Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
nedajte sa oklamať. ja som manželovi dôverovala, nikdy mi SVOJ výpis z uctu neukázal, a teraz pred vianocami som zistila ze je v dlhoch až po uši, vzal si lizing na milionove auto, to mi nepovedal, zatajil, pôžičky od nebankoviek, a od známych. my sme mali od začiatku každý svoj ucet , to tak aj zostalo po svadbe. len som netušila že z môjho manželíka sa vykluje klamár a podvodník 😠
@amouramour no ale trochu to s doverou a zadnymi dvierkami suvisi ja myslim, aj ked samozrejme nie vo vsetkych pripadoch...
@sorciera24 Dakujem, ze si si to precitala cele....... je tazke komunikovat formou "pisania", ked si ostatni neprecitaju, co pisem.... 😉 Ale to je udel pisania na forume....ine to uz nebude....
@959touareg Drz sa temy....a pozorne citaj.... nikoho som si nepodavala...snazila som uviest priklady, kedy zit v rodine bez toho, aby manzelka nepotrebovala manzelove peniaze je nemozne......
Tak isto emocie sa tazko opisuju....cloveka treba vidiet... Tvoje poznamky na moju osobu boli dost mimo:
inak naozaj, tak som ta vcera lutovala, to co robila s tebou dotycna nema obdobu. chcela som sa ta zastat, ale uvedomila som si, ze nema to asi vyznam, ta si melie iba svoje a bolo by to ako hadzat hrach na stenu. v praci im vymyvaju mozgy takze inak ani nevie reagovat. lutujem iba klientov, ktory natrafia na nu a ona az aj s nimi komunikuje takymto stylom ako tu s nami-no amen. predsa si musi vypocut aj opacny nazor a ked s tym nesuhlasi da sa to aj diplomaticky otocit tak, aby dosiahla co chce, ale nie takym stylom, akym sa prezentuje ona. . az som oci vyvalovala. ty chuda pekne napises ze mate oddelene ucty, slusne diskutujes, dokonca jej slusne odpisujes co odo mna by asi tazko cakala a to, akym stylom sa s tebou rozpravala, no nemam slov.
neviem co by povedala a ako by si pokecala s tym financnym poradcom ,ktory ma na danu vec iny nazor . ci by havkala a stekala aj na neho. asi ano, takyto typ ludi sa sprava stale rovnako. spravne je len to, co si myslia oni. a vsetci ostatni sme devarianti a najma ked zijeme na SK. lebo tam u nich je vsetko naj . ale menit s nou by som nemenila.
@amouramour ale veď darček sa dá kúpiť aj za hotové 😉
a nie každý muž sleduje výpisy z účtu
preto vravím, každý to má tak,ako mu to vyhovuje
a zovšeobecňovať alebo vyvodzovať nejakú "poučku" o tom,že za spoločný účet sú väčšinou tí menej zarábajúci, je trúfalé
nie každý človek povýši peniaze, ich množstvo, počet účtov, nad iné hodnoty v svojom živote
je to o postoji k životu, nie o ješitnosti
napr. my sme nikdy neriešili, kto koľko zarába
za slobodna sme mali každý svoj účet, ešte aj prvé roky manželstva s tým,že sme vyberali všetko a hospodárili spolu
odkedy prišli hypotéky, muž si svoj zrušil a prešiel na môj - máme len jeden-na moje meno 😕 😅 😀 😀 😉
samozrejme dve karty a žiadne "stíhačky" čo kto vyberal a prečo
trvalé príkazy odídu, so zbytkom narábame spolu
@libka1 neviem, ale ja si nepripravujem zadne dvierka...normalne pracujem ako aj partner, sme rovnocenni partneri, ktori sa maju radi ale necitili doteraz potrebu spolocneho uctu🙂naco?
