Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?
Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?
@januska12323 co riesim, ze mi dochadzaju sily a budem musiet dat manzela do ustavu lebo moje deti ostanu na tomto svete bez rodicov, takze aj keby umreli svokrovci tak dom nie je moj a ja si s nim nemozem robit co chcem sama ho neutiahnem a ked ho predam pred sudom musia byt manzelove peniaze pouzite na jeho starostlivost co ostane mne?
@mata0410 ale veď len ty si žila dlhé roky s tým vedomím, že nič nemáš. To si musela vedieť od začiatku. Keby sa manžel s tebou rozviedol, tiež nič nemáš. Ty si sa tak rozhodla.
@mata0410 co plačeš?
Išla si vedome byvat s muzom do rodicovskeho domu? Išla!
Vedome si vrazila svoje vlastne peniaze do cudzieho domu? Vedome!
Neupravila si si darovaciu zmluvu 50/50 pre seba a muza? Nie!
Tak to teraz mas, ako pises, 2 deti na krku, postihnuteho manzela a jeho rodicov k tomu, a co su jeho rodicia nesvojpravny, ze ti nepomahaju, ze sa ti nepostaraju, nedohliadnu? O tom nic nevieme, hlavne raz a naraz ak sa ty teraz vyklasles na svokrovcov a zoberies stadial deti plus nechas ich tam so svojim muzom, poriesi to rychlo socialna kuratela, ze kde ma muz svoju manzelku a kde maju rodicia svoje deti...
Skonci to tak ze sa scitaju dochodky rodicov a tvojho muza a cele to pojde bud na reziu opatrovatelky, alebo sa dom preda a pojdu do na to urceneho ustavu, alebo si opatrovatelsky vybavi jeho sestra.
@anonym_d9d8a0 nie nepostaraju a nedohliadnu ... a preco hovoris ze im necham manzela ukaz mi kde som toto ja povedala... co ma co kruatela riesit so svokrovcami ?
@sasa1310 ty si niekedy bola na opatrovateľskom? no asi nie. to je služba 24/7. máš nárok akurát tak na odĺahčovaciu službu - ktorá viac menej neexistuje.
trápiš sa sama za ho*no peňazí. Ak má za jedného opatrovaného cca 700e tak si nemysli že za 2 opatrovaných máš 700 *2. To tak nefunguje na Sk.
@anonym_3e8913 no tipujem, že autorka už na opatrovateľskom s manželom je. A zároveň sa zjavne stará teoreticky aj o svokrovcov, keďže tam býva, tak hádam navarí aj im aj nakúpi a operie. Okrem toho nikde nepíše ako sú na tom svokrovci.
tipujem že svokrovci majú po 70 tke.
nemusis sa o nich starat .. byvat tam musia ale nikde nieje pisane,ze sa o nich musis starat ty ..nech sa zlozi aj sestra na opatrovatelov ak su nevladny al nech sa o nich stara aj ona ...
@anonym_942516 ja to vidim tak, ze si manzela kupila tym domom, aby ona nemala starosti lebo zije v zahranici na vysokej nohe, jej nejde o tom ona dokonca raz vravela svokrovcom aby som som dom predala ked to nebudem zvladat a isla byvat do panelaku
@januska12323 co riesim, ze mi dochadzaju sily a budem musiet dat manzela do ustavu lebo moje deti ostanu na tomto svete bez rodicov, takze aj keby umreli svokrovci tak dom nie je moj a ja si s nim nemozem robit co chcem sama ho neutiahnem a ked ho predam pred sudom musia byt manzelove peniaze pouzite na jeho starostlivost co ostane mne?
@mata0410 dom je manželov! Prečo by nič neostalo deťom? Zdedia rovnako ako keby bol zdravý. Prečo by ostali bez rodičov, chceš si niečo urobiť? O manžela sa musíš starať ty, nájsť opatrovanie alebo inak riešiť. Nepísala si či svokrovci potrebujú pomoc alebo je to hudba budúcnosti, každopádne majú dve deti a majú sa starať obidve. Dom budeš riešiť keď k tomu príde, dá sa predať aj s bremenom.
@anonym_942516 ja to vidim tak, ze si manzela kupila tym domom, aby ona nemala starosti lebo zije v zahranici na vysokej nohe, jej nejde o tom ona dokonca raz vravela svokrovcom aby som som dom predala ked to nebudem zvladat a isla byvat do panelaku
@mata0410 Nikto vám tam nekázal bývať. Vy ste sa rozhodli nekúpiť si vlastné, mať svoju vlastnú domácnosť, ale ulakomiť sa na dom so svokrovcami, ktorí ťa nemusia. Jeho sestra sa osamostatnila ako väčšina ľudí
@mata0410 dom je manželov! Prečo by nič neostalo deťom? Zdedia rovnako ako keby bol zdravý. Prečo by ostali bez rodičov, chceš si niečo urobiť? O manžela sa musíš starať ty, nájsť opatrovanie alebo inak riešiť. Nepísala si či svokrovci potrebujú pomoc alebo je to hudba budúcnosti, každopádne majú dve deti a majú sa starať obidve. Dom budeš riešiť keď k tomu príde, dá sa predať aj s bremenom.
