icon

Som zúfalá. Kde robím chybu?

renatkako
13. júl 2015

Prosím poraďte mi, neviem kde robím chybu, neviem čo robím zle. Mám 5 ročného a ročného syna. S tým starším synom mám stále problémy. Jeho správanie je niekedy neznesiteľné a ja neviem ako sa mám v takej situácii správať a čo mám s ním robiť. Všade kam ideme tak robí zle, bije ostatné deti, kričí, ak ho upozorním aby nekričal tak kričí z plného hrdla ešte viac, kope a bije aj mňa....... Za posledné dni sa za neho aj s manželom veľmi hanbíme, nechcem mu capnuť po zadku pred davom ľudí alebo na ihrisku plnom detí a mamičiek, snažím sa mu dohovárať, že to čo robí je škaredé a nerobí sa to. Keby bolo na mne tak s ním asi nikam nechodím ale keďže len cez víkend sa nám manžel môže naplno venovať tak si robíme rodinné výlety. Vôbec nepomáha dohováranie, zákaz, nerobíme mu nič zlé veď má všetko čo potrebuje a čo chce. Snažíme sa ho nerozmaznávať ani biť. Vždy ak máme niekam ísť tak mám strach z toho ako sa bude správať a ak tam budú aj deti tak sa bojím koho zase bez príčiny zbije. Chceme ísť na dovolenku ale veľmi sa bojím ako to tam dopadne. Chodí do škôlky a aj tam je veľmi zlý a deti sa mi stále sťažujú, že ich bije. Bola tam aj detská psychologička a výsledok bol, že chlapec má Aspergerov syndróm a sklon k autizmu. Ako autista mi nepripadá, nie je samotár ani nemá imaginárnych kamarátov, pripadá mi normálny len hyperaktívny. Ak mu zakážem jeho činnosti, ktoré má rád (tablet, TV...) je mu to aj tak jedno. Čo mám s ním teda robiť? Máte niekto skúsenosti čo zaberá na takéto detičky? alebo zájdem zas k psychologičke.

timea7
14. júl 2015

@emily_666 je normálne, že 5 ročné dieťa hryzie?! A pani učiteľka je normálna?! Nesekla sa vo veku dieťaťa?!

moniciak
14. júl 2015

Tak k psychologičke určite keď máte spomínané podozrenie, aspoň budete vedieť na čom ste. Ale zas nahliadnime trochu do minulosti. Ako by to riešili naši rodičia alebo starí rodičia??? Podľa mňa by to zo mňa vytĺkli aj bez psychologičky 😀 Čo sa mňa týka, môjmu dieťaťu stačí väčšinou 1- 3 krát povedať a je to. Občas sa síce stane, že musím zakročiť a vtedy používam vyhrážky (nepôjdeš tam a tam, nedostaneš toto), nezáujem (funguje prekvapivo, lepšie než bitka, stačí výrok "fajn, mne je to jedno, rob si čo chceš"- to som vyčítala z pedagogiky Dona Bosca) 😀. Bitka na našu veľmi nefunguje, hoci mojím mužom tiež občas stratíme nervy (záležitosť raz za 6 mesiacov). Ale na druhej strane, toto sú veci, ktoré platia na našu dcéru. Ty si s tvojim synom od narodenia, ako matka by si mala presne vedieť čo naňho platí. A začni to riešiť čím skôr aby sa s ním nálepka neposlušného a agresívneho dieťaťa neniesla po celý život. Učiteľka v MŠ totiž musí o dieťati napísať aj pár slov do ZŠ 🙂

luuubik
14. júl 2015

@vintage_lady hoci ste reagovali na inu diskutujucu, vyjadrim moj nazor: vobec si nemyslim, ze to je trapne. Integracia ma vyznam, ked ma prinos pre obe strany, pre 'normalne' aj 'ine' deti. Clovek nemusi byt vobec specialny pedagog, aby vedel posudit jedno: ked dieta s poruchou vyslovene ohrozuje a zle vplyva na ostatne deti, nema co medzi nimi robit! Az ked sa dostane do stadia, ze svoj hnev vie ovladat, prosim, nech sa integruje, ale nemoze dvadsat deti, doplacat na jedno, to je zdravy sedliacky rozum, ktory mi nikto nevyhovori. Co by ste povedali, keby dieta s takouto poruchou vazne ublizilo vasmu dietatu? Apropo - mozno vy nepoznate matku, ktora nezvladnutelne dieta ospravedlnuje diagnozou, ja teda ano a rozum sa mi zastavuje!

