icon

Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?

mata0410
Dnes o 16:20

Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?

anonym_942516
Dnes o 18:47

si jeho manzelka... ak ho das do ustavu-mala by si - ty stale mozes byt v dome ... mozs ho uzivat kedze si jeho manzelka mas jeho deti ... sestra vyzera byt ok -skus sa s nou dohodnut aspon nech nieco malo prispeje na opatrovatelky pre rodicov kedze ty to uz nedavas ...mozno ta prekvapi ... a zasla by som za pravnikom sa poradit pripadne tu na onovi je skupina pravnikov a aj @draik je pravnik .. iste poradia ako mozes uzivat dom bez strachu

natalka13
Dnes o 18:53
@anonym_942516

si jeho manzelka... ak ho das do ustavu-mala by si - ty stale mozes byt v dome ... mozs ho uzivat kedze si jeho manzelka mas jeho deti ... sestra vyzera byt ok -skus sa s nou dohodnut aspon nech nieco malo prispeje na opatrovatelky pre rodicov kedze ty to uz nedavas ...mozno ta prekvapi ... a zasla by som za pravnikom sa poradit pripadne tu na onovi je skupina pravnikov a aj @draik je pravnik .. iste poradia ako mozes uzivat dom bez strachu

@anonym_942516 ona dom neutiahne financne sama bez muzovho prijmu.

anonym_942516
Dnes o 18:54
@natalka13

@anonym_942516 ona dom neutiahne financne sama bez muzovho prijmu.

@natalka13 ved aj stary rodicia maju neake dochodky tak mozu prispievat ... a ak sa pomynu moze prenajat izbu .. alebo sa medzitym dohodne s pravnikom na dalsich krokoch .. teraz ma riesit pritomnost a az to poriesi moze ist krok dopredu

anonym_0c7609
Dnes o 18:58
@anonym_942516

@natalka13 ved aj stary rodicia maju neake dochodky tak mozu prispievat ... a ak sa pomynu moze prenajat izbu .. alebo sa medzitym dohodne s pravnikom na dalsich krokoch .. teraz ma riesit pritomnost a az to poriesi moze ist krok dopredu

@anonym_942516 Neviem si predstaviť rodičov, ktorí budu akceptovať rozhodnutie nevesty umiestniť ich syna do ústavu

mata0410
autor
Dnes o 18:59
@anonym_942516

@anonym_942516 uz nechcem v tom dome byvat aj keby neviem co... deti chcu ist tiez prec, chcu ist do niecoho co moze byt nase. Niekam kde budu mat svoje bezpecie, kde sa nemusia bat byt detmi a sami sa rozhodovat o svojom...lebo dom je dom a ale domov je viac

evkatk
Dnes o 19:00

Jediná možnosť ak sa nechceš starať o svokrovcov je vrátiť im dom, kúpiť si byt a odsťahovať sa. To, čo si do domu investovala, poslúžilo roky aj tvojej rodine, ale so švagrinou sa môžete dohodnúť, že ti niečo z toho dá. Domov dôchodcov pre 2 starých ľudí je tak drahý (mesačne okolo 3 000 Eur), takže predajom domu neviem, či by z neho peniaze stačili na dožitie oboch v domove dôchodcov. Takže zhrnutie: o svokrovcov by bolo postarané bez teba, dom by sa spotreboval na zaplatenie DD a ty s rodinou by si si musela kúpiť byt alebo nájsť vhodný most s pekným priestranstvom pod ním.

mata0410
autor
Dnes o 19:01
@anonym_0c7609

@anonym_942516 Neviem si predstaviť rodičov, ktorí budu akceptovať rozhodnutie nevesty umiestniť ich syna do ústavu

@anonym_0c7609 a co urobia?

anonym_942516
Dnes o 19:05
@mata0410

@anonym_942516 uz nechcem v tom dome byvat aj keby neviem co... deti chcu ist tiez prec, chcu ist do niecoho co moze byt nase. Niekam kde budu mat svoje bezpecie, kde sa nemusia bat byt detmi a sami sa rozhodovat o svojom...lebo dom je dom a ale domov je viac

@mata0410 tak ak si rozhodnuta - zavolaj jeho sestre a povedz jej to ... povedz ze uz to nedavas, ze ak ma napad nech ho povie,ale ty si rozhodnuta dat muza do ustavu a starkym by bolo lepsie tiez v zariadeni - tak ak by sa mohol dom predat a z penazi zaplatit im 3 starostlivost a tvojim detom nieco malo ak ostane do buducna kedze chyba otcov prijem .. iste bude rada aj ked sa ona zbavy "zataze".. len treba rozhovor nielen s nou ale i s pravnikom

anonym_0c7609
Dnes o 19:06
@mata0410

@anonym_0c7609 a co urobia?

