icon

Sťahovanie na dedinu, kde je to hlučnejšie ako v meste

nevenka
1. sep 2020

Ahojte, potrebovala by som asi "pocut" ine nazory na toto cele, v akej situacii som sa ocitla. Vyrastala som na dedine, kde lisky davaju dobru noc, nasi mali velku zahradu, bol tam klud. Byvame teraz uz 14 rokov v byte v meste, na okraji sidliska, mne to vyhovuje, len nam byt zacal byt maly. Spalnu a detsku mame otocenu na luky a polia, vyhlad na Nizke Tatry. Odjakziva som.bola presvedcena, ze raz budem mat svoj vlastny dom s malou zahradkou blizko pri meste. Toto sa aj stalo. Kupili sme stary dom hned vedla mesta, v dedine asi 3 km od mesta. Vsetko super, je tam skolka, skola, potraviny a nejake dalsie obchodiky, lekar, len detska lekarka tusim v meste. Ale chodi tam aj MHD. Na to, ze je stary a vyzaduje komplet rekonstrukciu, aj tak dost drahy, kedze ide o krajske mesto a okolie. Mala zahradka, domy dost nalepene na sebe, ale nie vyslovene radovka. Ale...nevsimla som si, pod vplyvom dalsich plusovych veci, ze je hned vedla hlavnej cesty. Nie, nechodia po nej kamiony, ale aj tie osobaky mi zacali brutalne vadit. Vsetci ma presviedcaju, ze nove okna a zateplenie pomoze a tak. Ale ja som uplne nestastna z toho, ze vlasrne je to tam hlucnejsie, aj v zadnej izbe (je len jedna smerom dozadu, do zahrady) nie je klud, zdaleka nie taky, ako mame teraz v byte z jednej strany. A este za zahradou dalsi susedia. Vsetko je ok, len keby sa dal dom "presadit" o ulicu vyssie...velmi sa preto trapim. Muz tvrdi, ze som sa uplne iracionalne blokla voci tomu. Ze to proste nechape. Nechcem o dome nic pocut, nic ma nezaujima. Ovela radsej by som bola, keby sme stale boli v etape hladania toho spravneho domu. Ale mozno by sme ani nenasli, lebo nase financne moznosti nie su ktovieake super, ja som nezamestnana (kvoli korone) a coskoro nastupujem coskoro na matersku s tretim dietatom. Takze sme sa chopili prilezitosti a dom kupili, avsak pri predstave, ze sa tam mam stahovat a zit tam hned vedla tej frekventovanej cesty (teraz sme dost vysoko od cesty, jednosmerky v meste, na poschodi to uplne inak pocut tie auta), tak ma chyta uzkost a panika, placem a dokonca ma prepadaju myslienky, ze to je konecna, ze to proste nedam takto a ze uz nikdy nebudem stastna. Neviem a nechcem si tam predstavovat svoj domov. Ja ked pridem z prace (raz v buducnosti), tak by som si rada vypila kavu na terase, v tichu a klude. Na kosacky, psy a sliepky, dokonca ovce a kozy, som zvyknuta, tieto veci mne osobne vobec nevadia. Ale premavka, to ano. Lenze, pri tom rozhodovani, ci ten dom kupit alebo nie, bolo viac pozitiv ako negativ, a ja som si az teraz uvedomila, ze sme asi nekupili ten "ideal pre nas"...ale ktovie, keby sme ho nekupili, mozno by nebol ziadny dalsi. Lebo CENA...☹...novostavby v tejto lokalite, mini s malym pozemockom holodom 320 tis., pozemky take, ze je mozne cim skor stavat, skoro ziadne. A ked su, tak tiez tak okolo 130 tis. za 500-600 m. S nasim prijmom nehrozi...Mozno, keby nam tento dom nevysiel, tak by som to lutovala. Ale lutujem aj teraz. Caka nas kopec veci, treba mu kompletnu rekonstrukciu s tym, ze sa nam po zvyseni prijmu podari vziat hypo na rekonstrukciu a casom predat byt a dokoncit dom. Takze tak, stahovanie bude mozno za 2-3 roky. A ja stale dufam, ze sa nieco "stane", zmeni,...proste neviem si to v hlave nejak usporiadat. Co si o tom myslite vy?

