Správajú sa starí rodičia rovnako ku všetkým vnúčatám?
ahojte žienky.možno si pomyslíte,že je toto hlúpa otázka či diskusia.ale ide mi len o to,aby som sa dozvedela,že ako to chodí u vás a či to len ja nepreháňam v mojej hlave s týmto "problémom".nie je to síce problém,ale občas keď sa sama tak nad tým zamyslím,tak mi prídu niektoré veci nefér.
starí rodičia mojej dcéry /aj moji rodičia,aj svokrovci/ majú po dve vnučky.moja mama sa fakt snaží správať a dávať veci narovnako mojej či bratovej dcére /je medzi nimi vekový rozdiel len 1 mesiac/.a medzi mojou a švagrovou dcérou je 3 a pol roka rozdiel.no vidím,od narodenia mojej malej,že aj napriek vyhláseniu svokry,že im vždy všetko narovnako,že to tak teda vôbec nie je.nechcem tu vyznievať ako nejaká materialistka,to vôbec nie.ani ako nejaká nevďačnica.ale nech rozmýšľam,ako rozmýšľam,stále sa mi zdá,že manželova neter dostane stále niečo viac,stále všade s nimi ide,stále je u nich.uvediem len pár príkladov.keď mala emka rok,tak svokra dala 20€,nech jej idemem niečo kúpiť do dráčika,že jej to dajú na narodky.samozrejme pribalili asi nejakú sladkosť a peniažky.no a teraz mala neter narodky,a dostala rádio s CD prehrávačom,ešte nejakú hlúposť /určite to nebolo lacné,to viem čo stojí/ a tiež peniaze,sladkosti.a chcem podotnknúť hlavne aj to,že s darčekom pre emku si veľa starostí nerobili /keďže sme vyberali my/,ale druhej kupovali dosť drahú vec a určite nie na poslednú chvíľu /darček pre našu bol kupovaný deň pred narodkami/.potom stále keď ide s nimi na nákupy do tesca alebo hocikde,tak stále jej niečo kúpia,či hračku,sladkosti,knižky,no proste všetko možné.a mojej sem-tam niečo kúpia.ale naozaj len sporadicky.možno sa spýtate,tak prečo nepustím malú s nimi na nákupy.no jednoducho,keď už majú jednu "na krku",tak asi ťažko s nimi pustím ešte ďalšie malé dieťa ☹ a takýchto príkladov je strašne veľa.napríklad aj keď moja niečo dostane,tak druhá žiarli,že ona také nemá /jedná sa o detské hračky čo dostala ema na narodky/.a starká samozrejme sľúbila,že neboj,ja ti niečo iné kúpim.hlavne,že moja mimo sviatku dostane len málokedy niečo.
chcela by som vedieť názory hlavne mamičiek,čo to tiež takto pociťujú a ako sa sami s tým pasujú.
@cicimotinka neviem,a máš vlastnú skúsenosť,že tvojmu osvojenému dieťatku dávajú menej starkovci ako iným vnúčatám?pýtam sa len preto,lebo ak s tým skúsenosť nemáš,tak neviem,či sa vieš úplne vcítiť do mojej kože.koľkokrát som bola svedkom toho,že to a to idú kúpiť neteri,že to a to už kúpili.a malej nič.prečo?nechápem.alebo že ju nikdy sami od seba nikam nezavolali,nech ide s nimi.a hlavne preto nechápem,lebo inak máme celkom dobrý vzťah.
