icon

Spolužitie so svokrovcami

drobec87
25. nov 2013

Ahojte maminky. Prosím poraďte mi. S manželom a ročnou dcérkou bývame u jeho rodičov. Prisťahovala som sa, keď som bola tehotná. Zo začiatku to bolo fajn, nie super, ale dalo sa. Narodením malej a po svadbe sa to zmenilo. Svokra mi lezie na nervy ! Do všetkého sa mieša. Ani sa necítim ako matka :( Diriguje čo malej obliecť a čo nie, že to je nové, toje k lekárke ( veci jej samozrejme kupujem ja a kopu sme aj dostali ), čo ma mala jesť a kedy a všetko okolo nej. Pila umelé mlieko, jej sa to nepáčilo, vraj nech pije obyčajné ( čo jej aj potajomky dávala ), teraz vraj nemá piť vôbec mlieko, že je veľká ( má rok ) a vraj má jesť všetko čo my. Bez ohľadu na koreniny atď. Keď nevidím dá jej hocičo, aj keď si to neželám ! Samozrejme potom bolesť bruška, hnačka, vracanie ( to si odtrpím ja s malou ). Vadí jej, že mala spí raz za deň ( cca 2 hodiny ), vraj je to málo a ma spať 2 až 3 krát na deň. No keď spí viac, nechce spať v noci - neskoro zaspí, budí sa ... Takto spí celú noc a cez deň je v pohode, nieje zla, akurát ku večeru trošku unavená, ale napapá sa, ešte sa pohraje a zaspí okolo 20:30 do cca 7 až 8 ráno. Ďalej chodí k nám hore, kontroluje malú, diriguje, že toto nemá byť tak, toto má byť tam, toto upratať atď. Som z toho na nervy! Niekedy mám pocit, že to nevydržím a niekam ju pošlem. Keby sme bývali vo vlastnom a toto by robila, tak ju vyhodím z bytu ... Chcem len, aby sa do nás a malej toľko nemiešala, nechala nás žiť a vychovávať ako chceme my. Lenže to je tip človeka čo si myslí, že len ona má pravdu. Keď povieme inak, tak už začne, že to nie, to tak nebude a všetko možné ... Prerábame spálňu, ešte aj tam sa mieša čo a ako, aké farby atď. ... Ona so svokrom bývajú dole a my hore v dome. Perie a varí ona, my len prispievame s peniazmi a aj nakupujeme. Lebo všetko je dole ( kúpelňa aj kuchyňa ) a ona to takto chce. Odsťahovať sa nemôžme, lebo nemáme kam a za čo :( Keď jej môj povie, že nech sa stará o poriadok dole, tak začne kričať, že ty sa do toho nestaraj, tu máš malé decko a toto tak nemôže byť a potom naštvaná odíde. Minule mne povedala nech upracem v izbe rozhádzané hračky a ja, že mne nevadia a ona na mňa, že jej áno. Vätšinou jej nepoviem nič a aj tak si urobím po svojom a ak poviem tak len napr., že malá nejde spať ( aj keď ona chce ), na čo ona, že musí veď toto tamto. Čo robiť ??? Uvedomujem si, že bývam u nich a nemôžem ju poslať do teplých krajín ..., no takto to ďalej nechcem. Chcem, aby rešpektovala naše súkromie a našu výchovu. No jej sa povedať nedá, len ukazuje nervy a stále melie to svoje. Mieša sa do všetkého, ešte aj kedy môžem vziať malú na návštevu k svojím rodičom ! Že je zima, nikam malu netreba, čo zas vymýšľam ... no aj tak ju vezmem. Pritom s ňou chodím k našim len raz až 2 krát za mesiac. Ja nikam nechodím, stále som s malou. Len tiež pár krát ( max. 4 krát za mesiac na nákup do mesta a k rodičom ) cca 20 km. Manžel pracuje, má ešte 2 sestry. Jedna býva neďaleko ( chodí aj na návštevu ) má 2 synov, vydatá. Druhá býva cca 30 km od nás, rozvedená, má 1 syna, býva s priateľom a chodí málo kedy. Poraďte mi ako to riešiť ??? Nechcem byť so svbokrou na nože, no zase ani takto nie.

sissy27
25. nov 2013

@drobec87 milión slov na túto tému, stále dookola... nemôžeš byť paňou domu, pokiaľ nie je tvoj... buď sa vzchopíte a osamostatníte, alebo teda ti neostáva iné, len sa prispôsobiť... spočítaj si plusy a mínusy súčasného stavu a prípadného samostatného bývania a uvidíš, čo ti vychádza lepšie... či "svokrahotel" s nervami, alebo skromnejšie súkromie...

