icon

Spoločné jedlo v rodine

25. máj 2025

Ahojte, aby som priblížila situáciu v mojej rodine sme zvyknutí, že sa nevrháme na jedlo ako kobylky a nezjeme čo nám príde pod ruku, keď viem, že mamina ma rada orieškový jogurt a berie si ho do práce nezjem jej ho, pripadne sa opýtam. Alebo keď vidím, že si sestra doniesla z mesta zvyšok pizze nechám jej to tak, neviem príde mi to prirodzene, no u priateľovej rodiny som sa nestačila čudovať. Vôbec neriešia či to jedlo nie je pre niekoho, ani sa nespýtajú, viackrát som si doniesla k ním z obchodu šišku, chrumky, džús atd a kým som sa išla napríklad umyť niekto mi to zjedol. Ako to máte doma vy? Lebo neviem či to mame my zle nastavené a všetko jedlo ma byt spoločne, alebo oni😁. Ano nie je to životu dôležité, len ma to tak napadlo aj do budúcna keď budem mať deti, čo je lepší prístup, ďakujem.

Strana
z2
mandzula
25. máj 2025

Su jedla/potraviny, ktore su spolocne a na druhej strane tie "individualne", ktore sa primarne kupuju pre konkretneho clena rodiny a ked ich chce zjest niekto iny, pyta sa.

viestta
25. máj 2025

Kazda rodina to ma nastavene spravne. Pre ich rodinu. Na navsteve sa prisposobim zvyklostiam tych, u ktorych som na navsteve. Ked sa bojis, ze sa ti siska neujde, dones pre vsetkych. V v buducnosti si nastavis svje pravidla vo svojej domacnosti

lindous
25. máj 2025

Ked vieš, že fungujú takto, tak sa podľa toho zariaďte a tie veci nevykladaj na nejaké spoločné miesta, kde si ich môžu zobrať… riešiť čo ako a prečo a ako je to správne, je jedno, nezmeníš ich… my sme to mali doma, teda u mamy, tak nejak medzi, ale väčšinou, ked sa niečo takéto kupovalo, kúpilo sa naviac, keby si dal aj zvyšok domácnosti 😄

0silvia0
25. máj 2025

Mne je zas divne nosit si do rodiny priatela svoje sisky a chrumky. Nie je vhodnejsie priniest pre vsetkych? Mozno oni si mysleli, ze si to priniesla pre ostatnych. Lebo zas u nas v rodine je zvyk, nechodit na navstevu s prazdnymi rukami.

ukgirls
25. máj 2025

ak su tak nauceny pocitaj s tym,ze aj tvoj priatel to bude robit v buducnosti tebe.. ja osobne to neznasam.. vzdy kupim kazdemu co am rad a aj sebe ..ale ak mi to niekto zje som samozrejme nahnevana ... ked sa spytaju ok nieje problem .. kazdopadne vyssi level bol moj ex.. kupila som 2mo -jemu i mne klasika..on svoje doslova zozral hned..ja si svoje odkladam,az budem mat chut ..a ked ta chut prisla - hold nasla som si prazdny obal... keby aspon ten vyhodil ... aby som vedela,ze to proste nieje..ale clovek s tym pocita -vidi skatulu a jeee. ono sa to vyparilo.. aj tobol jeden z dovodov rozchodu ..ale samozrejme toho bolo viac .. no nevedela by som tak fungovat ..

zuzikak
25. máj 2025

ty u byvas ? Pretoze ak tam byvas tak sa treba dohodnut, ze ak si kupis nieco pre seba aby ti to nezjedli bud si to oznac alebo si to nedavaj "do spolocnych priestorov". Ak tam nebyvas tak mi je divne, ze im chodis do chladnicky. ALebo som zle pochopila ? Ak to nedavas do chladnicky, nebyvas u nich tak si to bud k nim nenos alebo to z tasky ani nevykladaj a nemaju ti to ako zjest. Ak tam vsak byvas tak dones viac aby ti ostalo ak si daju jest (a teda predpokladam, ze aj ty jes z ich jedla)

lenka.25
25. máj 2025

Toto je naozaj vysoko individuálne . Asi každá rodina to má inak . Ja mám sve deti a keď ideme do obchodu , kúpim všetko x 2 a dcéry to beru automatiku , že majú každá ponkeneol kuse ( nebavíme sa o ovocí , ale o jogurtoch , sladkom pečive , nanuk atd … ) a keď si svoj zje a chcela by aj druhy , tak sa sestry opytaju . Nikdy si nedovolí ani jedna zjesť dve veci , ale to tak majú odmalička zaužívané ako automatiku . Keď to u priateľov rodiny tak nie je , nepríde im nič divne , ze si dajú čo nájdu .

