Správanie sa 32 ročného priateľa
Ja uz neviem co mam robit , idem z blata do kaluze . Som s priatelom 1 rok a uz to nieje take ako na zaciatku ked priatel chcel rodinu a deti , postupom casu zistujem ze sa tomu vyhyba , cas travi cez vikend s kamaratmi kde dost piju . A dalsia vec ktora je taka celkom zaujmava na leto dava vypoved z prace , podla jeho argumentov je cas jedina vec co mu nik nikdy nevrati a ze je demokracia a v priebehu 10 mesiacov si naspori dost na to aby si tie dva mesiace doprial , jeho nezaujma ze pride o dva platy . Neviem co mam robit , ma 32 rokov . Treba si na to zvyknut alebo je to katastrofa ? Lebo v rodine do mna preto dost hucia jak je mozne ze nerobi v lete a nechce deti .
hm tak su ludia co sa zenu za peniazmi a karierou a ich to bavi nech sa paci 🙂 a su ludia pre ktorych je volno odmena za robotu ktoru urobili . Ale dehonestovat inych ze neziju tak ako chce system ? kus mimo ako vravim dneska nieje komunizmus kazdy si moze zit ako len chce
@michal3691 moze, ale nech psychicky nenici ludi okolo seba.
budhisticky sposob zivota nema,kedze ako pises dost s kamosmi piju 🙂 ale ano,v zahranici bezna vec,ludia uz pochopili,ze zivot treba aj zit..tu na svk tiez poznam ludi aj z mojho okolia,co pracuju len cast roka potom cestuju...tu je iny standard,ak ti ten jeho nevyhovuje teraz,nesnaz sa ho zmenit,ma pravo na to co robi,pokial nikoho pocas ,,nepracovania" nezdiera z penazi...treba si najst cloveka s rovnakym nazorom ako prezit zivot...
@dai vo svete je to velmi bezny jav ... naozaj ludia vo svete si zivot uzivaju na rozdiel od mnohych tu ktori len prezivaju a fnukaju hladaju chyby a riesia co si mysli babka 🙂som na materskej ale to s tym ze manzel ma ako freelancer velmi flexi pracu nema nic spolocne. Karierne rast sa da aj mimo korporacii a naozaj aj freelancer vie karierne rast ak je naozaj dobry a sikovny ... ak raz budem aspat v praci a manzel bude mat par mesiacov free tak to bude skvele ved v domacnosti je vzdy co robit a ked je zena v praci tak toho pribuda ...
Zakladatelka temy neuviedla akym sposobom chce jeho frajer travit tie dva volne mesiace. Mozno chcel aby aj ona mala volno a chcel ist na dlhy trip s nou. To fakt nevieme. Taktiez pisat o tom ze 32 rocny chlap uz musi chciet rodinu a zavazky...je to mlady chalan ktory pred nedavnom zacal zarabat a mozno anilen netusi ze jeho frajerka chce deti ak mu to nepovedala 🙂
@momoqui o tom ako chce ten mlady muz co prednedavnom zacal robit ( ak aj studoval vs tak uz najmenej tych 7 rokov co je podla mna dost😉) travit ten volny cas slecna pisala dost - chce pit a uzivat si s kamaratmi... ze chce fieta pocedal on jej rok dozadu zrazu sa k tomu nema - z toho co pisala jej chlap zaraba 650 euro mesacne a nie je freelancer - cize z toho asi tazko by rodinu uzivil aj ked pracuje nieto ked si vybera svoje volno na pitky...
Ako som pisala - moze to byt styl pre prekladatelov, spisovatelov ci hercov a pod. ... urcite nie pre vacsinovu populaciu... a teda ja pracujem, moj muz tiez - deti chodia do skolky a skoly - normalne si uzivame ako rodina, nefnukame , ani nehladame chyby a urcite mi je jedno co kto si o mne/ nas mysli... nepovedala by som ze klasicka praca automaticky brani uzivaniu si zivota, ci to ze niekto ma 4 mesiace rocne volno automaticky znamena ze si zivot realne uziva...
Proste rodinu musi clovek fakt chciet, nutenie sa do toho nema vyznam, polovica tem na MK vychadza z tohto problemu. Ak niekto rodinu nechce, ci uz teraz, alebo nikdy, vobec neznamena, ze je nenormalny, chory alebo nevyspely, len proste nechce rodinu, to je cele. Uprimne viem pochopit v tomto chlapov, mna to tiez dako extra nelaka, a to som zena, nie nie som sebecka a nekupujem si kabelcicky a dovolencicky, len proste sa na to necitim - uvidime ako to bude neskor. Rovnako nechcem travit v praci kazdy bozi den, mam mnohe ine aktivity, na ktore by som cas nemala, preto freelancujem. Rozdiel je v tom, ze mam partnera, s ktorym sa v tomto zhodneme a nikto ma do nicoho nenuti. Je mi sumafuk, co si o tom kto mysli a tak by to nejako mal mat kazdy - rozhodovat sa slobodne a uprimne sam za seba, zit s tym, s ktorym je na rovnakej vlne a hlavne nenechat si do rozhodnuti a zivota kecat. Inak je uplne jedno, ako si kto zije, najma ak nikomu neublizuje - o tom je dospelost.
