Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?
Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?
@alexandramaria tak ja som tak trochu dufal, ze tu najdem ludi, ktori vsetko zazili a na vsetko maju odpoved 😀
@mirka17 Keby chodili spolu rok tak nepoviem. Ale 8 rokov, to je tretina života toho dievčaťa. A baby ho tu ťahajú na slovíčkach, a riešia, že včera písal to, dnes ono. Ako keby toto striedanie nálad nebolo v psychicky vypätej situácii normálne. Bez ohľadu na to, že rozchod iniciovala tá kočka, je byt stále aj jej. Ja netvrdím, že si má pobyt v tom byte umelo predlžovať, ale predsa len, nejaký čas to chce. Keby sa to stalo mne, tak týždeň len prerevem. Lebo zranené city si pýtajú svoje. Až potom by som začala riešiť prevádzkové veci. Veď človek nie je robot, zvlášť ak ju miloval. nedá sa vypnúť všetko z dňa na deň. Ešte si prejde mnohými porozchodovými fázami. Od káv s kolegyňou, až po Aš. 🙂 Lebo tak to proste je.
Sledujem to tu od začiatku, podľa mňa je to celé čudné. Ak by sa som mnou niekto náhle rozišiel, asi by som ako prvé cítila hnev voči partnerovi. Vy, ktoré ste sa už s partnermi rozchádzali, necítili ste ako prvé hnev? Neznamená to, že by som mu priala niečo zlé, ale určite by tam hnev bol. Tu mi tá prvotná fáza hnevu akosi chýba. Zdá sa mi taký dokonalý, až chytám zlosť 😀 A nech mi nikto nehovorí, že behom týždňa sa dá s niečim takým vyrovnať...A ten spôsob vyjadrovania, možno inteligentný, ale dosť vláčny...no aspoň niečim som prispela do diskusie, keď už ju toľko čítam 🙂 Inak škoda že si nespomenul, že v čom konkrétne si svojej priateľke vadil, keď sa s tebou rozišla. Určite to vieš, ale tajíš nám to 🙂
@cecil36 dost na tom, ze pokial chces hypo, musis zaplatit aj nejaku zabezpeku, poplatky a tak... pokial viem, ma nasetrene nejake prasule na stavebku... tak mozno tisicku... ci to bude dost, neviem... je to na nej, ja to tu analyzovat nejdem, ona predsa musi vediet, co si moze dovolit a co nie.... teraz ma volnost, moze si zistovat, riesit... ja si otvorim popcorn a budem to sledovat z prveho radu 😉
@river_flows áno, tu ich je veľa. Keby si bol ženatý, tak už by sa tu možno našiel niekto kto by sa čudoval, ako je možné, že už nemáš po dvoch dňoch podaný návrh na rozvod.
život nejde vždy podľa našich predstáv...
@zrka chceme ist do detailov? detaily fakt neviem... oficialne dovody su:
- prestala ma milovat
- necitila sa stastna
- chce este nieco zazit
neoficialne dovody su:
- stretla pana bozskeho
- vraj uz ani v posteli to nebolo ono ( ale zaroven treba brat do uvahy argument fakt, ze v posteli to nebolo ono v poslednom obdobi, t.j. akonahle hodila nas vztah za hlavu a zacala sa trapit... ) ja sa vlastne ani necudujem, ze sme nemohli mat to babo, ked mala v hlave taky misung. samozrejme, ze sme rozmyslali aj nad navstevou repro-centra... ale k tomu uz nedoslo...
prve slova po rozchode boli - si uzasny clovek a zasluzis si lepsiu holku ( lebo vedela, ze nieco citi k panovi Bozskemu a bala sa, ze by mi tym ublizila, pretoze cez to vsetko ma ma rada )
dalsie argumenty - ju si nezasluzim, lebo je zla / dufala, ze s nou vyrazim dvere a ked som to pri konfrontacii chcel urobit, ale z nejakej lutosti som sa jej opytal, co chce robit potom - tak mi nevedela povedat - akurat ze si najde podnajom... takze beriem do uvahy, ze byt je stale aj jej a cakam, co sa bude diat...