@mata0410 Súhlasiť nebudú pravdepodobne . Samozrejme, že to je racionálne rozhodnutie, ktoré je pre všetkých najlepšie, ale rodič sa na to nevie pozerať racionálne

anonym_942516
Dnes o 19:06
@anonym_0c7609

@anonym_0c7609 tak nech sa onho postaraju ... oni maju 80 maju demenciu ..nevedia sa postarat o seba nieto o neho .. autorka musi mysliet na deti .. smutne ale je to tak .. mat niekoho na starost po zvysok zivota nieje vyhra..je mlada najde si muza ,da detom buducnost zaradi sa do zivota ..aj ked niekde v garzonke ...

mata0410
autor
Dnes o 19:07
@anonym_942516

@mata0410 tak ak si rozhodnuta - zavolaj jeho sestre a povedz jej to ... povedz ze uz to nedavas, ze ak ma napad nech ho povie,ale ty si rozhodnuta dat muza do ustavu a starkym by bolo lepsie tiez v zariadeni - tak ak by sa mohol dom predat a z penazi zaplatit im 3 starostlivost a tvojim detom nieco malo ak ostane do buducna kedze chyba otcov prijem .. iste bude rada aj ked sa ona zbavy "zataze".. len treba rozhovor nielen s nou ale i s pravnikom

@anonym_942516 ale kezde ten dom darovali synovi nemozem im platit stroslivost jemu ano ale im nie

anonym_5303d6
Dnes o 19:08
@anonym_0c7609

@anonym_5303d6 Vzala by si hypotéku na niečo, čo ti nepatrí a keď sa rodičia pominú, budeš sa o to deliť so súrodencami?Známy pred rokmi riešil niečo podobné.Dom rodičov potreboval veľkú investíciu.Rodicia mu dom podarovali, začal s rekonštrukciou.Ozvali sa súrodenci,ze ich vyšachoval z dedičstva.Dar vrátil a dom sa opravil len čiastočne.Verim tomu,ze keby sa zadlžil bez darovacej zmluvy a rodičia by umreli, súrodenci by si uplatňovali právo dediť bez ohľadu na to, že ako sa vďaka financiam známeho zveľadili dom a pridali na jeho hodnote.Ja osobne by som do ničoho nedala ani cent, kým nie som vlastník a zas, keď niekde bývam, snažím sa to zveľadiť, čo stojí peniaze.

@anonym_0c7609 nie nevzala, len nepíš, že sa to nedá

anonym_942516
@mata0410

@anonym_942516 ale kezde ten dom darovali synovi nemozem im platit stroslivost jemu ano ale im nie

@mata0410 ty ani nebudes.. cast pojde z dochodku cast z predaja. a ak s predajom nebude suhlasit - nech sa stara a plati ona .. to uz nieje tvoja starost .. teraz si tya deti - potrebujes silu pre ne

mata0410
autor
@anonym_0c7609

@mata0410 Súhlasiť nebudú pravdepodobne . Samozrejme, že to je racionálne rozhodnutie, ktoré je pre všetkých najlepšie, ale rodič sa na to nevie pozerať racionálne

@anonym_0c7609 ked niekto neprilozi ruku k pomoci (si uz nemoze - svokrovci, alebo nechce - jeho sestra ) , zial straca pravo sudit

anonym_0c7609
@anonym_942516

@anonym_0c7609 tak nech sa onho postaraju ... oni maju 80 maju demenciu ..nevedia sa postarat o seba nieto o neho .. autorka musi mysliet na deti .. smutne ale je to tak .. mat niekoho na starost po zvysok zivota nieje vyhra..je mlada najde si muza ,da detom buducnost zaradi sa do zivota ..aj ked niekde v garzonke ...

