icon

Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?

river_flows
15. feb 2016

Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?

river_flows
autor
18. feb 2016

@charity hlava je uz precistena... asi sa skusim nejako povenovat sam sebe.. v poslednom case rad spievam v karaoke baroch =)

river_flows
autor
18. feb 2016

@kondaska1 neboj, moja drahá velmi dobre rozumie, že toto nemusi byt posledny dokonaly... dufam, ze to svoje stastie najde... v dnesnej dobe je to fakt hop alebo trop... neuveritelne, kolko ludi sa okolo nas rozchadza v poslednej dobe... nooo neviem, kde si mam hladat frajerku... preferujem taky ten realny nahlad na vec, ale pokial mam stastie stretnut aj virtualnym sposobom, tak idem do toho.... aj ked neviem, ci MK funguje aj ako zoznamka 😀

kondaska1
18. feb 2016

@river_flows no rozchadza sa, lebo sa im nechce na nicom pracovat...radsej idu o dum dal...
k tej zoznamke, tu si sa predviedol, rodinný typ, dobre zarabajuci s VLASTNYM bytom...nejaka si ta už chyti 😀

river_flows
autor
18. feb 2016

@kondaska1 - co ja viem, ked niekedy asi naozaj niet co zachranovat... a k tej zoznamke... urcite sa nechcem nechat niekym len tak chytit, ked si mozem po tolkych rokoch trochu zalovit 😉 - co neznamena, ze prvy ulovok hned nemoze skoncit v sieti...

kondaska1
18. feb 2016

@river_flows hahahaha, že zalovit, ty este stale nevieš, že ti je iba dovolene si mysliet že lovis 😉 😀 tak vela stastia v novom rybniku 🙂

cervenaruza123
18. feb 2016

@kondaska1 Niektore vztahy proste nie su fajn a hlavne prve lasky, kde ludia casto ostavaju spolu z akehosi zvyku, strachu z rozchodu, pripadne romantiky, ze prva laska. To vidim okolo seba velmi casto. Na vztahu treba pracovat, ale naco to silit, ak to nie je dobre.
@river_flows A za diskusiu sa nehanbi, clovek po rozchode rozmysla a kona tak, ze sam sebe nerozumie. A este asi ta to caka, nalady sa ti budu menit. Nerob si z toho tazku hlavu, to casom prejde. Drzim prsty 🙂

alexandramaria
19. feb 2016

@river_flows ☹ ☹
ja neviem, po 8 rokoch mi to príde prirýchlo ukončené, prirýchlo prebolené.. akési čudné .. 😔

river_flows
autor
19. feb 2016

@alexandramaria nemzslim si, ze je to prebolene uz uplne.... je to samozrejme zvlastny pocit - ale ona v tom mala jasno uz davnejsie a v poslednej dobe sme naozaj boli viac spolubyvajuci ako partneri... ja neviem, tyzden som sa fakt trapil a este mozno pridu smutne chvile - ale musime tu byt teraz pre seba. Neviem, jednoducho som pochopil, co je za tym a viem, ze nejakou infantilnou namrzenostou nic nezmozem... Mozno by odo mna mohla ziadat vyrovnanie alebo neviem co ale ona nechce. Pritom na seba berie dost velke riziko a pravdepodobne nam obidvom zachranila kozuch, lebo vo vztahu by to bolo asi len horsie a horsie... takto sa ja o par dni/tyzdnov oklepem, navyse jej rad pomozem s postavenim sa na vlastne nohy ( to je to najmenej, co mozem urobit ).... dalsia vec je, ze s panom dokonalym to ma nejakym sposobom rozohrate a on by iste chcel, aby to islo rychlejsie - ona sa ale tiez musi dostat do pohody, aby to za nieco stalo... niekomu sa to moze zdat cudne ale myslim, ze vcerajsok nam obom velmi pomohol... samzrejme, mohli sme niektore veci poriesit aj lepsie, ale na druhej strane, ktory rozchod je uplne bezbolestny? Zistil som, ze to so mnou myslela uprimne a to si vazim. Ako tu uz niekto povedal, o par mesiacov to cele budeme brat z uplne ineho pohladu

alexandramaria
19. feb 2016

@river_flows budem držať palce, život je proste taký celý čudný, furtsa mení a to , čo dnes považujeme za isté je zajtra fuč...