@huxy čiže máš obavy, že ked bude Emka vnímať, tak jej niečo nasľubujú a skutek utek? to sa ťažko vysvetľuje, oni pochopia, až ked im malá vytkne, ja vás nemám rada, vy máte radšej sesternicu, lebo jej ste kúpili koníka a mne ste neprišli ani na oslavu ... nepomôže ani, že babka zabudla .. asi, že nech sa opýta babky priamo, že prečo jej nič nekúpila na narodeniny, ked sesterke ráno kúpila bárbinu a ani nemá narodeniny ... no určite neriešiť spôsobom, ktorý by nejak dával babku do zlého svetla .. zabudla, bola si neposlušná, atd .. nech sa dieťa priamo opýta, snád si to v hlavičke samo upraví, nech babka odpovie, že prečo a zariadiť sa podľa jej odpovede, ale to predbieham, možno k tomu ani nedôjde
@huxy ja som prvorodená vnučka z obidvoch strán - a starí rodičia sa pretekali medzi sebou, kto mi dá viac, kto mi splní viac prianí... takže môj brat, bratanec, sesternice sa mohli cítiť diskriminovaní, ale proste to tak bolo a moje tety (jedna dcéra a jedna nevesta) to nikdy neriešili... brali to ako fakt. Tvoji svokrovci majú nejaké peniaze, majú nejaký čas a s tým nakladajú, ty s tým nič nespravíš - proste sa s tým zmier - a ver tomu, že všetko má aj svoju odpoveď - tak ako ich prvá vnučka ich bude možno milovať do smrti, tak tvoja dcéra nie... proste oni jej nedávajú a tým sa aj sami o niečo uberajú - neoberajú len tvoju dcérku, ale aj seba. Zbytočne sa zaťažuješ s vecami,ktoré nemôžeš ovplyvniť...a manžela tým nenič už vôbec....
@lili_mia no aj to ma trápi,že keď bude emka väčšia,že jej sľúbia a nič... a to,že druhej kupujú vždy niečo,stále je u nich,stále niekam s nimi ide.aj keď možno naša je ešte kúsok malá,no veľmi pochybujem,že keď bola neter malá,že ju nikam nebrali,nič nekupovali.však som videla od jej necelých dvoch rokov,že vždy všetko len pre ňu.
no oni na oslavu prídu,aj niečo donesú,aj na vianoce.ale keď to porovnám nie len peňažne ale napr.aj kvantitou,tak toho naša dostala málinko.aj to si síce vážim.nechcem vyznievať nevďačne,čo si možno pár žienok o mne pomyslí.ale kto to neprežil,tak nevie,aké to je,že jedna má kadečo,a druhá skoro nič-od nich myslím.
to je dobrý nápad,že nech sa dieťa samo opýta starkých prečo to a to 😎
ešte si spomeniem na príklad,keď mala emka sviatok,tak jej kúpili minnie plyšáka.a keďže s nimi bola na nákupe neter,tak samozrejme museli kúpiť aj jej,lebo svokrine slová: "bola by smutná".hlavne že moja nedostane ani fuka,keď má druhá sviatok 🙄
@sue si si istá,že tvoje tety to nijak neriešili?myslím tým,či ich to vnútorne netrápilo.vieš to určite?ani ja tým nezaťažujem ani manžela /zatiaľ/,ani nikoho iného.len mamine sa občas posťažujem.aj ja to beriem ako fakt,že to tak je.no nikdy sa s tým asi nestotožním,že je to normálne alebo správne.proste ma to trápi.aj keď viem,že ja s tým nič nenaarobím
a vlastnú skúsenosť nemáš?ale myslím tým,že by tvoje dieťa bolo ukracované od starkých.lebo z toho pohľadu,že ty si bola obľúbená,sa to asi ťažko hodnotí,nie? 😉
@huxy viem, že to ani jedna ani druhá teta nikdy neriešili - práve nedávno sme sa o tom bavili kvôli môjmu synovi 🙂
...no a vlastná skúsenosť - s otcom môjho syna nežijem, babičku vidí tak 2-3x do roka, on má už ďalšie dve deti a s tými je oveľa častejšie ako s mojím synom, o materiálnych veciach ani nehovoriac, takže situácia je podobná, aj keď úplne iná. Vnímam to tak, že babička prestala byť babičkou, keďže sme sa rozišli. Malý to nerieši - má moju mamu,ktorá ho zbožňuje, moju starú mamu, do vlani mal aj moju druhú starú mamu. ...a ja to beriem tak, že babička sa oberá o radosť z prvorodeného vnuka 😔
@sue 🙂 aha,tak dobre.
ja neviem ako to bolo u nás,keď som bola malá.keďže jedných starkých sme videli pomenej,bývali veľmi ďaleko,ale vždy sme tam radi šli a vôbec nie kvôli darčekom alebo čo.vtedy sme boli radi,že ich ideme pozrieť a ideme na výlet.a druhí starkovci mali len mňa a brata v tom čase ako vnukov.ale tiež to vôbec nebolo o darčekoch.vtedy bola iná doba.aspoň u nás to tak bolo,že sme neboli rozmaznávaní či nemali sme všetko,čo sme si len pomysleli.
no ale trápi ma keď vidím taký rozdiel u netery a mojej malej.a nikdy to trápiť neprestane.aj keď viem,že je to fakt
@lili_mia inak presne na toto som nie raz myslela,že to nebude mať potom v živote také ľahké.lebo v živote je nie vždy všetko tak,ako si prajeme,ako si plánujeme.ja to viem veľmi dobre.a viem,že ona je zvyknutá tak,ako ona povie,tak bude.ale to je už naozaj na jej rodičoch.ak im to tak vyhovuje,tak nech to tak nechajú.
