Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?
Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?
Ťažko ti poradiť, keď nevieme tvoje príjmy a výdavky. Ďalej nepíšeš presne, v akom stave sú svokrovci - sú ležiaci? Hospodaris aj s ich dochodkami? Utiahla by si zaplatiť súkromnú opatrovateľku aspoň na 2 dni v týždni po 6 hodín? Berú 10€/hod. Vieš si okamžite nájsť prácu a s akým prijmom? Keď dáš manžela do DSS a odídeš do podnajmu, pôjdeš do práce, utiahnes to finančne? Lebo dom ti súd nedovolí predať, kým svokrovvi žijú. Ak su svokrovci ešte pohyblivi, len ti lezú na nervy, tak ich neopatruj, nejako si to tu bližšie nespecifikovala. Majú stanovený stupeň odkázanosti? Sú zapísaní do poradovnika v nejakom DSS? S tou švagrinou si hovorila o tom, že sa odstahujes? Ak ti to teda finančne vyjde. Čo z toho máš už spočítané? Stále tu melies len o vrátení polky domu, čo ti súd nedovolí a čo je zároveň najväčšia sprostosť. O pár rokov budú všetci mŕtvi, dom zdedis ty s deťmi, ty sa potrebuješ zariadiť na tých pár rokov, aby si žila v kľude.
Čo z toho, čo sa pýtam, si si spocitala?
@anonym_942516 A ona ma ist kam byvat ? Lebo pises ze z predaja domu sa ma uhradut starostlivost o svokrovcov a muza. Ved z toho by si zrejme musela kupit byt, nie ? Ved nema dalsi byt v zalohe ze tam pojde ked preda dom.
@anonym_f5b760 dom ma takmer vzdy o dost vyssiu hodnotu ako byt. A hovorila ze do domu vrazala peniaze, takze to nebude nejaka nezrekonstruovana starina.
Mňa by zaujímalo, koľké z vás, čo tu kope do autorky, by chcelo byť v jej koži. Niektoré z vás sa tu neviete poriadne postarať o dve deti, nieto ešte o troch odkázaných a dve deti. Že vás hanba nefackuje pod rúškom anonymity. Držím autorke palce, ma to veľmi náročné. A nezabúdajte, tie, ktoré tu máte dnes tisíce, zajtra ich mať nemusíte. Takže trocha pokory, pochopenia a úcty.
@anonym_f5c709 mne je z takých vychcanych ľudí zle, keď bolo všetko ok, keď bolo zadarmo, tak jej všetci boli dobrí, nemala nôž pri krku , nikto jej tam neukázal žiť, ani investovať, ani sa sťahovať. Za celý svoj život je iba zadlžena a nevlastní nič, okrem 2 úverov, ktoré spláca. Vieš, vykašľať sa na svokrovcov, lebo sú nesebestacni, je z ľudského hľadiska nemorálne, pokým boli zdraví, dávali, tak jej boli dobrí.
@anonym_f5c709 mne je z takých vychcanych ľudí zle, keď bolo všetko ok, keď bolo zadarmo, tak jej všetci boli dobrí, nemala nôž pri krku , nikto jej tam neukázal žiť, ani investovať, ani sa sťahovať. Za celý svoj život je iba zadlžena a nevlastní nič, okrem 2 úverov, ktoré spláca. Vieš, vykašľať sa na svokrovcov, lebo sú nesebestacni, je z ľudského hľadiska nemorálne, pokým boli zdraví, dávali, tak jej boli dobrí.
@anonym_bce743 Tu si je treba uvedomiť, že autorka sa o svokrovcov starala. Bohužiaľ, ochorel jej muž a aj ten si vyžaduje celodennú starostlivosť. Do toho má autorka dve školopovinné deti. Nezdá sa ti, že to je na jedného človeka už veľa? Od rána do večera obstarávať troch dospelých ľudí a dve deti? Áno, mala si riešiť svoje bývanie, nemala vrážať peniaze do "cudzieho". Ale robiť tu z nej odľuda len preto, že už skrátka nevládze? Je to mama, má deti, o ktoré sa musí vládať starať a zaobstarať ich. Mne je zle zase z ľudí čo tu kopú do tých, ktorí to majú ťažké, pritom by na jej mieste uvažovali rovnako. Keď sa na to pozriem len z tej emocionálnej roviny, v podstate stratila muža a otca svojich detí.
