icon

Sťahovanie sa z mesta na dedinu

sixas
16. máj 2021

Ahojte, píšem sem, pretoze sa chcem opýtať ako ste to zvladli vy. Mame sa sťahovať na dedinu cca 15 min od Košíc, dedina ma škôlku a škola je vo vedlajsej dedine. Problem je v tom, ze som cisto mestsky typ človeka, ktory ma rad vsetko blizko. Škôlku mam pod oknom, ihrisko, skolu tiez aj kamaratov a rodinu na rovnakom sidlisku. Bol to sen mojho muža a on je z toho strasne nadšený. Cim viac sa blizi datum stahovania, tym viac rozmýšľam, ci sme urobili spravne. Deti, ked podrastu budu chciet chkdit na kruzky a pdoobne a budu zavisle na nas. Chodi tam sice Sadka a casto. No. Nebiem, aj kamararky mi hovoria , ze sme mali ostat. Starsia ide do skolky, takze so synom mozme chodiť kade tade po meste. Nesoferujem velmi, ale budeme kupovat auto, a byt si nechavame, ak by nahodou. Ako ste si zvykali vy z mesta na dedinu? Dakujem

mpg
16. máj 2021

@sixas Veľa bude záležať na tom, akých budete mať susedov, akých si tam nájdete známych a tiež zabezpečiť si všetko autom, je to rýchlejšie ako autobus. Ja som bývala aj na dedine, aj v bytovke a už vyše tridsať rokov bývam v meste v rodinnom dome. Všetko malo svoje výhody aj nevýhody, ale vždy sú najdôležitejšie vzťahy a ostatné sa dá prispôsobiť aj bývať na dedine a nič nepestovať alebo bývať v meste a pestovať, my máme aj takú menšiu záhradku, tak pestujem bylinky, stromčeky a máme tam psa, niekedy sme mali aj kocúrika.

misulka22
16. máj 2021

My sme sa tiez tak prestahovali z mesta na dedinu a sme max spokojni.ja som introvert a mam rada zahradu.ale teda urcite by som nechcela daky pidi pozemok ja som chcela hlavne chovat zvierata - psy,kraliky,ovce,pstrosov...este chcem lamu.do mesta by som sa nevratila v ziadnom pripade.a mesto je autom cca 15-20min takze restauracia,kino atd nie su problem

silvike
16. máj 2021

@sixas Ja zial vobec. Hned by som sa vratila do mesta do bytu. No ale tak...rozvadzat sa nechcem 🙂

silvike
16. máj 2021

@luccija Ale tak ono to nie je take jednoduche ze "nezvaknes si, predate" Ved to musi suhlasit aj muz. . Napr. moj muz chce len dom, cize sa mozem aj na hlavu postavit alebo rovno rozviest. Proste odist do mesta len sama. Dokonca aj deti starsie chcu byt radsej v dome na dedine. Ale tak u nich to beriem, ze oni si zvyknu tam kde treba a kde musia. Im je dobre vsade kde je pohoda.

misuliacik81
16. máj 2021

25 rokov som žila v Bratislave,potom som spoznala muža, išli sme bývať na dedinu a nemenila by som. Mám ísť do Bratislavy tak len s ibalginom v kabelke lebo ma hneď začne bolieť hlava. Nesadím nezaváram. Nemám k tomu vzťah ráno kávička na teraske v lete bazén na dvore, nemusím sa báť že mi nejaký pako zrazí decko. A keď sa mi deti zatulaju dlhšie vonku hľadám ich po dedine čo po Bratislave si neviem predstaviť.

silvike
16. máj 2021

@sixas No presne ja koli tej socializacii mojho 2r. synceka som si povedala ze parkrat do tyzdna ho normalne vezmem autom do mesta na mestske ihriska. Tuna sme len na dvore, sami, alebo hadzeme kamienky do vody za plotom do jarku alebo len tak sa tu prechadzame po tych dvoch nasich ulickach. No proste total nuda, des. Fakt, uplne ine je ked syn vidi aj ine deti, su spolu na ihrisku, pozicaju si hracky, spolu sa smykaju. Myslim ze to mu da viac socialne ako sa babrat sa v hline len na dvore. Proste so starsimi ked este boli mali, tak sme byvali v meste to bolo uplne o inom. Ja proste v meste ozivam. Tuna trpim :/
Jedine pozitivum dediny pre mna bolo to ze som sa odvazila soferovat a v pohode mozem vozit deti do skoly, robit nakupy, vybavovacky. Takze toto je super. Ale prve 2 roky som vsade len busom chodila. Ale zas nakupy vacsie boli na manzelovi a deti chodili tuna do skolky, takze to smezvladali pesi. Uz su skolaci a chodia do mesta. Aj na treningy na ZUS, cize soferovanie, soferovanie a soferovanie 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sixas
autor
16. máj 2021

