icon

Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet

mirkakab
14. mar 2012

Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...

jabadaba
3. feb 2013

@sibare zaujimava teoria, pockam si k akym dalsim este dospejeme. Mozno na zaver skonstatujeme, ze mat spolocny ucet ma jediny ucel a to vlastnit partnera a kontrolovat ho ako stopovaci pes. Lebo ked mam prehlad o jeho finacniach, tak isto na ukor jeho tazko individualnej existencie....OMG!

ja neviem, niekto tu spominal lasku v suvislosti so spravovanim spolocnych financii? Alebo tu skor padlo take ako dovera, zodpovednost, zrelost vztahu...Mylime si pojmy s dojmami?

sibare
3. feb 2013

@jabadaba Pozri, k comu dospejes ty, to ja neviem a s kludom to necham na teba. 😉

marcikova
3. feb 2013

@sibare No tak to ano to je pravda. 🙂

digysa
3. feb 2013

@jabadaba @sirinka Ja sa vzdavam.... normalne ma tato debata vycerpala.
ALe je smutne, ze su este manzelstva, kde manzela nevie, kolko jej manzel zaraba...alebo si musi pytat pristup k uctu, ci nejake to vreckove.... smutne 😔

sirinka
3. feb 2013

@digysa aj ja uz som sa vzdala... Hlavne ze sa citia v tom manzelstve slobodne 😉

jabadaba
3. feb 2013

@digysa co uz, kazda si je strojcom svojho stastia a svojpravnosti. Ak sa jej vzda, jej vec. Co narobis. Ja som rada, ze mi natolko muz doveroval, ze ma den po svadbe vzal do banky a pekne ma pripisal k svojim uctom, aby som bola plne v obraze a mala pristup. Vybavili sme rovno vystavenie karty, disponibilne prava a zrusili moj ucet za slobodna, kedze aj tak by som na nom po zmene priezviska musela robit zmeny. V tom case mi prislo uplne trafene calovat za jeho vedenie, presunuli sa zostatky a bolo. Moje sa stalo nasim a jeho rovnako nasim. Proste, mali sme zrazu spolocne financie bez obmedzeni. Prislo nam to prirodzene. Neubudlo mi ani z emancipovanosti, ani zo slobody ci samostatnosti. Tak ja ti nevim Karle.... 🙂

jabadaba
3. feb 2013

@sibare hm, nechame sa prekvapit...

zuzx
4. feb 2013

@jabadaba nuz ale nie kazdy potrebuje spolocny ucet k tomu, aby mal uplnu doveru k partnerovi. My nemame pred sebou ziadne tajnosti, viem kolko mu chodi na ucet, on vie kolko mne. Vieme kde miname. Mne zas prislo uplne zbytocne utekat po svadbe do banky riesit ucty. Za vedenie uctu neplatim a zmenu priezviska mi vybavila firma v ktorej pracujem, lebo akurat mi v tom case vybavovali biznis kartu a zhodou okolnosti maju tu istu banku ako ja, takze som zabila dve muchy jednou ranou, nemusela som nikam chodit. Na svojom ucte mam zo tri trvale prikazy, ktore sa mi fakt neccelo rusit a nanovo vytvarat. Naozaj nevidim zmysel za kazdu cenu mat spolocny ucet. Tak ci tak su to spolocne peniaze, setrime a aj ich ideme minut na spolocny ciel.
Mne je skor luto zien, ktore si doveru musia vydupavat spolocnymi uctami.

andreah25
4. feb 2013

@959touareg sorry, nečítala som celú diskusiu 😀
@marcikova podľa mňa to nie je zbytočné. Tie účty nie sú zase až také drahé (na mnoho iných blbostí veľa z nás vyhodí peniaze, tak prečo nie za účet, ak sme tak spokojní 😀 ). A tiež existujú aj banky, ktoré ponúkajú pri vedení jedného účtu, druhý účet pre manžela/manželku zdarma, príp. aj pre deti (mimochodm, jeden účet má aj náš syn a keď bude ďalšie dieťa, tak i to bude mať svoj účet 😀 ). Náklady na banky za účty nám však mesačne neprevyšujú 10 eur, pretože si to treba dobre nastaviť, čiže je to pohoda a za spokojnosť a pohodlnosť napr. pri hľadaní platieb mi to stojí.

zabka88
4. feb 2013

baby, ja mám i tak pocit že všetky vlastne píšete o tom istom len z rôznych uhlov pohľadu - je jedno či máte jeden účet, dva.. päť, desať.. ide skôr o to, či máte zaužívané "spoločné financie" alebo osobité (moje, tvoje - bez prísupu k nim)..

