icon

Sťahovanie od rodičov k svokrovcom verzus túžba bývať po svojom

zlamama77
4. mar 2016

Ahojte maminky, svokry, a všetci....poprosím o radu, nakoľko popravde, mám obavy, aké to bude, a, ako sa zariadiť, aby všetko fungovalo tak ako má, a aby nenastali problémy, keď sú nejaké náznaky.. 😖

Momentálne dočasne bývame s manželom u mojich rodičov, kým neprerobíme u svokrovcov. Predtým som bola ,,slobodnou maminou,, a bývala sama inde. Naši majú veľký dom, avšak, aj keď už na to nestačia, a potrebujú pomoc, o bývaní s nimi som nikdy neuvažovala, nakoľko od mala je totu v duchu hesla ,, pokiaľ bývaš u nás, budeš robiť to ťo chceme my, a tak, ako to chceme,,...a proste, v ICH dome si ani izbu nemožem zariadiť po svojom...ani pár kvetov v záhrade... Pôjdeme bývať k svokrovcom, presnejšie, v úzkom dvore sú dva domy, starší prerobíme tak, aby tam mohli bývať svokrovci, ktorí už majú vysoký vek, a my pôjdeme do ,,ich domu,, kde, aj tak treba mnohé porobiť, až sa dá bývať...nakoľko oba domy sú nad 80r. Takže, teoreticky, spoločný bude dvor, záhrada, v dome budeme sami...iba dodám, máme dve deti, jedno z predošlého vzťahu..

Pravdu povediac, mám z toho obavy, aké to bude, keďže, u nášich to nie je ideálne....(okrem iných vecí, vždy som bola kontrolovaná čo robím, ako to robím, a hlavne, nikdy som si nemohla spraviť nič po svojom). Doteraz mám vzťah so svokrovcami úplne ok, ale chodím tam len na návštevy, nebývam tam. Nie som hádavý typ (aj ked som sa už s našimi zo zúfalstva veľa krát pohádala), vzdy sa snažím vychádzať, a mnohokrát na úkor mojich túžob, prianí, ...len, aby bol pokoj. 😢

Isto, poviete, chodte do svojho, vezmite hypotéku a pod, ale po reálnom zvážení príjmu a veku (obaja medzi 35-40) a príjem oboch pod 1000E,2 deti máme obavy, či by sme dokázali hypo splácať. ušetrené takmer nič a keby sme chceli stavať, manžel povedal, že sa na to necíti a potom tá otázka financií... A vzhľadom, že manžel má u nich dielne, jeho doterajšie zárobky (z čias za slobodna)šli ma ich dom, stroje, atd nám táto možnosť prerobenia u svokrovcov pripadá ako reálna...predbežne, zatiaľ ústnou dohodou, sa naše bývanie zariadi takto a švagriná dostane pozemok na postavenie (má na to)a my ju ešte čiastočne vyplatíme. nič na papieri.

