Správajú sa starí rodičia rovnako ku všetkým vnúčatám?
ahojte žienky.možno si pomyslíte,že je toto hlúpa otázka či diskusia.ale ide mi len o to,aby som sa dozvedela,že ako to chodí u vás a či to len ja nepreháňam v mojej hlave s týmto "problémom".nie je to síce problém,ale občas keď sa sama tak nad tým zamyslím,tak mi prídu niektoré veci nefér.
starí rodičia mojej dcéry /aj moji rodičia,aj svokrovci/ majú po dve vnučky.moja mama sa fakt snaží správať a dávať veci narovnako mojej či bratovej dcére /je medzi nimi vekový rozdiel len 1 mesiac/.a medzi mojou a švagrovou dcérou je 3 a pol roka rozdiel.no vidím,od narodenia mojej malej,že aj napriek vyhláseniu svokry,že im vždy všetko narovnako,že to tak teda vôbec nie je.nechcem tu vyznievať ako nejaká materialistka,to vôbec nie.ani ako nejaká nevďačnica.ale nech rozmýšľam,ako rozmýšľam,stále sa mi zdá,že manželova neter dostane stále niečo viac,stále všade s nimi ide,stále je u nich.uvediem len pár príkladov.keď mala emka rok,tak svokra dala 20€,nech jej idemem niečo kúpiť do dráčika,že jej to dajú na narodky.samozrejme pribalili asi nejakú sladkosť a peniažky.no a teraz mala neter narodky,a dostala rádio s CD prehrávačom,ešte nejakú hlúposť /určite to nebolo lacné,to viem čo stojí/ a tiež peniaze,sladkosti.a chcem podotnknúť hlavne aj to,že s darčekom pre emku si veľa starostí nerobili /keďže sme vyberali my/,ale druhej kupovali dosť drahú vec a určite nie na poslednú chvíľu /darček pre našu bol kupovaný deň pred narodkami/.potom stále keď ide s nimi na nákupy do tesca alebo hocikde,tak stále jej niečo kúpia,či hračku,sladkosti,knižky,no proste všetko možné.a mojej sem-tam niečo kúpia.ale naozaj len sporadicky.možno sa spýtate,tak prečo nepustím malú s nimi na nákupy.no jednoducho,keď už majú jednu "na krku",tak asi ťažko s nimi pustím ešte ďalšie malé dieťa ☹ a takýchto príkladov je strašne veľa.napríklad aj keď moja niečo dostane,tak druhá žiarli,že ona také nemá /jedná sa o detské hračky čo dostala ema na narodky/.a starká samozrejme sľúbila,že neboj,ja ti niečo iné kúpim.hlavne,že moja mimo sviatku dostane len málokedy niečo.
chcela by som vedieť názory hlavne mamičiek,čo to tiež takto pociťujú a ako sa sami s tým pasujú.
kašli na to aj ja si to hovríííím 🙂
Vidím,že niesom jediná, moja svokra robí veľké rozdiely medzi vnúčatami, syna svojej dcéry zbožňuje, oni u nej bývajú a od malička sa o neho stará a za mojimi deťmi nepríde jak rok dlhý,dokonca nebola za malou ani v nemocnici a za to jej prejem nech zhorí v pekle a dokonca mi známi povedali ako hovorí o mne a mojej dcére,že je rovnako škaredá jak ja a pod,viem že mňa neznáša ale čo jej urobila moja dcéra?A svokor je ešte väčší debil keď tam prídeme tak deti ignoruje,nikdy sa im neprihovorí ani im nedá pusu a keď mala moja dcéra rok tak ju nazval Lívia a pritom sa volá Lea a asi to robí aj naschvál,ale robí sám sebe zle lebo keď bude starý a bude potrebovať pomoc tak mu moje deti kopnú do riti o to sa postarám.O Bože zase som sa rozčúlila kiež by som už o nich nikdy nepočula
@leunka123 moja svokra ešte nevidela našu Sylvinku a to zajtra bude mať pol roka. Moje dve staršie nevidela už asi 2 roky .Nikdy sa o ne nezaujímala nezavolala ani na narodeniny ani na vianoce.Za synovcami sa ide potrhať hlavne, že keď som bola prvý krát tehotná chcela vnučku lebo má troch synov.Teraz mám tri nádherné dcéry a vôbec ju nezaujímajú.Nech si naše svokry trhnú naše deti budú šťastné aj bez nich.
toto nastastie nemozem potvrdit, moji rodicia aj svokra sa spravaju k mojmu dietatu ukazkovo. nasi maju 2 vnucata a dostavaju darceky, lasku aj pozornost uplne narovnako. svokra ma zatial len naseho maleho a dava mu prve aj posledne...
skor som bola prekvapena ako sa vsetci chystali ako budu chodit kocikovat ked sa maly narodit,....moji rodicia sice beru drobca do kocara vzdy ked sme u nich na vikend, zato kamosky neboli ani raz kocikovat (a to bolo reciiii ako budu chodit.....) a svokra bola raz (a byva v tom istom meste)....
myslim ze toto sa deje vo vela rodinach ,proste stari rodicia si viacej oblubia niektore vnucence a maju na to pre nich dovody...