@anonym_bce743 Prestaňte o nej tvrdiť, že je vychcana. Nie je. Je v komplikovanej zivotnej situácii, ktorú fyzicky a psychicky nezvláda. Potrebuje riešenie, ktoré zvládne aj finančne.
@anonym_bce743 A že na nich kašle ich dcéra, to už je v poriadku? To, že sa vzdala svojho podielu neznamená, že teraz môže mať rodičov u zadku. Ešte v tejto situácii kedy jej ochorel brat. Sama mala prísť s návrhmi na riešenie opateri svojich rodičov a brata a nie hrať mŕtveho chrobáka, že jej sa to netýka, pretože nebude nič dediť.
Ja este rozmyslam nad tym. Ak das manzela do ustavu, a svokrovci budu zit este napr. 10 rokov. To tych 10 rokov budes mat na ustav ine naklady ako po desiatich rokoch? Lebo stale hovoris o tom ako ich budes musiet pouzit potom na ustav. A co dovtedy?
@anonym_bce743 vychcanost je to posledne, co by som o autorke tvrdila. Vychcany je clovek, ktory na ukor inych ziska nieco nepravom. Ale tu? Svokrovci v domacnosti, no to je super vyhra. Jej peniaze investovane do niecoho, co nie je jej. Uver na krku, muz a deti na krku, svokrovci za chrbtom a deti ktore nemaju pocit domova. Absolutne vycerpanie. To je fakt ze vychcanost🤦♀️. Aj keby bol muz zdravy, jej tam nie je nic. Niekedy premyslam, kde na tieto nazory chodite. A som 100% presvedcena, ze si v zivote nikoho neopatrovala.
A kde je v tomto celom dcera? Preco sa nestara?
Pekne hyeny sa tu zbehli. A ze vychcanost autorky? Ze vas hanba nefackuje. Aj keby ten dom bol honosna vila cela zo zlata, myslim, ze by nemal u autorky ziadnu hodnotu, kedze prisla o muza a deti o otca. Spamätajte sa vsetky, co tu do nej kopete. Minulost uz nezmeni. Chcem vas vidiet, ci ste nikdy neurobili co i len jednu chybu v zivote.
Autorka, zelam ti vela sily a nech poriesis situaciu k tvojmu dobru. Dostala si tu par dobrych rad.
@mata0410 čiže ste celý život s mužom vlastne žili na dlh. Čo ste chceli prerobiť, na to ste si museli požičať. Čiže z toho vyplýva, že na vlastné bývanie by ste jednoducho nemali. Tak by si naozaj mala byť vďačná svokrovcom, že si mala doteraz kde bývať s deťmi a postarať sa o nich za to, ako vďaku. A nie kydať akí sú, aká je sestra ale v prvom rade sa pozrieť na seba, na to aké zázemie a detstvo ste pripravili vy vašim deťom. Bavíme sa stále o období, keď bol tvoj muž v poriadku a pracoval. Rátam cca 10-11 rokov. Celú tú dobu ste boli odkázaní na dom svokrovcov. Vieš si predstaviť situáciu keby urobili to, čo ty chceš urobiť? Že hneď na začiatku vám nedovolia tam bývať lebo vám nechcú pomôcť a museli by ste od začiatku platiť nájom alebo si kúpiť byt a zobrať hypotéku? Mali by ste na to? Evidentne nie.
@anonym_5303d6 nevieme o aké sumy investície a 2 úverom išlo. Možno mohli mať kľudne vlastné bývanie na hypo ako má väčšina populácie. Proste sa zmenila životná situácia, je fyzicky a psychicky nemožné postarať sa o toľko odkázaných ľudí. Treba novu situáciu riešiť.
@anonym_bce743 aká vychcaná? aké zadarmo? tie svoje peniaze čo vrazila do domu su NIČ? a splátky úverom čo išli zo spoločného príjmu manželov a teraz už len je bez jedného príjmu sú NIČ???
