icon

Správajú sa starí rodičia rovnako ku všetkým vnúčatám?

huxy
1. júl 2012

ahojte žienky.možno si pomyslíte,že je toto hlúpa otázka či diskusia.ale ide mi len o to,aby som sa dozvedela,že ako to chodí u vás a či to len ja nepreháňam v mojej hlave s týmto "problémom".nie je to síce problém,ale občas keď sa sama tak nad tým zamyslím,tak mi prídu niektoré veci nefér.
starí rodičia mojej dcéry /aj moji rodičia,aj svokrovci/ majú po dve vnučky.moja mama sa fakt snaží správať a dávať veci narovnako mojej či bratovej dcére /je medzi nimi vekový rozdiel len 1 mesiac/.a medzi mojou a švagrovou dcérou je 3 a pol roka rozdiel.no vidím,od narodenia mojej malej,že aj napriek vyhláseniu svokry,že im vždy všetko narovnako,že to tak teda vôbec nie je.nechcem tu vyznievať ako nejaká materialistka,to vôbec nie.ani ako nejaká nevďačnica.ale nech rozmýšľam,ako rozmýšľam,stále sa mi zdá,že manželova neter dostane stále niečo viac,stále všade s nimi ide,stále je u nich.uvediem len pár príkladov.keď mala emka rok,tak svokra dala 20€,nech jej idemem niečo kúpiť do dráčika,že jej to dajú na narodky.samozrejme pribalili asi nejakú sladkosť a peniažky.no a teraz mala neter narodky,a dostala rádio s CD prehrávačom,ešte nejakú hlúposť /určite to nebolo lacné,to viem čo stojí/ a tiež peniaze,sladkosti.a chcem podotnknúť hlavne aj to,že s darčekom pre emku si veľa starostí nerobili /keďže sme vyberali my/,ale druhej kupovali dosť drahú vec a určite nie na poslednú chvíľu /darček pre našu bol kupovaný deň pred narodkami/.potom stále keď ide s nimi na nákupy do tesca alebo hocikde,tak stále jej niečo kúpia,či hračku,sladkosti,knižky,no proste všetko možné.a mojej sem-tam niečo kúpia.ale naozaj len sporadicky.možno sa spýtate,tak prečo nepustím malú s nimi na nákupy.no jednoducho,keď už majú jednu "na krku",tak asi ťažko s nimi pustím ešte ďalšie malé dieťa ☹ a takýchto príkladov je strašne veľa.napríklad aj keď moja niečo dostane,tak druhá žiarli,že ona také nemá /jedná sa o detské hračky čo dostala ema na narodky/.a starká samozrejme sľúbila,že neboj,ja ti niečo iné kúpim.hlavne,že moja mimo sviatku dostane len málokedy niečo.
chcela by som vedieť názory hlavne mamičiek,čo to tiež takto pociťujú a ako sa sami s tým pasujú.

huxy
autor
2. júl 2012

@vietnamka ani raz mi svokrovci nevolali,že mi zoberú malú von,či ku nim,či hocikde.keď my tam prídeme,tak ok,v pohode,no oni sami nikdy nevolali že zoberú malú niekam.ako som písala,tak s manželom som začala chodiť,keď mala neter necelé 2 roky.a už vtedy si pamätám,že bola často u svokrovcoch,stále kade-tade s nimi chodila.proste ma to trápi,že sa nesprávajú rovnako.ako by ma potešilo,keby ju aspoň raz za čas niekam zobrali.
predvčerom šiel manžel na ryby,švagrovci aj s neterou tam už boli.no a my sme odchádzali od svokrovcov a svokor zahlásil svokre /a mužovi/,že neteri nech niečo pošlú,aspoň nejakú drobnosť,že nech sa jej to tam ráta.síce nakoniec nič neposlali,ale chápete?tak mojej malej nikdy neposlali len tak niečo,aby sa jej to rátalo 🙄 a ešte to povedia predo mnou.no ale o tom potom,že svokrovi často nedochádza,keď niečo také zahlási,že to druhého môže bolieť

bosoriak
2. júl 2012

@huxy Necitala som vsetko, ale presne viem, o com hovoris. Moja svokra ma na krku vnuka od manzelovho brata trikrat do tyzdna na noc. Kazdy druhy vikend a niekedy aj cely tyzden. Bez ohladu na to, kde je a ci sa jej chce (ona nevie povedat nie, to je jej problem). Svokrovci prerabali byt a byvali v hoteli? Kedykolvek sme ich prisli pozriet, tak tam bol nasomreny ten maly.