Strana
z2
eliska13
2. sep 2020

@nevenka všade bude niečo...vyzerá, že v dedine máš všetko čo potrebuješ získaš miesto, záhradu vôbec sa tým nezaoberaj možno ho zrekonstruujete a dobre predáte a nájdete iný.alebo po tej rekonštrukcii a s 3 deťmi v byte budeš rada, že konečne máte dvor a svoj kľud deti pustia na dvor bude to iný zivot.Podla mňa máš len stres zo zmeny.My, keď sme predávali byt a išli do satelitu som plakala co to robím a ako budem banovat, že som mestský človek.Ani raz som neľutovala.Nad nami lietadla lietajú prvé noci som sa budila po chvíľke neregistrujes v lete ma zase kravy v noci budia ako bucia od tepla to fakt jediná na samotu u lesa

blunka
2. sep 2020

Podĺa mňa si sa teraz na to neskutočne zamerala a nevidis nič ine.
Po prve si zvykneš, po druhe keď sa dom naplni nabytkom a textiliami tak sa to stlmi, po tretie si pri vymene okien mozes priplatit protihlukove skla asi 50 €/ m2 skla aspon do ulicnych izieb a pri zavretych oknach nebudes pocut uz uplne nic.

My teraz ideme stavat, super pozemok v uplnom centre kupelneho mesta. Cesta z oboch stran pozemku aj od dveri a od zahrady hlavny tah cez mesto, plus cestny obchvat vo vzduchu ako tretia cesta asi 150 m od pozemku a plus zeleznica 😂😂😂.
A asi nebude az taky zly ked mi 2,5 roka v kuse ludia vyvolavaju či to nechcem predat.
A vies preco ideme vypadnut z bytu ?
Kvoli hluku !!!! od slahnutej zeny nad nami.
Keby si zila v nasom byte a po veceroch roky plakavala a s detmi sedela mnoho krat v zime v garazach v Auparku ! by si tirakom kolieska bozkavala.
Vela ludi z bytov by s tebou menilo za tvoj dom pri ceste. Vaz si co mas.
Ma inom dome v tramtarii by zase boli ine chyby.

nevenka
autor
2. sep 2020

Tak ja zas poznam, co to je, byvat od mesta 25 km, rano jediny bus do skoly, od prveho stupna chodit do inej dediny autobusom, potom do mesta na strednu cestovat hodinu a poobede utekat na autobus. Ak som nestihla, prisla som domov najskor o piatej, potom pomahat v zahrade (30 arova zahrada), potom ulohy a na hranie a zabavky nebol cas. Nakupy robili rodicia v inej dedine alebo meste, nemas zasobu, smola. Aspon zelenina, ovocie, to v sezone bolo, lebo sa dopestovalo. V dedine ani kostol. V terajsej dobe tam je jeden obchod a uz ani skolka, ani prve tri rocniky ZS. Uz totalne nic tam nie je. K lekarom do dediny 10 km a k odbornikom do mesta. A to take mesto, ze hladova dolina. Takze urcite u mna zavazilo to, ze tu je vsetko. V najhorsom pripade existuju lieky na depresie, aj na spanie. No my sme tu mali susedov nad nami hrozne hlucnych, ale odstahovali sa, to bol asi rok, co tu boli, inak 14 rokov vcelku fajn. Sem tam niekto vrta, ale keby to bolo nonstop,...ale nie je...Mozno to chce cas a uvidi sa. Neviem.

simca06022011
2. sep 2020

Robis strasnu dramu.... Neviem teda kde byvas, ale ja som pri BB v dedine par km, takmer na samote a aaj tak tu auta chodia, teraz v kuse, je jedno ci je sviatok ci je piatok , lebo cely den traktory, kombajny, auta, stavaju sa okolo domy,cize nakldiaky, kamiony... Proste neviem, musela by si sa fakt na lazy totalne odstahovat, aby ti auta nechodili tade. A este vecer pride parada, ked sa oslavuje v niekde na nejakej chate -plus jasne kazdy pride svojim autom a okrem hluku, zaberu dobre ze nie aj luku autami:D Zvyknes si na to, proste si na to zamerala. AK nie tak neviem, aku mas moznost? Predas to ? A potom co, najdes lepsie? Lebo ja som dom kupila za 220t pred 5rokmi,teraz by zan podla bystrickych cien pytali aj 2x tolko a ako holodom. V ZV som byvala pri zeleznici :D a prezili sme to, nakladny vlak o 1 rano bol top. Po roku sme uz ani nevnimali nic.Vecer stihacky pravidelne pred 20tou lietali... Ked sa dom ide prerabat, skuste dispoziciu riesit, nech mate take izby tak, aby cesta pocas dna co najmenej rusila. Ked si das plusy a minusy domu a bytu, urcite nejake najdes... ale to sa zvykne pred kupou riesit :D Teraz fakt ti ostava jedine a to vrhnut sa do prerabky a vsetko prisposobit. Medzi dom a cestu napchat co najviac zelene, stromy.. A co keby ste aj dochadzali 30km rano :D v dnesnej dobe je to NIC. Doslova nic.... Proste sa na to pozri tak, ze moze byt aj horsie.