@januska12323 uprimne? ano boli take chvile ze je toho na mna tak vela, ze by som tu radsej nebola, kto sa nestaral nevie svokrovci uz maju cez 80r. demencia a tak ...a kedy ostane nieco detom? ked manzel umrie? ked sa preda stale musi pokryta starostlivost o manzela z jeho penazi ja si nemozem s nimi robit co ja chcem
@januska12323 no hej, len autorka tam do domu pred rokmi investovala svoje eurá - čo bola poriadna blbosť.
@januska12323 uprimne? ano boli take chvile ze je toho na mna tak vela, ze by som tu radsej nebola, kto sa nestaral nevie svokrovci uz maju cez 80r. demencia a tak ...a kedy ostane nieco detom? ked manzel umrie? ked sa preda stale musi pokryta starostlivost o manzela z jeho penazi ja si nemozem s nimi robit co ja chcem
@mata0410 sem sa pripnem lebo ty zjavne nechápeš. Máš 40 rokov, celý tvoj pracovný život si si mohla obstarať bývanie pre vlastnú potrebu v prípade rozvodu, zlých vzťahov v rodine, poprípade pri úmrtí manžela, alebo pre takýto prípad. Vykašľala si sa na to, investovala do domu, ktorý je manželov, tak teraz nevyplakávaj, že ti nič neostane. Bolo to len tvoje rozhodnutie
@sasa1310 ano napisala som to, ze sa staram o manzela dve deti a este sa mam starat o daslich ludi, ked manzel nemoze?
@mata0410 a keby manzel mohol staral by sa? Vedela si do coho ides, ked si sa tam stahovala, vedeli ste co to obnnasa ked dom prepisu na vas. Vedeli ste to obaja, obaja ste mali pocitat s tym, ze pride cas ked svokrovci budu odkazani. Dostat podiel na dome bolo fajn, starat sa o starkych uz fajn nie je. Na to aby ste vyplatili sestru ste nemali ani vtedy, ani teraz. Ona sa vzdala toho na co by mala zakonny narok v prospech svojho brata za podmienky, ze bude o rodicov postarane. To, ze nevladzes uz ju zaujimat nemusi. Ak nevladzes poziadajte o opatrovatelku pre starkych, a mozes aj pre manzela ked je na tom zdravotne zle, aspon ciastocne ta to odbremeni a ty mozes ist do prace, ked bude opatera zabezpecena.
@anonym_3e8913 po 80tke
@mata0410 Vieš ako skončíš so švagrinou? Doopatruješ svokrovcov, muža a potom bude po tebe chcieť eurá za pol domu. Dom predáte a pôjdeš do bytu - nejaký už len kúpiš.
@mata0410 Vieš ako skončíš so švagrinou? Doopatruješ svokrovcov, muža a potom bude po tebe chcieť eurá za pol domu. Dom predáte a pôjdeš do bytu - nejaký už len kúpiš.
@anonym_3e8913 no nebude chcieť sestra peniaze za pol domu, keďže jej manžel je jediným vlastníkom domu
@anonym_3e8913 no nebude chcieť sestra peniaze za pol domu, keďže jej manžel je jediným vlastníkom domu
@sasa1310 má to aj na liste vlastníctva, alebo len tak sa dohodli pri káve.
@mata0410 a keby manzel mohol staral by sa? Vedela si do coho ides, ked si sa tam stahovala, vedeli ste co to obnnasa ked dom prepisu na vas. Vedeli ste to obaja, obaja ste mali pocitat s tym, ze pride cas ked svokrovci budu odkazani. Dostat podiel na dome bolo fajn, starat sa o starkych uz fajn nie je. Na to aby ste vyplatili sestru ste nemali ani vtedy, ani teraz. Ona sa vzdala toho na co by mala zakonny narok v prospech svojho brata za podmienky, ze bude o rodicov postarane. To, ze nevladzes uz ju zaujimat nemusi. Ak nevladzes poziadajte o opatrovatelku pre starkych, a mozes aj pre manzela ked je na tom zdravotne zle, aspon ciastocne ta to odbremeni a ty mozes ist do prace, ked bude opatera zabezpecena.
@anonym_a5306e ale ono to nefunguje tak, ze si poziadas o opatovatelku a vyberies si z vykladu ktoru chces, mne ju mesto zamietlo, povedali ze nemaju a ze on potrebuje dve opatrovatelky... a kto by platil tie opatrovatelky? ked svagrinin problem je to, ze nemoze ist na 5 tyzdnov do ameriky na dovolenku ...nie, ze nema peniaze len, ze nema tolko dovolenky
@anonym_542713 aké peniaze dostane naspäť, keď starkí zomrú? Veď dom nie je ich
@sasa1310 Ak tam maju pravo dozitia, tak ten dom, pokial ziju, je prakticky nepredatelny. Az zomru, potom s nim zrejme bude moct nakladat v mene manzela, preda, bude mat peniaze.