@anonym_942516 Áno, so všetkým súhlasím, ale pod jednou strechou so svokrovcami by som na mieste autorky byť nechcela

anonym_5303d6
Dnes o 19:09
@mata0410

@mata0410 a toto ťa prečo nenapadlo tak 5 rokov dozadu? Prečo zrazu teraz, keď máš problém? Lebo si sa zrazu uvedomila, že aha treba sa aj starať nie iba brať

mata0410
autor
Dnes o 19:11
@anonym_5303d6

@mata0410 a toto ťa prečo nenapadlo tak 5 rokov dozadu? Prečo zrazu teraz, keď máš problém? Lebo si sa zrazu uvedomila, že aha treba sa aj starať nie iba brať

@anonym_5303d6 5rokov dozadu sme zili ako jedna rodina muz bol zdravy, spolu by sme sa starali teraz som sama

anonym_942516
Dnes o 19:12
@anonym_5303d6

@anonym_5303d6 ty mas asi zdraveho manzela ze? a si si ista ze bude zdravy aj zajtra? ze sa mu nedajboze nestane nestastie..alebo tebe? dnes si zdrava a minutu byt nemusis,,, zivot sa meni zo dna na den .. ani jedna z nas si to neuvedomuje kym to nepride.. odsudit je lahke ..ale vies co to je start sa o postihnuteho muza? prebalovat krmit .. plus 2 male deti jedno pred pubertou a este 2 dmentny starci ..kolko 80 rocnych je cipernych a kolky zo dna na den nevedia co je za den?

mata0410
autor
Dnes o 19:13
@anonym_942516

@mata0410 ty ani nebudes.. cast pojde z dochodku cast z predaja. a ak s predajom nebude suhlasit - nech sa stara a plati ona .. to uz nieje tvoja starost .. teraz si tya deti - potrebujes silu pre ne

@anonym_942516 nie ked si opatrovnik nemozes predat dom a robit si z peniazmi co chces sud to kontroluje, manzelov majetok moze byt pouzity iba pre neho

anonym_0c7609
Dnes o 19:14
@anonym_5303d6

@anonym_0c7609 nie nevzala, len nepíš, že sa to nedá

@anonym_5303d6 Ten známy tvrdil,ze to nešlo vybaviť.Ok, nemám presné info, ale to nemení nič na tom, že brať hypotéku na niečo, čo mi nepatrí je samovražda/ekonomická/,a preto sa robia rôzne darovacie zmluvy, kde darujuci majú právo na doživotné užívanie

anonym_942516
Dnes o 19:14

tym ze ich date do ustavu maju nazad ich cast domu - kedze si porusila zmluvu .. ale presne sa musis poradit ako pisem s pravnikom .. tiez ak sestra bude suhlasit da sa to .. a peniaze preto pojdu na vsetkych 3- s rozhodnutim sudu .. nieje to lahke ale da sa to .. lene urob ten prvy krok a chod sa poradit .. nie tu -ale legalne ludom co tomu rozumeju

anonym_5303d6
Dnes o 19:15
@mata0410

@anonym_5303d6 5rokov dozadu sme zili ako jedna rodina muz bol zdravy, spolu by sme sa starali teraz som sama

@mata0410 však píšeš, že deti chcú ísť preč, chcú mať niečo vaše. Pred 5 rokmi to nevadilo? Nevadilo ti, že nemáš nič svoje? Nie, lebo bol svet gombička, nebolo treba sa starať. Keď sa treba starať tak ruky preč aj od svokrovcov aj od manžela. Bezpečie nebolo treba vtedy?

mata0410
autor
Dnes o 19:16
@anonym_942516

@anonym_5303d6 ty mas asi zdraveho manzela ze? a si si ista ze bude zdravy aj zajtra? ze sa mu nedajboze nestane nestastie..alebo tebe? dnes si zdrava a minutu byt nemusis,,, zivot sa meni zo dna na den .. ani jedna z nas si to neuvedomuje kym to nepride.. odsudit je lahke ..ale vies co to je start sa o postihnuteho muza? prebalovat krmit .. plus 2 male deti jedno pred pubertou a este 2 dmentny starci ..kolko 80 rocnych je cipernych a kolky zo dna na den nevedia co je za den?