nevenka
autor
2. sep 2020

@simca06022011 Tak samota nebola ani to, kde som vyrastala, co som popisovala, ale bola to koncova dedina, byvali sme s nasimi takmer na konci. Tak 10 aut za den, co sa sli otocit hore, to asi max., kym fungovalo druzstvo, tak traktory a nakladiaky, to bolo castejsie, teraz zase vozia drevo, ale nie az tak vela, no...Samota je to, co bolo nad tou dedinou asi 3 km hore, jeden dom, gazdovstvo tam mali, jedna rodina, tak to je samota podla mna. Ale uznas, ze taka dedina, kadial sa prechadza do dalsich vacsich dedin, lyziarskeho strediska, ma tu hlavnu cestu urcite vytazenejsiu a najdu sa miesta, kde je to proste tichsie, bocne, slepe ulice. Ja viem, ze dom aj byt, je o kompromisoch, len som netusila, ze mi to tak bude vadit, ze som proste nemala predtym s cim porovnat a ze ta premavka je vacsia, nez som si vedela predstavit. Vyhody domu poznam, kedze som pisala, ze som vyrastala v dome s 30 arovou zahradou. Nasi celu zimu nemusia kupovat zemiaky, cibulu, cesnak, jablka, hrusky...Len nepoznam a nezazila som, ake je to zit pri hlavnej ceste, to je cele. Niekto riesi v zivote ine veci, kazdy ma nieco svoje, co ho trapi a mozno ani sam pred sebou si neprizna, ze cosi lutuje alebo pochybuje, ci spravil dobre a ako to dalej zvladne.

h2
2. sep 2020

@nevenka Ešte jedna vec mi napadla, písala si, že už by si si na to dala nabudúce pozor, že predtým Ťa to nenapadlo, že si si nemyslela, že To to bude natoľko vadiť. Takže, ak by ste sa neskôr sťahovali, mohlo by sa Ti stať, že sa budeš prehnane sústrediť na to, aby tam nebol hluk. A možno kvôli tomu prehliadneš inú vec, ktorá Ti bude potom vadiť, hoci predtým by Ťa to nenapadlo. Vždy sa môže niečo nájsť. Ak ste dlho hľadali a nakoniec ste kúpili práve tento dom, tak mal určite mnohé výhody, ktoré už teraz berieš, ako samozrejmosť. Mnohé baby (aj ja) sme Ti písali, že si na to zvykneš, tak skús dať tomu šancu. Podľa mňa to časom naozaj nebude také zlé.

marsmykkok
2. sep 2020

@nevenka jasné, premávka je iná ako inokedy, ale iné je vsetko na dedine, ci uz hustota vystavby, male pozemky, susedske vztahy atd... Mat napriklad suseda co cely den hulaka vonku alebo ma psov co cely den bresu je podla mna horsie ako nejake osobne auto, ktore skoro ani nepocut ked prejde. Zapnes radio alebo tv a ani pri otvorenom okne nebudes vnimat ze chodia auta.

simca06022011
2. sep 2020

@nevenka ja byvam v koncovej dedine, na samote viac menej uz, a premavka je tu riadna _(a tiez je to turisticky atraktivne miesto ako asi vsetko okolo BB, cize v kuse aj turisty, cyklisti...). ALE nie kazdy den a cele dni a noci a to myslim, ze ani u vas... zase neviem pri akej hlavnej ceste ste si vybrali. Ale tak.. to si treba predtym uvedomit. Ale fakt, pocas beznej prevazky doma, vobec tie auta clovek nevnima... jedine co musime robit je upratovat cestu aby sa neprasilo a sem tam ju aj polievame, ked sem chodia nakladaky hore dole :D lebo okna sa mi nehce kazdy tyzden umyvat 🙂 Je to len o tvojom rozpolozeni.. ako si to budes pripustat 🙂 neviem co ti napisat.. tak topredajte a hladaj dalej :D teraz ideal nenajdes. niekde je cesta, niekde dementni susedia :DDD