jumama
25. máj 2025

Teraz som sa zasmiala a trosku si ulavim 🙂 Moj muz je nauceny ze vsetko je pre neho 🙂
Mna to niekedy trochu hnevalo priznam, lebo ked som nakupovala, pytam sa: Co ti mam kupit ? A on mi nadiktoval vseliake veci, co rad jedava na ranajky - ryby, tresku, humus a podobne. Nakupila som, mal plnu policku v chladnicke. Ale aj tak si zobral to, co som nakupila pre dceru, lebo mal na to chut. On sa dokonca na to spociatku urazal, ked som sa ho spytala, ze kde je to a to. Stavalo sa, ked bola dcera malicka, boli sme vonku a prisla som na isto domov, ze jej dam jogurt ci pribinacik poobede a tie tam uz neboli, lebo on ich zjedol, lebo mal chut... Pritom mal v chladnicke este dost veci, co si nadiktoval on, ale ak tam boli pribinacky, vyjedal tie. Na druhej strane, pre vycitky svedomia, ze je to sladke a nezdrave, nikdy si tie pribinacky nenadiktoval, ked som sa ho pytala, co chce, ked som sla nakupovat. Nepomohlo ine, ako ze som aj tak zacala kupovat tych pribinackov a jogurtov viac, ze nech teda ma aj on a zase na to: Prosim ta, nekupuj mi to, ja to nechcem tolko jest, to su maskrty. Zase absolutne neratal s tym, ze to je aj pre druheho. Ze aj ja niekedy mozem mat na to chut a teda, ze dcera to jedava... Ja som si uz zvykla ze je taky, ine mi neostava, on je vkuse taky roztrzity a nedokaze premyslat o inych ludoch. Proste ide zamysleny k chladnice a vyberie si na co ma chut, bez myslienky na druhych. Tak proste musim mat nakupene ci navarene vzdy viac.

zuzanockamt
25. máj 2025

Majú to zle nastavené oni. Ak tam bývaš, čím skôr preč. Ak chodíš na návštevy, tak to treba obmedziť.

letfenixa
25. máj 2025
@jumama

Teraz som sa zasmiala a trosku si ulavim 🙂 Moj muz je nauceny ze vsetko je pre neho 🙂
Mna to niekedy trochu hnevalo priznam, lebo ked som nakupovala, pytam sa: Co ti mam kupit ? A on mi nadiktoval vseliake veci, co rad jedava na ranajky - ryby, tresku, humus a podobne. Nakupila som, mal plnu policku v chladnicke. Ale aj tak si zobral to, co som nakupila pre dceru, lebo mal na to chut. On sa dokonca na to spociatku urazal, ked som sa ho spytala, ze kde je to a to. Stavalo sa, ked bola dcera malicka, boli sme vonku a prisla som na isto domov, ze jej dam jogurt ci pribinacik poobede a tie tam uz neboli, lebo on ich zjedol, lebo mal chut... Pritom mal v chladnicke este dost veci, co si nadiktoval on, ale ak tam boli pribinacky, vyjedal tie. Na druhej strane, pre vycitky svedomia, ze je to sladke a nezdrave, nikdy si tie pribinacky nenadiktoval, ked som sa ho pytala, co chce, ked som sla nakupovat. Nepomohlo ine, ako ze som aj tak zacala kupovat tych pribinackov a jogurtov viac, ze nech teda ma aj on a zase na to: Prosim ta, nekupuj mi to, ja to nechcem tolko jest, to su maskrty. Zase absolutne neratal s tym, ze to je aj pre druheho. Ze aj ja niekedy mozem mat na to chut a teda, ze dcera to jedava... Ja som si uz zvykla ze je taky, ine mi neostava, on je vkuse taky roztrzity a nedokaze premyslat o inych ludoch. Proste ide zamysleny k chladnice a vyberie si na co ma chut, bez myslienky na druhych. Tak proste musim mat nakupene ci navarene vzdy viac.