@silvike aj ja to takto planujem, ze ho budem bravat na ihrisko do mesta... 🙄 Lebo inak si to neviem predstaviť... Zo začiatku som sa tesila, ale teraz sa začínam bat

sixas
autor
16. máj 2021

@silvike ja si myslim, ze ked moj manzel uvidí, ze som nestastna tak ustupi.. To som sa ho aj pytala.. Ak by nahodou..uvidime, ci si vobec zvykne von.. Kedze tu ma vsetkych kamaratov.. Mozno to bude uplne naopak

lussinda2
16. máj 2021

Ahoj ja z mojho pohladu mozem len napisat, ze nic lepsie sme urobit nemohli. Moj sen bol vzdy domcek a kedze mam manzela z dediny, tak nebolo o com. Pochadzam z vacsieho mesta Senec ano krasne tam bolo, teraz uz je preplneny vsetkym. Moj manzel pochadza z hornej nitry, takze sa natiskala otazka kde budeme byvat. Ja som strasne prisposobivy typ cloveka, nemam problem sa zoznamit, v podstate mi to bolo jedno, ale kedze milujem kopce tahalo ma to, a tym ze v okoli SC su pozemky a domy cenovo niekde inde ako Prievidza, tak byvame uz 8r 13km od PD a neviem si vybachvalit. Jediny problem je, ze sa tu tazko zhana praca. A tiez som si zo zaciatku nevedela predstavit ako "JA VELKOMESTIACKA" prezijem na dedine

zuzadielko4
16. máj 2021

@elizabet173 no desi ma redstva ze elenina alebo co budeme mat posadené ze skape kedze u mna aj tie obycajne kvety kapu jedina co mi neskapala je palma

mandarinka555
16. máj 2021

@sixas Je to Malá Ida ?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
panda21
16. máj 2021

Nič lepšie ako presťahovať sa z mesta na dedinu sa mi nemohlo stať. Ale naša dedina ma úžasnú vybavenosť (škola, škôlka, jaslicky. 2 potraviny do 18:00, večierka, pošta, lekarne, zubar, lekári, restiky, kaviarne, detské ihriská, vodná nádrž, hory a niečo málo cez 3 000 obyvateľov, krásna príroda 😍). Mne keď priateľ spomenie len náznakom byt v meste tak ma skrúca. Dedina je pre mňa niečo úžasné. A hlavne dom cez leto. Tá ranná káva ma terase v pyzame, dieťa sa naháňa na tráve, bazén..

silvike
16. máj 2021

@panda21 A priatel je spokojny na tej dedine kde ste ? Preco sem tam naznakom spomenie byt v meste ?

kingstonka
16. máj 2021

@sixas Ak je to nová štvrť,, tak to bude určite fajn, deti budú mať kamarátov. Mne sa tiež nechcelo z bytu do domu ( síce len na okraj mesta). Ale deti tu vyrastaju s kamarátmi, a hlavne počas corony som asi 100x si povedala,že som veľmi rada,že nie sme v byte.( Viac priestoru-neoceniteľné pri učení a homeoffice a záhrada).

pupavocka101
16. máj 2021

je to vsetko sila zvyku, ale teda moj nazor je, ze na dedine si skor clovek zvykne, teda aspon ja som taka, lebo mam rada klud, rada idem do prirody a do mesta chodim rada len ked mam naladu, ked sa potrebujem "socializovat"

sixas
autor
16. máj 2021

@mandarinka555 nie nie ina dedina 😀😊 mala ida ma aj skolu👌

hopsadobrandejsa
16. máj 2021

Byval som cely zivot v meste, teraz sme sa prestahovali na dedinu......maximalna spokojnost.

Pokoj, ticho, mili susedia.....proste top.

Ja mam krasnu zahradu aj vztah k tomu, v garazi planujem vlastnu dielnicku. Pre mna je dom splnenym snom.

Najvacsi benefit je, ze mam moznost sebarealizacie. V byte musis stale brat ohlad na druhych ci v ramci hluku ci prerabania.

Do bytu by som sa uz nevratil.

missdiva
16. máj 2021

@elizabet173
@dskjhfdlkdjhl tak je to asi co kto od toho ockava... Tiez som byvala aj v dome v centre a teda nevidela som moc rozdiel medzi bytom a domom... Objednavam si potraviny cez internet, mam od domu vzdialenu par minut pesi Jednotu a bola som v nej naposledy asi 3roky dozadu 🙊.
Pre mna dom znamena priroda za oknom. Ale chapem, ze to nie je kazdeho sen.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
16. máj 2021