Viem však, že teoreticky, existujú oblasti, kde by mohli nastať problémy, alebo, prosím, povedzte, ako ste (alebo, by ste) uvedené situácie vyriešili vy?
1., Aj keď zatiaľ je moj vzťah so svokrovcami ok, dúfam, že bude aj nadalej, nakoľko je svokra veľmi hádavý typ(takmer vždy sa so svokrom poháda pre blbosť, lebo ona ,,má pravdu,,)...a bojím sa, aby mi nezačala zasahovať napr. do výchovy detí..., do domácnosti, lebo možné náznaky sa objavujú---napr. malý má rok a ona už niekoľko krát naznačila, že by som ho už nemala kojiť, že ho rozmaznávam..., keď malý reve, povie mu , že je zlý, že dostane....(?!)ale ináč, je voči mne milá, pošle vajcia, koláč.
2., Ako mám zariadiť bývanie po ,,svojom,, tak, aby napr. svokrovcom nevadilo, že veci sa ,,zariadia v dome, dvore, inde ináč? po Našom?(u mojich rodičov to bol neriešiteľný problém). ako to s nimi ,, konzultovať,,?
3., Tiež túžim si sadiť, pestov&ť na záhradke...či už kvietky, alebo čerstvú zeleninky pre dietky....u mojich rodičov to nebolo možné, nakoľko záhrada bola ,,ich,, ale, idem k svokrovcom, a to je tiež ICH....viem, že nemožem im tam začať meniť, organizovať, čo je ich, ale, ako to vyriešiť? oni majú aj dosť rolí...no, a na záhradku nestíhajú...takmer o všetko sadenie sa stará manžel..prípadne, jeho otec
4., Švagriná - Problém? predbežne, mala by si postaviť bývanie, avšak, zatiaľ, sa ,,nerozhýbala ,, ani k riešeniu ,,papierových vecí,,. je sama, bez frajera-pred pár mesiacmi sa rozišla, po tridsiatke, bez detí...a dosť mi začína komentovať výchovu mojich detí...napr.že ,,do akých ,,šmát,, ich obliekam a ukážkovo kúpila pár vecí pre malých, že ,,taká,, je móda a nie to, čo im obliekam..keď malý reve, že, prečo mu nedám cicku, že, či to ona mi musí povedať, čo treba robiť...bábo mi naťahuje ako mačku, ked sa chce pohrať...viem, že niektoré veci robí v dobrom umysle, ale mne sa to nepáči,,,viem že túži po dieťati, ale akoby, cez moje deti..no, Ako problém tu vidím hlavne to, že manželovi povedala, že v dome pre ich rodičov máme urobiť aj izbu pre ňu (kým si nepostaví..ale, to vidím isto na viac ako 5r).. ja vidím problém v tom, že napr. hovorí mi, akú ,,modernú,, hojdačku alebo šmýkačku malému kúpi a kde aké kvety na dvore si nasadí...avšak, moja predstava, o šmýkačke na dvore je iná a kde chce ona zasadiť kvety by som ja rada mala pieskovisko pre malého, a napr. po dohode s manželom v inej časti dvora my chceme skleník , ale ona lavičky na sedenie.....Ako toto vyriešiť??viem, že ona tam VYRASTALA, ale, máme tam bývať my s našou rodinou a má to byť Náš domov...ja sa bojím, že sa mi bude čoraz viac miešať do výchovy a do záležitostí našej rodiny....(no, ona má dosť ťažkú povahu, a keď nie je po jej, sme ,,proti nej,,..

Prosím Vás, ako by ste danú situáciu riešili vy? čo by ste Isto robili, alebo isto nerobili?? cítim sa ako 5. koleso, akoby som nemala miesto ani v našej ani v ich rodine..a túžim konečne bývať posvojom a v harmonickom vzťahu...predpokladám, že manžel si plne neuvedomuje možné úskalia...

Tiež, sa chcem spýtať, svokrovci otvorene rozprávali o tom, ako sa bývanie bude riešiť(myslím tým aspoň ústne ako poriešia majetok) a pýtali sa ma, ako to bude u nás...Naši však vôbec ani predbežne, aspoň so mnou, nič neriešili, nenavrhli...nespomenuli...Nemôžem sa ich ani spýtať, ako to budú riešiť, lebo na základe mojich skúseností sa to bude chápať ako ,,nevieš sa dočkať na našu smrť, čo?,, Je mi však trapné povedať svokre, ked oni dané veci riešia, že u nás sa to nerieši... Ako to je u Vás??? Ináč, popravde, keby som vedela, ako by naši ,,ich majetok,, riešili, pomohlo by mi to v plánovaní a rozhodovaní o sposobe riešenia bývania a iného pre ,,moju rodinu,,.

ďakujem veľmi pekne za všetky príspevky , aj od svokier, svokrov...

Strana
z2
simonova815
5. mar 2016

ja mam super svokru, akceptuje mna a moje nazory, aj sposob ako vychovávame deti, aj mi pomaha vela, aj si s nou rozumiem, ale byvat u nich by som uz viac nebyvala. Na zaciatku manzelstva sme tam boli asi rok, a nesekalo to dobrotu. Tiez tam mal manzel dielnu, a nemali sme na hypo, ale nakoniec sme sli do podnajmu, a ked sme sa pozviechali, tak sme poriesili uver. Casom manzel prestahoval aj dielnu. Aj u svokrovcov byva svagor, ajked je on nekonfliktny, ale predsa len kazdy chce mat svoje miesto, kde si moze robit co chce. Urobte ako aj ostatne baby radia, sadnite si s manzelom, stanovte priority, pohladajte si podnájom, pripadne aj dvojizbak, ked clovek chce, da sa vybavit vybavit vsetko. A radsej by som bola v dvojizbaku, ked aj malom sama, ako so svokrou v RD.