Samozrejme, ako mam poprosit o pomoc, ked tam uz jedneho vnuka ma?

Co sa materialnych veci tyka, na to sa snazia davat si pozor, ale predsalen, ked bol prvy vnuk, tak bol prvy, oni obaja pracovali, tak je to ine. Ale to je mi aj jedno, neda sa vsetkym davat vsetko rovnako.

Skor ta pozornost ma mrzi, ze moje deti jej nemaju tolko, lebo su druhe. Ale je to vec, s ktorou sa musim vyrovnat ja a aj oni. Myslim, ze decka to vobec nepocituju, skor my maminy sme na to citlive.

Mna uz to preslo. Ked sa svokrovci chcu (alebo musia, nebudem sa vyjadrovat ku kvalite rodicovstva svagrovej, ktora ma dieta bud v skolke alebo u babky) viac starat o prveho vnuka, je to len ich rozhodnutie. A vyplyvaju z neho aj nasledky. Niektore vidno hned - svokra je cela nestastna, ze tam moja starsia dcera nechce spavat. A niektore uvidime ovela neskor, tie si netrufam odhadnut.

Aby som to zhrnula - chapem ta, velmi, ale nic s tym neurobis. Je to slobodne rozhodnutie starych rodicov so vsetkymi nasledkami s nim spojenymi.

baklik
2. júl 2012

@huxy nam tiez nepostrazi maleho nik, ani z mojej, ani z muzovej strany. takze napr. potrebujeme kupit novy nabytok, najma manzelsku postel a po nabytkovych domoch musime tahat aj nasho maleho. to je jasne, ze vydrzi tak hodinku, takze dokopy nic nepozrieme.... 😖
a o kocikovani ani nehovorim, to nam nebol nik tak, ze my by sme robili nieco ine a iny by kocikoval. vzdy len nahodou s nami na prechadzke.

oskvarka
2. júl 2012

podla mna nie teda z vlastnej skusenosti viem ze som bola asi najoblubenejsie vnuca jednej svojej babky (aj ked je dost mozne ze to je aj spravanim a vzajomnym vztahom ... ked sme bili vseci malinky tak asi tie rozdiely take neboli..) sestra zase bola viacej oblubena u druhej babky...

vietnamka
2. júl 2012

@huxy citam tvoje prispevky, a je mi to luto spolu s tebou ☹. Viem, ako sa citis.. a to ja sa podla mna necitim ani spolovice tak.
Ja toto riesim s manzelom, nastastie ma pochopenie. Obcas uvazujem, ze svokrovcov od dcerky uplne odstrihnem, ved nech si maju svoje dalsie vnucence, Dorka bude iba nasa. Podla mna mozno maju pocit, ze vlastne neterka si to vyzaduje, tak jej musia, a vasa si nevyzaduje, tak jej nemusia (asi jej to nechyba).
Ale je to hnusne, nespravodlive a necestne.
Toho vola co taha najviac biju.. a ten, kto je cely zivot dobry, pokorny a nic neziada, aj prd dostane ☹.

