icon

Som zúfalá z partnerovej finančnej situácie

ivanis267
7. feb 2024

Ahojte, som totálne zmagorená z partnera...Žijeme spolu 6 rokov, doma máme 3 ročného syna (už chodí do škôlky).
Ja už chvalabohu pracujem, ale materská bola pre mňa žiaľ nočná mora, nie z pohľadu dieťaťa, ale financií a fungovania partnera. Už vtedy mi bol viac na príťaž a necítila som v ňom oporu ale prehlbuje sa to. Som sama na domácnosť, na dieťa,finančne platí inkaso, mne pošle 100€ a malému škôlku. Dokopy max. 400 eur ho stojí "fungovanie rodiny a zázemia". Pracuje od cca 7 rána a príde najskôr o 7 večer. Unavený dieťa hneď na ňom zavesené od radosti, nemá čas sa dať dokopy, maximálne čo mu viem umožniť je aspoň kľudná sprcha...a o pol 9 ide malého uspávať. (JE naňho strašne naviazaný, keď ťahá dlhšie tak pri mne zaspáva bez uspávania). A tu je kameň úrazu. Ja neviem kam dáva peniaze, viem že má pôžičku ale zarobí 1200-1500€ co mi vôbec nesedí na to že má odpracovaných mesačne 230-260 hodín. Som z toho zúfalá, lebo veľa krát som mu povedala, že to takto jednoducho nejde, že na mne visí všetko od domácnosti, varenia, starostlivosti o dieťa a popri tom som si chvalabohu našla takú prácu kde môžem robiť od 8 do 2 teda polovičný úväzok. ALE 👆 sebe dopraje. Kúpil si pozemok a postavil si chatu ( vždy po tom túžil, ale my žijeme v neprerobenom byte a keby našu kúpeľňu videla sociálka hádam mi aj malého vezmú, bol v zahraničí na jesen poľovačke na týždeň, chodí vyobliekany a domov nechcem povedať, že nedonesie nič, donesie, ale už asi skôr keď ho dobehnú výčitky. Nam ostávajú omrvinky

Strana
z2
ivanis267
autor
8. feb 2024

@10zabka Aj nad tým som uvažovala, ale okrem oblečenia sa o seba moc nestará a je pravda, že predo mnou bol sukničkár, ale toto mi naňho nesedí, lebo zo správania by som videla, že je za tým iná žena

ivanis267
autor
8. feb 2024

@isis234 ďakujem

anna777115
8. feb 2024

Toto, je ukážkovy priklad toho, ako je manželstvo podceňovane, na nejaky papier.No ide o to, ze keby ste boli manželia, tak vramci bsm, mas na všetko, okrem dedičstva a daru narok. Robite, si to , ženy samé ,že sa pasujete do roly služky, ktorá porodi deti, veĺkomožnemu panovi a on ma plny servis , okolo svojej riti za minimum vynaloženych prostriedkov.Prichadzate, do vztahu s jednou igelitkou a odchadzate s dvoma detmi a tromi igelitkami.Ja,by som sa snažila z toho vzťahu nevzťahu vytaziť, čo najviac pre seba a svoje dieťa, lebo tebe momentálne odchod od neho nijako nepomóže, ba naopak ešte si pohoršiš.

ivanis267
autor
8. feb 2024

@0kristina0 áno, bývam zadarmo, hádam nebudem platiť NÁJOM ked ani nie sme v nájme? Je pravda, ze sa cítim v pasci, ale rozhodne nie som hlúpa a platím réžiu celého bytu od potravín po drogériu čo ďaleko viac presahuje inkaso a platby za byt. Neviem si predstaviť ako by si to v tejto situácii aplikovala v reálnom živote ale vďaka za názor, nič nové som sa nedozvedela

ivanis267
autor
8. feb 2024

@anna777115 Byt má ako dedičstvo , takže by som si aj tak nepomohla a kým som neotehotnela mala som sľubnú kariéru ( v podstate preto ma strašne chcel, že som cieľavedomá) a akoby ma z toho chcel dostať do úzkych...čo sa aj podarilo

lujza123
8. feb 2024

@ivanis267 ak ti môžem poradiť skúste si stiahnuť aplikáciu Splitwise a každý si tam zapisujte všetky výdavky co máte s domacnostou, dieťaťom, stravou … Na konci mesiaca tam mas balanc kto komu dlží, kto koľko zaplatil do spoločnej domácnosti, zároveň mas prehľad koľko peňazí ide u vas na stravu, koľko na dieťa

S takouto aplikáciou dokáže fungovat každý lakomec ked vidi ze naozaj dal menej peňazí, fakt mám to overené aj u nás doma, aj s ex co sa týka platieb za dceru aj kamoska s frajerom začali doma používať a nevedia si vynachváliť, koniec hádok kto co kedy dal

Ak vám to bude fungovat to je základ od ktorého sa môžete odraziť. Ked máte ist so všetkým napoly tak napoly, aj s domacnostou aj s dieťaťom. Normálne by som priateľovi oznámila ze ides do roboty aj ty, budeš robit do 7 večera ako chce riešiť starostlivosť o dieťa a domácnosť, nech teda niečo navrhne, ako chce riešiť jeho polku povinnosti. On za teba nic neplatí ty nemáš dôvod robit niečo za neho .