viem, ze je to cele cudne, divne, komplikovane - popri nasom stasti a v nasom okoli som nikdy nic podobneho nezaregistroval... neviem, ako to skonci, ale ako som uz niekedy spomenul, musim si drzat aky taky nadhlad, aby som to dal... lebo ja to dam, ci s nou alebo bez nej 😉
..a hnevat sa na nu nehnevam, pretoze vztah je o dvoch ludoch a ja som tiez urobil par chyb... proste sa to stalo a po pociatocnom rychlom definovani pricin ma teraz skor zaujimaju dosledky a ako to cele ovplyvni moj/nas dalsi zivot
@mirka17 ten zakaz som na druhy den zrusil, lebo mi prisiel irelevantny a detinsky... jednak som si to nemal ako skontrolovat a na druhej strane, uz nie sme par, takze preco by si nemohla robit co chce? uznavam, ze pocas tych par dni som sa aj v debatach s kamosmi obcas stracal, obcas tresol hlupost alebo naivnu hlasku... ale napriek vsetkemu si myslim, ze sa drzim celkom dobre... tiez som cakal, ze budem mesiac mimo ale nejako je okolo mna dost ludi, ktori ma potrebuju a navyse objavujem svet, ktory som doteraz nepoznal - t.j. svet, v ktorom sa naplno mozem venovat sam sebe
@river_flows nemôžem si pomôcť, tebe skrátka niečo chýba...nejaká iskra, nejaký náboj, niečo také typicky mužské...Tým ťa nechcem zosmiešniť ani nič podobné. Asi si naozaj dobrý človek, zodpovedný, spoľahlivý, milujúci, len niečo ti chýba,,,,samozrejme sú to len moje pocity z celej tejto diskusie. Každopádne ti prajem veľa šťastia 😉
@river_flows ja viem že si ho zrušil, že to bolo detinské, ale bol to dočasný hnev čo je uplne prirodzené, len to som chcela povedať mamine vyššie.
myslela som, že už reagovat nebudem, ale nevypla som upozornenia...ach jaj...prečo to chces sledovat z prveho radu? naco pozorovat jej zivot, ked uz nebudete spolu? ak sa jej bude dariť - budeš akože šťastný? ak nie - tak "Ja som ti hovoril, že na to nemáš" ? 8 rokov bola súčasť tvojho života, tak sa netvár , že ti je celé je jedno a že si za vodou...typický postoj chlapa - mňa nič nezloží. A potom sa zacyklíš a bude sa to s tebou niesť do ďalších vzťahov. Ži už svoj zivot . Poriadne si poupratuj, dovol si všetky pocity, lebo to chlapské racio niekedy nestačí na vysporiadanie sa so situaciami a potom z toho vznikajú takéto zvláštne stavy jedného mladého muža po rozchode... a pozatváraj dvere, nech nemáš prievan ;)
@mirka17 tak ja som jej slovne nalozil statocne ( ale zaroven racionalne, slusne a seriozne ) ... hodinu som do nej hustil... myslim, ze ju to zlozilo viac ako keby som jej bol jednu prastil...
@river_flows samozrejme že ju to zložilo viac, slová sa nedajú vymazať z pamäte, ale modrina sa zahojí a prebolí.
@zrka hnev som drzal predovsetkym k sebe.... skor som s nou otovorene hovoril o veciach, ktore prave prezivame... nemyslim len v dobrom - poriadne som ju skritizoval... ale nemohol som nebrat do uvahy fakt, ako sa tie cele mesiace citila. Viem, ze urobila chybu, ze sa o tom so mnou odmietala porozpravat, kym bol cas, ale naozaj sme cely zivot prezili spolu a stale sa ucime... A nebolo to tak ze by som hodil poznamku o vyhadzove, len proste nemozes niekoho vyhodit z domu, ked tam ma pravo byvat... okrem toho, mam radsej racionalne riesenia v pokoji ako bordel, z ktoreho potom aj tak nic dobreho nevzide...