Ja mam dve deti, a podla mna ked mate moznosti, tak si uzivajte ten zivot spolu. Ked pridu deti uz sa to nebude dat. A podla mojho nazoru, nie je nezodpovedny. kedze vie do coho ide a chce si uzit leto ( s tebou). A vzdy si najde pracu po lete. Vie usetrit, vie sa postarat, a vie si aj uzit. Keby to bolo inak tak by som to riesila, no pokial je to je tak ako pises, tak by som neriesila.
@nattallia Ahoj, nečítala som celú diskusiu, len trochu začiatok. Podľa mňa je v poriadku, ak si tvoj priateľ chce dopriať v lete voľno, keď na to má. Ale nie je v poriadku, ako to rieši. Dať v práci výpoveď a po lete si hľadať novú robotu a začínať zase niekde od nuly? Nebudovať si kariéru a dobrovoľne si znižovať šance u prípadných budúcich zamestnávateľov tým, čo má napísané v životopise (myslím tým, že každý rok robí inde a aj to len od jesene do leta)? A čo ak jedného dňa tú robotu na jeseň nezoženie, ani v zime...?
Môj muž ešte nikdy v lete nepracoval. Fakt! A pritom je stále zamestnaný u toho istého zamestnávateľa. Jednoducho pracuje v odvetví, kde sa v lete nepracuje (v divadle, v júli a v auguste majú divadelné prázdniny). Plat mu, samozrejme, chodí aj cez leto, lebo to má počas roka odpracované, často robí aj cez víkendy a ani po večeroch si ho doma príliš neužijeme, ale to leto nám to všetko vynahradí, lebo napríklad nemusím riešiť, kto sa postará cez prázdniny o syna, keďže ja do práce chodím normálne aj v lete.
Aj keby Tvojmu priateľovi nevyhovovala taká práca, určite sa dá letné voľno zariadiť aj ináč, ako dávať výpoveď, napríklad u nás v práci sme mali kolegu, ktorý požiadal na leto o neplatené voľno, lebo chcel prejsť na bicykli Európu. A aj ho dostal. Prípadne sa dohodnúť so zamestnávateľom a vybrať si v lete naraz celú dovolenku a zvyšok pokryť náhradným voľnom, ktoré si ale bude musieť odpracovať. Proste akákoľvek iná možnosť, než výpoveď a následne nový pracovný pomer, to je čistá blbosť.
Problem je to, ze kazdy z vas chce nieco ine. Ty si najdi chlapa, cochce rodinu a on zenu, co ju nechce. Lebo takto skor ci neskor to nedopadne dobre.
@katka013013 netreba velku matematiku, aby sme zistili, ze o velkom uzivani nemoze byt reci.Kde ma napisane, ze si po lete najde robotu?pochopim take volno, ak je psychicky vycerpany, manager, sluzobky, ze si potrebuje vydychnut....tento styl sa mi nepaci ine by bolo, keby mal ovela vacsiu fin rezervu a to volno si uzil cestovanim kupelmi wellness....budem sprosta, ale to volno nech teda vyuzije na hladanie si novej lepsie platenej prace ma 32, VS preco zaraba ako ucitelka v druzine, alebo ako predavacka?
je nezodoovedny ...takeho mam kamarata nasiel si frajerku bol s nou x rokov, on pivko karty stanovacky ona ho dotlacila po x rokoch do svadby dietata on mal vzdy tulave topanky a nazory ako tvoj...dnes on zije v inej krajine cestuje plni si sny byva pod stanmi zije ako skaut, spoznava ludi a ona sa doma stara o 8 r dieta
vzdy odkedy ich poznam hovoril, ze zivot praca deti stereotyp nie je prenho, len ona si stale myslela, ze ho zmeni
@eliska54 to asi nepatrilo mne 🙂 ja si tiez myslim ze ludia by mali byt spolu len ak maju rovnake hodnoty. Chlap sa nezmeni no moze dospiet do stadia ze bude chciet rodinu, ale to musi chciet sam. A je bez zavazkov tak preco si neuzit zivot kym sa da? S detmi to uz bude zlozitejsie 🙂

@dai jo, zatial si to kludne moze dovolit, na rodinu to nie je, to by fakt musel byt daky freelancer, co robi narazovo a ma volno, kedy chce, medzi zakazkami.
Tak hej no, na decko este nedospel, ale ved ho ani nechce, nie je ani na ceste, tak osobne to nevidim ako problem zatial. To, ze vravel pred rokom, ze decko chce, nic neznamena, moze ho chciet, ale nie teraz, ved sa tak aj vyjadril. Ale ani autorka podla mna nie je najpripravenejsia, kedze az prilis dba na nazory okolia a prilis si necha hustit do hlavy, a ten tlak, mam taky dojem, ze ju stve viac ako samotny partner - to je vyslovene zamiesene na nenormalne buduce problemy. A inak vybrala si partnera vyslovene len kvoli reciam, ze raz bude chciet dieta a teraz, ked nechce dodat uz po roku hned 'matros', tak je hned najhorsi na svete? Teraz si vsimla povahu, ze je flegma a jeho travenie casu? Neviem, mne to cele znie tak... cudne, az zufalo :(