haslerka27
25. nov 2013

@afrika trosku si uvedom par faktov....nemaju za co a kde inde..tu je zakl.moment.dnes sa ssocialne byty stavaju prevazne pre mensinu nie pre mlade rodiny teda taketo pripady,ktore chcu zit sami aj v male...ssstojim si za svojim,vo svojej pozicii by mala svokre ruky bozkavat a zem po ktorej chodi a nie tu vypisovat drisssty

afrika
25. nov 2013

@cawes ak je pomoc to, že ti niekto hovorí čo máš ako robiť, nerešpektuje tvoj názor atď...tak ďakujem ale o takú pomoc by som nemala záujem. a to s tím plánovaním dieťatka.. stáva sa aj také, že najprv je bábo potom bývanie... lepšie to je naopak, no nie vždy všetko výnde tak ako chceme

barcelona94901
25. nov 2013

@cawes možeš byvať aj s rodičmi,svokrovcami a dieťa ti nemá kto postrážiť,nemá ti kto čaj podať ,to neni o kilometroch 😉

haslerka27
25. nov 2013

@maminuska ano...mala som v tom jasno ze si beriem muza ktory mi toto zabezpeci.....a popri vsetkych dalsisch veciach nebudem riessit aj unudenu a iniciativnu svokru pre Boha!

drobec87
autor
25. nov 2013

@cawes Keď som mala chrípku, nikto mi s malou nepomohol. Ani svokra, aj keď tu býva. V horúčkach som sa starala ďalej, nakoniec ochorela aj malá. Tak čo povieš na to??? Ona stráži malú, len keď idem na nákup, k rodičom. Ako som písala len pár krát za mesiac. Aj to dudre, že mám byť s malou a nie behať kade tade ( podľa nej ), nemôžem si ísť kedy chcem, na koľko chcem, ani k lekárke ak potrebujem niekedy. To si musím postíhať nejak všetko naraz.

afrika
25. nov 2013

@haslerka27 ako si ty stojíš za svojím, tak si ja stojím za svojím 😉 😉
nemala som dieťatko a bývali sme rok u mojej bývalej svokry... začiatky boli strašné kým som jej neukázala, že si nenechám skákať po hlave.. a potom boli z nás niečo ako kamarátky.. pochopila ona mňa a ja ju.. takže som niečo podobné zažila na vlastnej koži..
fakty vídím, že nemajú kde bývať.. ale svokrovci súhlasili, že budú u nich.. a nemala by ju svokra NIKDY zhadzovať....!!! a ani ona svokru.. podľa mňa im ale dávajú strašne málo eur na živobytie 😠 😠

barcelona94901
25. nov 2013

@drobec87 tak tam ani od surodencov ,tej jeho sestry neskor nemožeš nič dobré čakať..

cawes
25. nov 2013

@afrika no ved to je jasne to mas pravdu, len ako namiesto toho ze ma aspon kde byvat tak si stazuje 😀
@barcelona94901 ano a???? ved sa rozhodla mat dieta tak nech sa stara sama ci?
poslednou dobou na MK ine necitam len ako si mamicky stazuju ze stari rodicia nie su z detmi ako sorry ale ti uz deti raz vychovali

barcelona94901
25. nov 2013

@afrika ked platí požičku za sestrinu svadbu..asi im veľa z jeho 350 euroveho platu ani neostane

afrika
25. nov 2013

@drobec87 nemôže si nájsť lepšie platenú prácu? to je strašne moc málo

haslerka27
25. nov 2013

@afrika to ano,zhadzovat by ju nemala!!!!!suhlas....mlada dama si musi ale uvedomit,ze moznosti nepustia,jedine co by som urobila,pozbierala odvahu sadla s nou a otvorene povedala,ze jedine co tym docieli bude to ze od nich ujde....ze ju stara ustve.

afrika
25. nov 2013

@barcelona94901 to som čítala až neskôr, že koľko dostáva výplatu jej manžel 😉

sono2
25. nov 2013

@drobec87 ahoj. Viem, že to je ťažké! Nesmieš byť ticho! Keď nastane situácia, pekne, slušne jej povedz. Mama ja vás mám rada a som vám vďačná za bývanie ale takto to nepôjde. Ja som matka a neprajem si, aby ste sa mi do všetkého starali. Prosím rešpektujte ma. Nemeraj si s ňou jazyk ani jej nič neoponuj musíš jej dať najavo rychlo zo začiatku! Raz druhýkrát sa nahnevá možno bunde plakať, ty musíš byť silná a ukázať, že to myslíš vážne . Verím , že sa ti to podarí a ak. By to bolo lepšie a časom by začala opäť skúšať. Tak zase povedať to isté. Musíš fakt lebo sa to samé od seba nezlepší! Držím moc palce !