@river_flows skrátka si pre ňu moc dobrý...Niekedy je dobré sa aj nahlas vyventilovať a naplno prejaviť svoj hnev (čím nemyslím teraz fyzické násilie). Podľa mňa ju máš stále rád a je to pochopiteľné. A ktovie, ako sa to bude celé vyvíjať, možno teraz sa budete rozprávať otvorenejšie a nájdete si cestu k sebe. 8 rokov, je 8 rokov. Dosť nechápem to dievča, že tam pri tebe vôbec ešte zostáva bývať, keď ťa už nechce. Musí byť aj ona nejaká iná. Vypočítavá, lenivá alebo ja fakt neviem, ale ak by som ja dala niekomu kopačky, tak hrdosť by mi nedovolila zostať s tým človekom a už vôbec nie v jednej izbe...
@river_flows na hypo nepotrebujes ziadnu zabezpeku, ak teda beries 100%, stacia ti poplatky na kataster, casto to mas zahrnute v provizii realitke, niekedy byvaju poplatky realitke zahrnute v cene...Ak neberies 100% hypo a nemas peniaze zvysok riesis spotrebakom, co sa ti sice trocha predrazi, ale zas ak nemas kde byvat riesis to aj takto, takze ziadne nasetrene tisice nepotrebuje. Ano, je dobre ak nieco ma, ale ak nema a ma dostatocny prijem hypo dostane. Mne vybavenie hypo + najdenie bytu trvalo 2mesiace.
K dovodom:
- prestala ma milovat- stava sa to, lasku si nevynutis
- necitila sa stastna- aha, takze nie peknych idylickych 8 rokov, ale nejaky problem asi mala ked sa necitila stastna
- chce este nieco zazit- je mlada, ma na to pravo robit vlastne rozhodnutia
"prve slova po rozchode boli - si uzasny clovek a zasluzis si lepsiu holku ( lebo vedela, ze nieco citi k panovi Bozskemu a bala sa, ze by mi tym ublizila, pretoze cez to vsetko ma ma rada )" Toto su klasicke kecy ked sa dvaja rozchadzaju. V preklade si fajn, ale nie pre mna. Najdi si niekoho a nechaj ma zit svoj zivot, odputaj sa odomna. Mam ta rada, ale len ako spolubyvajucehp,kamosa, brata, ziadna iskra. A touto vetou sa aj tak ulavuje svedomiu- nieco ako opustam ta pre tvoje dobro (co je facina,ak nie je masochistka).
"dalsie argumenty - ju si nezasluzim, lebo je zla " - rovnako ako prva veta, nasype si popol na hlavu, ale v podstate je stastna, ze odchadza.
Neverim, ze vas vztah mal problem len ten, ze sa objavil nejaky bozsky. Na mna posobis ako ten chlap z filmu ako basnikom chuti zivot, ten "buduci muz" vejmelkovej. Proste vsetko naplanovane, vsetko dokonale, vsetko podla jeho predstav...vsetko super, akurat mu chyba mrd v oku 😀
@river_flows osobne si nemyslím, že je dobrý nápad, aby ste bývali spolu, kým si nenájde nový byt a schvália jej hypotéku, prebehne kúpa a všetky náležitosti s tým spojené. Rozhodla sa pre rozchod, je normálne, aby odišla. Asi drvivá väčšina mladých ľudí, si najprv platí podnájom, kým si zabezpečí niečo vlastné. Neviem, prečo by to nemohla takto riešiť aj ona. Tak zaplatí pár mesiacov podnájmu. Veď aj tebe by snáď prispievala na byt, či? Nechá sa ďalej vydržiavať? To by bola už celkom nehoráznosť.
@alaguema ja si aj tak myslím, že ju to prejde a ešte príde k nemu s prosíkom. Presne to si myslím.