huxy
autor
2. júl 2012

@bosoriak hm,tak vidim,ze je to u vas podobne. a presne tak sa citim aj ja,ze ked tam je uz jedna vnucka,tak nechcem tam nasolit aj druhu /v pripade,ze by sme chceli niekam ist/.aj ked aj to sa uz stalo.a dali sme dopredu vediet,ze potrebujeme niekam ist.a aj tak tam bola aj druha.aj som to patricne manzelovi okomentovala,ze je tam furt aj ked my raz za stvrt roka niekam potrebujeme ist.no nastastie boli doma aj svokor aj svokra,v opacnom pripade by som ju tam asi nenechala,kedze ona vyzaduje momentalne este velku pozornost-co sa tyka davania na nu pozor,aby nespadla,nieco nevyviedla.
ja viem,ze s tym nic neurobim.ked to oni tak budu chciet robit,tak to budu tak robit.len neviem,ako zahnat tieto myslienky prec ☹

huxy
autor
2. júl 2012

@baklik tak o kočíkovaní ani nehovorím,na to som bola vždy len ja sama.svokrovci síce sú pracovne vyťažení,chodia obidvaja do práce.aj keď svokra náhodou niečo potrebuje,tak si vie vybaviť,že nemusí stále v tej práci sedieť.ale ide o to,že keď nie je v práci,tak je s neterou doma alebo niekde na nákupoch

huxy
autor
2. júl 2012

@vietnamka no ja to s manželom riešiť zatiaľ nebudem.lebo viem,aký je on háklivý na svoju rodinu-teda rodičov či dokonca neter. a určite že on to tak nevníma.pri inej príležitosti som mu totiž povedala,že švagrovci malej dajú len sem - tam niečo.tam vôbec vtedy nešlo o výčitky,ale o to,že on vždy niečo kupoval predtým neteri,a tak som mu len naznačila,že oni tak nerobia.a nechcela som tým nič viac povedať,len aby sa trošku krotil,a nekupoval vždy len on.
no takže sa mu bojím v tomto smere niečo povedať.ale bojím sa toho,že raz sa toho vo mne tak nahromadí,že vybuchnem pred ním a budeme sa kvôli tomu hádať ☹ a to nechcem.áno,prvá neter si vyžaduje všetko.možno aj moja by si vyžadovala,ale však ešte nevie ani hovoriť,a nikam ju neberú,čiže ani si nemá kde čo vyžadovať

huxy
autor
2. júl 2012

@dada1212 zabudla som dopísať ešte niečo hlavné.že tam išlo aj o to,že s nákupom darčeka pre moju malú si ťažkú hlavu nerobili,dali to kúpiť nám.a teda nerada chodím do dráčika,keď neviem,čo chcem,lebo potom neviem z tej fúry vybrať a zbytočne tam strávim kopu času.no a na nákup daru pre druhú vnučku si čas samozrejme našli,a určite nie deň pred jej oslavou,ako to bolo u našej 😖

huxy
autor
2. júl 2012

@nela82 manžel má brata.jaj,tak už chápem ako si to myslela. 😉

vieruna
2. júl 2012

@huxy necitala som uplne celu debatu, takze len skusim. Mozno by to svokrovcom vobec nevadilo, ze by si tam ty nechala dcerku ked je tam aj druha vnucka. Ved si jej dopredu povedala, ze potrebujes jej pomoc, neodmietla ju a bola tam, tak si mozno mysli, ze by sa sesternice spolu trochu aj pohrat mohli a ze by to bolo fajn. Ako fakt neviem, ake stare je to druhe dieta, ake mate vztahy a pod. Ja tiez nerada nechavam svokrovcom, alebo aj mojej mame vsetky deti, ale nie preto, ze by ich oni nechceli, alebo ze by som si myslela, ze to nezvladnu. Len proste viem, co to s nimi je cely den byt, tak ich nechcem uplne zodrat 🙂 A prave vtedy ked sa inac neda, len ze tam budu vsetci, tak som rada, ze su tam aj synovci. Su to ale uz taki pubisi a babke s malymi aj pomozu, pohraju sa s nimi a ona im moze zatial nachystat jest, alebo si len oddychnut.