timea7
14. júl 2015

@luuubik absolútny súhlas, mala som v triede deti s aspergerovým syndrómom, deti s telesným postihnutím, raz aj dieťa nechodiace, dieťa s diagnózou hydrocephalus a ďalšími postihnutiami. Pokiaľ ostatné deti nie sú ohrozované, je integrácia pre všetkých, aj pre mňa prínosom, ak dieťa nie je schopné zvládnuť pobyt v kolektíve bez viacnásobných dennodenných agresívnych výbuchov, trpia tým všetci, ono samo asi najviac. Integrovať a integrovať je obrovský rozdiel.

maminuska
14. júl 2015

@timea7 ja integráciu nepovažujem za všemocnú a správnu , v určitých prípadoch môže značne uškodiť hlavne postihnutému dieťaťu . Boli sme integrovaný a neprinieslo nám to nič dobré , od nezvládnutia triednej učiteľky až po výsmech spolužiakov. Teraz píšem o tej postihnutej dcére.

vintage_lady
14. júl 2015

@luuubik preto som písala, že tam bol problém asi inde. takéto deti majú asistenta, alebo keď nepomôže, vtedy sa odporúča špeciálna škôlka alebo škola. Veru, tie maminy, ktoré poznám, to našťastie nerobia. ani ja to nerobím, možno trochu irónie, ale "také " dieťa, môjmu neublíži, lebo sám je "taký " ale naozaj musím súhlasiť , určite by sa nemalo správanie týchto detí ospravedlňovať diagnózou.

didi35
14. júl 2015

@renatkako skus si nieco precitat o terapii "cesta". Mozno ta to zaujme, su s tym krasne vysledky, sama som absolvovala terap. vycvik. drzim palce

timea7
14. júl 2015

@maminuska presne to som mala na mysli, tiež som mala v triede dieťa, ktoré síce ostatné nenapadalo, agresívne nikdy nebolo, malo epilepsiu, čo by vôbec nevadilo, len malo aj mentálny postih a pobyt medzi ostatnými deťmi ho za tri roky nika neposunul. Bohužiaľ, s rodičmi bola veľmi ťažká komunikácia, prebrali sa až na ZŠ, odkiaľ dieťa museli vziať. Ono netrpelo, nebolo schopné si uvedomiť svoju inakosť, ale ako som písala, pre neho by bolo väčším prínosom, keby navštevovalo školu s menším počtom detí, so špeciálnym prístupom.

vintage_lady
14. júl 2015

A mimochodom, aj takéto deti sú obeťami sikany a posmechu. Bohužiaľ , vlastná skúsenosť.

sardinka333
14. júl 2015

@vintage_lady to že vy nepoznáte ,,ani jednu matku čo nevhodné správanie akceptuje,, neznamená že sa to nedeje. Takéto deti maju asistenta - ha, ha..to je len utopia v bežných ZŠ minimum, proste ,,pláva sa systémom,, ...a že sa odporuča špec. škola? Viete kolko rodičov sa tejto nalepky bojí a nedá dieťa do špec. školy ak to nie je vyslovene nutné lebo klasická škola ho nevezme. Ani ja by som asi nedala ak by bola možnosť chodiť do bežnej ZŠ..v špecke niektoré ešte viac zakrneju a vplyv asociálnych detí ani radšej dalej nerozvádzam kolko ich tam bolo a čo za ,,nonsensy,, robili. Ja by som nedala svoje dieťa do špeciálnej školy kde je polovica detí potomkovia asociálov z istých mestských oblastí kde večer ani nufak z domu nevystrčiť plus romovia a zvyšok su naozaj postihnuté detičky ako ,,davníci,, dmo..Takže chapem tých čo sa špec. bránia zubami nechtami....

@timea7 suhlas..ja tiež nemám nič proti integrácií...mala som dve spolužiačky na škole vozičkarky a boli a su mi velkym prikladom ako žiť aj s hendikepom, ale proste tu niektorým nevysvetlíš, že je rozdiel byť napr. vozičkar, DMočkar, kludne aj autista ak nemá vážny problém v socializácií tak naozaj može byť obohacujuci pre spoločnosť, ale ak ohrozuje ostatné deti napr. agresivitou tak je to problém. Ale asi dotyčným je jedno ked ich dieťa pride s monoklom, vybitým zubom, kusancom, modrinou od kopanca ako ,,následok integrácie,,.

sjuzi
14. júl 2015

Ja navrhujem pisateľke, aby dala túto tému uzamknúť. Bola nasmerovaná, problém svojho syna chce riešiť, v tomto rozsahu, ako opísala, to bez psych. pomoci asi len tak nepôjde, možno aj nejaké medikamenty na zvládanie agresie. Zároveň to chce prijať dg - nie ospravedlňovať (ja sa ňou vôbec nikde neoháňam teda) - naučiť sa s ňou žiť, ako pracovať s dieťaťom, podporovať ho v jeho záujmoch a nespoliehať sa na to, že Z TOHO VYRASTIE a NEJAKO BUDE.