barcelona94901
25. nov 2013

@cawes píšeš že si 1000km vzdialená..a dobre by ti padlo..ja píšem k tomu len toľko..že niekedy nemusíš byť vzdialená ani meter a na ten čaj pri angíne možeš zabudnuť 😉

afrika
25. nov 2013

@haslerka27 veď o to aj ide... porozprávať sa, aby našli kompromis obidve.. a nie len jedna strana 😉

cawes
25. nov 2013

@drobec87 a co ze ti nikto nepomohol??? ja som po operacii kolena ked som prisla z nemocnice mala som barle, nechodila som ale starala som sa o maleho lebo som musela, na nakupy chodim s nim, k lekarke ci mojej ci jeho ci na fyzioterapiu chodim tiez s nim. Ako co cakas??? je to tvoje dieta tak sa staraj

cawes
25. nov 2013

@barcelona94901 hej hej ja som tomu rozumela, na druhej strane ja som toho nazoru ze dieta mam ja nie moji rodicia alebo svokrovci a ak chcu pomoct fajn ak nie nebudem to hrotit

afrika
25. nov 2013

ja keď to tak čítam, tak so svojou povahou by som asi aj uvítala byť na všetko sama s priateľom.. ved by to bolo naše bábo 🙂 🙂

drobec87
autor
25. nov 2013

@haslerka27 Ja by som išla hoc aj k rodičim a tlačila sa s nimi v 2 izbovom byte aj so psom, ale myslím na malú a to by nebolo dobré riešenie. Asi si to nezažila, keď takto píšeš. Dokonca svokra povedala, že ak sa odsťahujeme - malú nám nedá. Čo som ignorovala, taku somarinu povedať ... Radšej by si bývala s niekym čo ti pomaly hovorí kedy môžeš ísť na wc, sexovať atď. a nedovolil sa ti starať o vlastné dieťa podľa seba???

haslerka27
25. nov 2013

@afrika lenze mlada taha za kratsi koniec....

maznacik007
25. nov 2013

@drobec87 len tak som pozrela na tvoj fotoblog a teda posledna poznamka v tvojej situacii by som si dala dobry pozor na otehotnenie .... ak privedies dalsie dietatko do takejto situacie financnej, rodinnej a bytovej tak rozhodne uz nic neporiesis 😉

haslerka27
25. nov 2013

@drobec87 nezazila som ,mas pravu....ja to zle nemyslim.chapem ze si podrazdena z toho a nervozna...lenze tu fakt fakty nepustia.este je tu taka moznost ze si cast domu za symbolicku cenu odkupite.ked tam zijete tak ratam ze manzel bude dedit....

sashabb
25. nov 2013

@drobec87 nemôžete sa presťahovať do mesta kde robí muž? aspon do garzonky? ušetríte na benzíne a budeš mať pokoj.
Pokiaľ nie, tak sadnuť s mužom a vyjasniť si to, nech ON dohovorí svojej mame. Nech porozmýšla akoby sa jemu páčilo, ak by mu toto isté robila tvoja mama.
A taky detail, pokiaľ by mi niekto išiel riadiť život v tom, či mám alebo nemám ísť von, dokonca k rodičom, tak tam začnem chodiť každý týždeň. To kde sme preboha aby dospelej osobe rozkazovali či môže alebo nemôže isť preč 🙄

barcelona94901
25. nov 2013

@cawes ja mám na to rovnaký názor ako ty ,tiež žijeme sami ,hoci skromnejšie ale na vlastné triko 😉
no vzťahy su všelijaké ľudia,rodiny,matky,svokry , nemaju to ľahké na žiadnej strane a niekedy je ťažké sa vobec vžiť do niekoho situácie,žiť v ich koži deno-denne by som ja teda nedokázala ,no

drobec87
autor
25. nov 2013

@cawes Ja sa nesťažujem, že mi nikto nepomohol. Reagovala som na príspevok vyššie, že môžem byť rada, že mám komu dať postrážiť malú, že mi niekto pomáha ... Napísala som len, že to tak nieje.

cawes
25. nov 2013

@drobec87 ale tak predpokladam ze raz za cas ti ju postrazit, a neverim ze nie.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
drobec87
autor
25. nov 2013

@sashabb Ďakujem, som rada, že aspoň niekto chápe čo ma štve. Neviem kedy a ako sa s nim porozprávať, snáď to nejako vymyslím. Keďže svokra chodí kedykoľvek k nám hore, bez zaklopania atď. Dokonca počúva čo robíme, či mala neplače. Raz som dlhšie telefonovala, nevedela som, že počúva ... hneď to vyčítala manželovi či mám na také čas ... Keď malá zaplače, buď príde hore, že čo sa robí, alebo keď pôjdem dole, že prečo plakala ... hmm

sono2
25. nov 2013

@haslerka27 lenže svokra sa správa choro, to musíš uznať! A nieje správne sa takto k jednej mladej žene chovať. To musíš uznať. Áno dávajú málo, svokra tým asi súhlasila nie. Čo si taká prísna. Ona nemá právo sa jej starať do výchovy evidentne to preháňa. Po žiadnej strane to nieje správne.