Urcite to zamzri ale ja by som to neriesila,preco aj?K nicomu neprides akurat sa nahnevas len ty....Nevies sama ako sa budes chovat ked ty budes babkou 😉
Byva to hlavne tam kde je dcera a ma deti tie su babke blizsie ako synove deti....
Su pripady ked sa robia rozdiely aj medzi vnucatami od jedneho potomka. Ze babka prejavuje viac zujmu a lasky jednemu surodencovi a druheho len aby sa nepovedalo... Ale to este tie deti preziju, stretla som sa aj s tym ze rodicia vyrazne uprednostnuju jedno dieta uz od malicka pred druhym :( je to smutne este viac. Svokrovcov si netreba vsimat, malej to neskor ked to sama postrehne treba vysvetlit nejak prijatelne. Aby si to nevztahovala na seba, ze je to kvoli nej :(
moja babka robila tiež rozdiely medzi vnúčatami. Ja som najstaršia a najviac som to vnímala.. Môj brat bol introvert, tak to iba držal v sebe. Sme synove deti, čo je divné. Mama zvyčajne na syna nedá. Otcova sestra, inak najmladšia, si všetko vydupala a jej deti boli a sú posvätné. Vždy dostali viac, a vždy sme počúvali, že treba nechať sesternici a bratrancovi, hoci boli vždy na tom finančne oveľa lepšie. Nakoniec im babka nechala celý dom a finančné dedičstvo po dedkovi.
V každom prípade som vdačná aj za to, čo sa mi v omrvinkách dostalo.... ☹
Vo väcsine pripadov maju stari rodicia ovela blizsie k
vnucatam,s ktorymi byvaju najcastejsie,prip.v jednom
dome.Ked ich maju tak blizko,vidia ich denodenne,vidia
z coho sa raduju,co ich tesi,co hneva...Aj tie vnutacata
maju casto blizsie k tymto starym rodicom.
Vidim to na sebe a mojej babke.Ma vela vnucat v jednej
dedine tam kde byva aj ona.Ja byvam v inom meste,aj
kraji a niekedy mam pocit,ze ani poriadne nevie ako sa
volam a kolko mam rokov...
A uprimne,moji rodicia su podobni.Sestra ma dve deti,
brat jednu dceru.Brat byva s nami.A ten vztah s vnuckou
je neporovnatelny so vztahom k sestrinym detom.A to
tiez byvaju v tej istej dedine,len sa nevidia denodenne.
Neviem ci je to zrovna nejake uprednostnovanie,ale,asi
je prirodzene,ze ten vztah s vnukmi s ktorymi su denodenne
je iny,taky blizsi ako s vnukmi s ktorymi su menej casto.
Ja si tiez s babkou nemam co povedat,lebo sme sa
stretavali ovela ovela menej nez ostatne vnucata.
@dasiacik možno je to tak,ako píšeš.lebo je pravda,že s druhou vnučkou sú častejšie,teda ona tam dosť často cez týždeň po škôlke chodí.na druhej strane,my sme bývali so svokrovcami keď sa malá narodila,2 a pol mesiaca.a tiež ani raz mi nikto malú nezobral na prechádzku s kočíkom,atď.svokrovci,švagrovci aj my,bývame v jednom meste,dokonca chodíme sem-tam pozrieť manžela do roboty s malou-a je tam aj svokra-takže aj ju akože pozrieme.a taktiež chodíme ku svokrovcom niekoľkokrát do týždňa,len možno nie toľkokrát ako druhá vnučka.
už 3 mesiace máme sľubované,teda dcérka,že u nich prespí.len tak na skúšku,že či to bude v pohode.a zatiaľ z toho nič nebolo,no druhá vnučka odvtedy tam spala už neviem koľkokrát.už ma aj prestáva zaujímať,či tam moja bude spať či nie.už sa nebudem ani pýtať muža.ak ju tam nechcú,tak tam nepôjde,však keď bude väčšia a budú naozaj chcieť,tak sa im vykašle.