@huxy neter spozná detskú nevraživosť, v puberte si určite niečo odžije a pokiaľ si nenájde namyslené kamarátky, tak si zrejme neporadí .. to sú už také veci .. len si ty v hlave porieš, aby ťa to netrápilo .. ak nechcú, tak nechcú, isto by si nadávala, ak by jej dávali veľa hračiek, kompromis nenájdeš 🙂
@lili_mia no veď to,v hlave si poriešiť,aby ma to netrápilo je dosť ťažké.ale budem sa snažiť z celých síl na to tak nemyslieť a hlavne si to tak nepripúšťať.
no mne ani nejde o to,aby dostávala hračky ako neter.ale aby sa správali aspoň trošku podobne k nim,a nie len k jednej.no čo už,taký je asi svet
ja taketo veci vobec neriesim. som vdacna, za vsetko, co svokra pre nas urobila. svagrine sa narodilo dietatko, byvaju blizko ku svokre a pride mi to uplne prirodzene, ze tam casto chodia. a ci nosia materialne veci, nikdy ma nenapadlo sa o to zaujimat. a pride mi uplne prirodzene, ze sa inak spravaju k mojim detom, ktore su starsie a inak k batolatu. to, ze stale o dietatku u nas rozpravaju vnimam len ako radost z toho, ze maju maleho vnucika. a vobec sa nezamyslam, ci sa takto chvalili aj mojimi detmi ale predpokladam, ze asi ano, ale neriesim to.
@bets no len u nás je to trošku naopak.my máme mladšie bábo,a od narodenia teda toho tak nepodostávalo,nebolo s nimi kade tade /lebo nejde mi o tie materiálne veci/.ide celkovo o prístup,o pirncíp.a aj o slubotechnu.že nie raz sľúbili,že kúpia vecičky keď sa malá narodila,a nič z toho.alebo že jej kúpia šiltovku /už som tu písala-neter má a emke sa veľmi zapáčila/ a tiež nič.takže o to vôbec nejde,že by som schválne počítala.ale keď mi stále niekto povie,že to a to kúpila starká,to a to starký jej kúpil,tak ma to veru zamrzí,že našej nič.len toľko
a už som písala,že nechcem vyznieť nevďačne.ja si veľmi vážim všetučko od nich.a práve o to ide,všetučko.ale je toho málo
@huxy moji svokrovci mojim detom nikdy nic nekupili ani nedali peniaze aby sme im my nieco kupili... a ani nam... druhej vnucke od svagra kupuju drahe dary co vieme... my to neriesime ani sa uz nestretavame...
z mojej strany v rodine to tiez tak bolo ze sestra mala prva dieta prve vnuca... a tak to ostalo doteraz.... mne robia rozdiely aj medzi detmi ... isli sme tam na vianoce a s dalsou sestrou mame rel. podobne stare deti ... tak jej dostala drahu hracku po ktorej moj maly uz dlhsie tuzil ... a moj dostal plastove auticko za zlomok ceny tej hracky... samozrejme ze plakal... chcel to... bolo to strasne hlupe ale potom sme mu to zohnali.... ale ja neriesim nema to zmysel... kto chce dat da... a deti to cele aj tak vycitia... a tak...
@maznacik007 no u nás je to tak,že sa stretávame dosť často,kedže vzťahy máme celkom dobré.a práve preto všetko vidím,alebo sa mi tým neter pochváli a tak.
