Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?
Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?
@river_flows a čo to je? Nevera je predsa v hlave, ako so už písala, je to rozhodnutie človeka, nie to, či má s niekým intímny styk, to tak, či tak nijako nie si schopná dokázať, či už bol alebo nie. Ty vieš o tom 5 dní, ale netušíš, ako dlho to už ťahajú. Klameš sám seba....Mne by bolo jedno, či môj partner s niekým spal, alebo nie, rozhodol sa nebyť so mnou, to je podstatné.
@timea7 Na jednej strane mas pravdu, na druhej strane emocie nie su vzdy cierno-biele. Ako ked sa matka nahneva na svoje dieta a nakrici nanho...pritom ho stale miluje, na tom sa nic nemeni...
@vespertine láska k dieťaťu sa nedá porovnávať s láskou k partnerovi, dieťa ti ani nie je schopné ublížiť niečím porovnateľným s neverou. Matkou budem do posledného vydýchnutia, partnerov môžem meniť ako ponožky. Je to otázka toho, ako si ceníš sama seba, čo ešte považuješ za prípustné a čo nie, každá máme tú hranicu niekde inde.
@timea7 ja neviem... ja beriem neveru asi striktne ako intimny styk... lebo kadeco sa moze stat, na nejake diskoteke - bozkavacky, fun... ja som mal tiez taku daku platonicku lasku v robote, ze som sa dobre citil v jej pritomnosti ale nejako to z mojej strany nezaslo dalej... dokonca si myslim, ze je fajn, ked ma clovek v praci niekoho, kto sa mu mozno aj paci... mne osobne sa potom lepsie chodi do prace... s vedomim, ze by som nieco chcel ale nemozem to mat... ale v tomto je to asi tak, ze 100 ludi 100 nazorov
@river_flows u mňa je nevera najmä pocit, že ma má ten druhý na háku, že napr. nadväzuje známosti cez zoznamky 😝 😝 😝 😝 . Ak chcem ísť do detailov, niektoré páry ani nie sú schopné klasického intímneho styku, či už zo zdravotných alebo iných dôvodov a tiež spoznajú, že sú pre toho druhého vzduch. Pre mňa je prioritné, či ten človek chce so mnou žiť, zdieľať starosti aj radosti, či plánuje so mnou zostarnúť, ak si na tieto otázky odpoviem nie, je mi to už fuk, nenapĺňalo by ma šťastím po boku takého človeka žiť.
@timea7 ale tak z pohladu dietata si mozes povedat ze kaslem na taku matku, co po mne furt krici...moze si ona hovorit, ze ma miluje...pointa bola v tom, ze aj laska ma rozne podoby, ani laska neznamena, ze tomu druhemu nikdy neublizis, ci uz vedome alebo nevedome...ci uz partnerovi alebo dietatu. a aj partner aj dieta su slobodne bytosti, ktore nebudu vzdy robit len to, co si prajeme...ale rozumiem, co sa snazis povedat, ja len ze mam iny pohlad na svet...otvorenejsi a odpustania schopnejsi 🙂 a trebars @river_flows ma pravdu, podla mna kazdy z nas ma nejaku tajnu slabost, ktoru nikdy nedostane, ale premyslat nad nou moze...ci je to nevera? neviem. cloveka nemozes vlastnit.
@timea7 to nevylucuje to, co som napisal... mna bavilo napr. aj skusat nejake veci na holky, ale iba z akehosi dovodu, aby som nevysiel z cviku... proste len tak, drzat sa v kondicii ( to sa mi teraz moze este zist )... samozrejme, aj ked som nejakej holke lichotil alebo nieco, mal som v hlave iba tu svoju a nenechal by som to zajst dalej.... moja mala toho v hlave ocividne viac a preto sa bala, ze by to uz asi neudrzala v tych medziach a poslala nas vztah do prdele... pragmaticky povedane
@vespertine nevera je jednoznačne vedomé ublíženie
@river_flows si si istý, že tvoja partnerka netušila o tvojich cvičných flirtoch? Vieš ľudia veľmi radi takéto niečo roznesú, ja ked mám nulovú toleranciu nevery, tak neflirtujem ani cvične.
@timea7 urcite nie... to nebol flirt ako flirt... nie som ten typ... skor som bol pre kocky take nunu... ale tak ja som bol skor taky typ ze som velakrat odmietol ist na ´pr. na firemnu akciu, aby som mohol byt s tou svojou.... hlavne v poslednom case som vyslovene myslel len na nu ( ale neobmedzoval som ju, ak by to niekomu napadlo )...