@jumama takého nepovažujem za roztržiteho, ale sebeckeho.

domkakvet
25. máj 2025

Kazda rodina to ma tak ako im to vyhovuje, my to mame tak, ako pises ty, ale ak byvas u priatela, tak neries sisku, ale prec odtial.

brendaa
25. máj 2025

Ak chceš niečo pre seba potajomky zjesť tak si to schovaj u priateľa v izbe🤦‍♀️🤣...
To ani pre neho nemáš, keď máš až jednu šišku?
Keď si tam tak si hádam berieš z domu svoju kávu, čaj, raňajky, zaplatíš za wecko. Budúca svokra kúpi presne pečivo iba pre nich....
Chcela som ti iný pohľad, neber to pls útočne... 😄
Nič v zlom je to ich domácnosť, urob ako uznáš za vhodne....
svokra tu môže o chvilu napísať ze nevesta si nosí jedlo iba pre seba...

prasiatko30
25. máj 2025

Mi to primpoemnulo scenu jednej oblubenej komedie - frajer najstarsej dcery u svokrovcov peceny vareny, vzdy pri spolocnom stole posadeny a nachovany a ked konecne nieco kupil do chladnicky tak si to oznacil svojim menom a bolo to len jeho😂😂😂
Takze mne by bolo dost zvlastne, ze pride frajer/ka mojich ratolesti a castuje sa s o vsetkeho co mu ponukneme, ale dotycny kupi dve šišky, ktore nikomu neponukne a chce ich schalovat sam. Vcelku by som to vyhodnotila ako velmi zvlastnu situacu

januska12323
25. máj 2025

Akože opýtať sa mohli ale ty si tiež mohla doniesť pre všetkých. Bolo by mi blbé doniesť len pre seba.

zobaka
25. máj 2025

u nas je vsetko spolocne, ale ked si napriklad kupim nieco co vyslovene vacsinou ja jem doma syn sa ma opyta ked ma na jedlo chut, ci mi to moze zjest, tiez ked viem, ze maju nieco pripravene na rano nesežeriem im to, myslim, ze u priatela asi bude byvat predpokladam viac ludi, ked to tam takto mizne, nenechavala by som veci na linke

jumama
25. máj 2025
@letfenixa

@jumama takého nepovažujem za roztržiteho, ale sebeckeho.

@letfenixa Ano, ale je to nepreucitelne, tak to mali doma a nezostava mi ine ako radikalna akceptacia toho, ze taky je. Ked upozorujem, tak sa uz sice neurazi, ale inak ani za x rokov to nie je inak. Nastavila som mu jedine pravidlo: Ked ides nieco zjest, tak sa pozri, ci ostalo v chladnicke nieco, co zje dcera, lebo ona je vyberavy jedak, preto mi to vadilo, inak druhy si najde samozrejme aj nieco ine... To vcelku chape. Tak ale to je maximum, co sme sa za roky dopracovali 🙂

lia2929
25. máj 2025

Naco vykladas svoj dzus sisku a chrumky u frajera na stol u nich doma ?😂 nechaj si to u seba v taske aby ti nezjedli.

autor
25. máj 2025

Nie nebyvam u nich, študujeme v jednom meste takže raz za čas príde on k nám alebo ja k ním. Keď spomínate tu šišku😅, zrovna ten víkend sme išli k ním a keďže býva ďalej ako ja do vlaku som si kúpila jedlo a ostalo mi. Fakt som nevedela, že by niekto chcel niekoľko hodín odležanu šišku😁. Ale máte pravdu načo to riešiť.

viestta
25. máj 2025

A kde si tu sisku vylozila?