betina1984
2. júl 2012

Moji rodici maju tri vnucata - moje deti a svokrovci styri, ti maju este svagrovu dceru. My byvame 7 km od nich, stvrta vnucka byva v rovnakom meste ako ona. Od februara isla jej mama do prace, tak ma tu vnucku dennodenne v opatere do septembra. Mne sa narodili v decembri dvojicky, bola ich asi 3x vozit a u nas bola len ked ma niekto narodeniny. Takze od nej nemam ziadnej pomoci, lebo ma na starosti len ju. A ine nema, len aby sme dosli castejsie k nim. Ako ja to mam jednoduchsie zobrat tri deti, kocar, ktory nevojde do auta a do autobusu len niektoreho, lebo su uzke dvere, tridsat tasiek s vecami, co potrebujem, ako ona, co len nastupi a vystupi z busu. A potom sa cuduje, ze mali pri nej revu, ked ju ani nepoznaju. Takto v darcekoch nerobi rozdiely. Vzdy da rovnako mojim detom aj je. Teda myslim, ale co jej kupuje mimo, ked ju opatruje, tak to neviem.a je mi to uplne jedno. Ked im to neda svokra, dam im to ja. A moji rodicia rozdiely nerobia. Ked nieco chce starsia dcera, tak jej to mama kupi a mladsi si este nevedia povedat...

huxy
autor
2. júl 2012

@vieruna mne vôbec nevadí,že je tam aj druhá neter,keď som tam aj ja a viem dohliadnuť na to,čo robí moja,alebo čo s ňou robí neter.ale ide presne o to,že dávam pozor.no a keby zostala svokra sama s 5-ročnou a 16-mesačnou,tak to nie je ktovie čo.lebo veľakrát aj na dvore treba dávať pozor na moju,len nedávno začala sama chodiť.a druhá je teda tiež číslo,spadne alebo chce to,či ono.a moju nemôže len tak nechať niekde bez dozoru čo i len 5 minút.a majú v záhrade aj jazierko,takže tam by nemohla sama byť.keď je doma aj svokor,tak o je v pohode.ale on robí na zmeny,niekedy doobedu,niekedy poobede,takže tam nie vždy je.a tiež nie som taká,že viem,že majú jedno dieťa a často a ja im ešte nasáčkujem aj ďalšiu,aby toho nemali dosť

huxy
autor
2. júl 2012

@betina1984 no mne by asi bolo tiez jedno,keby neterke kupovali veci mimo,ak by som o tom nevedela.keby som nevedela,tak by ma to netrapilo.ale kedze vidim,a je tych prikladov omnoho viac,nez som tu pisala,tak ma to trapi.
no niektori ludia nevedia,co je to ist s malymi detmi,a nie s jednym ale hned viacerymi ,autobusom.a dokonca ja by som s malyminkym babom ani nesla busom.

