Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
Ktora je najkrajsia farba? Podla mna ruzova 😉
Baby toleranciu. Kazdy clovek mal nejakych rodicov, kde fungoval alebo nefungoval nejaky model financovania. Mne vybovuje ze mame s muzom styri ucty, z toho jeden je spolocny kde mame obaja pristup, jeden je jeho, kde ma len on pristup, jeden je moj kde mam len ja pristup a od dalsieho mi dal kreditku. Nam to takto vyhovuje. A teda pre nas je ruzova najkrajsia farba. Niekomu vyhovuje mat jeden spolocny ucet, pre nich je ina farba najkrajsia. Ale tvrdit ze ruzova je krajsia ako zelena pre kazdeho...asi nie 🙂
Niekto ma rad slobodu a nechce sa zodpovedat z kazdeho eura, niekomu to je zase jedno lebo partner nema tendenciu kontrolovat... Muz mal teraz narodky a bolo fajn kupovat darcek zo svojho uctu a nie ze mu hned pipne sms zo spolocneho s presnou sumou a miestom kde sa platilo...ani by nemal prekvapko. Ale este raz. Ako komu vyhovuje tak je to dobre.
@959touareg co ty riesis.... preco by to nebolo normalne... sice moj pripad to nie je my sme s manzelom postavili dom az v manzelstve... takze tam neni o com, ale viem o takych zenach a no a co... to je hadam vec tych partnerov ... ako si to zariadia....
Mna nikto z nasho domu nevypoklonkuva... my fungujeme v pohode, dokonca sme viacero rokov spolu pracovali vo firme .. dnes uz ja pracujem z domu a stale robime spolu ... 😉
ucet mame spolocny mame obaja karty, manzelovi nemusim nic vysvetlovat ak si nieco kupim alebo detom alebo jemu... ale teda ani jeden z nas nie je nejaky shopoholik... auto ma muz firemne a jeho kompletnu prevadzku, vratane paliva na sukromne ucely nam preplaca manzelova firma...
@sissmiss presne, len nechapem, co tu stale niektore riesia, podstatne je, ze sme spokojni
@vadimka spolocny ucet este nehovori o tom, ze je vztah bez problemov a funguje 🙂
nie nehovori, ale hovori o tom, ze partneri pred sebou nemaju tajnosti 🙂
a neboja sa stratit....pretoze ziju teraz a nie potom 🙂
@vadimka ani my pri individualnych uctoch nemame tajnosti, nemam prehlad o podrobnych vydavkoch mojho muza, lebo ma to nezaujima, ale priblizne viem, na co mina
ale mas strach, ze by ti minul tvoje nasetrene? 😉
@vadimka to som nikdy netvrdila 🙂 ... z tohoto strach vobec nemam 🙂
@zuzkat1 jasne 🙂 ja napriklad ani vypisy z uctov nepozeram, sleduje ich manzel raz za cas, ci vsetko sedi. Mna to nezaujima, takze nesledujem jeho transakcie, nemam nastastie dovod 😉 . celkovo nie som zvedavy typ a nemusim. Keby moj manzel bol iny typ alebo by som mala s nim nejaku skusenost negativnu, tak by som kontrolovala, nedal mi vsak dovod 😉 Ale viem, ze je vela vztahov, kde niekedy zeny ostavaju v nemom uzase .... a to bola len taka jedna myslienka, ze ked ten clovek ma doveru a maju spolocny zivot a planuju ostat spolu, mat spolu deti, preco by mali mat osobitne ucty. Podotykam su aj specificke situacie, kde je lepsie , aby mali ucty osobitne, ked maju na to rozne dovody.
@zuzanockamt ...a máš vôbec strach?....lebo moja mala vždy strach z chudoby...a nechápem prečo, veď odjakživa zháňala len bohatých...a nakoniec zostala na krku mne... 😀 😀 😀
@macamac
cmuk zlatko...... 🙂
moja sloboda spociva v tom, ze nemyslim na to keby bolo keby...zijem dnes teraz a milujem a davam bez podmienky, lebo zijem s tym koho si vazim a viem, ze on si vazi mna a da mi vsetku svoju hmotnost aj nehmotnost...od krasneho usmevu az po preprdene spodky 😀 😀 tak ako aj ja jemu...a nikoho nezaujima kolko je koho...a koho je hento..lebo vsetko je nase..pretoze chceme...
my mame sice kazdy svoj ucet (dokonca mame aj treti na speci. ucely)...ale je to z cisto praktickych dovodov....v podstate, vsetky peniaze su spolocne a tak to aj berieme....