0silvia0
25. máj 2025

No vidis ako tvoja odlezana a z vlaku vytrasena siska niekomu dobre padla😂

alex49
25. máj 2025

ak sa jedlo nachádza v spoločných priestoroch, tak je spoločné. Ak ho máš odložené vo svojej izbe, skrinke, šuflíku, tak je tvoje. Niekoľko hodín si tú šišku nezjedla, tak to nerieš, nechcela si ju a niekto sa obetoval, aby sa nemusela vyhodiť 😝

isis234
25. máj 2025

Možno dávno nemali šišky.. zamaškrcili si.. Ale, mohli sa spýtať, koho to je? Či ju môžu zjesť.. Poučená si. Nič nevykladaj na stôl.

viestta
25. máj 2025
@isis234

Možno dávno nemali šišky.. zamaškrcili si.. Ale, mohli sa spýtať, koho to je? Či ju môžu zjesť.. Poučená si. Nič nevykladaj na stôl.

@isis234 alebo si pomyslele, ze ked uz doniesla, tak mala doniest kazdemu...

isis234
25. máj 2025
@viestta

@isis234 alebo si pomyslele, ze ked uz doniesla, tak mala doniest kazdemu...

@viestta dôvod? Nemala čas nakupovať. nekázali si. Len vyložila na stôl. Slušnosť je, spýtať sa, koho je šiška. Len jednu predsa gazdiná nenechá na stole

viestta
25. máj 2025
@isis234

@viestta dôvod? Nemala čas nakupovať. nekázali si. Len vyložila na stôl. Slušnosť je, spýtať sa, koho je šiška. Len jednu predsa gazdiná nenechá na stole

@isis234 cele je to absurdne, lebo neverim, ze jej niekto lezie do tasky aby jej vypil dzus alebo vyzral chipsy

marca12
25. máj 2025

Nic nie je spravne a nespravne. Kazdy ma svoje zvyky. U nas sme sa vzdy ponukali,ked sme nieco isli zjest a bol napr posledny kusok alebo posledny jogurt danej prichute,tak sme sa medzi sebou opytali,ci to mozem zjest. U muza to takto nebolo. Oni zjedli,komu co chutilo,neriesili,ci ti niekto iny bude alebo chce jest. Zo zaciatku som ostala v soku,ked zhltol posledny kusok cokolady a ani sa neopytal. Ale naucila som ho. A prisposobil sa mojim zvyklostiam. Cize ak vy dvaja budete spolu zit,najdete si svoje zvyky a verim,ze ho naucis vela veci. Podla mna to nie je tragedia,ved dnes sa da vsetko dokupit. Ale je to skor taky znak pozornosti voci druhemu.

cukroska
25. máj 2025
@lindous

Ked vieš, že fungujú takto, tak sa podľa toho zariaďte a tie veci nevykladaj na nejaké spoločné miesta, kde si ich môžu zobrať… riešiť čo ako a prečo a ako je to správne, je jedno, nezmeníš ich… my sme to mali doma, teda u mamy, tak nejak medzi, ale väčšinou, ked sa niečo takéto kupovalo, kúpilo sa naviac, keby si dal aj zvyšok domácnosti 😄

@lindous Asi tak.

cukroska
25. máj 2025

U nás to funguje asi tak napoly. Väčšinou nakupujem ja a kupujem veci čo máme radi všetci a každý zje koľko chce a kedy chce. A kupujem aj čo majú radi deti, muž, ja a už každý vie. Ale keď si každý kúpi čo má rád tak sa aj spýtame či môžme, alebo tak..nezjeme tomu druhému bez opýtania.Ale väčšinou spoločné jedlo. A každý zje načo má chuť. Ale viem, že muž si nakupuje čo má rád on ako rôzne oriešky,trubičky a objednáva rôzne druhy nutelly tak určite mu ich nezjeme a väčšinou aj jeme všetci,ale vždy sa opýta každý ak si chcú otvoriť.

hellionka
25. máj 2025

… moja dcéra ma niekdy take ťahy, že zje cely napr. syr atd a ani sa nespýta či niekto iný mal/chce/nechce. Ja ju to učím, že treba pozerať aj na ostatných … taktiež keď si ja kúpim jogurt a zje ho bez opýtania ona, nepáči sa mi to. Pretože jej v obchode prízvukujem nech si vyberie čo chce .. ale žeby mi toto robil dospelý chlap, že vyslovene požerie dieťaťu pribináčikov … tak by veeeľmi rýchlo “preucitelny” bol 🤣

mamina7070
25. máj 2025

divne je prist na navstevu k priatelovi a nic nedoniest

Strana
z2