Spolužitie so svokrovcami
Ahojte maminky. Prosím poraďte mi. S manželom a ročnou dcérkou bývame u jeho rodičov. Prisťahovala som sa, keď som bola tehotná. Zo začiatku to bolo fajn, nie super, ale dalo sa. Narodením malej a po svadbe sa to zmenilo. Svokra mi lezie na nervy ! Do všetkého sa mieša. Ani sa necítim ako matka :( Diriguje čo malej obliecť a čo nie, že to je nové, toje k lekárke ( veci jej samozrejme kupujem ja a kopu sme aj dostali ), čo ma mala jesť a kedy a všetko okolo nej. Pila umelé mlieko, jej sa to nepáčilo, vraj nech pije obyčajné ( čo jej aj potajomky dávala ), teraz vraj nemá piť vôbec mlieko, že je veľká ( má rok ) a vraj má jesť všetko čo my. Bez ohľadu na koreniny atď. Keď nevidím dá jej hocičo, aj keď si to neželám ! Samozrejme potom bolesť bruška, hnačka, vracanie ( to si odtrpím ja s malou ). Vadí jej, že mala spí raz za deň ( cca 2 hodiny ), vraj je to málo a ma spať 2 až 3 krát na deň. No keď spí viac, nechce spať v noci - neskoro zaspí, budí sa ... Takto spí celú noc a cez deň je v pohode, nieje zla, akurát ku večeru trošku unavená, ale napapá sa, ešte sa pohraje a zaspí okolo 20:30 do cca 7 až 8 ráno. Ďalej chodí k nám hore, kontroluje malú, diriguje, že toto nemá byť tak, toto má byť tam, toto upratať atď. Som z toho na nervy! Niekedy mám pocit, že to nevydržím a niekam ju pošlem. Keby sme bývali vo vlastnom a toto by robila, tak ju vyhodím z bytu ... Chcem len, aby sa do nás a malej toľko nemiešala, nechala nás žiť a vychovávať ako chceme my. Lenže to je tip človeka čo si myslí, že len ona má pravdu. Keď povieme inak, tak už začne, že to nie, to tak nebude a všetko možné ... Prerábame spálňu, ešte aj tam sa mieša čo a ako, aké farby atď. ... Ona so svokrom bývajú dole a my hore v dome. Perie a varí ona, my len prispievame s peniazmi a aj nakupujeme. Lebo všetko je dole ( kúpelňa aj kuchyňa ) a ona to takto chce. Odsťahovať sa nemôžme, lebo nemáme kam a za čo :( Keď jej môj povie, že nech sa stará o poriadok dole, tak začne kričať, že ty sa do toho nestaraj, tu máš malé decko a toto tak nemôže byť a potom naštvaná odíde. Minule mne povedala nech upracem v izbe rozhádzané hračky a ja, že mne nevadia a ona na mňa, že jej áno. Vätšinou jej nepoviem nič a aj tak si urobím po svojom a ak poviem tak len napr., že malá nejde spať ( aj keď ona chce ), na čo ona, že musí veď toto tamto. Čo robiť ??? Uvedomujem si, že bývam u nich a nemôžem ju poslať do teplých krajín ..., no takto to ďalej nechcem. Chcem, aby rešpektovala naše súkromie a našu výchovu. No jej sa povedať nedá, len ukazuje nervy a stále melie to svoje. Mieša sa do všetkého, ešte aj kedy môžem vziať malú na návštevu k svojím rodičom ! Že je zima, nikam malu netreba, čo zas vymýšľam ... no aj tak ju vezmem. Pritom s ňou chodím k našim len raz až 2 krát za mesiac. Ja nikam nechodím, stále som s malou. Len tiež pár krát ( max. 4 krát za mesiac na nákup do mesta a k rodičom ) cca 20 km. Manžel pracuje, má ešte 2 sestry. Jedna býva neďaleko ( chodí aj na návštevu ) má 2 synov, vydatá. Druhá býva cca 30 km od nás, rozvedená, má 1 syna, býva s priateľom a chodí málo kedy. Poraďte mi ako to riešiť ??? Nechcem byť so svbokrou na nože, no zase ani takto nie.