ešte ďalšia vec,čo ma pobavila pred sviatkami.vydobila som si cez manžela,aby dcérke kúpili ten sľubovaný kočík na vianoce.druhej vnučke kúpili nejaké spoločenské hry.potom svokra vravela švagrovi,že jej mali /druhej vnučke/ kúpiť ešte niečo,aby vraj mali tak narovnako /za rovnakú sumu/.no teraz ju to napadlo,ale to,že minulý rok moja malá dostala nepomerne za menšiu sumu,tak to bolo v poriadku,a nikoho to netrápilo 😝
@popelka5000 inak moja svokra má dvoch synov,žiadnu dcéru.ale raz som sa manžela len tak mimochodom spýtala,že podľa neho kto bol u nich keď boli s bratom deti,obľúbenejší,alebo ako to on vnímal.tak povedal,že jeho brat,ktorý je mladší.no takže jeho dieťa je potom obľúbené aj u svokry,aj keď je staršia.no čo už 😖
@katecameron
@leunka123
@andrik78 to mi je ľúto,že u vás je to až takto ☹
@korenbaba to o com pises poznam zial velmi doverne ... myslela som si, ze toto asi nikde na svete nie je mozne, len u nas ... moja mama vzdy velebila a uprednostnovala sestrinu dceru, ked sa mi narodil prvy syn, konecne som mala pocit, ze aj ja pre nu nieco znamenam .. no pred rokom porodila aj sesternica a uz opat je ona a jej synacik naj ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ... mojmu muzovi zastal rozum, nieco take si nedokazal ani predstavit
@huxy presne to som myslela
@leunka123 tak to mate obdobne ako ja moja svokra tiez povedala ze moj syn ma taku skaredu gambu ako ja 😠 ked moj syn chcel objat svojho bratranca teda oblubeneho vnuka svokry tak vies co urobila ? Mojeho odsotila nech neha bratranca na pokoji bestia robí nenavist aj medzi bratrancami a tamtych hucka proti mojim detom aby moje bili aby im nedali hracky atd. naposledy ked sme u nich boli teda u svokry tak moje deti nepustila do detskej izby lebo by nahodou nbieco chytili do ruk co nepatrí im ale jej oblubenemu vnucikovi 😠 😠 😠 a svokro ten je tiez taky isty a inak moje deti ani nevedia ako ho maju volat a hovoria mu ten ujo co sedí pred telkou pekne slovko im nepovedia a uz tu neboli 2roky zuiaden zaujem
a odhladom toho ze maju radsej deti tie s ktorymi su castejsie podla mna hlupost lebo moji rodiacia su s mojimi deckami menej ako so sestrinymi a vobec moje deti nemaju menej radi nez sestrine snazia sa nerobit rozdiely aj ked taketo veci sa tazko porovnavaju znma 100percent podla mna ked matka nenavidí svoje dieta v detstve tak potom nema rada ani deti toho svojho dietata co inak pre mna je chore ze vlastna mater nema rada jedno dieta a druhe zboznuje to jest pripad mojho muza jeho mater HO nikdy nemusela a isla sa poflindat s jeho bratom cize teraz sa to odzrkadlilo aj na vnucatach ale PRECO? WARUM ? WHY? ved tie vnucatka za nic nemozu 😢 😢 😢 😢
@katecameron je to veľmi smutné,to čo píšeš.a tiež tomu vôbec nerozumiem.