tak to by mi asi puklo srdce,keby neter dostala hračku po ktorej túžila dcérka,a dcérka len nejakú haaraburdu.ach jaj ☹
Tak moj nazor je, ze sa urcite nesprava aspon moj svokor rovnako k vnucatam..ma dve vnucata...vnucku a mojho...ale toho mojho maleho ani po mene nepozna a to neprehanam a nerobim si srandu...byvame spolu v jednom dome, ale okrem toho ze mu dal jednu hracku pri prichode s porodnice...nedostal od neho nic ine...ale samozrejme vnucka jeho ma vsetko..ma dva roky...a plnu rit hraciek od neho, plnu skrinku sladkosti od neho a plnu chladnicku pribinakov a jogurtov..tak si sparvte podla toho nazor na tuto temu
@kattikakiki tak to mi je ľúto,že je to niekde až takto zle ☹
@huxy No ze své zkušenosti, za jedno může to být i věkem (?), ale nás bylo pět vnoučat, bratranec nejstarší, pak já a potom sestřenice a bráchové, babička se opravdu vždy snažila na všechny stejně, na vánoce za stejnou částku, na narozeniny, na svátky, když jednomu, tak i ostatním, ale i tak jsme my s bratrancem (co by nejstarší a ještě "páreček") na tom byli trochu jinak... Ono se to strašně špatně soudí... Třeba já vím že synovec dostával více než dostávají naše děti, ale v tu dobu byl jediný, tchyně pracovala, jiné finanční možnosti, jenže pak vlivem rozvodu o synovce (tedy jejího vnuka) "přišla", ještě dost před tím, než se nám narodilo první dítko, po jeho narození se na něj v určitém směru dost upnula (byla to náhrada), takže vesměs toho měl taky více než například druhý syn, protože teď už má/nemá možnosti jako měla před dvěma lety... Po pravdě já s tchyni nikdy neměla kdo ví jaký vztah, ale toto jsem nikdy neřešila, naopak rozčilovalo mě že synovi, nebo i nám dávala peníze, já na to nejsem tak zvyklá z domova... Takže opravdu takto jsem to nikdy neřešila, vím že je má oba ráda a snaží se dopřát oběma, ale to starší dítě je na tom většinou o něco lépe 😉 Je prostě první, tak jako jeho údělem je zaučit rodiče do jejich rolí, tak má i určité výhody... Myslím že je lepší to neřešit a být ráda i za málo, pak se ti může stát že budeš mile překvapena, ale nestane se ti že budeš zklamaná 😉 dítko máš ještě malé a tolik si to neuvědomuje a kdo ví jak to bude až bude ve věku neteře 😉 Snáz podělíš dvě stejně staré děti, které mají vesměs stejné nároky/potřeby, když jim koupíš nějaké chrastítko, budou vděčné, ale rozdíl dvou/tří let, tam už se špatně slaďuje, zatím co roční dítě bude šťastné za chrastítko a kostičky, tří/čtyř roční dítě tím tolik neohromíš jako např panenkou barbie a už jsi v jiných cenových relacích 😉
@huxy tak ja furt tvrdim aj tvrdit budem, ze ja od neho nepotrebujem absolutne nic...ani nechcem v podstate..ale ide mi o tu pointu...chapes....a hlavne aj o to mi ide, ze maly ani nebude vediet kto ta osoba vlastne je...ja ho za nim isto posielat nebudem ked bude väcsi..ked on nema zaujem, nech sa strci do riti
@huxy my sa stretavame s rodinou z mojej strany velmi casto a ver mi ze rozdiely su a velke... ale proste to je tak u nas to bolo aj ked sme boli deti... takze pre mna nic nove... podla mna to hod za hlavu a neries uvidis ako sa vyvinie situacia neskor...
aj ja to chapem, ale niekedy to nie je cierno-biele...ako sa hovori, aj stari rodicia sa ucia byt najprv svokrovcami, potom starymi rodicmi..a vidim to na mojich rodicoch, ze sa snazia velmi a aj tak sa to casto zle pochopi a minie ucinkom....som zvedava aka budem ja svokra a babka, stale si vravim, ze ja nebudem robit rozdiely, nebudem sa vnucovat ale budem pomahat a bla bla..ale ako to raz pochopi moja nevesta, to veru neviem.