@river_flows ber to ako pasé, na svete je kopa báb, stačí sa porozhliadnuť, teraz vieš presnejšie, čo chceš. veľa šťastia
@timea7 dik
@river_flows Zdas sa ako celkom charakterny a rozumny chalan...Dam ti cislo na moje nezadane kamosky, sebastacne, krasne, rozumne a tuziace po laske..hehe, sorry..srandy bokom. Chapem ze clovek len tak nevymaze 8 rokov vztahu zo svojho zivota a urcite ti bola najblizsim clovekom, takze nie je jednoduche len tak ju vyhodit z bytu. No tiez si myslim, ze by si mal spravit bodku a mali by ste ist od seba. Som prekvapena, ze to neriesi dievcina sama od seba. Ak je tam tretia osoba, zrejme to uz nedate dokopy. Najhorsie preboli a ty pochopis, preco sa stalo vsetko co sa stalo. A ak mate byt predsa len spolu, cestu k sebe si najdete aj ak nebudete spolu byvat. Drzim palce!
@andymatko hej hej, na tie frazy typu si uzasny clovek a skvely chalan som si uz zvykol... nechcel som od zivota az tak vela - iba normalnu holku a rodinnu pohodu... holt, asi to nebude s touto
@river_flows Inak podla mna si zbytocne charakterny, viem ze ste spolu vela prezili a preto ju nechces vykopnut, ale to plati aj z druhej strany, vela ste spolu prezili a nasla si pocas vztahu ineho. Viem deje sa to a dokonca casto, ale preco by si ty jej mal robit laskavosti a nechat ju tam byvat? Ved ked sa dokazala osamostatnit vo vztahu takto lahko tak nemoze byt pre nu problem osamostatnit sa aj v byvani. Nech si najde zdielanu izbu v byte s niekym, ked na viac nema. Vela ludi tak zije. Zvykla si na luxus vo velkom byte, ktory platil niekto iny, nech sa teraz skusi o seba sama postarat. Neviem preco, ale som si ista ze keby je to naopak a ty si u nej "len na navsteve", tak by si sa musel zbalit velmi rychlo aby si v jej novej laske naprekazal...
@timea7 nikto predsa nehovoril o odsťahovaní sa z bytu, ale o tom, že by dočasné odlúčenie mohlo pomôcť k tomu, aby si veci ujasnili. Nie každý je taký radikálny ako ty 😉, každý má svoju individuálnu cestu a keď on chce dať tomu vzťahu ešte šancu, tak asi to tak cíti. Nie vždy musí byť všetko stratené. Ak som správne pochopila, nedošlo ani k nevere v tom zmysle, ako ju chápu oni dvaja. Pre nich je nepodstatné, ako ju chápeš ty.
@markina8 to ja absolútne netuším. Vychádzam z toho, čo píše autor. Ak tomu verí on, prečo by som to mala spochybňovať ja? Okrem toho, ak by som posudzovala podľa seba, pre mňa by bolo oveľa, oveľa ťažšie dopustiť sa fyzickej nevery, ako duševne sa s niekým zblížiť napr. preto, že aktuálny vzťah ma absolútne neuspokojuje. K sexu by som sa najskôr asi odhodlala po uzavretí predošlého vzťahu.
@river_flows ja som sa takto rozchadzala s byvalim..mali sme spolocny byt,pol na pol,nakolko financoval hypo a vacsinu uctov aja jedlo,vyplatil mi len to,ci som vlozila do prerabky...za tri.tyzdne po rozchode som sa stahovala do podnajmu,ktory som financovala z penazi,co ma vyplatil.nakolko by som to z vyplaty neutiahla..nasla som si druhu pracu,aby som si mohla dovolit byvat sama...polku bytu,co bola pisana na.mna som byvalemu darovala darovacou zmluvou a boli sme vybaveni...daj jej cas nech si zariadi veci,ale presne ohraniceny a nech sa o seba.postara...na ulici urcite neostane aked aj bude prespavat u kamosiek,aspon ju to bude motivovat postarat sa o seba..spravis jej tym.sluzbu
@markina8 nevera je veľmi individuálne vnímaný pojem. Nedá sa všeobecne zadefinovať. Ak teda on toto nevníma ako neveru, tak mu to akože nanútiš? 😀 A pochybujem, že by bol zaľúbený po toľkých rokoch vzťahu. Povedala by som, že ju asi miluje a chce zachrániť vzťah. A máš pravdu v jednom - vidím to objektívne tak, že nikto z nás absolútne netuší, čo sa v tom vzťahu deje zo strany tej ženy a len malinký vrchol ľadovca zo strany muža, ktorý je zúfalý z toho, ako sa to pokašľalo - na čom má určite tiež svoj podiel aj on.
