku a riešiť to tam...môžeš tam ísť aj ked si príbuzná bez neho...sa poradiť...liečba nespočíva v tom, že mu budeš len kontrolovať moč...to si oni velmi dobre vedia aj sfalšovať...resp...vyrátať...ale liečba je kombinácia viacerých faktorov...
Ak mal v moči aj morfín...to nie je len o ,,tráve" ale bud jednorazovo o aj heroíne alebo aj niektoré lieky morfín obsahujú...každopádne hádam si neuverila, že to má z maku....najma ked popisuješ ako sa správa....
Rada by som ti pomohla aj osobne, ale mám pred porodom a už nepracujem v tejto oblasti...ked ale chceš napíš do IP, môžem ti dať kontakt...

sendy182
5. mar 2013

@havedka veľa síl do toho nerovného boja.........nečítam celú diskusiu..........odkiaľ berie na to peniaze?.........akú má partiu.....má dievča.....? skúsila by som sa s ním porozprávať......čo bude ďalej....predsa ty neohrozíš svoje mladši deti....nikdy nevieš čo bude neskôr.....absťák......choroby.....môže aj vás nakaziť......tam by som bola nekompromisná.......nie kvoli sebe ale hlavne kvoli deťom všetkým deťom........on nechce mať deti? prácu,auto..... iba liečenie je jeho môžnosť ak s tým nevie prestať..............prestane? to záleží v akom štádiu je teraz.........vyhodiť by som ho nevyhadzovala.......a čo na to tvoj muž?............

svetllana
5. mar 2013

@jfd Ja toto vsetko velmi dobre viem. Mam bohate skusenosti..zial.

meloa
5. mar 2013

@havedka..prikláňam sa k názorom @jfd a @svetlana ....teória je len teória...a navyše ak nechce...a taktiež žiadny feťák sa neprizná, že s tým má problém.... a pokiaľ aj díluje v malom množstve ( že čo zarobí, si kúpi pre seba....) taký pre policajtov nie je zaujímavý...a ak aj náhodou díluje - možno ho aj sledujú...ale oni sa potrebujú dostať k velkej rybe... myslím, že v jednom príspevku to jfd odhadla celkom reálne (myslím, že na druhej strane) .chýba mu autorita, takýmto spôsovom púta pozornosť... a viac ako liečenie možno pomôže resocializačný pobyt....

briketa
5. mar 2013

@jfd @havedka z maku cisty morfein nikdy nedosiahnes. k morfeinu sa da teoreticky dostat jedine purifikacnymi krokmi ako pri vyrobe heroinu. su to chemicke procesy a je to na laboratorium.

ja skusenosti nemam, ale robila som skusku zo vsetkych narkotik, zlozenia, vyroby a odhalovania v ramci skoly

svetllana
5. mar 2013

Inak akoze riesime tu narkomana a pritom ani nevieme, co realne uziva a kolko. Ja som sa pytala, ci mava abstaky..Je on vobec zavisly?

meloa
5. mar 2013

ako vyzerajú také absťáky?

briketa
5. mar 2013

@havedka @jfd @svetlana
Vpichovanie kokainu sa robi len v pripade,ze niekto snupat nemoze, lebo to unho vyvolava zvracanie.
Je tam vsak problem, ze ucinok vpichnuteho kokainu vydrzi len kriticky kratko a kokain ako taky je strasne drahy, preto sa to v reale nerobi.
Este jeden sposob je zavadzanie do konecnika.
Takze pokial nie je "rich kid" (dieta z bohatej rodiny) tak na kokaine takmer na istotu nebezi.

maruska24
6. mar 2013

@svetllana myslíš že nie je závislý? dá sa vôbec nebyť závislý od drog ak to berie už hodne dlhú dobu? a ako díler má k tomu pravdepodobne aj vhodný prístup. K tým policajtom, keby mu na to prišli, tak ho zhabú, pretože ten dodávateľ, skutočný boss, vždy podhodí tú malú rybu. A by ste sa divili, kto všetko za tým je a kto namáča do takéhoto "biznisu" obyčajných ľudí.

K tomu koksu, ak ho šňupe pravidelne, to by zistila skrz znakov pod nosom a ústach, pichanie drog zistí podľa vpichov na tele /pravidelnosť sa zakryť nedá/. Ako díler sa ku koksu môže v pohode dostať, zjavne má aj svoje odberateľské cesty, ale už sa objavili aj alternatívy lacnejšej drogy podobnej koksu. Toto je diskusia na dlho a hlavne to problém v rodine nevyrieši, ten sa mal podchytiť už v úplných zárodkoch. Či pochybila rodina, alebo mal chlapec len to "šťastie" že sa dostal do "správnej" partie.... toto už problém nevyrieši. On sám si musí uvedomiť čo robí, komu ubližuje, prečo to robí a či chce ísť z toho von a mať ešte nádej na život.