lujza123
8. feb 2024

@ivanis267 ale byt tebou hľadala by som si niečo na full tíme a na stíhanie domácnosti by som sa vykašľala. Pripadne nejakú víkendovú brigádu nech sa priateľ stará.
A pripravila sa na možnosť odchodu. Ono je to bohužiaľ tak, ze ked je človek v nevýhode tak môže akurát potichúčky šuchat nohami. Keby mas super príjem, svoj byt a môžeš kedykoľvek odísť, nebodaj ešte aj nejaký zástup ctiteľov tak ten tvoj priateľ by sa k tebe správal úplne inak. Lebo by sa bál ze ta stratí, takto ta ma v hrsti

Bohužiaľ toto je realita mnohých žien v dnešnej dobe. Len malo chlapov uzná co všetko musí žena obetovať ked ma dieta, ze ma nízky príjem na veľa rokov, ze sa mu stará o zázemie kým on si buduje kariéru. Nechápu ze keby sa musia starať o svoje dieťa aj domácnosť sami tak by nemohli byt do 7 večera v práci a zarábať skvele peniaze. Len opatrovateľka co by strážila malého poobede od konca skolky do večera by ho stala 300-400 € mesačne.

zmrzlinka2021
8. feb 2024

@lujza123 žiaľ, veľa žien stále nepozná svoju hodnotu

zmrzlinka2021
8. feb 2024

@viestta veď práve preto sa neoženil, aby nemusel riešiť nejaké spoločné peniaze

ivanis267
autor
8. feb 2024

@lujza123 ďakujem veľmi pekne za radu 🙏

viestta
8. feb 2024

@zmrzlinka2021 civilizovani ludia maju spolocne peniaze aj bez papiera ak zalozia rodinu. Tym druhym ani papier nepomoze pochopit, ze peniaze v rodine su spolocne. Denne o tom citame na MK

0kristina0
8. feb 2024

@ivanis267 takze byvanie mas zadara o ostatne sa staras ty, mate to rozdelene, co sa ti nepaci? Ved nefinancujes vsetko iba ty. A co si on robi so svojimi peniazmi teba do toho nic. Opakujem este raz, ste iba partnermi nie manzelmi. Vtedy by si mohla vyskakovat a kecat mu do toho.

mladena
8. feb 2024

to snáď ani nemyslíš vážne toto.....

zmrzlinka2021
8. feb 2024

@viestta lenže väčšinou je dôvod nezenit sa nekomplikovat si xivot

chodec15
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
9. feb 2024

@chodec15 No teoreticky to znie super, ale takto by sme skôr vymreli, keby každá čakala, kým si sama kúpi byť pri dnešných cenách a platoch.

anna777115
9. feb 2024

Najrealistickejšia možnosť, je, aby partneri spoločne niečo nadobudli, lebo keď chlap, bude cely život hrabať, len na vlastnom piesočku, tak samozrejme žena bude v takomto vzťahu vždy ťahať za kratši koniec a bude znevihodnená, už len zo svojej pizicie.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
fido69
9. feb 2024

Triezvy pohľad na tvoju situáciu:
1.) "Ja neviem kam dáva peniaze, viem že má pôžičku ale zarobí 1200-1500€... Kúpil si pozemok a postavil si chatu..." To znamená jediné - musí zarobiť viac než oficiálne deklaruje.
2.) "pracuje od cca 7 rána a príde najskôr o 7 večer. Unavený... bol sukničkár pre mnou..."
V spojitosti s tou chatou by som povedal, že si vytvoril paralelnú domácnosť, kde si vodí paralelné partnerky.
3.) pretože nie ste manželia a nemáte BSM, tak tvoje nie je nič. Vydržuje si ťa ako spoločníčku, ktorá sa mu stará o dieťa za 400€/mesačne (13€/deň to je super cena)

Možnosti:
1.) úprava bezpodielového spoluvlastníctva alebo svadba? Neviem či by si s takým egoistom chcela existovať pohromade v jednej domácnosti aj naďalej.
2.) rozchod - pravdepodobne by si na dieťa dostávala menej peňazí, musela by si si nájsť vlastné bývanie a otázne by bolo či by otec mal ešte stále záujem o svoje dieťa.

Ale ako prvé by som sa išiel pozrieť na jeho chatu. Hlavné musíš byť pripravená na všetko, lebo to nemusí byť vôbec príjemné (napr. otvorí ti nejaká mladá slečna)... Možno to zjednoduší tvoje rozhodovanie čo ďalej.

janickacrazy
9. feb 2024

@chodec15 Ideálne je, keď si obaja spolu zoberú hypo a kúpia spoločný byt/dom, každý má svoju polovicu. My to tak máme a je to fajn. Keď je nehnuteľnosť len jedného z partnerov, nerobí to dobrotu poväčšine. A nemusí to byť len muž. Moja známa žila 15 rokov s partnerom, prerobil jej komplet dom, potom ho vykopla ako špinavé prádlo bez ničoho.

marseillefan
10. feb 2024

@fido69 "3.) pretože nie ste manželia a nemáte BSM, tak tvoje nie je nič. Vydržuje si ťa ako spoločníčku, ktorá sa mu stará o dieťa za 400€/mesačne (13€/deň to je super cena)"

Opravím ťa... ona sa mu stará o domácnosť za 100€/mesačne (3,33€/deň). Zvyšných 300€ je inkaso za byt, ktoré by si platil tak či tak. Navyše za tých 3,33€ denne má:
- starostlivosť o domácnosť (upratovanie)
- sex
- starostlivosť o dieťa
- potraviny, jedlo
- kozmetiku

Kde sa dá také objednať? Beriem 5 kusov naraz...

Strana
z2