@anonym_bce743 A že na nich kašle ich dcéra, to už je v poriadku? To, že sa vzdala svojho podielu neznamená, že teraz môže mať rodičov u zadku. Ešte v tejto situácii kedy jej ochorel brat. Sama mala prísť s návrhmi na riešenie opateri svojich rodičov a brata a nie hrať mŕtveho chrobáka, že jej sa to netýka, pretože nebude nič dediť.
@anonym_3487da presne tak, "šibe sa tu kôň ktorý ťahá", a to že ich dcéra využila roky možnosť zadarmo bývať, a zbavila sa domu, ktorý potreboval investície a zbavila sa starostlivosti o dvoch rodičov 80+ je úplne v poriadku. Ona nie je vôbec vychcaná.
@anonym_3487da presne tak, "šibe sa tu kôň ktorý ťahá", a to že ich dcéra využila roky možnosť zadarmo bývať, a zbavila sa domu, ktorý potreboval investície a zbavila sa starostlivosti o dvoch rodičov 80+ je úplne v poriadku. Ona nie je vôbec vychcaná.
@anonym_57908a Inac fakt charakter ta dcera. Tak jej brat, ktory je aj otcom 2 detí ostane v kome, je nesvojpravny treba sa o neho 24/7 starat a ona s kludnym svedomim necha svagrine na hlave este aj svojich oboch 80+ rodicov. A vie, ze este su tam aj deti, ako fakt neskutocny pristup bez chrbtovej kosti. A jediny jej problem je 5tyz.dovolenka v Amerike. Otras taku mat bezohladnu svagrinu.
@terezia74 aky zivot malina? ved mam dva uvery
@mata0410 velmi ma mrzi autorka, ako ti tu zeny nakladaju. Mas velmi tazku zivotnu situaciu a mas veru co robit, aby si to zvladla. Podla mna dobre rozmyslas, dat manzela do ustavu, ty sa kludne prestahuj s detmi a rodicia nech maju opatrovatelku, alebo tiez do ustavu, ked je tam aj demencia a boh vie co ine. Sama by si to nezvladla, starat sa o toľko ludi, deti a este aj o dom. Drzim ti palce, aby si to vyriesila tak, nech to teba samu nepolozi. Vela stastia.
@anonym_7b5fc8 ved prave o to ide, ze aj keby som tak velmi chcela a svokrovci by ma milovali sa to neda zvladnut...
@mata0410 môžeš odísť a nechať tak svokrovcov a manžela, môžeš sa rozviesť a nemusíš nič vyplácať a dom nie je Tvoj. A ak o tom uvazujes tak to urob. Máš len jeden život a máš právo byť šťastná. A máš deti, ktoré Ťa potrebujú, keď sa Ty zlozis, kto sa o ne postará. Neboj sa bude to fungovať nejako všetko aj bez Teba. Bude musieť. Dom Ti nepatrí a muž Ťa môže prežiť. Urob tak aby si Ty bola šťastná.drzim palce
@draik Mozem im vratit dom? proste odidem tak to vysvetlim svokrvocom lebo manzel sa nemoze postarat a ja tiez nie. Dava sa do darovacej zmluvy aj dolozka ze nie len dozit ale aj postarat sa? Vlasnymi rukami? uvedomujem si chybu kym bol manzel ok nejako by to islo. Myslim si, ze sestre nejde o dom ale o to, zeby sa musela starat... citi to z jej celozivotneho postoja ku svojim rodicom...
@mata0410 asi by bolo najlepšie ak to finančne zvládneš pripadne Ti Tvoja rodina pomôže keby si sa odsťahovala a rozviedla. Odpadne Ti starostlivosť o manžela a aj polovica dlhov prípadne by si potom mohla dať bankrot a nebudeš mať žiadne dlhy. Ak dom zostane mužovi a ten raz zomrie budú ho mať deti. Určite by bolo pre Teba najlepšie poradiť sa s právnikom. Sú aj bezplatné poradne.
