icon

Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?

river_flows
15. feb 2016

Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?

markina8
17. feb 2016

@river_flows uz mi to zacina pripadat troska psycho. Je vidiet ako vam obom vyhovuje aby u teba ostala. Teba tesi ak u teba bude byvat(rozisla sa ona s tebou, takze drzat ju pri sebe aj za cenu ze ti to ublizuje, je v tomto stave normalne) a jej vyhovuje, ze nemusi riesit byvanie. Ze to ale nevadi tomu novemu, to sa celkom cudujem. Prisiel si mi najprv ako rozumny chalan, ale myslim, ze sa rozumom neriadis, aj ked by si ocividne chcel. Ale da sa to chapat, malokto by to zvladol, povedat jej (bezohladu na to co je v LV, prepis je len formalita, pokial s tym suhlasila, hadam ta nebude vydirat, ze bude u teba, kym je na LV, to by situaciii asi moc nepomohla) aby sa zachovala ako dospely clovek a odisla.

river_flows
autor
17. feb 2016

@cecil36 este raz... viem, ze v nej nieco je... je sikovna, akurat neviem, ci si teraz toho nevzala na plecia privela - ale to je samozrejme na nej. Budes prvy/prva, kto sa dozvie, akonahle sa odstahuje, akurat mam taky pocit, ze to este pekne dlho potrva - nechavam to ale kompletne na nej... myslim, ze by som s nou a jej novym objavom na tu kavu aj zasiel... beriem to sportovo - predsa uz nie sme spolu a mozno je to clovek, ktory ju naozaj urobi stastnou... moje city, ktore teraz musim potlacat, skor ci neskor vychladnu, mozno vstupi do mojho zivota ina zena - aj ked vzdy tam zostane nejaky zaklad, vztahujuci sa na pekne casy, ktore sme spolu prezili... proste som v tom stadiu vyckavania, co sa udeje dalej ... prilis vela za tym hladas 😉

markina8
17. feb 2016

@cecil36 ako ja ho tak troska chapem, ze ju podcenuje. Pokial sa nechala doslova vydrziava a vobec jej to nevadilo po cele tie roky, tak preco by ju mal povazovat za schopnu? Bud sa mala podielat na tychto veciach a bola by za schopnu sebestacnu zenu, alebo robit toto a nikto sa nemoze cudovat, ze ju podcenuje. Sama sa tam dostala

river_flows
autor
17. feb 2016

@markina8 ja som hned hovoril, ze to bude cele komplikovane... akurat ze teraz je na tahu ona... Ja byt tym chalanom, tiez by som asi neuniesol, ze chodim s kockou, ktora stale byva u svojho ex... Na druhej strane - su to jeho pocity, nie moje... Byvalka vyzera byt, ze sa snazi riesit tu situaciu, len som si nie isty, ci to napokon dopadne tak, ako by chcela... momentalne mi nejako neublizuje - vcera som kecal s chalanom, ktory zazil nieco podobne - kocka potom este mesiac unho byvala a bolo to tiez take kamaratske - akurat ze akonahle odisla, on si uvedomil tu samotu a je v krize... mozno to pocka aj mna, neviem... na druhej strane, ta jeho holka odisla k svojmu novemu objavu, co moja ex urobit nechce... je to uz fakt ako telenovela, ale musim si drzat nadhlad - inak by som to asi nezvladol

river_flows
autor
17. feb 2016

@markina8 nehovorim, ze sa nechala celkom vydrziavat, ale akosi si zvykla, ze ten vztah taham predovsetkym ja... toto nie je moj vymysel... hovoria to vsetci spolocni znami a kamarati, ktorych sme mali okolo seba... ja velmi dobre viem, ze z jej strany ide skor o to poblaznenie... ale nemam skusenosti s tym, ako taketo situacie riesit, hlavne nie po rozchode.. a tak sa ucim za pochodu....

cecil36
17. feb 2016

@markina8 no poprve nie je 8 rokov nezamestnana, po druhe pracovala a dali jej z toho platu hypo na 3 izbovy byt, takze neverim, ze zarabala 450€.Navyse, mlady pan tvrdi, ze zarabala 450€ a dali jej hypo na 3 izbovy byt a potom napise, ze zaraba 600€ v cistom a povie, ze jej z toho hypo daju len tazko. Takze cosi tu nesedi, nie? Nie kazdy absolvent hned zaraba 1000€ (co by za to dali nielen absolventi, ale aj rodiny z detmi, ak by mali taketo prijmy na jedneho). Prispievala rovnako na domacnost takze ju nezivil a ona neklochnila doma. Z mojho pohladu je sebestacna, zaraba a nenarobila si dve tri deti, takze aj uvazujuca. A ked uz by ju podla teba aj mal za co podcenovat (co si ja nemyslom), tak aspon nech je ferovy a povie, ano podcenujem lebo bla bla bla a nie, ze to skyrava za manipulatorske reci typu "si taka sikovna, ale zatial si hovno dokazala".