@zrka mám v tomto veľmi veľa životných skúseností vrátane svojej vlastnej. Väčšina mužov v tejto situácii je nasraná na konkurenta, nie na ženu. Na ženu sme sa hneváme pri rozchode z iných dôvodov a pokiaľ ešte verí že k nevere nedošlo tak si myslím hnev na partnerku by bola zriedkavá reakcia.
@mirka17 Tento syndróm nám nedovolí dlhodobejšie sa utápať žiaľom. Inak pokiaľ človek vyberá trochu primerane, partnerstvo nie je celkom nerovné (hlavné intelektuálne) a sex je dobrý tak u chlapa láska príde raz-dva, takto to proste funguje.
@cecil36 zaujiavo si to napisal... tak hej, ide mi na 30 a nie som zrovna ten typ, co by potreboval po nociach hyrit... skor som sa chystal zit takym normalnym usadenejsim zivotom - to vsak neznamena, ze som sa nevedel bavit... a ked tak rozmyslam, ten mrd v oku je asi jedine, co mi naozaj chyba ku stastiu 😀 ona sa necitila stastna iba v poslednom obdobi - nejaky rok, rok a pol... neviem, cim to bolo, ale ona aj dost riesila svoje spolocenske postavenie, ze sa jej nic nedari a chcela to dosiahnut z vecera do rana... teraz, ked uz dosiahla, co chcela, tak jej to dalo trochu kridla... neviem, co viac mam k tomu napisat
@alaguema no vyzera to tak, ze aspon prispievat na byt chce... keby nechcela, tak by aj tak musela, lebo ked uz nie sme spolu, tak je to asi normalne, ze sa podelime... Samozrejme, ze by mohla odist... ale to by nemohla byt taka aka je - tym nechcem povedat zla ale to je to, na co tu niekto narazal ze mozno je taka alebo taka... ja presne viem aka je 🙂
@alexandramaria v zasade by som sa tomu tiez necudoval... ale veci sa tiez mozu zvrtnut inak.. ja ratam so vsetkym 😉
Tiez si myslim, ze ked dievca zide z Olympu tak sa jej otvoria oci a mozno este dojde s prosikom, toto bola nastraha dlhotrvajuceho vztahu, ktory vznikol vo velmi mladom veku a nevyvijal sa dalej, aj ked to skusali posunut -dieta, zasnuby, ale pri tom to skoncilo. Zrazu jej niekto zacal tahat medove motuziky popod nos a nevyburene dievca sadlo ako mucha na lep. To ze si ju panko dokonaly neberie k sebe domov znamena, ze z jeho strany to take uzasne a prevratne nie je, skor mozno jedna z mnohych, hlavne ak su kolegovia. Jej sa zatemnil mozog a vsetko ostatne je zrazu nepodstane, aj to ze som zasnubena, aj to ze sa s tym clovekom pokusam otehotniet. Neviem preco sa tu vypisuje ze preco nepocitoval hnev? Aky hnev? Keby mi povedal muz po 8 rokoch ze pa pa, tak by som sa zlozila a pokial by som stala o zachranenie vztahu robila by som preto vsetko, samozrejme tie nalady by boli ako na hojdacke ale obvinovat ho ze nejde podla sablony a nevytrieskal ju, je uz trocha moc...on to preziva proste takto. Na tvojom mieste by som postupovala tak isto, tiez by som tahala cas ci predsa len sa nieco nezmeni... nenechaj sa dotlacit tu tymito recami do niecoho co tak necitis, vsetky tu maju same silne reci , ze nech ide prec, posli ju prec, preco sa rozpravate, pozerate na seba, ak by si bol zenaty tak by sa dokonca divili ze uz davno neni podana ziadost o rozvod...to tak proste nejde, clovek nie je stroj...ja ta plne chapem preco robis, co robis.
@kondaska1 k tomu co si napisala - ano, su kolegovia

@mirka17 100% hypo normalne fungovali do konca roka 2015