hm,už asi 3 mesiace mi svokra sľubuje,že zoberú moju malú k nim spať.ale ako vždy,zostalo len pri sľuboch,kdežto druhá vnučka u nich prespáva minimálne raz za mesiac.a včera som skoro odpadla,aký hlúpy dôvod mi povedala.že vraj sa bojí,že ako by bolo,keď ide moja tak skoro spať.čo??? však už nie raz sme jej hovorili,že aj keď ide ema do postieľky pred ôsmou,tak zaspí najskôr o deviatej,včera aj o trištvrte na desať.akože nie raz mi svokrovci hovorili,že tá druhá vnučka zaspala o pol deviatej,že bola taká unavená,a to bolo v poriadku.a tiež už asi zabudli,že tá druhá vnučka u nich spávala odkedy mala cca 7 mesiacov /to som sa spýtala jej mamy/.ale to bolo v pohode,že? ja neviem,už mi je z toho všetkého nanič,nemám sa komu vyrozprávať.mrzí ma to.už pomaly kašlem na to,aby tam moja spala,vlastne radšej už ani nech nie.ale zamrzí ma to,keď sa snaží ešte zo mňa robiť blbú,tými svojími hlúpymi výhovorkami.akoby som si nevedela dať dva a dva dokopy
@huxy ano je to smutne aj mna to bolí a napriek tomu ze si vravím Kasli na to dolezite je ze ja svoje deti milujem a davam im vsetko niekde v kutiku duse sa s tym neviem zmierit u nas to trva uz roky dcera ma 10rokov a ich spravanie sa nezmenilo je to stale nanic niekedy horsie proste mala by som sa s tym zmierit a vyrovnat ze svokra nikdy nebude ferovo jednat so svojimi vnucatami 😒 stale bude obhajovat a kryt len svojich dvoch chlapcov a moje nikdy nebude mat rada a vies co moja dcera ked sa narodila svokra povedalal ze nanavidí dievcata a dodnes moju dceru nevola ze vnucka ona stale povie aj predomnou ze ma iba VNUKOV -vnukov podla mna znamena iba chlapcov lebo po slovensky je VNUCATA ak sa nemylim az teda ide o chlapcov a dievcata dohromady chora zena je to
@katecameron ja si tiež stále vduchu vravím,že kašľať na to,ako sa správajú.aj keď nie je to úplne tak,ako u vás.svokra dcérke kúpi na sviatky darčeky,aj vždy hovorí,že "moje vnučky",že všetko len pre nich atď.no ja tie rozdiely stále vidím,aj keď ich nechcem vidieť.a veľmi ma to mrzí,že je to tak.no ja s tým nič nenarobím.ale vnútri ma to stále trápi ☹
@huxy moja im ani nekupi velakarat nic na narodeniny ale paradoxom je ze dcere na narodeniny kupi vzdy nieco ale chalanom nie starsí syn dostal prvy darcek od nej ked siel do skoly a dovtedy nic
@katecameron tak to je zaujímavé.niekto by si možno pomyslel,že môžem byť vďačná,že malej kúpia darčeky alebo tak.ale nejde len o to.ide o tú pozornosť starých rodičov.nemôžem povedať,stalo sa niekoľkokrát,že sme malú nechali u svokrovcov,keď sme potrebovali niekam ísť,a nechceli sme ju brať so sebou /do maďarska-keď sme chodili malej kupovať mliečko,k očnému do vedľajšieho mesta,alebo párkrát na nákupy do vedľajšieho mesta/.ale je to naozaj len vtedy,keď to nevyhnutne my potrebujeme.nikdy ich samých nenapadne,že by malú niekam zobrali alebo zavolali,čo druhú vnučku stále niekam vyvážajú,chodia po ňu do škôlky.a veľmi ma mrzí to za to spanie u nich,a len za prázdne sľuby.ja na také nie som zvyknutá.ale už aspoň viem,že moju malú nechcú,aby tam spala.len nechápem prečo,lebo keď porovnám ich dve,tak moja nie je vôbec horšia,čo sa týka správania,ani viac roboty by s ňou nemali,už sa sama naje,trebalo by ju len prebaliť,prezliecť a dať spať.ale už na to kašlem,keď nechcú,ja sa vnucovať nebudem. u nás je paradoxom to,že inak nás stále volajú k nim,aj k nim dosť často chodíme.
@huxy nas nevoalju len muza ked nieco potrebuju robit a on je taky somar ze hned tam letí ale ked ja nieco potrebujem tak koli mne sa neobetuje viem su to jeho rodicia mal by im pomoct lenze preco oni nam nepomozu ? velkrat som svokru prosila aby deti postrazila vies co mi povedla ze ona nemoze bo sa musí starat o svagrinine deti alebo aj ked slubila ze príde tak naposlednu chvílu to zrusila velmi malo k nam prisla ked sme potrebovali pomoc mozem zratat na prstoch jednej ruky v priebehu posledych 5tich rokov a to ja ju nevolam ani na nakupi nechodím iba s detmi 😒 ☹ volala som ju len par krat ked som musela k zubarke a nech sa nehneva odmietnut pomoc ked musím ist k zubarke nech ju vezme cert s 3detmi predsa k zubarke nieje mozne ist to pochopí kazdí len moja svekra nie inak ona moje deti len zneuzíva ked sa jej oblebenci nemaju s kym hrat tak su jej aj moji dobry uz som povedala ze vioac tam ani nepojdem
@katecameron ☹ tak to je naozaj smutné.aj u nás síce muž stále chodí kadečo robiť alebo pomáhať,keď svokrovci niečo potrebujú.ale to mu akože nezazlievam,je to ich syn,a snáď má dosť rozumu aby vedel,čo robí.aj keď niekedy fakt musí za úplnú hlúposť ísť večer k nim,keď už bol v pyžame-lebo niečo sa im porobilo s telkou a oni by boli bez toho stretní,a sami to nevedeli spraviť.a to bolo už nie raz 😝
myslím,že keby som ja osobne svokru poprosila,že nech je s malou,lebo niekam musím,tak by si to nejak vybavila,aby s malou bola.ale ide o to,že ja sa mám prosiť?aby malú zobrali k ním spať,keď to bol vlastne ich nápad,a ich sľuby?tak to v žiadnom prípade.keď nedodržia sľuby,a majú len blbé výhovorky,tak radšej nech je malá doma.však možno neskôr,keď budú naozaj chcieť /aj keď možno ani nie/,tak k nim malá nebude chcieť ísť spať.je to niekedy ťažké.a škoda,že naši bývajú 50 km od nás,čo je teda dosť.ja by som ju rada dala aj k našim spať,oni by si ju aj zobrali.len tam je zas ten problém,že ak náhodou niečo /ak by malá nechcela spať,alebo plakala/,tak by sme v noci museli tam cestovať.