dazdovka
6. mar 2013

@havedka moja rada - v tichosti predat byt, kupit inde, zmenit telefonne cislo, kontaktovat ho jedine z utajeneho cisla, komunikovat jedine ohladne resocial4zacneho pobytu kam by mal ist ak este chce niekedy zit s rodinou, proste sokova terapia... Chlapec sa ma prilis dobre u Teba, ale zivot je o inom, vyuziva Ta a nici, na to nema pravo, uz je dospely, nech si vytvori zazemie sam ked je taky mudry.

svetllana
6. mar 2013

@briketa Viem 😉 A myslim, ze @jfd tiez. Od zaciatku tvrdime to iste, len sme to nerozvadzali.

cecil36
6. mar 2013

@havedka bohuzial ine ako radikalne resienie neexistuje. Je to jedno z najtahsich rozhodnuti v zivote rodica, ale inak mu bohuzial nepomozes, len tak, ze si sam svojim padom uvedomi situaciu. Necakaj, ze to bude za chvilu. Mozno to bude trvat roky, mozno mesiace.... a bohuzial je i ta moznost, ze sa nezmeni nikdy a polozi ho to. Pokial vsak bude mat kde spavat, mat sa coho najest, nie je nuteny nic menit. Viem to, zazila som pobodnu situaciu (nastastie nie s dietatom), ale isty cas so mnou byvala dcerka jednej znamej, ktora brala drogy. Ani to, ze mala 2 rocne dieta ju nevedelo prinutit, aby sekla s drogami. Ak by som malinku nemala u seba, bola schopna ju o 2 v noci zobrat do mesta ci kadejakych brlohov po davku. Pomohlo, az ked ju matka vyhodila z domu a dieta slo k druhym starym rodicom a mlada do väzenia. Takze urcite sa nebude menit kvoli vam, len ak bude on sam chciet. A to zatial nechce, nema dovod. Vyhovuje mu to takto. Takze moja rada: Vymenit urgemtne zamky a zbalit najnutnejsie veci do igelitky 😒

cecil36
6. mar 2013

@hexena fetak akceptuje iba riesenia, ktore mu vyhovuju. Dohoda s fetakom je nemozna!

svetllana
6. mar 2013

@maruska24mne ozaj netreba vysvetlovat nic ohladom drog. 😅 Ja len pisem, ze do jej rodiny a k tomu chalanovi do zivota nevidime a niektore info su divne, hlavne preto, ze viem "nieco viac" o drogach. Chlapec predava len travu...
A nie, ja by som sa skutocne nedivila nicomu....Prispevok si mohla adresovat skor zakladatelke ako mne 😉.

cecil36
6. mar 2013

@havedka este otazocka, nestoham citat vsetko, ake drogy berie? Synteticke ci "prirodne"?

sonickaka
6. mar 2013

Môj intelekt nedozrel do štádia, aby som pochopila takého situácie. chalan je konfliktný od štrnástich rokov, to je čo detsko alebo muž???? Myslím, že zasran, čo je odkázaný na mňa a kedže ja ho chovám, venujem mu svoju pozornosť , vyžadujem spätnú väzbu, tzv rešpekt. Mám takého chlapca, škola šport a domov. žiadne flákačky, proste vie kto je pánom v dome. A samozrejme som aj jeho najlepšia kamarátka. Ak by náhodou, 🙂 🙂 🙂 začal vytrčať rožky skutočne nemám problém ho umiestniť do nápravného zariadenia bez mihnutia oka. Deti by mali vedieť ako sú v živote prepletené dobré a zlé cestičky ,kam sa to v živote dá dotiahnuť. Určite nebudem čakať kým mi chlapec dospie, lebo na neho ešte niečo beriem a nebudem čakať kým ma začne vykrádať. Problém treba riešiť hned, v zárodku. Mám sestru a má takýto problém s chalanom, ktorý má dnes deväťnásť rokov a trvá to už tri roky a sem tam jej niečo ukradol, ušiel z domu a viete čo dnes robí, pchá sa mu ona do zadku. Výborný recept ako niekomu pomôcť, ved lepšie ako by malo puknúť materinské srdce. Ona to síce neprizná, ale presne takto ho vychovala. Ja sa pýtam čo robia deti od trinástich rokov po večeroch v meste, na diskotékach, no s tým ich zakrpateným mozočkom je ťažko rozoznať následky detskej ješitnosti a zvefavosti a potom je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Už len preto, že ma nerešpektuje a neváži si ma ako matku vyhodila by som ho ako psa. Kruté, ale realita.

didi44
6. mar 2013

@havedka ...ja vidim styri riesenia:
1) vysvetlit dotycnemu, ze ak chce byvat pod mojou strechou, bude zit oodla stanovenych pravidiel
2) navsteva uradu prace soc.veci a rodiny
3) podanie tr.oznamenia
4) zbalit veci, vystahovat z bytu..v pripade akejkolvek snahy prist podgurazeny alkoholom a drogami volat policiu a nevpustat do bytu...