eeffka
2. júl 2012

@huxy no len nezavid 🙂 to myslim v dobrom, ja som ta z druhej strany, moji svokrovci dllllho a okato preferovali moju dceru oproti vlastnej dcery vnucke , lebo citujem nasa mala je jak cukrik tamta je jak cert. No je pravda ze dievcatko ma problem so spravanim a myslim ze je to snad aj na navstevu lekara dietata aj rodicov ( decko samorast, rodicia hakuju) od mala revala jak tur za vsetko a stale, dokonca ju odmietla svokra opatrovat ( vlastnej dcere dieta ) a nasu mala na opatrovani cca od 10m do 2,3roka ked som sa nasrala a dala ju do skolky. Lebo to sme nic nepocuvali len aky sme nevdacni , jak oni vsetko by nam/malej dali a si nic nevazime.... aj by sme podakovali a som im vdacna ale sme si svoje od nich za to vyzrali. no veci sa maju tak ze moja mladsia je jeden materialisticky fracek co nepozna hodnotu veci. Nieco chce, u babky na to ukaze a dedo uteka kupit, hoci aj vec za 200e, len tak. Lebo on na to teraz ma a ked bol on maly treli biedu.Univerzalna odpoved. Keby jej namiesto hluposti co jej pokupovali davali lowe na knizku baby mi uz mame na 1/2 bytu odlozene a to ma len 7r. na vylety brali len nasu, lebo 2. je nezvladnutelna aoni chcu mat pekny vylet, na oslavach bola len "nasa", ta druha bola len do poctu, pred jej rodicmi = pred vlastnou dcerou hovorili ze nasa je poklad, s ich sa neda vydrzat ( ako tiez si to myslim ale ja som svagrina, oni su jej rodicia, tak by to dcere snad nemali hovorit a este pre divakmi) no apotom sa narodilo 2kolo vnuciek a uz sa tak nesarpu, ako maju ich radi vnucku c.3 ( svagrininu) aj moju c. 4. ale ta nasa prvorodena ( len o mesiac starsia nez vnucka 2. je stale najsamlepsia a ja som na nu taka prisna... uff uff, rokmi som sa naucila mat selektivny sluch lebo by ma roztrhlo.
Tak ako niekto pisal nasa ma u babky vsetko, aj tu zubnu kefku a keby nahodou nemala dedko pobezi kupit, ked tam mala ide na vikend bez 2novych triciek a aspon 1 sukne nepride ( ale to ma zasa babka chorobu ze ju pali euro v dlani). Koncil sa rok deti dostali po 100 e a moj muz co mal meniny len 60 🙂 som mu vravela ze ho rodicia maju menej radi ako deti. Uz sme si nejak zvykli lebo sme sa stale len hadali s nimi nech si ju nekupuju lebo raz peniaze dojdu ale naroky decka co je zvyknute nie...

eeffka
2. júl 2012

@huxy no a este som zabudla ale uz ma nepusti dopisat ze nie som ten ritolezecky typ "nevesty", skor som taka ta co na nich nakrici, sa pohada a napriek tomu.... alebo prave preto? a s mojim muzom, ich synom nemaju nejake vrele vztahy ( taka cudna rodina su) ale oni sa vedia tvarit ze my sme sa predsa NIKDY nehadali a to som sa ja musela pomylit.... no zametakovci pod koberec suvix. Rokmi sa to vykrystalizovalo tak ze ked nieco treba vola svokor mne a sa my 2 dohodneme.

huxy
autor
2. júl 2012

@eeffka toto je zaujímavé 🙂 no neviem,keď by som porovnala správanie mojej a neterky,tak nemyslím,že je jedna lepšia než druhá.a to hovorím naozaj objektívne.niekedy sa mi dokonca zdá,že neterka je viac rozmaznaná-no aj to vďaka starým rodičom.lebo ako si písala,na niečo ukáže,tak to má.asi nie taký extrém,že vec za 200€ 😀 ale kadečo,a nadšenie pre tú vec jej ani dlho neostane.zdá sa mi,že si neváži veci,alebo im neprikladá takú váhu,ako napríklad ja kedysi-keď som si hračky strážila ako oko v hlave 😀 a tiež keď sa jej niečo stane /alebo aj nestane,ale má truc/,tak reve ako besná, svokrovci ju čičíkajú akoby sa neviem čo stalo. no ale je to ich vec,keď to rodičom tak vyhovuje.ja sama neviem,ako bude,keď bude ema v jej veku,či sa budú k nej tiež tak správať.no ja by som sa chcela tomu vyvarovať,aby bola taká maznavá.aj keď dopredu človek nemôže vedieť.ale je to asi aj tým,že po škôlke tam trávi neter naviac času u babky a dedka

lenocka84
2. júl 2012

@huxy vlastna skusenost, nespravaju. je velky rozdiel prve vnuca, a posledne. to je nas pripad, aj ked je to zlozite, ale u mojich rodicov (mama) je to prve vnuca, (otec uz ma 3,z prveho manzelstva) a pre svokrovcov je to uz 4 vnuca a je to patricne aj citit. vo vsetkom.
uvediem priklad tohto rocne narodeniny, nas maly mal 2 roky, babka poslala mms, synovec mal 4, dostal plno oblecka, jeho oblubene auta, a neter bude mat 8 a predpokladam to iste, uz som to zazila minuly rok. takze je to velmi citit, ktore vnuca je ktore v poradi.
jednoduche moj syn pre nich nie je uz zaujimavy.