@drobec87 Je to ťažká situácia. Keďže nemáte možnosť odsťahovať sa, treba poriešiť vzťahy. Píšeš, že nechceš byť so svokrou na nože. Ale možno to inak nepôjde. Budeš to v sebe dusiť a budeš nešťastná. Viem, že to nie je ľahké, ale môj názor je taký, že v kuchyni sa asi nepresadíš, ale pri dcére trvaj na svojom. Na rovinu jej povedz, že si nepraješ, aby sa ti miešala do výchovy dieťaťa a rob si svoje. Pri kŕmení aj obliekaní. Možno bude chvíľu dusno, ale ak na tom budeš trvať, bude sa s tým musieť zmieriť...Kľúčové je mať manžela na svojej strane. Musí pochopiť, že si jeho žena a matka Vášho dieťaťa. Keď nezakročíš hneď, bude to podľa mňa stále horšie...A čo na to tvoji rodičia? Nepomohlo by, keby si pohrozila, že sa presťahuješ k nim?
Akože ja sa nesťažujem, že svokra malu nestráži. Reč je o niečom inom ! Ja by som bola oveľa radšej keby s malou svokra nebola vôbec. Nemám problém ju brať so sebou. Lenže svokre vadí aj to, že beriem malu k svojím rodičom !
@drobec87 a vrchne poschodie tiež nemáte nijako oddelené? ja by som napr. nezniesla aby mi svokra prala. Považujem to za velmi súkromnú vec. Preto, pokiaľ by som nemala základné veci "u seba" tak by som tam odmietala bývať.
Manžel to pochopiť musí. Nech si hlavne uvedomí, čo je to za matku, keď od neho chcela aby bral pôžičku na svadbu jeho sestry a SÁM ju musí splácať. Veď to je choré 🙄
@sono2 Áno, svokra si povedala koľko eur chce na mesiac. Tak toľko dávame. Plus ešte niečo okolo toho ak treba, nákup, šeky ... Čo sa tíka malej, všetko nakupujem ja a prispieva aj manžel. Svokra nie. Jedna dosť podstatná vec, že mu sťahujú tie peniaze vďaka nej ! Z ktorých on nevidel ani cent ...
@drobec87 k tomuto ti mozem povedat len jedno - ked sa ti teraz zda na nevydrzanie, lepsie to urcite nebude a ak sa neodstahujete, pojde to len k horsiemu... bohuzial u nas je to presne rovnako, zo zaciatku to bolo este celkom ok, ale casom sa to len zhorsovalo a teraz si uz tak lezieme na nervy, ze staci malickost a hadka na svete 🙄 proste ponorka jak svina... nastastie sa onedlho stahujeme do vlastneho, tak si konecne vydychnem 😉 ani u nas nie je fin. situacia ruzova, ale riesenie sa vzdy da najst... radsej chodte aj ked len do 1-izboveho bytu, ale urcite je to lepsie, ako byvanie u svokrovcov (alebo aj u rodicov, to je jedno, proste nemozu v jednom dome byvat dve generacie, dve rodiny, dve zeny v jednej domacnosti - hotova katastrofa).
@sashabb Vrchné poschodie oddelené schodiskom a dverami, ktoré sa nedaju zamknúť ... On to asi vie. Veď čo sa tika pôžičky mu povedala, že ona na neho minula dosť peňazí od narodenia, nech sa nesťažuje ... no on tu vyrástol, tak si asi zvykol a berie to ako normálnu vec, ten jej prístup.