sendy182
6. mar 2013

@sonickaka vyhodiť ale nie je riešenie... 😉 ..nevieš kde ho nájdu a v akom stave ho nájdu.....rodičia by mu mali pomôcť no on o tú pomoc musí stáť nie len o ich peniaze 😠 😠 😠 😠 ...........ja to vidím tak že on bude robiť väčšie problémy....... 🙄

sonickaka
6. mar 2013

@sendy182 akceptujem, ťažko je to zhrnúť do pár riadkov. a myslím, že príliš málo do toho vidíme aby sme to posudzovali, viac menej som písala čo by som urobila ja. Ale podľa toho čo matka písala, snaží sa chlapcovi pomôcť od štrnástich rokov, nechcel pomoc asi ked stále padal viac a viac dolu vodou. Proste dieťa čo je v pohode, nejde touto cestou.

sendy182
6. mar 2013

@sonickaka viem ako si to myslela 🙂 .......no tiež si mnyslím že by tá mamička nemala kľud ak by ostal na ulici. 🤐 🤐 🤐 🤐 ...predsa nám je cudzí no je to jej dieťa aké také ale jej dieťa..........s týmto problémom už len psychológ môže pomocť no asi už len matke........

sonickaka
6. mar 2013

@sendy182 To čo som písala o mojej sestre, že chalan jej ušiel z domu, lebo mal osemnásť a myslel si že je Herec, o týždern jej napísal sms a so stiahnutým chvostíkom sa doplazil a miesto toho aby ona radikálne zaviedla určité pravidlá, tak sa emociálne zosypala, že grázlik sa mi vrátil a vydiera ju ďalej. Ona sa tvári že je všetko Ok, hrá divadlo a to len preto, aby nevyzerala, že nezvádla situáciu.
Je mi ľuto matky, lebo dilema vyhodiť -nevyhodiť je ubíjajúca, ale ked nerobí, nerešpektuje interný poriadok, nech sa drží vlastného,ale mimo spoločnej strechy. Proste vabank, bud sa chalan pozbiera, alebo mu to bude jedno, vlastne jedno mu to je už aj teraz ked nerešpektuje matku a súrodencov.

havedka
autor
6. mar 2013

@dadulienka dakujem rada si popisem,ja som tomu neverila ze to ma z maku,bolo to pred rokom ale skor v centre mi vraveli ze to ma asi z maku keze den pred tym jedol makovnik

havedka
autor
6. mar 2013

@cecil36 ja neviem,len co vravi ze uz mu nestacia mekke drogy akoze trava ale potrebuje tvrde,ja sa nevyznam v tom on sam mi to vravi ze snupe,picha abstatky ma tak raz za tyzden asi,a to ked uz nema vobec peniaze,aj vcera bol pod vplyvom dacoho viem to podla spravania,a stale ma problem s nosom,asi si to dava nosom

didi44
6. mar 2013

..vyhodit je v tomto pripade z nudze cnost... 😀
...a riesenim by bolo.....o jednom takom viem, ale je riesenim na cinsky sposib a preto ho tu rozoberat nebudem...

havedka
autor
6. mar 2013

som si vedoma ze syn tymto sposobom aj vola o pomoc,verte mamicky stale mu ponukam pomocnu ruku stale,kazdy den ho prosim dohovaram ze staci ak si najde aspon dake brigady,nebude domov chodit pod drogami a aspon do 23 pride domov,nechcem od neho tak vela stale mu to vravim,davam mu dost jasne najavo ze som stale tu pre nehio a som ochotna mu pomoct,dokonca som mu povedala ze aj ked sa prestahuje som ochotna mu stale prat ,a neni problem mu dat aj jest

veronkaj
6. mar 2013

@havedka a to robíš veľkú chybu, viem srdce matky je srdce ale ak ho máš rada takto mu pomáhaš do hrobu.

nesmie si byť istý takými vecami, ty si mu dala čo si mala a teraz ked má 18 a vie mať nároky tak aj zodpovednosť. MOja mama ma vyhodila z domu ked som mala 18 v taške pár vecí a nič iné , 3 dni som bola u kamošky potom som si prenajala byt, a žila - neskutočne ťažko kým som si mohla dovoliť niečo kúpiť na seba musela som šetriť, veľmi naozaj veľmi skromne s jedlom a potom to bolo postupne lepšie. Naučila som sa riadne si pritiahnuť opasok a snažiť sa vyžiť z mála čo mám, postupne som si kupila čo som potrebovala, našla lacnejší prenájom s kamoškou a postupne sa naučila vybavovať a riešiť veci, hospodáriť s peniazmi aj riešiť problémy. s mamou sme v kontakte aj všetko ale dnes mám vlastný byt a ak toto tvoj syn nepochopí že sa musí naučiť zvládať sám tak mu nepomôžeš aj ked zo začiatku to bude mať veľmi ťažké musí sa naučiť že jediná ruka na ktorú sa môže 100% spolahnúť je jeho vlastná. takže dať ultimátum posledné ak nie tak ho pošli z domu preč, a už je to na ňom, obava že tam vonku sa stane niečo najhoršie sa naplní aj doma pri tebe .