@f333 klasicka darovacia zmluva kde mama a otec daruju synovi dom o zaopatreni tam nic nie je len o vecnom bremene
@mata0410 Takze si to zhrnme. Rodicia darovali celu nehnutelnost manzelovi na zaklade darovacej zmluvy, len s vecnym brmenom dozitia darcov? Alebo jeho sestra bola spoluvalstnickou nehnutelnosit a tiez darovala manzelovi svoj podiel?Veci si jasne neformulovala .
Cize tak ci tak vylucnym vlastnikom celej nehnutelnosit je tvoj manzel. .Takze svagrina nema ziadne vlastnicke pravo k nehnutelnosti. A kedze darovacia zmluva je bezodplatna, takze nema manzel pravnu povinnost starostlivosti o rodicov. Uz ti to bolo vysvetlene.
Ty nie si vlastnik nehnutelnosti a preto nemozes zasahovat do toho,co by si ty chela. Ak si zakonny zastupca manzela,ktory ma obmedzene pravo na nejaky pravny ak ukon, tak mozes v ramci tebe zverenej pravomoci rozhodovat ,ale nie o darovani cast nehnutelnosti. To by muselo prjist sudnym rozhodnutim.
Darca za istych okolnosti moze ziadat vratenie daru,ale dovody na to su dost vagne stanovene.
Co sa tyka dedenia,tak manzelka nie je neopomenutelny dedic. Takze manzel manzelku zavetom moze vydedit podla terajsieho platneho prava. Na zaklade dedenia bez zavetu ciize ,t zo zakona moze byt dedicom manzelka spolu s detmi v prvej skupine . Ale zavet ma prednost pred dedenim zo zakona.
@mata0410 môžeš odísť a nechať tak svokrovcov a manžela, môžeš sa rozviesť a nemusíš nič vyplácať a dom nie je Tvoj. A ak o tom uvazujes tak to urob. Máš len jeden život a máš právo byť šťastná. A máš deti, ktoré Ťa potrebujú, keď sa Ty zlozis, kto sa o ne postará. Neboj sa bude to fungovať nejako všetko aj bez Teba. Bude musieť. Dom Ti nepatrí a muž Ťa môže prežiť. Urob tak aby si Ty bola šťastná.drzim palce
@anonym_822093 Ona nema nic, kam pojde?
Nebolo by možné dom v ktorom žijete prenajať aj keď tam svokrovci ešte žijú. Ty nemáš povinnosť sa o nich postarať a keďže manžel aj keď je v stave v akom je má stále vyživovaciu povinnosť voči deťom, viem si predstaviť že by to možné bolo. A z peňazí z prenájmu by si si mohla pomôcť.
Nebolo by možné dom v ktorom žijete prenajať aj keď tam svokrovci ešte žijú. Ty nemáš povinnosť sa o nich postarať a keďže manžel aj keď je v stave v akom je má stále vyživovaciu povinnosť voči deťom, viem si predstaviť že by to možné bolo. A z peňazí z prenájmu by si si mohla pomôcť.
@anonym_822093 keby dom prenajme, neviem či má takú právomoc, keď nie je vlastník to po prvé. Po druhé nasťahovať k dvom chorým 80+ ľuďom cudzích ľudí? No ja neviem, však by sa tam "pozabíjali". Kto by išiel do takého nájmu? Jedine, že by to bol nejaký barter. Opatrovateľka opatruje svokrovcov za bývanie, stravu +odmena... Náročná situácia.
@dadis k rodičom? Do prenájmu?
@1andrea111 Dobre, takze poziada o rozvod, teoreticky si najde pracu a bude mat na prenajom. Tym, ze sa s muzom rozvedie (to podla mna ona nechce, nepisala, ze sa o neho starat nechce), tak pride o manzelov dochodok. Vyzivne od takehorto cloveka moze ratat minimalne (co je cca 40 eur), takze cela financna tarcha bude na nej. Tym, ze sa nim rozvedie, opatrovnictvo bude zverene inej osobe - predpoklasam sestre. Ta moze sud ziadat o predaj domu, aby vedela bratovi financne zabezpecit zariadenie, kedze ho rodina opustila. Rodicov si sestra moze zobrat k sebe, do nejakej malej garsonecky alebo ich da do zariadenia. Po smrti manzela teda jeho deti nic nezdedia, lebo dom bude predany a autorka asi na dochodok pojde byvat pod most, lebo neviem si predstavit zvaldat komercne najomne platit z dochodku, ked bude stara. Co tym ziska?