@alaguema jasne, mas pravdu, to som tak nemyslela, ze mu to nanucujem ale myslim ze on sam by suhlasil ze je to nevera, ibaze je v situacii kedy to este sam v sebe odmieta, ze sa to stalo, pretoze mu ona tvrdi ze si s nim zacala po fyzickej stranke az po rozchode. Comu davam sancu tak 1%, ze sa to naozaj stalo. No a samozrejme, podiel v tom ma urcite aj on, mozno sa aj prechodili, mozno uz mali davno urobit nejaky dalsi krok napriklad sa zasnubit, mozno jej tam nejake veci chybali v tom vztahu, pre ktore hladala utechu inde. Nie je vsetko cierne alebo biele, urcite to nie je tak ze len ona je ta zla, pretoze sa zalubila do ineho. Ja ju vpodstate neodsudzujem zato, ze sa zalubila do ineho, lebo to sa stava a neda sa tomu zabranit ak sa to uz stane, skor odsudzujem to, ze chce zneuzivat jeho dobrotu a zalubenost a byvat u neho, cim mu aj nadalej ublizuje. Ja by som sa spakovala s vycitkami, ze som mu ublizila hned a nechala ho liecit sa.
@alaguema v podstate mas pravdu v plnom rozsahu
@markina8 my sme boli zasnubeni.... 3 roky.... akurat sme sa nevedeli dokopat k svadbe, lebo raz to pre nu bolo dolezite a ked som to zacal riesit, tak sa jej do toho nechcelo - ale to uz asi bolo v tom case, ked zacala pochybovat
@markina8 ale ten byt je spoločný. Síce hypo platená z platu autora, ale predpokladám, že ina zas platila iné spoločné veci a navyše je ochotná sa bytu vzdať. Nemyslím, že by ho chcela zneužívať. Mám dojem, že tam to je ešte možno také, že nikto nevie, čo so sebou...treba tomu čas.
@river_flows hmm tak o to smutnejsie to cele je, ze ste boli este aj zasnubeni
@river_flows v podstate aj okolo vianoc sme zase hovorili o svadbe, dokonca sme ju chceli spojit s letnou dovolenkou... ako hovorim, vela sme spolu planovali buducnost - preto som sa cudoval, ze urobila takyto radikalny krok... vcera sa pri rozhovore dusovala, ze ten chalan naozaj za nic nemoze a pred rozchodom sa len rozpravali ( ci verim ci nie... neviem )... urcite ma vsak k niektorych veciach klamala ( to viem ) a mrzi ma to. Na druhej strane poznam suvislosti a hned ju neodsudzujem... samozrejme ze chyba bola a j z mojej strany, ze som to neriesil, ked uz som citil ze to neklape tak ako by malo... na vztah ale musia byt dvaja a minimalne tu povinnu jazdu som si ja splnil ( neznosti, opora, podpora, a pod. )... z jej strany to bol uz len taky volobeh... ja ani nechcem vediet, co sa jej teraz odohrava v hlave... je mi jej v podstate len luto... preto jej chcem dat trochu casu, nech sa uvedomi... lebo mam pocit, ze sa to moze stat ( takmer ) kazdemu.. vratane mna
@alaguema ja mam tiez ten pocit... ze sa hlada... mala tazku mladost, nikdy nejak nezurovala ani nezazila take tie mladeznicke radosti... mozno ju to prave dostihlo... na druhej strane.. po 8 rokoch a po tom vsetkom, co vsetko sme si vybudovali, sa to niektorym moze zdat detinske, ze sa chce vsetkeho vzdat kvoli... stastiu, ktore sama nevie definovat

@natalym ja ani po 45 rokoch, mňa napína už len pri predstave, že by ma muž, ktorý si nájde inú, objal...asi stará škola.... 😎 😎 😎 😎 Ale ako vieš, ja sa samoty nebojím, už som skúsila a prežila, aj keď by to bolelo a bolo by mi smutno, druhú šancu by som v tomto prípade nikdy nedala, ani keby prosil na kolenách. Ani z hrdosti, ani z princípu, jednoducho preto, že by som nedokázala s tým mužom byť.