@huxy Vieš čo ja sa vobec z takým nepasujem mne je uplne jedno kolko daju rodičia aj svokrovci mojim a kolko daju švagrovcom alebo sestrinyn detom.nikdy som to ani nesledovala a je to ich vec kolko ktorej daju alebo nedaju.Je to blbost v dnešnej dobe zaoberat sa hlupostami a rozmarmi čo komu kto a za kolko kupil.Je to moj názor a kedže neskumam kolko a čo dostali sestrine alebo švagrinine deti tak ma ani nič netrápi. 🙂
@stanislava2 vieš,keby si čítala všetky príspevky,tak by si videla,že tam nejde vôbec o dary,či veci.je to vo všetkom,čo vidím,že robia rozdiely.a je mi už jedno,čo jednej,či druhej kúpia.len ma mrzí,ako rozdielne sa správajú.a ešte zo mňa chcú robiť blbú.ale ja mám veľmi dobrú pamäť.tých príkladov,že mojej nevenujú toľkú pozornosť či čas,ako tej druhej,je strašne veľa.a mrzí ma to.a ešte raz svokra vyhlásila: "ja vám popestujem prvé deti,tie ďalšie si budete samé" to povedala mne a švagrinej.to tým chcela povedať,že moje dieťa pestuje,či sa o ňu stará,čo teda vôbec nie je tak.to,že o druhú sa stará niekedy viac /časovo/ ako jej vlastná mama,tak to je pravda.ale do toho mňa vôbec nič.len ma mrzí,že moju malú nemajú tak radi,ako druhú a majú len prázdne slová
@huxy nie nečitala som reagovala som len na uvodny prispevok.Mam tri deti vydata som 20 rokov a myslim si že je zbytočne sa takymto zapodievat.Su babičky ktore si detičky uživaju a su take čo si žiju svoj život
@stanislava2 aha,z úvodného príspevku to možno tak vyznieva.ale tam sa mi nepodarilo napísať všetko,čo som mala na duši.ja viem,že je zbytočné sa zapodievať takýmito vecami.ale ja osobne som dosť citlivá osoba,a mrzí ma keď vidím rozdiely správania sa starých rodičov voči vnučkám.že jednu berú kade tade so sebou,často u nich spáva,chodia pre ňu do škôlky,proste často sa o ňu starajú,a moja je proste druhoradá.nikam ju neberú,nevolajú,a aj keď sľubujú,že u nich prespí,tak potom majú len sprosté výhovorky,že prečo vtedy nie,a majú len prázdne slová.iné by bolo,keby som to nevidela,ale keďže sme často v kontakte,tak by to nevidel len slepý.a mrzí ma to,že moja je akosi "odstrkovaná"
@huxy jasné chápem a určite ta to aj mrzi a ver že možno raz tvoja dcera sa postara o starých rodičov ked to budu potrebovat možno raz tá tvoja dcera bude na tom lepšie ako tá druha vnučka ktora od nich dostáva všetko čo tvoja teraz nie.Poznám jeden dobry priklad.Starý rodičia sa velmi venovali vnučikom spavali u nich všetko im dávali a teraz sa na ne ani len neobzru.Tvoje dieta je štastne že ma milujucich rodičov a plati že kolko ide kolečko hore ide aj kolečko dolu.Stary rodičia na to pridu časom sami.Netrápte sa blbostami.

dnes som taka nastvata ze musím sem nieco napísat svokra mi za&s dala pocítit ake obrovske rozdiely robí medzi svojimi vnucatami 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 pes ju vezme nenavidím tu zenu aj ked si v duchu vravím kasli na nu 😠 😠 😠 😠 😠