simca06022011
2. sep 2020

@nevenka a inak ja mam 750m2 a celu zimu tiez nekupujem nic z toho co pises ;) to nie je o velkosti zahrady, ale o sikovnosti a ako si to rozlozi clvoek. Ak si drbnem s prepacenim na mini dvor na pol pozemku chodniky a parkvoanie, a na druhu polku bazen a travicku, tak bohuzial budem kupovat.. ak si tam miesto bazenu dam 2 zahony, kurin a sklenik, miesto tujiek si nasadim ovocne stromy.. tak mam vybavene ;) a je jedno ci byvas pri ceste alebo nie v tomto pripade. CI na konci dediny alebo v strede. Najhorsie co sa moze stat, ze mestskemu susedovi sa nebude pacit kohút:DD

nevenka
autor
2. sep 2020

@simca06022011 ale ja to nehovorim preto, ze chcem porovnavat, len proste viem, co znamena dedina. Nemam problem podojit kozu, napriklad. No tak tu je zahradka tak 300 m2 zhruba, zvladla by som aj vacsiu, ale s tym som sa zmierila, pretoze vidim, ze nasim uz musime pomahat, s pribudajucim vekom uz tak nevladzu. Neviem, asi si nadobudla dojem, ze som rozmazna fiflena, co teda vobec nie. A cele ma to mrzi, ako to prezivam. A mam vycitky kvoli tomu. Keby nie, tak sem vobec nepisem, hladam riesenia, skusenosti inych ludi, zien, ak nieco podobne zazili.

simca06022011
2. sep 2020

@nevenka vôbec nenadobudam takú predstavu. To vôbec nie 😁 my tiež nemáme väčšiu záhradu 😂 ver ze popri práci a deťoch to stačí a ešte pivnicu musíme do rabat, lebo uskladniť to nie je len tak. Len ti píšem, že nič katastrofálne ta cesta nie je. Neurobís s tým už nič. Ak teda nechces predávať a hľadať nové.

leskovael
7. sep 2020

Tak neviem, na také veci si nemyslela pri kúpe, že ak je dom hned na hlavne ceste bude hlučný? Ja by som na hlavnej ceste bývať nechcela práve preto. Ale ak su na dome staré okná , určite sa to zlepší výmenou. A trochu mas zidealizovane aj to bývanie na dedine, dnes najma v dedinách ktoré su hned meste je ruch takmer ako v meste, pred 15timi rokmi nemal každý auto, dnes sú 2 auta v rodine bežnou vecou..ak ste prvá dedina je normálne že okolo vas chodia ľudia do prace /z prace na autách do xy ďalších dedín za vami. Ak by ste mali financie zburate a postavíte ho ďalej napr do stredu pozemku. Podla mna ti ale tie auta nebudú tak vadiť, časom si zvykneš aj keď si myslíš že nie, prestaneš ich jednoducho tak citlivo vnímať. Ja by som si zase nevedela predstaviť bývať v byte a mat susedov nad aj pod sebou, to už určite radšej dom pri hlavnej ceste

alazala
16. sep 2020

@nevenka nerob si výčitky, ja ti rozumiem. Porozprávaj s mužom, hľadaj lepšie. Ak sa inak nebude dať, pri rekonštrukcii myslíte na odhlucnenie. Vysoký plot, zastrešený prístrešok pred domom (pre autá). Zastrešená terasa za domom. Tá zábrana proti hluku je najucinnejsia keď je aj zhora, preto sú protihlukové steny pri diaľnici hore zahnuté. A veľa zelene pred plotom, za plotom 😊 na dvore fontána, tečúca voda... Držím palce!

marca12
16. sep 2020

Na hluk si zvyknes,netrap sa vobec. Aj ja by som chcela novy dom s min 10tis.hekt.pozemkom a siroko daleko nikto. No ale z hrusky na zem 😀 musis nastavit myslenie na to,ze byvat mozes len v takom dobe a na takom pozemku,ktore ti penazenka dovoli. Byt vdacna,ze ste zdravi. A nikde nie je napisane,ze nekupite iny dom. Nemas fotky toho miesta?
Na druhej strane byvat v dome,kde sa necitis dobre je tak akurat na chorobu. Idete ho hned prerabat alebo az o tie 2-3 roky?