markina8
19. feb 2016

@river_flows zvladas to super, akoze je mi jasne, ze vo vnutri to musi velmi boliet a este aj bude, mozno si aj poplaces, ale je vidiet ze pouzivas hlavne rozum a snazis sa na to pozerat pozitivne aj ked to je tazke 🙂 drzim ti palce a bola by som rada keby si nas informoval, ako sa ti dari, alebo ked sa odstahuje a tak

maria1989
19. feb 2016

@kondaska1 čo to máš s tým bytom? 😀 😀 😀

river_flows
autor
19. feb 2016

teraz hlavne musim trochu vysvetlovat kamosom ake to bolo, lebo som na nu niekedy aj nepravom nakydal... ale tak pod vplyvom okolnosti som to bral tak ako to bolo... len by som chcel dat vsetko do poriadku medzi nami, lebo viem, ze je to super holka.... akurat nie spravna zena pre mna a ja som nebol ten spravny pre nu... vela ludi sa dnes cudovalo takej raznej zmene, ale niekomu to dopne po pol roku, niekomu po mesiaci... a mna nejakym zazrakom osvietilo uz vcera... 🙂 za co som rad.. nerad by som dostal vredy

sobicatko
19. feb 2016

@river_flows ono, aj môj už manžel sa pred 10 rokmi rozišiel s jeho už teraz ex a sú dobrí kamaráti 🙂 a ja s ňou zase kamoška...dosť si pomáhame 🙂 a prajeme ale treba myslieť na to, že nie vždy sa dá aj takéto kamarátstvo udržať 🙂 fakt sa neboj, nájdeš lepšiu 🙂 ktorá bude už pre teba tá pravá 🙂

river_flows
autor
19. feb 2016

@sobicatko urcite ju nebudem ani do kamaratstva nutit ale na druhej strane, vela sme toho spolu preskakali a napriek vsetkemu vieme, ze sa mozeme na seba kedykolvek spolahnut... dobrych priatelov clovek nema nikdy dost 😉 a pokial viem, ani ona ma nechce len tak vynat zo zivota...

markina8
19. feb 2016

@river_flows este sa opytam, ako ste dohodli to jej odstahovanie? Kam pojde?

sobicatko
19. feb 2016

@river_flows neboj sa, všetko sa nejako vykryštalizuje 🙂 chce to len čas 🙂 to máš pravdu, človek nemá veľa dobrých priateľov o to si ich treba viac vážiť 🙂 na druhej strane priateľstvo sa nedá vynútiť 🙂

river_flows
autor
19. feb 2016

@markina8 no najskor som jej dal ultimatum ( pocas hadky ) - ze sa ma od pondelka odstahovat ku kamoske alebo kam... potom na konci hadky sme vyargumentovali koniec februara, lebo buduci tyzden ma nejake stretka s realitakmi a pod ohladom noveho byvania ( aktivne to riesi ) ... ale dnes rano uz s cistou hlavou ked uvazujem a viem a vidim, ze sme spolu ok ako dvaja normalni ludia - vidim, ze ona sa tiez bude snazit cim skor si doriesit veci ( kvoli mne, lebo jej na mne zalezi ) ... tak som jej napisal, ze jej nebudem robit nejake prekazky - takze moze byt dokedy chce. Koniec koncov spolu vychadzame dobre, ja som sa relativne odlaskoval a nastavil na to kamaratstvo a chcel by som jej pomahat dobuducna... dalsia vec je ze aj ked nahodou hupnem do noveho vztahu, urcite nebudem hned tahat novy objav k sebe a uz vobec nie natrvalo - navyse moja ex je sikovna holka a myslim, ze za par mesiacov sa jej podari vsetko co si zaumieni... je to sikovna zena, ktora pre mna dost urobila a aj obetovala a nech uz bol nas rozchod akykolvek, na zaklade vcerajsieho rozhovoru som sa rozhodol na nu urcite nezanevriet... musime si pomahat - bude to lepsie pre nas oboch ... a navyse po vcerajsku mi jej pritomnost doma uz nevadi... prave naopak ( a aspon mi pomoze s pranim a pod 🙂 )