moj muz je jedinacik, takze svokrovcov a vztah k nasmu jedinemu synovi zatial neriesim, ale nasi maju 2 vnucatka, s rozdielom 3 mesiace..teda sestrina dcerka a nas syn..nevidim rozdiely..materialne urcite nie..a inak..naozaj nie rozdiely, ale my skor citime porovnavanie..ci uz porovnavaju s nami ked sme boli male, tak ich porovnavaju medzi sebou, ..lebo nas maly skor nemal plienky, ale ich mala je aka slusnejsia, nas je zivy..a ona taka nas taky..potom si to sozumarizuju tak, ze nas je chlapec, tak je iny..ale nam to vrta v hlave, ze co sa staraju, uz mas pocit, ze hovoria, ze si nevieme vychovat syna, pritom to nikdy nepovedali..ale uz si to aj ja zvelicim, uz to rozoberame doma, ze aka je neter dobra nas syn sinter( prtiom nerozumej ze maly je najaky prilis aktivny, je kludne dieta, no proste vecne sa pohybujuci chlapec),,riesia ktore ako je, lebo ona zje viac a nas vymysla..ale zas nas skor rozpraval a nemal cumel..a stale vidime porovnavanie..ale si vravim, ze tomu sa asi nikdy nevyhnem..to sa asi ani neda..
Na druhej strane, viem, ze stale riesia, aby rozdiely nerobili..snazili sa ich nerobit ani medzi mnou a sestrou..a teraz medzi vnucatami..ale..proste musime aj my pochopit, ze sa to niekedy neda..my zijeme 200 km dalej, sestra 5 min od nich...s nou su v kontakte pravidelne, s nami raz za 2-3 mesiace...ked tam prideme, na jednej strane sa nevedia vnucika nabazit, na druhej strane sa mama stale boji, aby sestra nemala pocit, ze vnucka tam teraz nemoze, lebo my sme tam nasackovani a vnucik je vareny peceny..aby nebola odsunuta..aby sa tak necitila...tak sa snazia ju tam volat aj ked sme tam my...potom je tam plny dom, deti su sialene( maly byt), my mame scasti pocit, ze co nevydrzia 3-4 dni co sme tam, ved ked odideme, vnucku tam mozu mat stale...na druhej strane sestra moze mat pocit, ze no prisiel vnucik, tak sa starki pokakaku a jej mala je odsunuta...nasi sa vsemozne snazia aby sme boli spokokni vsetci, aby nik nepostradal, ale mam pocit, ze nech robia akokolvek, nikdy to nebude ono..musime si len my vsetci povedat, dospeli, ze musime akceptovat to, ze kazdy je v inej situacii, ze nemozu proste venovat rovnaky cas, pozornost a vlastne vsetko obom detom rovnako..
teraz sa stahujeme do meste k nasim na par rokov..budeme byvat tiez 5 minut od nasich...pre vsetkych zacina nova situacia a sami rozmyslame ako to vsetko bude..babka s dedkom pracuju, budu mat obe vnucata blizko, budu chciet rozdelit svoj cas medzi oboch rovnako..my by sme radi aby pre nasho maleho chodili do skolky vyzdvihovat, ale to nasi zas nikdy nespravia tak, ze pre nasho pojdu a pre neter nie..co na tom, ze sestra robi do pol stvrtej a ja do siestej..a ona si vyzdvihne neter zo skolky o stvrtej, kym ja som ho musela dat do sukromnej a pridem si pre neho o pol siedmej...tak bud to budu robit takto, ze obom rovnako a tym bude jedna strana postradat -alebo si spolu sadneme - uz sme zacali- a otvorene sa porozpravame, ze sa to proste neda robit vsetko rovnako, kazdy je v inej situacii..sestra robieva kazdu druhu sobotu, babka jej rada ide povarovat neter doobeda...ja za to nebudem ziadat, aby chodila aj mne..ked ja to nepotrebujem..ale ja potrebujem vyzdvihovat zo skolky...je to tazke...ja mam sice na nasich tiez tazke srdce, ze k nam nepridu, ze nevedia sadnut na vlak a dojst za vnukom..ale na druhej strane, ten pocit, ze rovnako vsetkym sa ani neda...
Ale chapem ak robia starki vyditelne rozdiely medzi vnucatam, ze vas to trapi i- ci uz pozornost, ci materialne- je to smutne...ale mozno to chapu tiez tak, ze ti maju viac, tak im netreba, ti druhi nemaju..urcite to nie je spravne, lebo tiez by som nebola nadsena ak by trebars nasi sestre davali viac, lebo oni maju malo trebars...aj keby som to ja nepotrebovala, tak by ma to trapilo...lebo viem, ze obom nam dali rovnaky start do zivota a to ako sme si ho zariadili my, taky ho mame..