@vadimka 😵 cmuk 😀 😀
tak tak...
tiež to tak vnímam a cítim
čím ale rešpektujem aj iný model 😉
skrátka, napr. my, muž vždy zarábal viac , všetko bolo spoločné
spolu sme postavili dom- spolu ho splácame
a keď nám z účtu odíde všetko, čo musí- ani nezostane na nejaké odkladanie, alebo oddelené šetrenie 😅 😀
sme radi, že prežijeme 😝
investovali sme do domu, treba bývať a treba ho aj splatiť
a slobodu si tiež nedokazujem cez financie ani nijak inak (na margo niektorých príspevkov, ktoré slobodu pretavili do vlastníctva svojho účtu)
chápem, ak sú manželia, ktorí nevedia hospodáriť s peniazmi, prípadne nejaký kontrolór, ktorému treba vyúčtovať aj kúpené nohavičky alebo pizzu 😝 prípadne gambler, alkoholik,..... ale s takým by som zrejme nežila 😅 a nemusela by som riešiť svoj účet
takže, my starý model - všetko naše,spolu 😀 😀
mi tiež príde divné, že ja by som mala mať našetrené na škôlku...ja??? a to dieťa je len moje???
alebo pýtať si od muža na zaplatenie čohokoľvek pre dieťa. naše dieťa. alebo že by mi posielal on na účet určitý obnos peňazí..... neviem, mne osobne toto by vôbec nevyhovovalo, cítila by som sa vnútorne nejak vyčlenená z určitej časti jeho života.
ale to len MôJ názor, moje pocity...
každý sme iný 😉
@maznacik007 dočítavam-a vlastne ja som napísala to, čo ty 😅 😉 🙂
súhlas 🙂
@zuzkat1 ..aj ja som si ťa všimol a zatŕpknutý nie som....nakoniec..neviem ani dôvod, prečo by som mal byť...ja so sebou zametať nenechávam a moje výdavky regulujem len do tej miery do akej chcem ja ...nakoniec ja nie som v stave manželskom, tak si ak by si aj niekto nároky na to čo zarobím robiť chcel...môže, ale jedine tak na lampárni...
Dievčence, každá mame inú povahu, inu predstavu a iné plány do budúcna. Je mi lúto, že si tu "niektoré z Vás" presadzujú svoje názory, čo je správne a čo nie. V podstate je táto tema už pasé, kedže som sa už musela rozhodnúť a verím že som sa rozhodla správne ...
Ja myslim ze spolocny ucet vyhovuje hlavne tomu partnerovi ktory zaraba podstatne menej...Alebo sa uplne mylim? Na sk je v drvivej vacsine zauzivane ze muz zaraba viac, je to tu uz generacie tak, takze mame aj myslenie a spravanie, reakcie, formovane tymto faktom.
@digysa ale ved presne toto iste sa da robit s 2,3,5timi uctami....skor si myslim, ze je dolezite si uvedomit, ze penaize su spolocne a vtedy je to ozaj jedno.....preto by som povedala, ze nemozno hovorit o tom, aky je kto par a ake ma istoty, len na zakalde toho, ci ma, ci nema spol. ucet (ak teda neodovodni, ze preto a preto...)......od uctov pevnost vztahu rozhodne nezavisi....;) 😎
Ahojte my mame 3 učty, A aj tak vačšinou sa ide z manželovho kedže on podstatne zarobí viac zaplatia sa šeky a potom čo ostane vačšinou kupime jedlo,deťom čo treba nám. Nerobíme rozdiely. Z môjho sa platu HU takže asi tak. Vždy to tak bolo nejak. z môjho sa vždy platily vačšie pôžičky trebars auto teraz dom. A nerobí mi to problem a myslim,že ani manželovi teda dúfam.
fíha, zahliadla som tu nový pojem "sponzorovať manželku" 😕
akože, keď už by tu tak niekto chcel byť spravodlivý....
ženská vychováva a stará sa o deti + celú domácnosť
takže,ak by som žila v modeli,že mám nasporené na MD a "nepýtam od muža", tak by som na MD poslala jeho 😀 😀
alebo by som na nej nebola a šla do práce s tým, že ani o domácnosť by som sa nestarala 😝
ale najala si na výchovu detí a "úklid v dome a okolo neho" ľudí
až potom by chlapec videl, koľko čo stojí 😀 😀
a koľko ušetrí na tom, že doma upratuje, varí, perie, stará sa a vychováva JEHO deti JEHO žena 😝

@zuzanockamt mame 2izby ale hypo mame.v blave su byty drahe.takze som v podstate zavisla na nom ale uz to neberiem tragicky.