959touareg
4. feb 2013

@andreah25 nerozumiem comu sa smejes. nepochopila som to. 😕

sibare
4. feb 2013

@jabadaba , vies, co by bolo prejavom dovery tvojho manzela? Keby po svatbe zreusil vsetky svoje ucty a peniaze previedol na tvoj ucet. Tam by sa stal disponentom. To by bola kua dovera. Takto je dovera hlavne na tvojej strane, nakolko status dispnenta nesie omnoho vyssiu mieru rizika ako status majitela.

jabadaba
4. feb 2013

@sibare naozaj? 😀 Ale necham tak, predsa nebudem do detailov uvadzat ako to je u nas. Dovera je vsak vzajomna a obojstranna. Bez vyhrad. Niet teda co riesit. Ostatni nech si spravia ako uznaju za vhodne, aspon bude zas o com citat. 😉

jabadaba
4. feb 2013

@zabka88 presne o to ide zabka, len akosi sa motame v bludnom kruhu. Si to vystihla. 🙂

jabadaba
4. feb 2013

@zuzx ved o to ide, o to, ze su vase financie spolocne. Motkame sa do kruhu tusim. Je jedno ci sa ucty zrusia alebo zalozia nove alebo popresuvaju prostriedky. Pointa je v tom, ze sa v manzelstve nikto nehra na pana situacie lebo ucet a obnos na nom. 😉

zuzkat1
4. feb 2013

Baby ja toto cele fakt nechapem. 1,2,3 milion uctov.sporenie ci rozhadzovanie nie je to jedno? Kazdy ako mu vyhovuje.ja Neviem kolko ma manzel na ucte.len tak cca.ani ma to nezaujima.a neviem kolko mu tam chodi kedze sa to meni podla odmien nadcasov atd. Nepytam sa.nezaujima ma to. Viem ze mame tolko aby stacilo na ucty a jedlo a vsetko co potrebujeme a viac nepotrebujem vediet.

959touareg
4. feb 2013

@andreah25
aha, sorry, uz viem comu si sa smiala....tym 3-om uctom zo vcera co si pisala do diskusie, ze? nejaka som prispata, to bude tym otrasnym pocasim. 🙂 alebo ze som sa este neprebrala. 😉

rakywanda
4. feb 2013

hm, zaujímavé čítanie
niektorej vadí povedať mužovi, že si kúpila sveter zo spoločného účtu, vraj pod úroveň, ale už jej nevadí vypýtať si od neho peniaze na šeky...
mám otázku /nič v zlom, len neviem ako to chodí v takomto prípade/, ak máte každý svoj účet, kam dávate peniaze na bežné výdavky a potom so zvyškom si hospodárite sami, ako je to v prípade dovoleniek, ak máte každý inú výšku príjmu? neviem, ale ak by sme to mali tak my s mužom, tak ja idem na male divy a on do Senca stanovať.
Ešte pred manželstvom som dostala od našich finančnú pomoc, nerozmýšľala som moje, ale naše. Kúpili sme "vec" a automaticky bola písaná na oboch, trvala som na tom. Financie spravujem ja, profesionálna deformácia.
Sme spolu cez 17 rokov a nikdy sme sa za peniaze nehádali.

rakywanda
4. feb 2013

každá sme iná, každej vyhovuje niečo iné.
naši majú peniaze spoločné, otec ani nevie v akej banke sú, je to pre neho zbytočné zaťažovanie. mužovi rodičia - stará starého skasiruje do posledného centu, a ten nemá ani euro na pivo 😀 😀 😀 , takto fungujú cez 50 rokov.

zabka88
4. feb 2013

@jabadaba
osobne si myslím, že akýkoľvek systém financovania spoločnej domácnosti je dobrý, ak vyhovuje obom stranám .. ale skutočne vyhovuje, nie že jedna strana sa dá druhou presvedčiť, že takto to je (bude) lepšie..

je však dobré si uvedomiť, že systém je nastavený tak, že my ženy - práve kvôli materstvu sme istú dobu finančne znevýhodnené a preto treba myslieť aj na toto obdobie, resp. aj na situáciu, že jeden z partnerov môže stratiť prácu a tým sa stane odkázaný na príjem druhého.. práve pre takéto situácie je psychologicky väčšinou prijateľnejší spoločný účet, pretože partneri takto eliminujú "blbý" pocit vyberať si z účtu ( bez ohľadu na to, akou mierou sa podieľajú na príjmoch) resp. nemajú zlý pocit že sú vydeľovaný.. ako alice vyššie písala v manželstve je to i tak de iure úplne jedno, význam to má podľa mňa jedine psychologický .. a keďže sme každý iný tak každému je milšie niečo iné..

zuzkat1
4. feb 2013

@rakywanda napr.mne vadi kupit ten sveter ale seky neriesim-to nie je moja osobna potreba. Ak nezaplatim seky aj on skonci na ulici.a drahu dovolenku sme mali prvykrat minuly rok kvoli malej sme sli k moru.

santana
4. feb 2013

Nejdem vyjadrovat svoj nazor lebo by som opakovala co uz tu bolo viackrat napisane a celkovo sa tato diakusia uz neda citat lebo sa tu pise stale dokola to iste len v modrom, ruzovom atd...