@macamac no ok, jamam rada pocit, ked kupim to po com tuzi za moje🙂
@amouramour ale tá podstata "moje" v manželstve, kde všetko, čo zarobíš a nadobudneš počas trvania, je len také fiktívne, keďže to spadá do BSM 😉
dobre to tu vysvetlila alica
tak ja si predstavujem, že je to teda kúpené z tej "mojej" časti peňazí 😀 😀 😉
a je to to isté, ako píšeš ty 😉
@macamac tak vidis my nejake BSM neriesime, ja viem, ze tebe to pride neprirodzene nemat spolocny ucet ale takisto mne pride neprirodzene ho mat🙂))
@amouramour ved pisem ze nie vo vsetkych pripadoch 😉
ale poznam takych kopec, co delia na moje a tvoje a hadaju sa o prachoch denno denne, lebo jeden nema co jest a druhy si nakupuje drahe veci... a vysvetlenie: ja zarabam ja mam, ty si na materskej tak drz hubu a gazduj z toho co ti da stat... a tu zacina problem... a koooooooooolko je takych... v poslednej dobe sa s takymi vrece pretrhlo, neviem cim to je 🙄 ale tak to uz nie je len o spolocnom ucte ale aj o comsi inom ☹
@libka1 tak to je smutne, my si nic nedelime...len nemame spolocny ucet..🙂funguje to prirodzene kazdy zaplati nieco, nevedieme si presne exceli
@amouramour ani my neriešime BSM 😉
to len na margo toho, že v manželstve mám "svoje" peniaze 😉
tak to nefunguje v reále, len v nejakej "myslenej" rovine, cháp ako vnútorného prežívania 😉
V normalnych vztahoch dvoch svojpravnych jedincov, zalozenych na dovere, netreba mat solo ucty, pozichrovane nepristupom toho druheho k nim. A v takomto vztahu nikto nemusi vysvetlovat ako nesvojpravny somar co kde minul. Vysvetluje sa len u tatarov a tam, kde chyba absolutna dovera a zodpovednost. Kazdy normal jedinec sa sprava nanajvys zodpovedne a s ohladom na toho druheho a v tom zmysle hospodari so spolocnymi financnymi prostriedkami. Mat spolocne ucty, t.j. ucty, kde jeden je sice majitel, ale druhy je plnohodnotny disponent a zasa naopak, je prejavom dovery v partnerstvo a zrelosti oboch partnerov spravat sa natolko zodpovedne, ze ziadna hrozba minusu neexistuje. Takisto v zdravych vztahoch funguje dobra informovanost oboch partnerov o stave spolocnych uctov, obaja partneri sa on zaujimaju a obaja partneri rovnocenne maju k takymto informaciam pristup. To ako jednotlivec k financnym otazkam v suvislosti so vztahom pristupuje o nom dost vypoveda. Aj to, ci je vobec na nejaky zavazny vztah zrely.
Som obcas v nemom uzase z informacii, ze zena muzovi musi skladat ucty co kde minula a ten stopuje kazdy cent ako policajny pes! Otras. 😝 Rovnako ma udivuje ak niekto povie, ze nema pristup k manzelovmu uctu, netusi aky je jeho stav a musi od muza dostavat vreckove! 😨
@baklik nebolo my sme mali auto, on vymenil za ine, povedal ze išlo o výmenu. ja sa v autách prd rozumiem, naše takmer nove vymenil za drahšie, a to som ja laik nemohla vediet. vyznám sa tak v značkách kočíkov...no na dlhy nie.. ja som nevedela ze máme lizing dva roky na auto. a tiez som nevedela dalšie veci, vzala som si klamára a podvodnika. vybral uz aj peniaze z uctov pre deti 😝
@sissmiss
citujem:
"Ja myslim ze spolocny ucet vyhovuje hlavne tomu partnerovi ktory zaraba podstatne menej...Alebo sa uplne mylim? Na sk je v drvivej vacsine zauzivane ze muz zaraba viac, je to tu uz generacie tak, takze mame aj myslenie a spravanie, reakcie, formovane tymto faktom."
zaujimavy nazor.....zavana mi velmi zazratym stereotypom, ktory znacne deformuje zmyslanie. Takze zastanca spolocneho uctu je nutne niekto kto z toho profituje lebo zaraba menej. Ak sa naraza na zenu, no samozrejme, ze zaraba menej a uplne prirodzene sa v case plnej starostlivosti o deti stava finacne zavislou. Ale pardon, to je rozhodnutie oboch partnerov, ked si zakladaju rodinu! Zena sa vzdava svojich prijmov na nejaky cas, na to je tu vsak druhy partner, ktory tie prijmy kompenzuje! Takto to funguje, niekto plodi, niedkto rodi. Nieco z tychto dvoch cinnosti pozaduje vacsie a nieco mensie "obety". Je vtipne hrat sa tu na hrdinky ake sme sebestacne na materskej lebo sme si pred nou nasetrili! To hadam ani nie je pravda. Tahat zo svojich uspor ci drobnych zarobkov popri materskej opateru spolocnych deticiek je nonsens. Toto nema ani nic spolocne s feminizmom, toto je akysi nevydareny paskvil ci hybrid tzv. velkej samostatnosti. Na smiech. Pointa spolocnych uctov je uplne niekde inde, ale ako tu tak citam totalne uchadza mnohym. To nie je o vyhodickach menej zarabajuceho! To je o spolocnom prevzati zodpovednosti a prejaveni si dovery. O tom, ze sme teraz my, je tu nieco NASE a bez potreby limitov, lebo tie si zrely clovek stanovuje sam. A rovnako zrely clovek vie, ze su v zivote etapy, kedy niekto zarobi menej a nie je to jeho volba, ale je to skratka vedlajsi efekt spolocneho rozhodnutia. Rozhodnutia mat deti!