@sashabb presne, aby sa niekto premrval v mojich nohavičkách a podprsenkách , by ma porazilo . Ja som s prvou svokrou žila dva mesiace, zutekala som doslovne odtial , to nebolo k žitiu a som sa len modlila kedy sa nám uvolní malý jednoizbový pivničný byt , ktorý síce vlhol a muselo tam byt sustavne otvorené okno ,ale ten klud bol k nezaplateniu .
Druhá svokra žila v našom byte, ktorý susedil hned vedla nás, prepojené to bolo zvnutra a aj ked žila v našom byte a nikto jej sukromie nenarušal , opačne sa to povedat nedá . Proste behala si kedychcela a ako chcela, upratovala mi . Ako ona nie je zlý človek a svojim spôsobom ju mám rada ale je lepšie ked býva na druhom koni mesta.
Ja som vysokoteritoriálny človek a neznesiem vo svojom súkromnom priestore nikoho cudzieho. preto bývanie so svokrou , ani zadara.
@sono2 nie prisna,velmi velka realistka. 🙂
@maminuska ja mam zas svokru ktora ma predo mnou respekt.ci sme u nich raz za cas alebo ona tu,vzdy ma respektuje...ake by to bolo kebyze zijeme spolu,to neviem.ale nemyslim ze nejaky vazny problem...lenze ja potrebujem sukromie..som prehnane extremne poriadkumilovna,to by dalsia osoba v kuchyni nezvladla,neverim!a zas je pravda aj to,ze nie som povaha ktora si necha....aj to je dolezite.nie je sice vo svojom,ale je matka jej vnuka a manzelka jej syna.tym nech argumentuje.toto je jediny opodstatneny argument na zakl.ktoreho moze ziadat trosku pokoja a respektu.
Ono skutočne málokedy sa spolužitie svokra - nevesta vydarí . Ja osobne poznám iba jedni takuto rodinu , kde to relatívne dobre funguje už pár pekných rôčkov . Len tam je to o tom že svokra nelozí , nešmíruje, nekontroluje, hľadí si do vlastného taniera a nevesta na oplátku pomôže , vybaví , pokupi , zabezpečí .
len koľko je nás budúcich svokier takých uvedomelých ?
Ja osobne by som nechcel aby moje deti s nami bývali , ale ked sa to vyskytne tak daj Pane Bože aby som nepchala nos do vecí do ktorým ma je trt, nekritizovala a ab ymi nenanrástol suchý zips na riti v izbách mojej nevesty ( aj ked v mojom dome ). 🙂
@haslerka27 tak a čo myslíš prečo som to vydržala s bývalou svokrou " až" dva mesiace ? Na vine je moja odbojárska povaha.
@fidka79 Čítaj vyššie. Ako som už spomínala, bola by som najradšej keby svokra s malou vôbec nebola a nemiešala sa do nás. Nemám problém vziať so sebou aj malú. Lenže svokre sa nepáči, ak malú beriem hoc len k svojim rodičom. 120 eur si navrhla ona, tak toľko dávame. Plus výdavky navyše.
@maminuska mne vadilo ,že mi svokra kupila nohavičky ,to som s mojim ešte len chodila a zažila som u nich prvé vianoce..nejde o to,že u čínana kupila aj s akciou zlacnené z 20 ,-na 15,- sk , nejde ani o veľkosť xxxxxxxxxxxxxxl na moju vtedy emkovu prdelku 😀 ,ani o to,že boli nenormálne špatné,farebné jak papagáj,ani o strih,že išlo o bombardáky ,ani o ten koment,že hádam ti nebudu malé ...ale spodné prádlo,je sakra sukromná,osobná,pre mna tak intímna záležitosť ,nezniesla by som pranie,prekladanie,ani darovanie ,aj ked áno,hovorí sa,že darovanemu konovi sa na zuby nepozeraj...no vadilo to aj mojmu..a odvtedy našťastie,né že to zakríknem,ale tuším už iba raz,či dva krát niečo take kupila ,som jej povedala,že dakujem,babina sa poteší 😉 😀
proste toto nééé...prádlo je prádlo ,na to sa nešahá nikým 😀
Jedine sa odsťahovať. Všetko ostatné je len dočasné riešenie. Píšem z vlastnej skúsenosti.
