Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?
Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?
@mata0410 ja nechcem do teba rýpať, ale veľa vecí mi nesedí. Investovala si svoje peniaze na okná, podlahy atd. Potom máte 2 úvery, ktoré splácate. Načo? Prečo ste brali? Veď ste mali kde bývať, prerobili ste z tvojho a teraz nemáš ty nič, muž dom, ktorý zdedil a nevieš čo so životom. Celkom tomu nerozumiem, to ste si nič nenasetrili? Veď máš 40 rokov, hypotéku ani prenájom ste neplatili, nemuseli ste. A keby nebolo svokrovcov a ich domu tak vy kde žijete? Keď ešte pri bývaní u nich namiesto šetrenia ste sa zadĺžili. Veď ľudia s vysokou hypotékou vedia šetriť a šetria. Alebo ľudia čo platia drahé prenájmy. Boli ste zdraví
@anonym_5303d6 z mojich sa urobil interier ale aj vonku trebalo nieco urobit tak na to boli uvery, v dome sa za cele roky nic nerobilo... svagrina tu tiez niekolko rokov byvala ale ona nic investovala asi tu nechcela ostat bola to jej prechodna stanica a ano urobila som chybu s invesiciami do toho co nebolo moje ale chcela som mat domov pre nase deti.. a pravda je ze teraz viem viac usetrit
@anonym_0c7609 Ale tak co cakal, ze rodicia mu daruju dom a ostatni surodenci len myknu plecom?
@anonym_749439 V podstate ani jeden zo súrodencov neriešil, že elektroinštalácia,vodoinstalacia, kúrenie, streche, atď.su v havarijnom stave.Neviem, že čo očakával, ale bolo to rozhodnutie rodičov, ktorí neboli šťastní, že im syn dar vrátil.On potom opravil,co vedel a na čo stačili peniažky rodičov.Ostatnych ako predtým,ani potom nezaujímal stav rodičovského domu.Boli však spokojní, že raz budú dediť
Akým spôsobom bola dohoda manžela s švagrinou o dome uzavretá - darovanie, či predaj? Postačí manželov ID na náklady v ústave? Dosiaľ si nemusela plne hradiť réžiu za bývanie - dokážeš po odchode hradiť všetky náklady na seba a deti výlučne z jedného príjmu? Oznámila si už švagrinej úmysel odísť? Dar je možné (komplikovane, súdnou cestou) vziať späť.
@anonym_f9d9f7 svokrovci darovali manzelovi
@mata0410 ale veď ty si tie peniaze investovala do vášho domu. Nevieš to pochopiť ?
@maca1984
Vieš,xy ľudí investuje reálne do svojho domu - kúpia starý a prerobia - bez večného bremena! Tu autorka sa môže zostať, vyhovieť a každý sa na ňu vysxxre! Keby ma svoj dom, predaj, vyplatí úvery, ide do malého uolatitelneho bytu - bez svokrovcov. Má čo robiť, padá na hubu a za nejaký dom sa má úplne zodrať - z ktorého pri takomto životnom štýle bude mať aj tak prd makový!
Starat sa o niekoho je brutal tazke a ked sa vyjadruje niekto kto to nerobil a nezazil, naozaj nevie o com hovori. Si vo velmi velmi narocnej situacii. Na jednej strane tie peniaze co si tam vrazila mozes pocitat ako najom, ktory si nemusela platit. Ale rozumiem ti i tak. Ty potrebujes nielen peniaze, ale predovsetkym zdravie. Zial, aj deti vedia byt hyenisticke a tvoja svagrina by sa mala situacii prisposobit a rodicom pomoct. Toto ma inak vzdy zaujimalo, co robia ti ludia ak odidu daleko do zahranicia zit, co je potom s ich rodicmi? Musia to mat velmi velmi tazke a kazde dieta by na to malo mysliet, ze raz sa o tych rodicov bude treba postarat.
Si tak trochu v patovej situacii a z toho co pises mi vxchadza jedina moznost, ze potom ked bude muz v ustave a svokrovci tu uz nebudu, ty budes moct prenajat cast domu, alebo cely dom. A zaroven, tvoje deti uz budu vacsie… Teraz hladaj vsetky mozne moznosti, ako dohodnut opatrovatelky, aj ked neviem ci ich mas z coho platit. Alebo umiestnit manzela. Deti su prvorade a ty nutne potrebujes nieco urobit pre seba, lebo toto je na zblaznenie, aby deti neostali siroty. Neviem ako by som ti mohla poradit. Jedine co ti viem dat je podpora a pochopenie.
@anonym_121ffa to som mysela ked umru uz maju vyse 80r.
@mata0410 Podla mna oslov pravnika, ked je tvoj muz nesvojppravny, mohla by si po smrti svokrovcov konat v mene manzela a dom predat. Ale to nebude jednoduchy pravny ukon, predpokladam ze bydes musiet dat navrh na sud, podla mna.