wendy62
5. mar 2016

@zlamama77 hypoteku by ste nezvladli, ale prerabku 2 domov + vyplatenie svagriny ano? Asi mas velmi nerealne predstavy o tom, kolko stoji prerabka stareho domu. Ak nie ste z BA kraja, takmer naisto vies za taku sumu kupit slusny 2-3 izbovy byt a byvat vo svojom, bez obmedzeni, konfliktov, bez rizika ze ta niekto oklame... Az prilis casto su tu pribehy zien, ktore sa nechali nahovorit na taketo byvanie, a skoncilo to rozvodom a zadlzenostou kvoli prerabke cudzieho domu, pouc sa radsej z chyb druhych, nez by si to mala skusat na vlastnej kozi.
Da sa zit v klude aj so svokrovcami, ale chce to chlapa, ktory sa naisto vzdy zastane manzelky, vsetky pripadne konflikty s jeho rodinou bude riesit on. Z tvojej strany by bolo potrebne, aby si mala velmi nizke poziadavky (je ti jedno, co, kde, ako bude), a zaroven dokazala s prehladom ignorovat ich nazor vo veciach, na ktorych ti naozaj zalezi, a spravit si bez vycitiek po svojom. Z toho co pises si myslim, ze takuto povahu nemas a bude to pre teba trapenie.

bosoriak
5. mar 2016

@zlamama77 Ani som to nedocitala, ako som sa dostala k tym machinaciam s nehnutelnostami stylom ustnej dohody, vyplatenia svagrinej bez papiera, prerabanie domov pre niekoho ineho. Je to zly zly zly plan a v zivote by som neinvestovala ani euro do cudzieho majetku.

A nie, nie je vobec dobry napad ist byvat ku svokrovcom. Ked mate dost penazi na prerabanie domov a vyplacanie svagrinej, tak zvladnete kupit vlastne byvanie. A hypoteka v dnesnej dobe vobec nie je ziadna hrozba, rozhodne je to mensie riziko, nez vrazat peniaze do niecoho cudzieho.

Proste cele zle, komplikovane, bez vysporiadania, ziadna istota vlastneho zabezpecenia.

arwen88
5. mar 2016

To byvanie u rodicov..ako by si o nas pisala...cele.zle,poznam to...a podla.toho,co.si pisala.o.svojre.a.svagrinej,tak sa obavam,ze.ani to nebude.fungovat...odporucam najat si dobreho financneho poradcu,ktory vam pomoze vybavit zvladnutelnu hypo a ist do vlastneho...aj ked.mozno budete zit skromnejsie,ale bez.nervov..u svokrovcov nebudes.vo svojom..nikdy,ani ked.odidu z.tohto.sveta,bude.tam.stale.aj svagrina a ta posbi dost panovacne a kedze.ty.nie.si hadavy tip,lahko ta uzemni....pre.zachovanie.dusevneho.zdravia a pohody odporucam.vlastne byvanie