nevenka
autor
16. sep 2020

@alazala ten vysoky plot, to sa neda, zas pred oknami mat plot, vyhlad do betonoveho plota, to je tiez nie vyhra 🙄, navyse pochybujem, ze by to niekto tam dovolil postavit. Maximalne tam ludia maju celokovove brany, aby nebolo vidno do dvora, su tam domy dost na husto, ale nie vyslovene radovka. Vysoke tuje podla mna tiez patria na cintorin, to je taka sterilnost zahrad v dnesnej dobe, ale mozno tam posadim nieco ine, doteraz tam rastla taka burina, co na zlto kvitla, neviem, ako sa to vola, malo to aj 2 metre, take huste, ale ze by to pomohlo nieco odhlucnovat, to sa mi nezdalo. Momentalne tam chodi manzel so synom, dom bol nevypratany, takze take veci sa riesia teraz. Ja som tam uz par tyzdnov (2-3) nebola, navyse som v 25 tt., musim sa setrit, naozaj nebudem teraz nabytky rozbijat. Rekonstrukcia najskor o rok, podla fin. situacie...
@marca12 no vies, podla mna, toto je problem, ze domy aj su, ale skor sa take lacnejsie a lepsie predaju po znamosti a na bazosi su uz pol roka predrazene leziaky, co nikto nechce. Kazdopadne, aj toto bola horna hranica, ktoru sme si mohli dovolit, ale pravda je taka, ze hodnota toho domu, stavby ako takej, by realne mala byt o polovicu nizsia, lenze problem je hlavne nedostupnost nehnutelnosti a vysoky dopyt. My sme mali pozemok, ale v takom stave, ze orna poda, po 2 rokoch sa to nikam nepohlo, mesto zmietlo zo stola studiu a vyzaduje reparcelaciu pozemkov a dalsie veci. Pozemok krasny, ale...ked budu (ak budu) v buducnosti siete, mozno za 5 rokov, len pozemok vyjde na 100 tis., toto cloveka stve. Ked aj su pozemky na predaj, tak presne taketo, bez sieti, napriklad v tej dedine je pozemok na predaj cca 2000 m2, za 60 tis., s moznostou postavit mobilny dom a novy uzemny plan je momentalne v rieseni obce...No uzas...Kup to a cakaj, ked Ti taha na 40...
Tak ved sa uvidi, co bude, ako bude...Momentalne sa tym nejdem uzierat, este kvoli tomu predcasne porodit, to v ziadnom pripade...Minimalne do jari sa tam nebude nic robit, len temperovat, aby to nepomrzlo, strecha nie je derava, stat moze...

alazala
16. sep 2020

@nevenka tuje určite nie!! Je veľa iných možností na živý plot, máš do jari čas na plánovanie

marca12
16. sep 2020

@nevenka no vidis,sama si si kupu odovodnila. Teoriu poznas,uz len do praxe to uviest

nevenka
autor
16. júl 2024

Baby, su to 4 roky a stahujeme sa. Ja mam z toho uzkosti a depresie. Ale nic s tym nespravim. Kopa penazi, nervov, manzelovej roboty. On nebude chciet nikam odist a riesit nieco ine. To uz viem. Hlupost, ze som mu na ten dom kyvla, skoda, ze sa neda vratit cas. A rozhodnut sa inak...😪

marsmykkok
16. júl 2024

@nevenka tak nech si zvykneš. Ja si myslím, že ako som ti už písala, časom proste tie autá nebudeš vnímať. Ale bude to mať negatíva ako zvýšená prašnosť, problém ak budeš mať mačku/psa, že niekde v slepej ulici keby aj vybehnú nevadí, ale na hlavnej ceste ich môže niečo zraziť a rovnako aj s deťmi, ak vybehnú na poľnú cestu nevadí, ak na hlavnú tak je to horšie.

nevenka
autor
16. júl 2024

@nevenka odpoviem si. Po 4 rokoch ako je tam dialnica, v Mytnej, tak byvanie tam sa pri hlavnej zlepsilo o 80%. Jedno auto kde-tu. Aj to osobak. Tak mi je este viac do revu, ze to uz radsej tam ako toto.

liusa82
16. júl 2024

my sme síce nebývali priamo pri hlavnej, čo sa domu týka ale v klasickej uličke,lenže dedina do kopca takže furt pod oknami autá až mi to smrdelo do kuchyne a obývačky.No keby viem že ich tam tolko jazdí nikdy by sme to nekúpili a to sme boli na obhliadke viac krát.Nie že raz a na chvilku.A ako sme sa oklamali.Vela vecí uvidíš až ked už bývaš.No a nevydrželi sme.Po 5 rokoch sme to predali.Išli sme pod les kde mi už nik nechodí a je klud.Ja by som chlapovy nedala pokoj.Tolko by som špárala do neho až by stratil nervy a muselo by sa to predať.No niekto si zvykne niekto nie

sannn
26. mar 2025

@nevenka ahooj. Mozem sa spytat ako sa ti byva teraz? Skoro po roku? Zvykla si si?

Strana
z2