river_flows
autor
17. feb 2016

jeden priklad.... dlho sa uci anglinu.. dlho takym stylom ze vecny zaciatocnik.. teraz chodi na sukromne hodiny ( 20,-€ za hodinu - co je dalsi nemaly vydavok, ak by v tom chcela pokracovat, co kvoli novej praci musi )... ked sme este boli spolu, pomahal som jej s jazykom ( ona ma prosila a ja som jej rad vyhovel ), venoval som sa jej, ale nikdy sa neprinutila si nejak sama opakovat slovnu zasobu, ucit sa systematicky, z vlastnej iniciativy, pripravovat sa na hodiny... ja som jej to len odporucal, lebo som si niecim podobnym presiel... ale proste flakala to... a teraz, cuduj sa svete, vcera vecer mi povedala, ze dnes pride domov skor, lebo sa musi pripravovat na zajtrajsiu lekciu.... skoro som odpadol 🙂

river_flows
autor
17. feb 2016

@cecil36 v praci je sikovna... zacinala na 500,-€, teraz by jej mali zvysit na 650€... ked sme brali hypo 3 roky dozadu, este bola v inej praci a nosila domov 450,-€.... nehovorim, ze nic nedokazala, ale mnozstvo veci sme dokazali skor spolu, pricom iniciator som bol vacsinou ja a ona mi davala svoju podporu ( co mi stacilo a naplnalo ma to )... pozri, ja som jej nikdy nevycital, ze som nasu domacnost z vacsej miery tahal ja.. jednak som mal vyssi plat a jednak som old school a myslim, ze chlap by sa mal postarat o zenu... stacila mi jej laska.. samozrejme som jej nikdy nebranil aby prevzala v nasom vztahu iniciativu ona, ale mam pocit, ze sa docela uspokojila s tym stavom, aky tam bol... zvysok si mozes precitat na zaciatku diskusie

mirka17
17. feb 2016

@cecil36 nemyslím si že ju podcenuje, je iba realista, ja netvrdím že nedostane hypo, ja som s podobným platom dostala hypo na 2-izbák v BA, ale mala som aj nejaký keš, lebo dnes ti 100 percent hypotéku nikto nedá, a ak aj dá, tak nezabúdajme že sú aj poplatky kým niečo vybavíš a nie sú malé. a po druhé či majú vzťah alebo nevzťah, majú stále spoločné bývanie, 8 rokov je 8 rokov nedá sa za týžden naučiť rozprávať v minulom čase, trochu to potrvá. river_flows vyzeráš ako fajn chalan, mne osobne sa páči ako si sa zachoval, málo kto by to dokázal, ja osobne si myslím že to je jeden z dôkazov lásky, zachovať sa slušne a dôstojne aj napriek tomu že nás ten druhý sklamal. Dal si jej čas aby sa zariadila a slušne sa k nej aj napriek všetkému chováš, a ona by si toho mala vážiť a urobiť všetko preto aby odišla. v termíne. Aj napriek všetkému si myslím že nie si a nemôžeš byť v pohode, smútok na teba ešte doľahne, keď odíde, keď budeš sám doma, všetko sa to na teba navalí, ale neboj sa zvládneš to oveľa lepšie a rýchlejšie ako si myslíš, skôr si myslím že to ťažšie bude zvládať tvoja ex, aj kvôli tomu že si jej dovoliš dôstojne odísť

timea7
17. feb 2016

@river_flows ty sa fakt ešte stále mieniš zaoberať jej budúcnosťou? Nemalo to byť už pre teba pasé?

river_flows
autor
17. feb 2016

@mirka17 pochopila si to velmi spravne 😉 to ale neznamena, ze jej prajem nieco zle... prave naopak, dufam, ze najde to co hlada... su len dve moznosti, ako to dopadne - bud to zvladne alebo sa zaradi medzi ludi, ktori potrebovali "facku od zivota", co ju v konecnom dosledku tiez moze posilnit a posunut dalej... mozno aj v nasom dalsom vztahu, nech uz je na akejkolvek urovni.... ja nad nou palicu rozhodne nelamem

river_flows
autor
17. feb 2016

@timea7 nooo... ona zatial zije svoju buducnost v mojej pritomnosti.... takze sa ma to tak trochu dotyka.. ked sa odstahuje, nebude ma jej buducnost zaujimat az do takej miery, lebo uz nebude sucastou mojho ( kazdodenneho ) zivota