ja fakt nemam rada taketo temy (malokedy sa zapajam),- teraz drobec nenarazam na Teba, ale vseobecne na to pozeram zo svojho vlastneho pohladu,
lebo na jednej strane nie hypoteka v zmysle hesla len sprosti platia banke, nie stahovat ha za pracou, nie na najom nemam, lebo potrebujem toto, hento a - a na druhej strane si neuvedomia, ze v cudzom dome nebudu nikdy doma. Asi by mi ako svokre vadilo, ked som v svojom a niekto mi tu pride zavadzat vlastne moresy v kuchyni, v byte.
Ja by som u svokry nedokazala zit a to je moja svokra dost slusna osoba. Ja si fakt cenim svoje sukromie. Ale zas chapem, ze niekedy akoby ina moznost nebola.
Tazko tu radit, ked pises, ze dieta ste planovali asi ste do toho sli z trocha ruzovymi okuliarmi. - uz keby som pocula o tej pozicke, minimalne by som velmi spozornela .... viem aka je v okoli TV situacia s pracou, ale riesit to musit, lebo sa zblaznis resp. o par rokov bude z Teba zlomena zena. skus sa poobzerat po jaslickach a nejakej praci. - aj ked na dohodu alebo tak, potom by ste mozno 1izbak zvladli.
@drobec87
@drobec87 U mňa veľmi podobná situácia, s tým rozdielom že nemám malé dieťa ale 13 ročnú nevlastnú dcéru, ktorú vychovávame s partnerom...Svokra odjakživa generál, ex mojho partnera si to tu užila...nakoniec to vzdala..Nevedela som do čoho idem, možno ružove okuliare, ktoré boli ešte ružovejšie sposobené zamilovaním do mojho partnera...Bývať nemám ísť kam, finančne to nezvládneme, kebyže sme sami je to o niečom inom, ale ísť v našom prípade do prenájmu garzónky, neprichádza do úvahy... Čo ti poradiť?? Hlavne tie priblbé názory niektorých báb si nevšímaj, lebo potom môžeš mať pocit, že by si jej mala byť vďačná za to, že napriek tomu že chcela aby si sa tam nasťahovala ti neda žiadny priestor na dýchanie, ...verím že to čo prežívaš je šialené, nemáš kam ísť a hlavne začo, žiadny pocit súkromia, pocit že ty si mamou, že ste rodina, nemôžes navariť normálne tak ako by mali matky svojmu dieťaťu, pretože ona ti ten priestor nedá...Je to jej dom, jej kuchyna a na tom sa nikdy nič nezmení...bola generálom a tým aj ostatne, vravím z vlastnej skúsenosti..Bud si na to človek zvykne a pokúsi sa aspon ten malililinky kusok pozitiva omielať si denne dookola( že máte vôbec kde bývať a niesi s malou v nejakom krízaku) a zbehni sa tu raz za čas vykecať spolu s babami čo majú obdobné problémy, alebo urob okolo seba párkrát poriadny krik, čím ale riskuješ že si znepriateliš celú rodinu a možno aj manžela, alebo sa pokús zahodiť svoju hrdosť a chrbtovú kosť 🙂 a dookola vysvetluj svokre veeeelmi opatrne a citlivo, že nech ti dovolí byť matkou...nič iné sa poradiť nedá...odsťahovanie nieje pravdepodobne možné...vela sily...moja svokra ide zanedlho na dôchodok, tak potom bude pre mňa peklo na zemi...už teraz ma z toho trasie.... 😝 ....