sjuzi
14. júl 2015
vintage_lady
14. júl 2015

@sjuzi presne toto, že však z toho vyrastie. To ma chytá anafilakticky šok 😆
@sardinka333 nie všade je to utopia. Ale tu už miešame asocialov s autistami a kade čím. Ja som len chcela podotknúť, že sa mi nepáči vaše vyjadrovanie ohľadom aspergerov a podobne.

sardinka333
14. júl 2015

@vintage_lady naučte sa čítať s porozumením prosím vas...ja nikde nemiešam autistov s asociálmi ja pišem že v špec. školách je zloženie žiakov take a take...to nie je moj vymysel, to je realita a preto by som sa ako rodič tomu branila dať tam svoje dieťa. Nijako som to nevztahovala na aspergerov a autistov. Ak áno tak kde..poprosím copy..kde dávam tieto skupiny na roven.
Zaujimave že vyjadrovanie ostatných čo maju problem s ich pripadnou agresivitou vam nevadi, mne sa zase nepači ak sa ospravedlnuje agresivne správanie a je jedno koho...či zdravých alebo postihnutých. Bodka, punktum.

vintage_lady
14. júl 2015

sardinka333 Tuto to vidím na diagnozu ,,syndrom zanedbaného remeňa,,  (srandujem)

Ja mám susedku a ta mi povedala že berie syna z jednej z bratislavkých škol inde lebo raj v triede maju niekolko takýchto detí - autisti, aspergeri...a že oni normálne su agresívny, naschvál daju ,,podkynku,, a že zahanali sa na jej syna s vidličkou že mu akože oko vypichnu...povedala si dosť a syna berie preč. PRečo??? PRetože týmto ,,diagnozam,, všetko prechádza, spravaju sa ako nevychované zvery, ohrozuju ostatné ,,normálne,, deti a nikto si s nimi nevie dať rady lebo maju ,,papiere,, na hlavu.
Ja som pracovala v špecke s ťažkými pripadmi a mali sme tam tiež jednu autistku ktora každeho šticovala...všetci len au, nono, pleskli jej aj po paprči...nepomahalo. Jednho dna prišla ku mne a vykvakala za vlasy mna...do mna 100čertov chytila som ju za pačesy (mala cop) a vyšticovala tak že jej hlava lietala - od vtedy som mala pokoj.
Už len prvá veta, správajú sa ako zvery a to posledné s tou autistkou a vykmasanie za vlasy. Áno, sú agresivni a vseliaky ale ich správanie by bolo iné, keby bol prístup ku nim iny. verím, že to bolo na hovno, to ťahanie za vlasy, ale takto sa pedagóg ne správa. Keby toto pedagóg urobil môjmu decku, zobrali by mu aj kartičku poistenca. Ale bohužiaľ, v našom školstve je to na viacerých miestach tak ako to je, česť výnimkám, hlavne pani učiteľke v našej škôlke, ale ide to aj po dobrom.

sardinka333
14. júl 2015

@vintage_lady vy máte važne snežnu slepotu a vlčiu tmu zaroven! Povedala to SUSEDKA...že koli tomu že tymto diagnozam, ktoré mal jej syn za spolužiakov v triede ,,všetko prechadza,, a ona sa BOJI O SYNA tak dava ho z tej školy preč...lebo ohrozuju jej syna a nikto s tým vo vysledku nič nerobí a podla nej sa spravaju tak a tak .Snad mu nenecha vypichnut oko alebo neviem čo len preto lebo ,,keby bol pristup iny,, tak sa to nestane?

Sama priznavate že su agresivny a všelijaky...popište mi ten ,,iny pristup,, lebo čo sa tyka tej autistky čo som popisovala tam bol iny pristup bez vysledku pár rokov a aj jej asistentka jej dala po rukách za to lebo už nevedela čo s nou...aj jej by ste zobrali kartičku poistenca???
Vy sa tu velmi neohanajte čo by ste robila keby...lebo ak agresivny človek napadne ineho tak nie ze vy budete vyskakovať ako šašo na gumičke ale budete mať ,,jo sakra pruser,, ak by sa niečo take stalo, diagnoza nediagnoza ak dotyčný sposobí važny uraz aj s nasledkami lebo niekto za neho zodpovedá. A vy nikdy neviete kto za kým v dnešnej dobe stojí a kde ma ake kontakty takže moc by som ,,neprsila,,a nespoliehala že to len tak prejde lebo niekto ,má diagnozu,, ...dnes sa rodičia sudia aj za banality dokonca aj so školou..nieto ešte za ubliženie na zdraví.