cikyta
2. júl 2012

Nesprávali sa rovnako ani ku vlastným deťom, nieto ešte ku vnúčatám ☹

cikyta
2. júl 2012

@huxy A ešte niečo....joj čo by som ja zato dala,keby zavolali moju malú na nákup, či na výlet ... nie nie ... oni ju nezavolaju ani na návštevu. Ani nezatelefonuju...proste nič... Prvý krát ju videli v 3.mesiacoch na moje niekolkonásobné urgovanie atd...Proste moja malá má len jedných starých rodičov (svokrovci už umreli) a aj tí sa na ňu prdia ... dosť smutné, že sú to vlastne moji rodičia...nuž ale ako sa správali celý život ku mne, tak aj ku vnučatám. Maju 3 deti, z ktorých "existovalo" vždy len jedno-to najmladšie, najnevdačnejšie, ktore si s nimi doteraz robí čo chce.... 😔

anda2
2. júl 2012

svokrovci robia rozdieli medzi deťmi, medzi nevestou a dcérou a aj medzi vnúčatami. Dcérine sú najlepšie, musia pomôcť...

huxy
autor
2. júl 2012

@lenocka84 hm,to je smutné.no naša je ešte len druhá v poradí,a toľko rozdielov?ja sa už síce nechystám mať bábo,no švagrovci áno.a veru neviem,či jemu doprajú menej,skôr naopak.čo dopriali prvej,by asi dopriali aj druhému.no neviem,ale keď už ona má teraz všetko,tak snáď aspoň po nej podedí

huxy
autor
2. júl 2012

@cikyta tak to je smutné,že vlastní rodičia sa takto správajú.naši sa zas správajú k vnučkám rovnako.síce tiež emku nikam neberú,ale tam je zas ten problém,že bývajú 50 km od nás.a určite by ju niekam aj chceli zobrať,no tam je to už potom s tou diaľkou komplikovanejšie

lenocka84
2. júl 2012

@anda2 presne vystihnute, ale smutne je ze aj to nevestine vnuca je ich, od syna, a predsa tej dcere a jej detom sa viac pomaha. to je presne u nas.
svagrinine deti uprednostneje, svagrov maly nic moc, a nas total ignoracia

huxy
autor
2. júl 2012

@anda2 no svokrovci majú dvoch synov.takže v tom problém by nemal byť.a tiež ani ja,ani švagriná nie sme nejaké ritolezky.skôr mi to príde tak,že ona je prvorodená a preto.ale zas som si myslela,že najmenšie býva miláčik 😝
inak keby som čakala na tie vecičky do výbavičky pre malú,čo svokra sľúbila,že pôjdu kúpiť do jedného obchodíku,tak by som čakala dodnes.a taktiež tú šiltovku,čo sa emke tak páčila /neterina šiltovka/,tak asi budem musieť kúpiť sama.nejde o to,ja jej ju rada sama kúpim.ale ja som nebola nikdy zvyknutá na takú slubotechnu a prázdne reči

blueberry21
2. júl 2012

@huxy ahoj myslim , ze tým, ze sa budeš s takouto vecou trápiť nikdy nič nevyriešit , nespravodlivosť bude vždy. Ja som ako mala zazivala niečo velmi podobne , hoci ja som si to ani neuvedomovala skor moja mamina... Moja sesterka bola nonstop nasačkovana u starkych a samozrejme nedá sa ani len vycisliť o kolko som bola ochudobnena ja. Kazdy den jej davali peniazky, vela krat darceky a co ja viem čo este kedze som tam nebola. Byvala som v inom meste takze samozrejme , ze som bola u starkej len pár krat do roka, kdezto sestrerka tam bola kazdy den. Mozes premýslat , mozes sa trapiť , ale aj tak to nikdy nevyriešis, iba seba budeš tym ubijat. Myslim ze to je zbytocne. Kasli nato. Nespravodlivost bola aj bude. Aj ked viem ako sa citiš.
Ale myslim, ze take niečo je v kazdej rodine. Fakt kašli nato.