959touareg
4. feb 2013

@jabadaba
tiez som toho nazoru. myslim si, ze dovera nema nic spolocne so spolocnym uctom. mozno z casti ano,no nie tak ako to prikladaju poniektore z diskutujucich. a vobec s akymkolvek uctom to nema nic spolocne. niektore tu davate na jednu vahu..dovera-ucet/peniaze/. to neznamena ze ked su oddelene ucty, dovera tam nie je.
@zuzkat1 tak to sme uz dve. myslela som, ze iba ja som cierna ovca diskusie 😉 pretoze neviem a ani ma nezaujima stav manzelovho uctu a vvela zien je z toho hotovych tu. tiez som pisala, ze vsetko u nas fici ako svajciarske hodinky-zatial , co treba kupit sa kupi, co vyplatit vyplati , takze sa tym nezaoberam kolko zaraba a kolko ma na uctoch. ono ako pises ty, manzel tiez nema stale rovnako, kedze najskor musi vyplatit vyse 20 zamestnancov, potom veci okolo prace, teraz boli odmeny, takze kopa penazi isla na ne zamestnancom a co sa zvysi to ostane jemu. terajsia vyplata v januari zase je slaba, nakolko januar, febr. su mrtve obdobia, tak nema takmer nic a musi vytahovat z usporeneho.... ale u zivnostnika je to tak. tam staly plat netreba cakat. 😉

rakywanda
4. feb 2013

@zuzkat1 chápem,
a ako ste riešili tú dovolenku - napoly??? lebo vždy je to tak, že jeden si môže dovoliť viac ako ten druhý.
a veci ohľadne detí? niečo kúpiš a polovicu si dáš preplatiť?
neber to ako rýpanie, len ja si to neviem predstaviť. možno príde doba, že aj ja budem nútená z nejakých príčin prejsť na systém svojich účtov, tak preto chcem do toho "nakuknúť".

libka1
4. feb 2013

@santana napis adminom nech temu pozastavia lebo ta nebavi 😅 alebo druha moznost - nelez sem...
ja do tem co ma nebavia zasadne nechodim a prekvapuje ma ze niekto ano...

959touareg
4. feb 2013

@rakywanda ale sveter a ucty ja chapem ako dve odlisne veci. seky su spolocne, sveter je jej rozmar, osobna vec, ktoru moze-nemusi kupit. ja by som urobila to iste...za sek by som nemala problem vypytat peniazky. za sveter by som nepytala v ziadnom pripade. neviem, mozno sa ti to zda divne, no mne nie a chapem zuzkat1.
a inak suhlasim s tym co si pisala, ze vsade je to ine v rodinach a vsade to funguje. to je svata pravda. moji rodicia tiez cely zivot maju spolocny ucet,pamatam sa ako decko -ked im dosla vyplata dali ju na jednu kopu a pekne delili do obalok / vtedy vyplaty na ucet nechodili/ co kde musia vyplatit a zvysok dali bud na ucet, alebo nechali doma na nakupy......a takto im to funguje dodnes a to sa brali ako 18-rocni a dnes maju vyse 60rokov. 🙂 ja si to neviem predstavit takto hospodarit s manzelom.

rakywanda
4. feb 2013

ja mám rada aj iné pohľady na vec, iné názory...prečítam /vypočujem/ a neodsudzujem.

zuzkat1
4. feb 2013

@rakywanda my mame 2 ucty ale system je taky ze moj ucet je na ucty to sa minie cele.a ostatne ide z jeho.je jasne ze ked je dovolenka tak on da viac.ja nehovorim ze si obcas daco aj nekupim.ale stale som si nezvykla na to ze v podstate z jeho penazi-najma posas RD. A teda sa ho vzdy pytam ci mu to nevadi.jemu to nevadi ale pre ten moj pocit sa aj tak pytam.kym sme nemali hypo tak vsetko slo na polku.mali sme obalku na vydavky na domacnost a tam sme dali po 3000sk teda 6000 dokopy na jedlo a hygienu pre 2 to vtedy stacilo.a ostatne si kazdy minul na co chcel. S hypo sa to zmenilo.

zuzkat1
4. feb 2013

@959touareg no on ma staly plat.je zamestnanec ale aj tam sa to lisi.nie vzdy je to len ten zaklad.no pokym mam z coho platit ucty tak to neriesim.nemame vela ale netrieme biedu a to mi staci vediet.

zabka88
4. feb 2013

@zuzkat1 ahoj a vyhovuje ti tento systém? pýtam sa len preto, že keď ty poplatíš účty tak na tvojom účte už asi veľa neostane, on platí ostatné, ale keď sa niečo ušetrí je to vlastne na jeho účte.. ty k jeho účtu nemáš prístup? lebo mne by to asi vadilo, ale to som ja, ty si ty 🙂