@anonym_942516 presne vsetko co si povedala zo dna na den bol v kome.... a vsetku energiu davam jemu kym su deti v skole a ked pridu domov maju len vycucanu mamu a syn navstevuje psyhologicku lebo nezvladal jeho agresiu voci mne dcera sa tvari ze je ok.. a pred pubertou kedy ma najviac potrebuju chcem tu byt pre nich

anonym_5303d6
Dnes o 19:16
@anonym_942516

@anonym_942516 na to máme obaja životné poistky, aby sme to ako tak zvládli. Keď už nie fyzicky tak aspoň finančne.

anonym_0c7609
Dnes o 19:17
@mata0410

@anonym_0c7609 ked niekto neprilozi ruku k pomoci (si uz nemoze - svokrovci, alebo nechce - jeho sestra ) , zial straca pravo sudit

@mata0410 Vo väčšine rodín to tak nefunguje.Vacsinou sa ľahšie sudi než pomáha

anonym_5303d6
Dnes o 19:18
@anonym_0c7609

@anonym_5303d6 Ten známy tvrdil,ze to nešlo vybaviť.Ok, nemám presné info, ale to nemení nič na tom, že brať hypotéku na niečo, čo mi nepatrí je samovražda/ekonomická/,a preto sa robia rôzne darovacie zmluvy, kde darujuci majú právo na doživotné užívanie

@anonym_0c7609 ide to. Stačí len súhlas majiteľa

mata0410
autor
Dnes o 19:21
@anonym_5303d6

@mata0410 však píšeš, že deti chcú ísť preč, chcú mať niečo vaše. Pred 5 rokmi to nevadilo? Nevadilo ti, že nemáš nič svoje? Nie, lebo bol svet gombička, nebolo treba sa starať. Keď sa treba starať tak ruky preč aj od svokrovcov aj od manžela. Bezpečie nebolo treba vtedy?

@anonym_5303d6 nie, lebo mali otca a ja manzela co sa nas zastal "Keď sa treba starať tak ruky preč aj od svokrovcov aj od manžela." - zasnem, asi si sa este o nikoho nesatrala v zivote co?

anonym_0c7609
Dnes o 19:22
@anonym_5303d6

@anonym_0c7609 ide to. Stačí len súhlas majiteľa

@anonym_5303d6 Ok ,ide,len nikto nebude financovať niečo, čo mu nepatrí a preto sa to ošetrí napr.darovacou zmluvou

anonym_5303d6
Dnes o 19:23
@mata0410

@anonym_942516 presne vsetko co si povedala zo dna na den bol v kome.... a vsetku energiu davam jemu kym su deti v skole a ked pridu domov maju len vycucanu mamu a syn navstevuje psyhologicku lebo nezvladal jeho agresiu voci mne dcera sa tvari ze je ok.. a pred pubertou kedy ma najviac potrebuju chcem tu byt pre nich

@mata0410 ja nechcem do teba rýpať, ale veľa vecí mi nesedí. Investovala si svoje peniaze na okná, podlahy atd. Potom máte 2 úvery, ktoré splácate. Načo? Prečo ste brali? Veď ste mali kde bývať, prerobili ste z tvojho a teraz nemáš ty nič, muž dom, ktorý zdedil a nevieš čo so životom. Celkom tomu nerozumiem, to ste si nič nenasetrili? Veď máš 40 rokov, hypotéku ani prenájom ste neplatili, nemuseli ste. A keby nebolo svokrovcov a ich domu tak vy kde žijete? Keď ešte pri bývaní u nich namiesto šetrenia ste sa zadĺžili. Veď ľudia s vysokou hypotékou vedia šetriť a šetria. Alebo ľudia čo platia drahé prenájmy. Boli ste zdraví

anonym_f9d9f7
Dnes o 19:25

Akým spôsobom bola dohoda manžela s švagrinou o dome uzavretá - darovanie, či predaj? Postačí manželov ID na náklady v ústave? Dosiaľ si nemusela plne hradiť réžiu za bývanie - dokážeš po odchode hradiť všetky náklady na seba a deti výlučne z jedného príjmu? Oznámila si už švagrinej úmysel odísť? Dar je možné (komplikovane, súdnou cestou) vziať späť.