markina8
19. feb 2016

@river_flows aaaaa takze sme tam kde vcera o tomto case:D

mircalla
19. feb 2016

@river_flows hm - nezda sa, ze by si bol zasadovy....ultimatum - nasledne moze ostat kolko chce
odlaskoval? come on...neverim
vsetko riesit podla momentalnej nalady, co je zle....raz ti je lepsie, raz horsie...podla toho riesis....budes mat este tisic takych ups and downs....ale nemal by si preto menit vyriesenie byvania 3 krat za den

river_flows
autor
19. feb 2016

@mircalla povedzme, ze to beriem tak ako to je...

river_flows
autor
19. feb 2016

@markina8 nie nie sme.. ja som pochopil, ze nie sme pre seba stvoreni... urcite si rozumieme, ale to na vztah nestaci... za tychto okolnosti by som si nevedel predstavit, ze by sme sa k sebe vratili... ako partneri

markina8
19. feb 2016

@river_flows ved hej, ale toto si tvrdil uz vcera. Realne sa nic nezmenilo :-/ a vyzeralo to tak nadejne....

unicornlady
19. feb 2016

Ale však to sú normálne fázy.

Ja po niekoľkoročnom rozchode (z jeho strany) tiež som najprv nechápala, čo sa stalo. Potom že veď budeme v pohode priatelia (sila zvyku, že ten druhý tu pri vás je), potom postupne menej komunikácie a fáza "ako mi to mohol urobiť, toľko som pre neho urobila..." 🙂

Definitívne som sa z toho dostala možno po roku, dvoch.
To sú veci, ktoré človek nespracuje rýchlo, nech by robil čokoľvek. Preto sa aj pohľad na ten bývalý vzťah, príde viac pochopenia (prečo sa to stalo)...

Ale to má svoju postupnosť 🙂

Takže to je úplne v pohode, keď to každý deň budeš vidieť inak

river_flows
autor
19. feb 2016

@markina8 nadejne to vyzeralo len v mojej hlave, lebo som sa nechcel zmierit s tym, ako to s nami naozaj je 😉

mircalla
19. feb 2016

@river_flows a uprimne - kolko ti tento novy postoj vydrzi? do vecera?🙂 nic v zlom....ale presla som si par rozchodmi a viem ze to su take stavy raz tak raz onak...netvrdim, ze je to nieco zvlastne, prirodzeny jav
Ja som vzdy obdivovala niekoho, kto vedel byt brutalne zasadovy....nie je to moj pripad🙂
@inicornlady asi tak

river_flows
autor
19. feb 2016

@mircalla to nic nemeni na veci, ze po vcerajsku to uz musim brat takto - aj ked pridu aj slabsie chvile.. teraz sa uvidi, aky som zasadovy

mircalla
19. feb 2016

@river_flows So mnou sa byvaly rozisiel po x rokoch smskou, ked som bola mimo slovenska....presla som si fazami soku, nenavisti, depresie, smutku, faza "akoze" budeme priatelia....az po konecnu fazu - nebol to pre mna vhodny clovek...trvalo mi to asi rok
nechcem porovnavat, ale budes mat este takychto nalad vela
ak to mozem porovnvat, ta faza ked som bola na neho totalne nasrana bola urcite lepsie ako faza smutku....ale ta svina smutok utocil tiez, hociako som sa racionalne branila
nuz prajem ti, aby si zasadovy bol....

kondaska1
19. feb 2016

No co ja viem ci sa "odlaskoval"? Da sa to tak rychlo??? Vety po rozchode , ktory nebol iniciovany z jeho strany : chcem jej pomahat, chcem jej byt nablizku, tolko pre mna urobila, chcem byt jej priatel, same chvaly na jej osobu, nech dievcina opat zostane kolko potrebuje, hovoria o presnom opaku. Mam pocit, ze to praveze este akoby ani nepochopil a cele to dolahne na neho az ostane sam v prazdnom byte...

river_flows
autor
19. feb 2016

@kondaska1 to sa tiez moze stat...

kondaska1
19. feb 2016

@maria1989 ja som iba vyzdvihovala jeho kvality 😂😂😂