@maca1984
Vieš,xy ľudí investuje reálne do svojho domu - kúpia starý a prerobia - bez večného bremena! Tu autorka sa môže zostať, vyhovieť a každý sa na ňu vysxxre! Keby ma svoj dom, predaj, vyplatí úvery, ide do malého uolatitelneho bytu - bez svokrovcov. Má čo robiť, padá na hubu a za nejaký dom sa má úplne zodrať - z ktorého pri takomto životnom štýle bude mať aj tak prd makový!
@svetlonos ale ona vedela o čo sa jedná, že čo dohodol manžel so sestrou.
Nejdem sa tu doťahovať.
@anonym_5303d6 z mojich sa urobil interier ale aj vonku trebalo nieco urobit tak na to boli uvery, v dome sa za cele roky nic nerobilo... svagrina tu tiez niekolko rokov byvala ale ona nic investovala asi tu nechcela ostat bola to jej prechodna stanica a ano urobila som chybu s invesiciami do toho co nebolo moje ale chcela som mat domov pre nase deti.. a pravda je ze teraz viem viac usetrit
@mata0410 čiže ste celý život s mužom vlastne žili na dlh. Čo ste chceli prerobiť, na to ste si museli požičať. Čiže z toho vyplýva, že na vlastné bývanie by ste jednoducho nemali. Tak by si naozaj mala byť vďačná svokrovcom, že si mala doteraz kde bývať s deťmi a postarať sa o nich za to, ako vďaku. A nie kydať akí sú, aká je sestra ale v prvom rade sa pozrieť na seba, na to aké zázemie a detstvo ste pripravili vy vašim deťom. Bavíme sa stále o období, keď bol tvoj muž v poriadku a pracoval. Rátam cca 10-11 rokov. Celú tú dobu ste boli odkázaní na dom svokrovcov. Vieš si predstaviť situáciu keby urobili to, čo ty chceš urobiť? Že hneď na začiatku vám nedovolia tam bývať lebo vám nechcú pomôcť a museli by ste od začiatku platiť nájom alebo si kúpiť byt a zobrať hypotéku? Mali by ste na to? Evidentne nie.
@anonym_f9d9f7 svokrovci darovali manzelovi
@mata0410 Dalsia vec - ty chces ist do najmu. To vobec nie je lacna zalezitost - a byt nebude tvoj. Budes stara coskoro sj ty, budes mat z dochodku z coho platit najom? Manzela daj do ustavu, ty chod do prace. Nie si povinna sa starat o svokrovcov, maju len pravo tam dozit. Ty ale musis do prace a muz do zariadenia, inak vyhoris.. ku svokrovcom mozes vybavit opatrovatelku. Maju dochofky, z prispevku a dochodkov to nejak musi ist.
@mata0410
Veľa možností nemáte a riešenie, hoc to môže znieť morbídne, možno môže priniesť čas.
Z právneho hľadiska nie ste povinná sa starať o svokrovcov. Majú právo dožitia, ale to je tak všetko. Starostlivosť by im mali poskytnúť ich deti, avšak Váš manžel to z objektívnych dôvodov nemôže.
Na druhej strane Váš manžel dostal dom. Za bývanie ste teda platiť nemuseli, a to zrejme ani predtým, keď ho nevlastnil. Áno, bola veľká chyba, že ste si investície neošetrili, o to viac, že ste nepoužili svoje prostriedky na majetok manžela, ale svokrovcov.
Tým, že je na nehnuteľnosti vecné bremeno, tak je prakticky nepredajná. Vo Vašom prípade sa uvoľní pravdepodobne až úmrtím svokrovcov.
Nakladanie s majetkom Vášho manžela ste popísali správne. Ale aj on má povinnosť voči deťom, čo otvára istú cestu. Tá však tiež nie je úplne jednoduchá a možno to tiež najlepšie vyrieši až čas.
V každom prípade z ľudského ohľadu, ak nemáte možnosť výpomoci, tzv. odľahčovacej služby a pod. ani financie, zvážte opatrenia, aby ste mohli mať stály príjem. Aj pre Vaše nielen fyzické, ale predovšetkým duševné zdravie. Toto si musíte však posúdiť sama, to nie je otázka paragrafov či rád cudzích ľudí.
@mata0410
Veľa možností nemáte a riešenie, hoc to môže znieť morbídne, možno môže priniesť čas.
Z právneho hľadiska nie ste povinná sa starať o svokrovcov. Majú právo dožitia, ale to je tak všetko. Starostlivosť by im mali poskytnúť ich deti, avšak Váš manžel to z objektívnych dôvodov nemôže.
Na druhej strane Váš manžel dostal dom. Za bývanie ste teda platiť nemuseli, a to zrejme ani predtým, keď ho nevlastnil. Áno, bola veľká chyba, že ste si investície neošetrili, o to viac, že ste nepoužili svoje prostriedky na majetok manžela, ale svokrovcov.