alexanotbad
14. júl 2015

@vintage_lady spominana sardinka333 ani nie je specialny pedagog, cize nechapem, co tam vobec robi.

sardinka333
14. júl 2015

@alexanotbad jááj zlatinko ty toho ešte vela nechapeš..unikaju ti suvislosti a vidim že si naozaj v obraze o práci v špec. ped. Ale nechajme to. Dosť bolo folkloru na jeden den... 😝

alexanotbad
14. júl 2015

@sardinka333 to mas asi pravdu, osobu s Tvojim pedagogickym pristup by som totiz vyrazila hned, len by sa zaprasilo. 😀

sardinka333
14. júl 2015

@alexanotbad bla bla blabla...už sa trasiem ty ,,praktikantka,,.

alexanotbad
14. júl 2015

@sardinka333 😀 😀 😀 vidim, ze ani citat poriadne nevies

vintage_lady
14. júl 2015

@sardinka333 oukej, nechajme to tak, evidentne sa nechápeme navzájom a zase budeme miešať hrušky s jablkami. Pekný zvyšok večera.

zuzka105
14. júl 2015

@renatkako nechapem matky ktore necapnu decku po ruke uz ako malemu ak ono predtym niekoho udrie. Vysvetľovať nazorne aj ustne od sameho malicka ze ked ty robis zle boli to, aj tebe spravim zle aj teba to bude boliet....samozrejme primerane nie zodrat z koze...druhy krat si rozmysli. Asi ste uz zaklad pekne prepiskli. Konajte lebo vas v 17 odstreli, ako susedov syn postrelil kamarata, kt.takmer ochrnul. Ak teraz bije deti bude to len horsie a horsie a nezvladnete ho potom vobec.

adkoalauri
14. júl 2015

@sardinka333 môžem sa spýtať, či máte ukončené VŠ vzdelanie v oblasti pedagogiky? A máte vlastné deti?

moni73
14. júl 2015

@pink_lady mozem sa spytat? ucitelka v ba? hladam ucitelku s pochopenim pre as dieta 😉

emily_666
14. júl 2015

@timea7 jaj, no čo ti poviem, áno, podľa vedenia našej škôlky je to normálny vývoj dieťaťa a v septembri nám naplánovali ohľadom toho dalšiu prednášku 😀 viac radšej nenapíšem

timea7
14. júl 2015

@emily_666 tak sa spýtaj, že by si bola rada, keby ti poskytli zdroje, z ktorých čerpali, 5 ročné zdravé dieťa už dokáže zvládať svoje emócie natoľko, že iné deti nehryzie, ak áno, je to ojedinelé a je niekde problém, alebo v dieťati, alebo vo výchove.

emily_666
14. júl 2015

@timea7 pomenovala si to veľmi správne, sama si myslím to isté 😀 Nuž bolo nám vytknuté, že ako si my dovolíme súdiť výchovu iných rodičov. Sama som zvedavá na nový školský rok, to už bude môj syn chodiť s tým dieťaťom do rovnakej triedy.

timea7
14. júl 2015

@emily_666 no ak by 5 ročné dieťa opakovane hrýzlo moje dieťa, tak by som sa rodičov spýtala či má to dieťa nejakú diagnózu, ak áno, či s tým niečo robia a ak nie, či majú nejakú diagnózu oni....opakujem, že píšem o 5 ročnom dieťati - pre niektoré útlocitné mamičky, ktoré stanovujú svojim deťom diagnózy samé, len aby pred svetom ospravedlnili svoju nezvládnutú výchovu....ja normálne rozmýšľam, či som sa za celé tie roky v škôlke vôbec stretla s 5 ročným dieťaťom, ktoré hryzie. Nie ktorému sa to stalo raz, aj keď ani na také si nespomínam, ale ktoré hryzie.

timea7
14. júl 2015

@sue ako vysvetliť zdravému dieťaťu, ktoré na ihrisku bez príčiny zbilo dieťa s diagnózou autizmus? V prvom rade to dieťa treba upokojiť, výbuchy autistov sú niekedy také prudké, že zaskočia aj dospelého. Potom mu rozprávať o tom, že niekedy sa stane, že nás nejaká časť tela neposlúcha, niekoho prestane poslúchať ruka, niekoho noha a niektoré deti neposlúcha hlavička. To dieťa mu neublížilo preto, že by bolo zlé, alebo preto, že by ho nemalo rado, len jeho neposlúcha hlavička a nedokáže to, že je nespokojné, alebo sa mu niečo nepáči povedať, preto to urobilo takto.