Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
Myslím že je to skôr o tom fungovať finančne ako rodina, nie o počte bežných účtov 😉 inak tiež máme 2 bežáky a tiež obvykle neviem koľko má muž na účte 😀 😀 😀 Nie že by to tajil, jednoducho to obvykle nepotrebujem vedieť. Osobne mi vyhovujú dva učty z dôvodu určitej autonomie v drobných osobných výdavkoch. Je jasné že účty treba poplatiť spoločne a je jedno kto koľko zarába. Tiež sa spoločne radíme o väčších výdavkoch a nákupoch. Ale bolo by mi smiešne riešiť s polovičkou či a koľko si môžem vybrať na podprsenku 😀, prípadne niekde na kávu, alebo babám na oblečky... Myslím že všetky baby máme také tie drobné slabosti za ktoré kde tu "vyhodíme" nejaké to euro o ktorom nemusí mať polovička nemusí mať presný prehľad 😉 (ale teda vždy s mierou) Rovnako mi príde divné v opačnom garde vydelovať manžela.
@959touareg margo dovery a spolocneho uctu - to je myslene tak, ze manzelia maju obaja rovnaky pristup k SPOLOCNYM financiam. A to s doverou uzko suvisi. Lebo ked si prejdes pocetne temy o financiach a peripetiach zien, tak dojdes k zaveru, ze tam mnohe veci, a najma dovera v partnera, akosi nefunguju.
Ale ako sa uz pisalo vyssie, ak su obaja spokojni s danym stavom, nech uz maju ucty uplne oddelene a bez prehladu o tom druhom, alebo vsetko spolocne, potom je vsetko v naj poriadku.
a napadlo niekoho z vas aj take to cisto pravno pragmaticke hladisko, ze byt uvedeny/na na ucte manzela znacne ulahci situaciu ak sa nieco stane? Ci v klude pockate az zbehne zdlhave dedicske konanie a dokazovanie koho je ucet a v akom ste pribuzenskom vztahu a nebude vadit, ze dovtedy bude banka drzat aj tie vase tzv. spolocne peniaze? Alebo pre tento pripad strycka nahodu mate plan "B", bocny ucet a velku rezervu? 🙂
@jabadaba staci dat manzelovi manzelke pin kod....a tak sa dostaneme k penaizom obaja, keby sa cosi stalo....
@sorciera24 no ak sa nieco stane blokuje sa ucet a pin kod ti je na dve veci...
jabadaba: ak sú majiteľom účtu dve osoby (majiteľ-majiteľ a nie len disponent - pozor na to), tak sa v prípade "úmrtia" účet nezablokuje. Ten druhý s ním môže nakladať avšak do dedičského konania samozrejme účet vstupuje.
sorciera24: Ak je majiteľom jedna osoba a napriklad manželka je iba disponent, účet sa zablokuje a nepomôže ani platobná karta s pinom.
@jabadaba isteze. Na taketo pripady treba mysliet, kto na to nemysli, tak si naozaj koleduje o problem. U nas mame napriklad obaja aj sporiace ucty a z nich si mozme vytahovat peniaze kedykolvek (teda, kazdy zo svojho), resp, trva den-dva, kym sa peniaze uvolnia. Snazime sa z nich nevytahovat len tak, bud setrit na nieco vacsie alebo na nepredvidane vydavky, zatial sa to osvedcilo. Lebo aj keby sme to vsetko mali na jednom beznom ucte, lakalo by nas to minat - takto mame o tom vacsi prehlad.
Ale ak sa mozem opytat: ako je to v takomto pripade u vas? napriklad ak sa majitelovi uctu nieco stane, disponent sa moze dostat k peniazom uplne bez problemov? ucet sa vtedy neblokuje? (Neviem, preto sa pytam).
@janka699 aha, cize ak niekto zvazuje jeden spolocny ucet, tak najkorektnejsie by bolo, aby boli obidvaja majitelmi. je tak?
@sorciera24 😀 pin kod? Skoro mi zabehlo. Ale dobre no, zi si dalej s pin kodom...
@jabadaba citaj cele prosim.....ja nemam na svojom ucte majland, ani muz.......(mame ich inde, kde mame pristup obaja....ja sa len pytam, ako je to s tym blokovanim ?