@mata0410 ak muž umrie, dom je tvoj aj s jeho rodičmi, ak ho ovšem prežijú. Môžete si najať opatrovateľku, ty sa o nich starať nemusíš, oni tam majú len právo žiť.
@anonym_3e8913 po 80tke
@mata0410 máš náročnú životnú situáciu. Vieš aj sama, že bolo chybou investovať peniaze do cudzieho. Ty nemáš zákonnú povinnosť (možno sa mýlim) starať sa o svokrovcov. Nie sú tvoji rodičia. Zákonnú povinnosť má dcéra (neviem či sa jej môže zbaviť prepisom domu). Manžel nakoľko je nesvojprávny, neviem ako toto rieši zákon. Na tvojom mieste by som sa poradila s právnikom nie tu na MK. V prvom rade by som riešila umiestnenie manžela do ústavu (podľa stavu v akom je). Ak máš problematický vzťah so svokrovcami, išla by som s deťmi do podnájmu. Tie dva úvery, tiež by som sa poradila s právnikom ako to je v prípade, že manžel je v takomto stave. Poradiť sa, či by si prípadne nejaký osobný bankrot nemohla vyhlásiť atď. Akože aby sa jedna osoba starala o toľko odkázaných ľudí je nereálne a nemorálne.
@anonym_a5306e ale ono to nefunguje tak, ze si poziadas o opatovatelku a vyberies si z vykladu ktoru chces, mne ju mesto zamietlo, povedali ze nemaju a ze on potrebuje dve opatrovatelky... a kto by platil tie opatrovatelky? ked svagrinin problem je to, ze nemoze ist na 5 tyzdnov do ameriky na dovolenku ...nie, ze nema peniaze len, ze nema tolko dovolenky
@mata0410 čo tu do toho ťaháš jeho sestru ako sa má a ako často chodí na dovolenku. Zjavne si na ňu zarobila
@mata0410 toto sem ťaháš úplne zbytočne.
@mata0410 máš náročnú životnú situáciu. Vieš aj sama, že bolo chybou investovať peniaze do cudzieho. Ty nemáš zákonnú povinnosť (možno sa mýlim) starať sa o svokrovcov. Nie sú tvoji rodičia. Zákonnú povinnosť má dcéra (neviem či sa jej môže zbaviť prepisom domu). Manžel nakoľko je nesvojprávny, neviem ako toto rieši zákon. Na tvojom mieste by som sa poradila s právnikom nie tu na MK. V prvom rade by som riešila umiestnenie manžela do ústavu (podľa stavu v akom je). Ak máš problematický vzťah so svokrovcami, išla by som s deťmi do podnájmu. Tie dva úvery, tiež by som sa poradila s právnikom ako to je v prípade, že manžel je v takomto stave. Poradiť sa, či by si prípadne nejaký osobný bankrot nemohla vyhlásiť atď. Akože aby sa jedna osoba starala o toľko odkázaných ľudí je nereálne a nemorálne.
@anonym_57908a kaslem na dom, chcem len nezrutit sa sama pri tom a chcem aby mal manzel svoj podiel, to ze som tam dala peniaze uz som sa s tym zmierila len som chcela vediet ako to vyriesit. Manzel bol pohodlny a ved sa nikomu nic nestane a ved sa mame radi a to treba po uradoch chodit aby na mna prepisal polovicu... keby sa dom prepisal na nas oboch bolo by to ine... ale ludia sa boja o svoj majetok ja som tu bola neviditelna... keby som predala NAS dom a kupila mensi domb/byt bolo by to nase a ja sa uz nevladzem o neho starat nase deti trpia...
@anonym_3e8913 po 80tke
@mata0410 a vieš odísť do podnájmu?čiže by si ho utiahla? Potom s manželom alebo ho dáš do ústavu? Lebo to by bola cesta. Len na peniaze z domu musíš zatiaľ zabudnúť.
@mata0410 svokrovci maju dochodky, treba opatrovatelku zaplatit z toho, aj manzel ma nejaky dochodok, takze aj z toho sa da platit opatrovatelka pre neho. Dokonca mozu vsetci traja dostat prispevok na pomoc pri odkazanosti budu si platit opatrovatelky z toho, ty pojdes do prace uzivis deti aj manzela
https://www.financnykompas.sk/clanok/opatrovate...
@mata0410 a vieš odísť do podnájmu?čiže by si ho utiahla? Potom s manželom alebo ho dáš do ústavu? Lebo to by bola cesta. Len na peniaze z domu musíš zatiaľ zabudnúť.
@terezka1947 ved peniaze su manzelove ...cely cas to tu hovorim mal by mat z coho zaplateny ustav

Ja nejak nechápem čo riešiš. Dom patrí manželovi, teda defakto tebe keďže je na tom ako je. Svokrovci tam môžu bývať ale to neznamená, že sa budeš o každého starať ty. Sestra svoju časť darovala tak už len ostáva aby ste si podelili starostlivosť o starkých alebo zaplatili pomoc ak treba.