Tým, že je na nehnuteľnosti vecné bremeno, tak je prakticky nepredajná. Vo Vašom prípade sa uvoľní pravdepodobne až úmrtím svokrovcov.
Nakladanie s majetkom Vášho manžela ste popísali správne. Ale aj on má povinnosť voči deťom, čo otvára istú cestu. Tá však tiež nie je úplne jednoduchá a možno to tiež najlepšie vyrieši až čas.
V každom prípade z ľudského ohľadu, ak nemáte možnosť výpomoci, tzv. odľahčovacej služby a pod. ani financie, zvážte opatrenia, aby ste mohli mať stály príjem. Aj pre Vaše nielen fyzické, ale predovšetkým duševné zdravie. Toto si musíte však posúdiť sama, to nie je otázka paragrafov či rád cudzích ľudí.
@draik a co ak da manzela do ustavu? co bude s domom po pravnej stranke?pripadne ak sa rozvedie-co s uverom?
@mata0410
@draik Mozem im vratit dom? proste odidem tak to vysvetlim svokrvocom lebo manzel sa nemoze postarat a ja tiez nie. Dava sa do darovacej zmluvy aj dolozka ze nie len dozit ale aj postarat sa? Vlasnymi rukami? uvedomujem si chybu kym bol manzel ok nejako by to islo. Myslim si, ze sestre nejde o dom ale o to, zeby sa musela starat... citi to z jej celozivotneho postoja ku svojim rodicom...
@draik a co ak da manzela do ustavu? co bude s domom po pravnej stranke?pripadne ak sa rozvedie-co s uverom?
@anonym_942516 ako opatrovnik mam narok narabat s domom pod dohladom sudu. Uver nie je na dome lebo to by nikdy svokrovci nedovolili... Uvery boli pouzite na obnovu domu.
@anonym_942516 ako opatrovnik mam narok narabat s domom pod dohladom sudu. Uver nie je na dome lebo to by nikdy svokrovci nedovolili... Uvery boli pouzite na obnovu domu.
@mata0410 ale uver je predpokladam na teba a manzela ... a ak sa rozvedies polovica je na nom .. a mohla by sa ak sud povoli predpokladam vyplatit z domu ... draik je pravnik preto sa pytam jeho
@mata0410 čiže ste celý život s mužom vlastne žili na dlh. Čo ste chceli prerobiť, na to ste si museli požičať. Čiže z toho vyplýva, že na vlastné bývanie by ste jednoducho nemali. Tak by si naozaj mala byť vďačná svokrovcom, že si mala doteraz kde bývať s deťmi a postarať sa o nich za to, ako vďaku. A nie kydať akí sú, aká je sestra ale v prvom rade sa pozrieť na seba, na to aké zázemie a detstvo ste pripravili vy vašim deťom. Bavíme sa stále o období, keď bol tvoj muž v poriadku a pracoval. Rátam cca 10-11 rokov. Celú tú dobu ste boli odkázaní na dom svokrovcov. Vieš si predstaviť situáciu keby urobili to, čo ty chceš urobiť? Že hneď na začiatku vám nedovolia tam bývať lebo vám nechcú pomôcť a museli by ste od začiatku platiť nájom alebo si kúpiť byt a zobrať hypotéku? Mali by ste na to? Evidentne nie.
@anonym_5303d6 Ja tiez nechapem, co robili s peniazmi, ked nemuseli riesit vlastnu nehnutelnost a este aj na prerabku a zariadenie si museli zobrat uver.
@anonym_5303d6 manzel tlacil na mna, ze on nechce ist do podnajmu, ze dom je velky a raz vyplati sestru
@anonym_0c7609 nechcela. Preto platím dlhé roky hypotéku
@sasa1310 to, ze platíš hypotéku, nie je záruka, ze sa v starobe nebudeš musieť starať o rodičov v pripade ich nepriazniveho zdravotneho stavu (pripadne ak aj nie osobne, tak inak zabezpečiť starostlivosť o nich)

@anonym_5303d6 Vzala by si hypotéku na niečo, čo ti nepatrí a keď sa rodičia pominú, budeš sa o to deliť so súrodencami?Známy pred rokmi riešil niečo podobné.Dom rodičov potreboval veľkú investíciu.Rodicia mu dom podarovali, začal s rekonštrukciou.Ozvali sa súrodenci,ze ich vyšachoval z dedičstva.Dar vrátil a dom sa opravil len čiastočne.Verim tomu,ze keby sa zadlžil bez darovacej zmluvy a rodičia by umreli, súrodenci by si uplatňovali právo dediť bez ohľadu na to, že ako sa vďaka financiam známeho zveľadili dom a pridali na jeho hodnote.Ja osobne by som do ničoho nedala ani cent, kým nie som vlastník a zas, keď niekde bývam, snažím sa to zveľadiť, čo stojí peniaze.
@anonym_0c7609 Ale tak co cakal, ze rodicia mu daruju dom a ostatni surodenci len myknu plecom?