icon

Správne načasovanie odsťahovania

21. máj 2023

Dobrý deň prajem, potrebovala by som poradiť - asi najlepšie na základe vašich vlastných skúseností - ze kedy by bolo najideálnejšie nacasovat odstahovanie (muža od nás)/rozchod, vzhľadom na deti. Deti majú 6 r. a 1,5 r. (som na RD). Ide o to, že staršie dieťa nastupuje v sept. do 1.roc. ZŠ. Pôvodne som myslela, že počkáme zo 2-3-4 mesiace, kym sa adaptuje (a my s nim) na nový (školský) režim a povinnosti a potom by sa muž odsťahoval a začali by sme riešit rozvod aj papierovo, ALEBO druhá možnosť - že by sa muž odsťahoval teraz v lete (koncom jula/zač. aug.), dieťa by malo čas cca 1 mes. zvyknúť si na novú situáciu a potom by nastupilo do školy v sept., a rozvod by sme papierovo asi riešili následne alebo až budúci rok, neviem ešte kedy presne. Kazdopadne, rozvod určite bude, návrat naspäť k sebe je nemožný. Co myslite, z tých 2 možnosti, ktoré som popísala, ktora by bolo jednoduchšia, lepšia pre dieťa? Aj teda vzhľadom k tomu, že nastupuje do školy. Ďakujem pekne.

Strana
z2
tinkavvv
22. máj 2023

Tak ale to uz je za mna vypocitavost...
Za mna riesit vsetko hned a nenatahovat to. Deti o "formalitach" vediet nemusia a stahovanie cim skor.

autor
22. máj 2023

@tinkavvv no nie je to vypocitavost, je to realita.. bohužiaľ. Akože najprv s nim poriešim to sťahovanie, uvidím co on na to, a podla toho poriešime potom aj ten rozvod, snáď bez nejakých drám, a áno, súhlasím, že o formalitach už deti vedieť nemusia.

stevvvka
22. máj 2023

K papierom si sadni, všetko po počítaj. ak budete od sťahovaní, ste rozdelení, to je hlavne. papierovo rozvedení byt hneď nemusíte, ak by ste boli rozvedení až v budúcom roku, ešte v marci si na teba môže dať nezdaniteľnú časť základu dane na manželku ci ako sa to vola, nepoznám vaše podmienky, ale môže to byť aj 700 eur a tie peniaze sa vždy hodia.. Ak ste na rozvode dohôdnuti a viete komunikovať, ozaj by som si pre rátala aj také veci. Nie je to vypocitavost, je to iba využitie možnosti. Žiaľ je všetko drahé, taka je realita, že každý pozerá na každé euro.

jana_eyre_2
22. máj 2023

Nemám skúsenosť, ale zamna - cez leto si deti, najmä staršie určite ľahšie zvykne na novú situáciu, kým ešte nebude zaťažené školskými povinnosťami a môžete si vytvoriť nový režim.. potom sa mu bude ľahšie začínať škola..

liv1
22. máj 2023

V prvom rade radim psychologa kvoli detom nielen kvoli rozhodnutiu kedy, ale celkovo. A ja by som poradila tretiu moznost. Nerobit dramu z odchodu, odist postupne. Raz nebude vecer spat, potom dvakrat, trikrat a takto postupne, ze si deti ani nevsimnu kedy sa stalo. A tiez som za, cim skor.

autor
22. máj 2023

@liv1 vidíš, toto mi nenapadlo! - tá tretia možnosť, čo si navrhla.. to by mohlo byt fajn.. I keď rozmýšľam, ze minimálne tej staršej to budem musieť aj tak nejako zdôvodniť..

deginko
22. máj 2023

Určite v lete...podľa mňa,teda čím skôr ..mne ide teraz dcéra do 1 triedy a keby si predstavím,že v tomto novom období pre ňu,by prišiel takýto šok,že idú rodičia od seba...veľmi by som sa bála,aby to nemalo vplyv na jej psychiku a dopad aj na školu ,sústredenie a učenie...

Strana
z2