mirka17
17. feb 2016

@river_flows a ešte by si mal dodať, že ak si nájdeš novú priateľku tak jej budúcnosť by ťa už nemala zaujímať vôbec, lebo toto žiadna žena neznesie 🙂. pa

markina8
17. feb 2016

@cecil36 Uz som to tu pisala a niektori tu nerozoznavate zakladne pojmy. Ona si nebrala sama hypoteku, brala si hypoteku so spoludlznikom, co bol v tom pripade jeho plat, ktory bol dost vysoky. Oni si brali tu hypoteku kvazi spolu, ale ona je vedena ako hlavny dlznik a on ako spoludlznik, ale ich plat sa pri ziadosti dava dokopy. Jej samotnej by hypoteku dat nemuseli, ale vdaka tomu, ze su dvaja ju dostali. Na nu sla hypoteka pre mladych, pretoze on by ju s jeho prijmom nedostal. Chapeme sa?
A co sa tyka absolventov, ja mam rovnako ako ona 26 rokov, zacinala som na plate 600 v cistom(platila som vtedy spolocnu izbu s kamaratkou 180 eur), teraz mam 900 v cistom(platila som si samostatnu izbu 270) a od marca budem mat 1100 v cistom(uz byvam vo svojom), takze mne naozaj nejake smerovanie a zarabanie si sam na seba netreba vysvetlovat. Preto az prilis chapem co sa da a co sa neda a z mojho pohladu moze a vie s tymi 600 eurami zit sama, kedze ja som prikladom ze sa to normalne da

timea7
17. feb 2016

@river_flows sorry, ja som asi z inej planéty. Nikdy som mužom, s ktorými som sa rozišla neželala nič zlé, ale nikdy som neriešila ich budúcnosť, ani ma nenapadlo nad tým rozmýšľať. Som rozvedená, s bývalým manželom máme priateľský vzťah, pozná aj môjho terajšieho partnera, ale tiež neriešim ako žije. A aby som rozoberala jeho príjmy a výdavky....to je vec, ktorá sa dá zmeniť. Ja som po rozvode našla v sebe netušené schopnosti 😀 😀 😀, jednoducho, ak som chcela žiť na určitej úrovni a nechcela som si na krk uviazať chlapa za každú cenu len preto, že to bez neho finančne nezvládam, tak to bola vlastne nevyhnutnosť. Ako vieš, aký príjem má on? Možno budú už o dva, tri mesiace spolu. Stále mám z teba pocit, že sa snažíš presvedčiť sám seba aj nás tu, ako si bol pre ňu tou najlepšou voľbou. Každý musí nejakým spôsobom rozchod v sebe spracovať, ale týmto sa len týraš. Čím skôr sa z takýchto úvah vymaníš, tým lepšie pre teba.

river_flows
autor
17. feb 2016

@mirka17 no fakt, ze by som si niekoho nasiel, by mnoho veci posunul dopredu... a v takom pripade by ma uz naozaj jej buducnost nemala zaujimat... ale na holky mam este cas - jednak mam teraz vela toho na programe a som clovek, ktory si nezavesi na plecia 500 veci a ani jednu neurobi poriadne.... pockam si, ako to cele dopadne doma a potom sa zariadim 😉

river_flows
autor
17. feb 2016

@timea7 viem, aky ma ten chalan prijem - o nieco mensi ako ja... ale o to nejde... ak moja ex primarne rozmysla nad hypotekou, znamena to, ze de facto zavrhuje moznost podnajmu ako aj nastahovania sa k nemu... ako hovorim, vystupujem tu len v pozicii pozorovatela... 😉

river_flows
autor
17. feb 2016

@markina8 mohla by ist byvat ku kamaratke, ale podla vlastnych slov "nechce vyhadzovat peniaze do luftu" a radsej si zaplati za svoje... lenze kym bude mat svoje, moze to trvat... to je cele... nechcem tym povedat, ze jej robim laskavost, ze jej nedavam ultimata ani nic podobne... ani tym nic nesledujem... teraz ide len o nu, ci to so mnou vydrzi aj napriek tomu, ze bude s nim a zaroven bude zacinat na novej pozicii... este sa moze stat tolko veci... 🙂

markina8
17. feb 2016

@river_flows pozorovatela a ubytovacieho zariadenia zaroven 🙂

markina8
17. feb 2016

@river_flows ide len o nu ci to vydrzi u teba?? citas sa?