@janka699 vo vacsine bank je zial situacia taka, ze majitelom uctu moze byt len jeden, druhy disponentom. Obehli sme bank niekolko, ak nie takmer vsetky co u nas posobia, uctov mame tiez niekolko kvoli rozlozeniu rizika a realita je ako pisem vyssie - jeden majitel. Sila, ani jednemu z nas sa to nepacilo, nepomohli sme si. Poriesili sme aspon tak, ze su ucty kde som majitelkou vyhradne ja, muz disponent a zasa opacne. Na hlavu postavene. Ale furt lepsie ako mat v ruke len pin kod od karty.
Pin kod nema nic spolocne s bank. uctom. Je na dve veci. Mas tam vyberove limity a ak sa nieco zomelie, nevyberies si nic. Snad nepojdes "bielit" ucet opakovanymi vybermi po dajme tomu po stovkach....no to by si sa navyberala. 😝
@jabadaba vies mi povedat, kedy sa napr. v priapde umrtia zablokuje ucet? dakujem 😅
@sorciera24 dore, sorry, asi som nieco nepochopila. Sypem si popol na hlavu. No pokial partner vobec nefiguruje na zmluve o ucte, tak ma holt smolu a musi zbehnut cele dedicske, aby sa dopracoval k "svojim" peniazom. Banka dovtedy blokuje peniaze, kym dedenie neprebehne a nema o tom podklady. Tu pin kod nepomoze. Mozes ist a vyberat dokolecka po bankomatoch, ale to by Ta asi prestalo bavit. Najma ak su nastavene denne limity vyberu, kvoli ochrane.
@jabadaba ja nehovorim len o bankomatoch...(zle som sa vyjdrila...grid kartu, nielen PIN)....doma len prevediem penaize s grid kartou (cely obnos...ak je vacsi...)...ale v nasom priapde by stacilo kludne tie bankomaty obiehat (kedze ako vravim, nechavame tam fakt par stovak, ostatne idu inde....)....cize tak som ymslela ten PIN, cize dostanes sa......
@sorciera24 Ved ked zomrie partner, ktory bol vyhradnym majitelom uctu a druhy partner nebol ani len disponentom, tak ho banka k uctu nepusti kym nezbehne dedicske konanie. Samozrejme, ze tak spravi akonahle sa o umrti dozvie, napr. ked pride partner a narokuje si na ucty svojho zosnuleho partnera. Tam nestaci vydokladovat, ze som niecia manzelka ci manzel a preto mam narok na peniaze z uctu. Kym sa to banka nedozvie, fajn, moze pozostaly pobehovat po tych bankomatoch, ale asi je rozumnejsie mat to osetrene tak, aby toto robit nemusel. Nie?
Jéééj, vy sa ešte stále účtujete? 😀 😀 😀 😀
@sorciera24 jasne, tam kde mate bezne obnosy tam Ti plne postaci opakovany vyber kartou. No a nie som si ista ci v pripade presunov vacsich obnosov nie je problem. Ci tie netreba robit vyhradne osobne v banke. Potom by ani ta grid karta nepostacovala.
@jabadaba ved ano, preto mame 3ti ucet a este cosi ine....(ja len teoreticky....)...sama pises, kyms a banka nedozvie a ta sa predsa hned o umrti nedozvie a ty mozes grid kartou previest vsetky penaize z jedneho uctu na iny......(nemusis obiehat bakomaty...)nie?
@jabadaba tak neviem co su vacsie obnosy...ale do 5000 sa da urcite (lebo to sme uz robili...)...mozno aj viac neviem....
@sorciera24 ked majitel uctu zomrie tak blokuju ucet kym neprebehne dedicske konanie a ak sa nemylim tam sa potom platia aj nejake dane z dedicstva.

@zuzkat1 díky 😉
takže ako vidím, či dva účty alebo jeden, funguje to rovnako.
my máme jeden, z ktorého idú všetky povinné platby, hypo, kupujú sa potraviny, ak si chcem kúpiť niečo na seba, len oznámim - idem si kúpiť-, neriešime ďalej, koľko a za koľko. Nejakú hotovosť máme aj doma, lebo na dedine platiť kartou je scifi 😀 Muž si zoberie, a len mi povie zobral som si.
môj muž bežne chodí s prázdnou peňaženkou, toto sú veci, ktoré sú pre neho zbytočné riešiť, ja som zasa typ čo nerád nekupuje handry, topánky. tak nám to takto klape.