cokololadka
5. mar 2016

Ja ako slobodna som si zacala stavat dom na pozemku ktory mi daroval otec. Bol to taky uzky dlhy pozemok,a zadnu cast daroval darovacou zmluvou. Oni mali plombu na ich LV v prospech mna, pravo prechodu prejazdu a parkovania na parcele ktora patrila sice im,ale bolo to riadne zapisane na katastri.
Kym som stavala,byvala som v podnajme. Peniaze sa mi minuli,a stavba sa prerusila.
Spoznala som sa s manzelom,a nastahovala som sa k svokrovi. Byvali sme tam tri roky,medzitym sa nam narodili dve deti. Bolo super, zo vsetkym pomahal! Az mi bolo aj trapne ked mi ozehlil aj nohavicky 😂 Sto krat som mu opakovala,ze ja som zena ja to urobim, ale on to nechcel.
Svokor si nasiel partnerku. Tak sme si povedali, dame im priestor,ved nech si este uzije.
Dom sme si ako tak dokoncili,a nastahovali sa tam. To co sme tam prezili,neprajem nikomu.
Parkovanie bolo planovane podla projektu na 5 aut. Parkovali tam rodicia aj brat,ale nam vyslovene zakazali parkovat vnutri! Tak s dvoma detmi a s nakupom som utekala cez hlavnu cestu,aby som sa dostala domov ! Zacali ma buzerovat ze nemam fasadu,a teda mozem zrovnat dom so zemou . ze nemam teren spraveny, ze kde co mam a ako urobit .
No a dcera ma silnu astmu,a oni maju dvoch psov. Cez den tasko dycha a vnoci sa dusi. Sto krat som im povedala ze so psami sa nemoze hrat. Zacala mi mama vykrikovat ze zakazujem dcere aby ku nim isla. Ked som malu ku nim nakoniec pustila,nasla som ju so psami v psej bude schovanu ! Neskor mi vykrikovali ze vymyslam si,ze ani neni mala chora ! Tak som im doniesla lekarsku spravu. Po druhy krat som malu ku nim pustila s tym,ze budu piect kolace . Ked som isla pre nu, sice piekli ale psi boli s nimi vnutri ! No a ked sme raz isli cez ich pozemok dcera mala v ruke rohlik, pes ju kusol do ruky a drzal jej ruku dovtedy kym ten rozok nepusti.
Po dvoch tyzdnoch sme zacali hladat vlasne byvanie . Po troch mesiacoch sme odisli,dom som predala bratovi.
Tym som chcela povedat,kym mas nablizku rodicov ci svokrovcou,dobre to nikdy nebude . Zbytocne to bol moj majetok, zbytocne som mala vsetko na papieri, nic nepomohlo.
Tak drzim palce,ak ste sa rozhodli nastahovat sa ku svokrovcom,aby ste sa tam navzajom nepozabijali.

liligreg
5. mar 2016

necitala som ziadnu z reakcii, poviem len moju skusenost. ja som jedinacik ( s nasimi pod jednou strechou by som nebyvala, lebo kazdy mame svoj nazor, teda najma mama a ja, takze by se sa denne hadali, ako sme sa aj hadali, pokial som neodisla na VS), muz ma jedneho surodenca, ktorý zije od svadby u svojich svokrovcov( no zije,ako zije, 3/4 dna je u svojich rodicov). tiez u mojho manzela prisla ustna dohoda, ak zostanes ty u nas byvat, tak surodenca vyplatime a ty budes mat dom. po zasnubach, som prisla byvat vtedy este k buducim ( dnes uz sucasnym) svokrvcom, kde sme s muzom zacali cast domu ( o ktoru sme sa so svokrovcami nemali delit) prerabat, vacsinu platil manzel, menila sa dispozicia domu, prerabala sa kupelna domu, spravili sme si kuchynu, aby som sa nemusela delit so svokrou o tu jej ( na co by som nikdy nepristupila, kedze do ich kuchyne sa dalo dostat len cez dvor, kedze ju maju mimo domu postavemu), zveladili sme si zahradku,predzahradku a pod.. islo do toho vela penazi, najma muzovych, ja som platila len nabytok(pomohli aj moji rodicia financne), teda vsetko, co by som si mohla zobrat, ak by sme sa nedajboze rozisli..do byvania u svokrovcov sme sli preto, lebo nas o to aj prosili a vedela som, ze konflikty vyvolavat nebudu, a teda stale sme to brali ako docasne riesenie, na nejkych 5-7 rokov, kym nasetrime nejaku rezervu, aby sme vzali hypo.. Co sa medziludskych vztahov tyka, bolo to celkom fajn, mohli sme s muzom po sebe aj taniere hadzat, svokrovci sa do nicoho nemiesali, lebo je to nas zivot, ich do toho nic. aj co sa prerabania tykalo, do nicoho nevraveli, lebo to slo stylom, na co sa nas pytas, aj tak to bude tvoje, ta nech sa tebe, synu nas, paci.. a ako sa riadili hesla, ze vsetko je nasa vec, tak to aj bolo pri prerabke, pomohli minimum, prstom pohnut bolo tazke, a aby bolo jasne, nie su to stari ludia, obaja do 50r, plny sily, dokonca, ked sme aj im davali nejaky nabytok od mojej tety, ktory uz nechcela a viem, ze im sa sikol, tak si ho nechali do izby doniest,neprilozili ruku k dielu.. upratovanie bolo len na mne ( napr chodba bola spolocna, kazdy den im tam chodilo na navstevy druhe dieta s vnucatami, vsetko od kocika spinave, zatrusene od kolacov, mokre od topanok...upratovala som len ja, dokonca moja 5r neter sa ma spytala, preco som sluzka!!! mali sme aj kupelku spolocnu ( brali sme to len na cas, lebo chceli sme si vlastnu spravit), upratovanie bolo rovnako len na mne. ked sme na tyzden odisli na dovcu, po tyzdni nas rovnako plny kos v kupelni cakal (este plnsi dokonca), ako ked sme odchadzali... kedze na dennom poriadku bolo, ze tam mali vnucata, zacali sme postupne stracat svoje sukromie, kedze ich vzdy za nami poslali. ked som otehotnela a starsia neter nosila vsetky mozne choroby zo skolky, odstahovali sme sa, kedze uz som nevladla tolko upratovat a teda bola som od nej nonstop chora... odchadzali sme s tym, ze sa nam siklo byvanie len za naklady ( cize len o10e viac sme platili, ako nas vyslo byvanie u svokrovcov), ale ze ked to byvanie padne, dohoda byvania bola na rok, vratime sa k nim na nejake 2 max 3r, aby sme dosetrili peniaze a vzali hypo...ale uz par dni po nasom odchode sa svokrvci usalasili v nami prerobenych izbach a povedali nam tym akoby, ze uz nerataju, ze sa k nim vratime.. tak to, co sa dalo odmontovat, to sme zobrali a teraz dufame, ze nase momentalne byvanie " nepadne" skor, ako stihneme najst byt, porisit hypo a nastahovat sa ( takze zbohom postavenie domu, o ktorom sme snivali)....pritom odchadzali sme s tym, ze ideme prec, lebo potrebujeme viac prestoru, resp sukromia, ale na vikendy chodit budeme, kedze muz robi aj cez vikendy, mysleli sme , ze to bude fajn, stale budeme mat nase izby, budeme tam ako tak doma, ja cez vikend s malym u svokrovcov, kde mi moze svokra maleho povarovat, kedze ja popri mamickovani koncim skolu a aj pracujem, brala by som to ako velku pomoc.. no fakt s nasim odchodom zhabali vsetko a zmarili aj nase plany na vikendove byvanie u nich ( a to sme sa po roku k nim chceli vratit a teraz nemame kam)... takze za mna byvanie u svokrovcov nie. hoci sme sa nehadali, do nicoho mi nekeceli, praveze oni sa ma pytalici to a to je dobre, ci im mozem v tom a onom poradit, ale boli tam ine veci... a hlavne, ustna dohoda je nic, z domu, ktory muzovi planovali dat je velky prd a nakoniec raz, este budeme musiet my vyplacat jeho surodenca zovela vyssej hodnoty domu, aku mal pred tym