river_flows
autor
17. feb 2016

@markina8 hlupo napisane... tak jasne ze ide o nas oboch v tomto smere ale teraz ma fakt najviac zaujima, ako bude realne postupovat pri zariadovani si zivota... viem, ze to nie je klasicky pristup, ale rad tomu budem prihliadat

oldman50plus
17. feb 2016

Smutný byť môžeš ale to nie je pohlavná nemoc, nový vzťah môžeš mať aj tak. U chlapa je nový vzťah vecou rozhodnutia účinne popoháňaného "plnými vajcami" kým u žien obvykle musí ten starý vyhniť
Lenže momentálna koexistencia ťa bude zraňovať či si už to pripúšťaš alebo nie a nový vzťah je vždy aj dosť nových problémov, riešiť ich s takto polouzavretým starým je vždy ťažšie. Nezáväzný sex ozdravuje ale nový vzťah môže byť dvojsečná vec v tvojej situácii.

intrograla
17. feb 2016

Myslím si, že si veľmi ohľaduplný človek. Na druhej strane si asi niečo od toho sľubuješ (veď máš ju stále rád). Podľa mňa by ale nemala bývať s tebou. Takto s tebou, bude mať stále pocit, že existujú nejaké zadné vrátka v tvojej osobe. Z jej strany je to chvíľkové poblúznenie a objavenie nového čara, ktoré časom z dlhého vzťahu vyprchá (to tak jednoducho je). Aby sa čím skôr prebrala, mala by ísť bývať preč. Asi sa ti bude ťažko v tomto rozhodovať, ale ona si už vybrala a mala by niesť aj následky. Držím ti palce, nech sa rozhodneš správne a priateľka dostane stratený rozum 🙂

timea7
17. feb 2016

@river_flows na čo sa tým vlastne zaoberáš? Fakt ťa trápi, kde bude o pol roka bývať?

river_flows
autor
17. feb 2016

@oldman50plus hej - ja si uvedomujem, ze akakolvek akcia z mojej strany bude mat za nasledok reakciu. Na rozdiel od mojej ex, ja si zvyknem veci dopredu planovat, a ked uz neplanujem, aspon si zvyknem aspon v kratkosti zosumarizovat dosledky, ktore svojim konanim sposobujem... viem, co si mal na mysli s tym syndromom "plnych vajec", ale to sa da zariadit aj mimo bytu... neviem, momentalne som v rozpolozeni, ze sa chcem venovat sam sebe... co bude zajtra, to neviem 😉

river_flows
autor
17. feb 2016

@timea7 nie, trapi ma, ci aj o pol roka bude byvat u mna 😀

river_flows
autor
17. feb 2016

@intrograla to sa uvidi... na si momentalne mysli, ze kona spravne... pod vplyvom okolnosti som sa prisposobil, ale viem, ze to tak nemoze ist naveky... ja mam momentalne pocit, ze by som vedel byt stastny aj s nou aj bez nej... ked mi ale niekto vstupi do zivota, dvierka sa pre nu definitivne zatvoria ( nie ze by ma to potom nejako trapilo, lebo som to nebol ja, kto inicioval rozchod )... len zo skusenosti tunajsich ludi je velka sanca, ze napokon to svoje zatulane stastie nenajde a uvedomi si, ze mozno keby robila nejake veci inak, nebol by nas vztah az taky zly, ako nakoniec dopadol...

mirka17
17. feb 2016

@oldman50plus si ma pobavil, ale bolo by fér danú slepicu informovať o tom, že jedinou úlohou v tomto "vzťahu" je vysedieť tvojé "plné vajcia"

alexandramaria
17. feb 2016

Baby preboha, veď čo od neho chcete, keď sa rozišli iba nedávno? Že mení nálady a názory? Že mu záleží kde bude bývať a ako sa bude mať? Po 8 rokoch? Že hneď nebeží do banky riešiť deľbu bytu? Ako fu, keď sa skončil môj dlhoročný vzťah, tak som bola jeden deň v depke, druhý deň v eufórii etc. Veď to je normálne. Človeka sa nedá zbaviť zo dňa na deň. Plus jej prítomnosť aj v čase po rozchode môže byť prospešná pre oboch aspoň v tom, že si navyknú na to, že niesú spolu. Ako ja mám občas pocit, že ste nadženy a nadľudia, ktoré majú na každú situáciu odmerku a riešenie. Proste je to príliš čerstvé a nech teraz urobí čokoľvek, od kávy s kolegyňou až po snahu vyvolať tým možno u ex závan žiarlivosti je normálne. Duša je zranená a potrebuje svoj čas. Jasné, vy by ste hneď nabehli do banky a na druhý deň už riešili kataster... samozrejme. 😎 😉

mirka17
17. feb 2016

@alexandramaria z duše mi hovoríš