Inac mame v rodine tetu v podstate mozgovo mrtvu , ale rodina ju ani z nemocnice neprevzlaa a zazrakom sa do mesiaca nasiel ustav. Je to najlepsie riesenie pre danu rodinu. Nemal by sa kto o nu doma starat. Ponaucenie, nepreberajte cloveka neschopneho sa starat o seba, obi ho aj tak nemozu vyhodit a musia najst riesenie.
@anonym_3487da nie je v poriadku, ze na nich kasle ich dcera. Problem je v tom, ze autorka je zodpovedna len za svoje spravanie a svoje ciny, a teda spravanie svojej svagrinej nedokaze nijako ovplyvnit ani ju k nicomu prinutit. A tak v zaujme ku svojej najblizsej rodine (deti, manzel a ano aj jeho rodicia vdaka ktorym vela dostali) musi najst take riesenie, aby sa nezblaznila a aby obstala sama pred sebou aj do buducnosti. Nie je vychcana, nezavidim jej, dostala sa do situacie, v ktorej by nikto nechcel byt. Ale svagrinu k nicomu neprinuti, zbytocne si bude na nu vylievat zlost. Potrebuje pragmaticky riesit a zmenit to, co moze ona zmenit a riesit...
@mata0410 a svokrovci co hovoria na tento tvoj plán, že sa chceš odsťahovať a muža dáš do ústavu?
@mata0410 a svokrovci co hovoria na tento tvoj plán, že sa chceš odsťahovať a muža dáš do ústavu?
@bielasovicka a ty sa nechces spolupodielat na opatrovani 3 ludi, alebo mas len blbe otazky
@bielasovicka čo s tým majú svokrovci. Je to jej právo sa tak rozhodnúť, môžu hovoriť a myslieť si čo chcú.
Inac mame v rodine tetu v podstate mozgovo mrtvu , ale rodina ju ani z nemocnice neprevzlaa a zazrakom sa do mesiaca nasiel ustav. Je to najlepsie riesenie pre danu rodinu. Nemal by sa kto o nu doma starat. Ponaucenie, nepreberajte cloveka neschopneho sa starat o seba, obi ho aj tak nemozu vyhodit a musia najst riesenie.
@anonym_aa0512 Je to jej manžel, ktorého miluje, nechápem tieto hyenisticke príspevky typu rozved sa s ním, nepreber ho z nemocnice, hoď ho do ústavu. 😓
Necitala sim Kommentare Ale pozor, bremeno dozitia neznamena, ze sa musis o starkych starat, ked to budu potrebovat. Znamena to len, ze ich nemozes z domu vyhodit. Starat sa musia deti. Ok sa starat nemozu, Tak im musia zabezpecit adekvatnu opateru. Svagrina sa vzdala len jej ciastky na dom. To Nema nic spolocne o pripadnu opateru. Tebe odporuca dat muza Niekde, kde Bude mat 24/7 starostlivost, ked je uz na Tom tak zle a i svokrovcv nech sa Stara ich dcera. Ja by som na tvojom mieste im obcas poupratovala, navarila, nakupila ale viac nie je tvoja Starost.

@mata0410 tak ak si rozhodnuta - zavolaj jeho sestre a povedz jej to ... povedz ze uz to nedavas, ze ak ma napad nech ho povie,ale ty si rozhodnuta dat muza do ustavu a starkym by bolo lepsie tiez v zariadeni - tak ak by sa mohol dom predat a z penazi zaplatit im 3 starostlivost a tvojim detom nieco malo ak ostane do buducna kedze chyba otcov prijem .. iste bude rada aj ked sa ona zbavy "zataze".. len treba rozhovor nielen s nou ale i s pravnikom
@anonym_942516 A ona ma ist kam byvat ? Lebo pises ze z predaja domu sa ma uhradut starostlivost o svokrovcov a muza. Ved z toho by si zrejme musela kupit byt, nie ? Ved nema dalsi byt v zalohe ze tam pojde ked preda dom.