zlamama77
autor
5. mar 2016

@lubkavargova1 ahoj, suhlasim, nielen s tebou ale aj s inými. len chcem zdôrazniť, že si uvedomujem, že pre mňa by to bolo sťahovanie do ,,cudzieho,, kde švagrina, aj svokrovci sú doma, a tak nemám právo im ,,zasahovať do ich zvyklostí,, a ,, užívania majetku,, hoci by som aj ja rada mala veci po svojom...prosím, ak som sa zle alebo nejasne vyjadrila, nechápte to tak, že chcem ,,prísť a meniť im podla seba všetko,, a, nedajbože švagrinku vykopnuť...nie. no, a chápem, a uvedomujem si, že také to súkromie tam asi nebude.....ved preto sem píšem že mi kontrolky blikajú...

skuste1983
5. mar 2016

@zlamama77 my máme deti 4, hypotéku a príjem do 900 €. Žijeme, splácame, robíme podľa seba vo vlastnom. Teraz nie sú tie úroky také, aby sa to nedalo... Ak to už teraz vidíš biedne, lepšie to nebude. ☹ Tiež sme bývali tam aj tam, viem o čom hovorím... ☹

skuste1983
5. mar 2016

@zlamama77 a ak sa rozhodnete ísť do toho, všetko na papier!!! A skôr ako začnete s prerábkou. Vo vašom vlastnom záujme. Prajem veľa šťastia 😉

brisilda
5. mar 2016

tiez odporucam ist do vlastneho .... ziadna mamina- ziadna svokra . Ideal ist co najdalej 😀 No ak nieje ina moznost tak v pripade ,ze sa pustite do prerabky dajte si nehnutelnost zmluvne osetrit aby sa nestalo , ze po rokoch o danu nehnutelnost pridete .

Strana
z2