@mataharyy to chápem,že rozdiely môžu byť aj vtedy,keď predtým starkovci pracovali,mali viac peniažkov a mohli si viac dovoliť.no to náš prípad nie je.starkovci stále pracujú.a kupujú neteri teraz v tejto dobe,nie pred pár rokmi.takže preto ma to trápi,že jednej kúpia teraz,druhej nie.to,čo sa nakupovali predtým,neriešim,či to už bola drahá šmýkačka,či záhradný domček atď.inak ak vedeli neterke pokúpiť aj pred rokmi pre ňu vhodné darčeky,tak nechápem,že zrazu už nevedia?jednoducho ona prvá má od nich všetko a moja skoro nič.a už sa mi ani o tom nechce veľmi ani písať,ani rozmýšľať,lebo ma to zbytočen ubíja
ospravedlnujem sa za trvdku- malo byt "viditelne" rozdiely..
@m.i.r.i už som tu to kdesi písala,že so švagrovcami bývame od svokrovcom takmer tak ďaleko /v tom istom meste/.takže vo vzdialenosti problém určite nie je.
a to,že by dávali neterke viac ako mojej kvôli tomu,že my máme viac ako oni?tak v tomto prípade to určite tak nie je.skôr naopak.ale to nezávidím.viem,že manžel,aj brat zarábajú takmer rovnako.a švagriná pracuje-dosť ťažko sa síce namaká,no peniažkov určite majú dosť na to,aby sa dokázali o dieťa aj sami postarať.no a ja som na materskej,takže to sa porovnať nedá.takže v tomto prípade ani toto neplatí.
a aj s tým chodením do škôlky napríklad.tak jej otec poobede už nepracuje,napriek tomu veľakrát pre neter idú starkovci,alebo aj keď nejdú,tak ju otec k nim odnesie,nech opatrujú.
@huxy Pozri to je normálne, dokonca aj keby si mala ineho svokra a svokru urcite si nebudeš rozumiet s obidvomi ..mozno su take vynimky, ale myslim ze v dnešnej dobe je toho malo. Ale zasa nespravodlivosť bola vzdy ..nemysli si ze len teraz a je všade , všade kam sa pozrieš , preto to asi neni treba riešit , lebo by sme sa utrapili . Malo ktory človek dokaze byť krasne spravodlivy, je to inak znak čistoty človeka (duchovnej) a tak daleko zajde len malokto.. Ved sa pozrime naokolo seba kam to spejeme ??? myslim , ze človeku , ktory je vo svojom vnutri aspon trochu "čisty" moze byť z toho len zle.... V dnešnom svete sa spravodlivosti nedočkaaaš 🙂
@blueberry21 ja viem,že spravodlivosti sa nedočkám.
ja si so svokrou celkom rozumiem,aj so svokrom je to ok,len zas s ním sa nemám veľmi o čom rozprávať.lebo on väčšinou si rozpráva stále len o tom svojom,dookola 😎
@huxy To je určité privilegium starších/prvních... Tak to je a než se tím trápit, tak to raději neřešit... Jak říkám buď ráda i za málo, pořád lepší než nic a nebudeš zklamaná 😉 Dokud to dcera nevnímá, tak je to dobré, kdyby časem mělo dojít k tomu že si to začne všímat a bude se tím trápit, pak bych zvážila domluvu... Ale já tak nějak se snažím děti naučit, že to, že něco dostanou není samozřejmost, ale jen dobrovolný čin od jiných, nerada bych se totiž dopracovala k tomu že děti budou na narozeniny, či svátky atp. od každého něco vyžadovat 😉
@mataharyy mne ani nejde o to,že stále by som chcela,aby emka niečo od starkých dostala.to vôbec nie.a určite ju budem chcieť vychovať k tomu,aby si všetko vážila,čo dostane.
ale mrzí ma,že vidím tie rozdiely a nielen v darčekoch,ale v celkovej pozornosti starých rodičov.aj keď možno to nie je náročky,ťažko povedať.ale vidím,že všade kde idú,tak berú staršiu 😝 a brávali ju už tak dávno,keď bola malá.takže výhovorka typu,že emka je ešte malá,neobstoja

@lili_mia ja by som práve tomu chcela predísť,aby to začala aj dcérka už vnímať.ale ja s tým asi nič nenarobím.len ak by to zmenili svokrovci a fakt by začala kupovať narovnako alebo aspoň trošku mojej malej,ako už nie raz hovorila.