@digysa necitala som 10 stran len prve dve a pobavila som sa na tvojom hadani este s jednou mamickou tu. No a asi tolko k tomu ja tiez nezijem na sk ale pred tehu som pracovala aby som si co to odlozila tiez mi ziadny rodicak nechodi a maly tiez ide do jasliciek ktore stoja nie 600 ale 1000€. A spolocny ucet nie, nama to nic s nedoverou ale jednoducho chcem mat aj nieco svoje
@cawes Vies co mna pobavilo? Tvoja informacia ma pobavila..... To som nevedela, ze zena moze otehotniet a mat deti len v pripade ze si na to PRED otehotnenim nasetri......
Kua to kde sme dosli v dnesnej spolocnosti??? JA si mam setrit, aby som muzovi porodila deti a este mam aj ticho minat svoje nasetrene a nepytat si od manzela, lebo.....lebo si nezasluzim????
Mate to pomylene dievcata....
@duracelko 🙂 Rozmyslam.....deti sa este ako-tak daju naplanovat....
Ale... zoberme si situaciu, ze zajtra ma zrazi auto-ja zostanem na vozicku a moj manzel mi povie:
" No moja, dufam, ze si si nasetrila na zle casy.....ale na dovolenku so mnou ti asi nevyjde, lebo ten invalidny dochodok, to ti nie je ziadna slava" 😒
@amouramour za spolocny ucet su manzelia,ktori vedia co to znamena pojem rodina a manzelsky zväzok. bez rozdielu majetkovych pomerov.
ucelom manzelstva je spojenie dvoch ludi ktori vytvoria rodinu a o tu sa staraju podla svojich moznosti a schopnosti.tak to stoji aj v zakone o rodine. na sk mimochodom.a ak podobne je to vo väcsine statov eu.v de napriklad je postavenie zeny v domacnosti uplne rovnocenne s postavenim pracujucej zeny aj co sa tyka majetkovych vztahov. a tak to berie aj spolocnost a a kazdy vyzrety muz.a ten to neberie ako vyhodu pre nu.
to odkial si nadobudla taketo zmyslanie?
. v manzelstve nejde o to pre koho je co vyhodnejsie.ale o to, dobrolne na seba prevziat zodpovednost a delegovat cast svoje nezavislosti v prospech druheho manzela a rodiny.
vsetko je o zrelosti a moralnom kredite partnerov ktori idu do manzelstva. manzelstvo je nie o tom ty a ja ale MY.kto si toto neuvedomi tak ma problem zit v stastnom manzelskom zväzku.
no ja som si zbežne prečítala celú diskusiu a nestačím sa čudovať, aké hnusné tu dokážete niektoré byť len preto, lebo máte iný názor.
ja som tiež ekonómka a z ekonomického hľadiska by som tu tiež vedela vypisovať múdre reči o tom, čo je výhodnejšie a blá blá blá. ale toto je vec aj psychológie. každá máme na to iný pohľad - niekomu vyhovuje byť "slobodná" s vlastným účtom a niektorá to považuje za úplne normálne - sme spolu tak máme všetko spolu. takisto naši muži - tiež je každý "nejaký" - niekto sleduje každý cent a preto tá žena ak chce mať pokoj má vlastný účet a niektorému je to jedno takže tam môže byť v pohode aj spoločný účet. a je to len a len na tých dvoch, aké sú povahy, a ako to cítia.
@digysa
to, že máte spoločné účty ešte neznamená absolútne nič - keby ťa muž chcel klamať, tak ťa oklame aj keby ste mali 10 spoločných účtov a keď ťa nechce klamať, tak ťa neoklame ani keby mal muž sám 3 samostatné účty. prepáč, ale dôvera je o ničom inom a nie o spoločných kartách 😔

@libka1 no to ani my🙂ale tak kazdemu co vyhovuje...len porovnavat skutocnost lasky vs.spolocny nespolocny ucet je smiesne🙂