lili_mia
2. júl 2012

@huxy dôležitejšie je, že si to uvedomuješ a že aj tvoje decká to budú vnímať, že to nie akoby ich dedko a babka .. aspoň sa nenaviažu ... viem, že to bolí, ked vidíš, že neter má toho oooveľa viac .. oni sú proste ten typ ľudí, čo iba rozpráva, takže ja by som tam ani neriešila, povedzme rodinné oslavy vašej mini rodinky ... podľa mňa lepšie urobíš, ak v okolí pohľadáš niekoho na dôchodku, ktorý by chcel vnúčatá, ale sú ďaleko, prípadne nie sú .. takýto človek tebe aj tvojej rodinke dá oveľa viac ako pokrvná rodina .. proste ak v tom zlyhávajú pokrvní starí rodičia, tak nech ich nahradí adoptovaný starý rodič

lili_mia
2. júl 2012

a to, že svokrovi nedochádza .. môj nádejný svokor sa o mne vyjadroval predo mnou a neriešil, či to počujem .. a nakoniec aj jeho synáčik funguje tak, aby bolo dobre jemu, druhí ho zaujímajú, len ked to vyhovuje jemu .. to je vraj vplyv výchovy

cicimotinka
2. júl 2012

@huxy Ja toto neriešim... aj keď sme vlastne v takej istej situácii, ako popisuješ... dajú-dajú, nedajú-nedajú... starí rodičia nie sú od toho, aby dávali rovnako (to by mali rodičia svojim viacerým deťom)... niektorí to vedia, iní nie... stretla som sa aj s takou variantou u kamošky, ktorá sa hnevala, že jej mamina tlačí malej spodom-vrchom a sestrinej malej skoro nič... keď raz došlo k hádke, mamina sa rozplakala, že sa len snaží vynahradiť vnučke, čo nedala dcére...kamoška bola malá (13mes.), keď sa jej narodila sestra a bola stále chorá a mama s ňou v nemocnici a kamoška striedala rodinu, známych atď, kto mal čas a postaral sa... tak to mamina pochopila po svojom, proste sa jej dcérke snaží dať viac, aby svojej dcére pomohla, vôbec to nebrala tak, že to nie je fér, že tá druhá vnučka za to nemôže... a aj preto takéto veci neriešim, kto chce dá, kto nechce nedá, hlavne, nech je to úprimné... a ešte poviem, že keď sme si vzali malého z decáku, veľa aj cudzích ľudí malo potrebu nám niečo dávať... vôbec nepremýšľali, že malý je už u nás a brali sme si ho preto, že mu dáme všetko, čo potrebuje, proste je to chudáčik opustený, tak mu treba dať... čoskoro sme mali hračiek a oblečenia ako pre materskú škôlku, takže som to rozdávala zase ja, dokonca som niesla obrovský balík na faru do takej dedinky na kopaniciach, aby rozdali chudobným mamičkám... ako sa hovorí - keď dávajú ber, keď bijú utekaj... a nerieš spravodlivosť, tá už neexistuje... 😀 😀 😀

huxy
autor
2. júl 2012

@blueberry21 máš pravdu.mala by som na to kašľať.ale ako,keď v tomto smere som dosť citlivá?no neviem,viem,že nič iné mi nezostáva,len to hodiť za hlavu.ale je to ťažké.viem,že spravodlivosti na tomto sveta je veru veľmi málo.no ale už aj takto v rodine?aj keď iné im nemôžem vytknúť.ako som písala,spolu dobre vychádzame,pokecám so svokrou / so svokrom menej,je ladený na inú strunu ako ja 😝 /.