@janka0025 No moja svokra je na dôchodku - invalidnom, polovičnom. Takže je každý deň doma. Síce má len trošku cez 50 rokov, to moji rodičia sú starší. Takže ja toto mám každý deň skoro nonstop. Nikdy neviem, kedy nabehne ... Dnes ráno nabehla, ešte sa len mala zobudila, ja v pyžame ...
@drobec87 ahoj...no nám pomohlo len odsťahovať sa,bývala som tri roky u svokrovcov,nemala som s ňou také problémy,že sa starala do nás(veľa razy si ma zastala pred mojím chlapom,čiže jej synom),je dobrá (teraz už dupľom keď sme sami) 🙂 ale bohužiaľ bola (už nie je) alkoholička a strašne na mňa žiarlila (akože keby vidíte mojho svokra-gargamel zo šmolkov) takže nemala prečo ale ten alkohol jej v hlave vytvaral blúdne predstavy a tak sme sa s mojim stale hadali,za ňu samozrejme,lebo ja som musela nastupit do prace ked mal maly 10mesiacov a ona pod plyvom alkoholu stražila maleho a mojmu sa to nezdalo nijak cudne...tak som dala ultimatum,bud odideme(on bol velky mamickar,ani bohovi odist od mamy),alebo odidem sama,pracu mam,plat dobry,nie je co riesit . Nakoniec suhlasil,zobrala som uver a kupili sme malý byt a nedááááám za nič,radsej takto natesnaní všetci ako vo veľkom dome trpieťsama...a prestala aj pit polroka potom co sme odisli,lebo sa jej zhorsil zdravotny stav...byvame od seba sice len 5min rychlou chodzou ale az pridu 3x do roka k nam tak je vela,vacsinou sa my stavime na hodinku a ideme domov...a aj moj mamickar si zvykol a ten pokoj by uz nevymenil za nic 🙂 takze len vela trpezlivosti,ked pojde mala do skolky,šup do prace,vziat maly uver a kupit nieco male! A dovtedy vela síl prajem,inak to nebude bohuzial ☹
ahoj.....ja mám niečo podobné, nie až tak drastické, ale tiež je to niekedy na nevydržanie, najhoršie je že nám to zasahuje aj do vzťahu, ale sadneme si, porozprávame sa a je to ok, zas priateľ je na mojej strane🙂....máš len dve možnosti...buď si povieš na rovinu svoje bez hádok, v kľude....možno sa svokra nahnevá, ju to prejde a pomaly sa to upraví....alebo sadnúť s manželom .... a hľadať hoci aj garsónku....každopádne držím palce....maličká ako bábika,hlavne že je zdravá,a s manželom sa ľúbite...čítala som aj k tomu foto s ultrazvuku....si silná žena...máš môj obdiv, toto by každá nezvládla...vďaka tvojmu rozhodnutiu je Vikinka krásna slečna...tak hádam ťa po tomto všetkom nezrazí na kolená svokra so svojim staraním sa....verím že to zvládneš a po čase sa už budeš na tým usmievať🙂)

Je to ťažká situácia. Keďže nemáte možnosť odsťahovať sa, treba poriešiť vzťahy. Píšeš, že nechceš byť so svokrou na nože. Ale možno to inak nepôjde. Budeš to v sebe dusiť a budeš nešťastná. Viem, že to nie je ľahké, ale môj názor je taký, že v kuchyni sa asi neprsadíš, ale pri dcére trvaj na svojom. Na rovinu jej povedz, že si nepraješ, aby sa ti miešala do výchovy dieťaťa a rob si svoje. Pri kŕmení aj obliekaní. Možno bude chvíľu dusno, ale ak na tom budeš trvať, bude sa s tým musieť zmieriť...Kľúčové je mať manžela na svojej strane. Musí pochopiť, že si jeho žena a matka Vášho dieťaťa. Keď nezakročíš hneď, bude to podľa mňa stále horšie...A čo na to tvoji rodičia? Nepomohlo by, keby si pohrozila, že sa presťahuješ k nim?