@missdiva pre mna dom znamena to, ze mam aj zahradu, ze ma nemusi trapit to, ze by moje deti rusili nejaku susedu, ale zaroven odmietam robit detom taxikara a celkovo travit cas dochadzanim. Ja si napr. prejdem do prace pesi, deti sa same dopravia do skoly, na kruzky, treningy, proste toto by som na nejakej dedine nemala ani omylom. Ale nie je vobec dolezite to, co si pod domom predstavujem ja, alebo Ty. Je dolezite, aby sa vzdy ten manzelsky par dohodol a riesil take byvanie, ktore vyhovuje obom. Nie, ze jeden proste chce ist do domu na dedinu a ten druhy tam sice ist nechce, ale nakoniec ide a je nestastny-toto si treba dohodnut dopredu a hladat rozumny kompromis.

sixas
autor
16. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl presne sa bojim toho, ze budem taxikar deti.. A vozit ich na kruzky.. Aj ked manzel ma teraz prace kde sa vie prisposobit.. Ale to nemusi mat vzdy.. U nas bol kompromis nechat si byt, ak by nahodou sme chceli spät.

dskjhfdlkdjhl
16. máj 2021

@sixas ved uvidis, mozno si to nakoniec budes pochvalovat. My sme chceli dom, zaroven sme vsak odmietali robit detom taxikarov, takze mame dom v meste a sme obaja (a aj deti) spokojni.

sixas
autor
16. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl no to sme chceli aj my.. Ale finančne sa nedalo.. Dom v meste je brutal drahy.. Tak aspon takto 15 km.. A moja podmienka bolo auto.. Ja som byvala 20 rokov v mestskej casti 15 km od ke.. Ale chodila nam tam. Mhd a mali sme tam vsetko skolu, lekarov.. Az na sš slm chodila do ke autobusom..len tu je sadka.. Samozrejme nechodi tak casto ako mhd ale kazdu hodinu aj 2x niekedy.. No ale zas male dieta neposlem same do skoly autobusom 😓

dankanka
16. máj 2021

@sixas ahoj. Som človek z veľkomesta, ktory utiekol ďaleko na dedinu a nic mi tu nechýba. Co zabudnem kúpiť, neriešim. Je to o človeku. Niekto má rád dedinu, niekto mesto. Ja viem žiť aj aj. Jediné čo mi tu chýba, je kultúra. Ale v tejto dobe je jej málo aj v meste. Šoférovať ale musíš, inak budeš trpieť. Mne keď chýba mesto, tak sa zoberiem a idem.. Na druhej strane, to ticho, kľud, samotu, prírodu, ti mesto nedá.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dankanka
17. máj 2021

@elizabet173 tak tu po dedinach je skolsky autobus.. Takisto sa rodicua dohodnú medzisebou ked tak a vozia viac deti naraz na krúžky.. Ja napríklad v blizkom mesre aj pracujem, 15 minut dochadzania je super, v ba som dochadzala dlhsie..

silvike
17. máj 2021

@sixas No ved, jasne, mozno to bude uplne naopak. Vy si robite starosti a on nakoniec bude chciet ist za kamosmi do mesta🙂 Podla mna velmi velmi zalezi ako je clovek zvynuty a ako vyrastal. Ci v dome na dedine ci v meste. Ale tak samozrejme nie je to pravidlo. Podla mna do domu (myslim klasickeho ake su u nas na vychode na dedinach v 90% so zahradou nejakou a pod.) by mal ist hlavne clovek ktoreho skratka bavi pracovat okolo domu a starat sa o ten dom a udrzbu a vsetko okolo toho. Inak, my sme sa tiez este v byte rozpravali a poprosila som muza a aj som dostala prislub ze ked sa mi nebude tuna v dome na dedine pacit ze sa pojdeme do nejakeho bytu do mesta (my sme ten povodny byt zial museli predat). No ale prestahovali sme sa, zacali sme tu fungovat a aj ked muz videl ze s tym nie som tuna ok, tak stale len "sak si zvyknes casom", "sak si nieco najdi co by sa ti tu pacilo" a pod. Lenze aj ked videl aka som tu nestastna, nikdy uz nepadlo slovo o tom ze sa prestahujeme. Max. pri hadke, ze ked chcem sa mam odstahovat. Takze zaidne take ze spolocne sa odstahujeme lebo tu nie som stastna. Lenze zas na druhej strane ja viem ze on by nebol stastny v byte v meste , on by zas trpel tam a podvedome by sa urcite tiez snazil nejako dostat z mesta z bytu. Ono to je naozaj asi o nastaveni cloveka. Mne to pride podobne ako ked napr. niekto miluje zimu hory, turistiku, zimnu lyzovacku a nutia ho zit niekde na plazi. Alebo niekto kto miluje slnko, leto, pohodu na plazi ma zrazu lozit a turistikovat po kopcoch niekde v chlade v zime. Skratka mozes sa prisposobit ale ides akoby proti sebe. Ja viem ze vztah je aj o kompromisoch, no ale toto je dost klucove. A dolezite je aj velmi to ci idete uz do hotoveho ci to budete este 20 rokov svojpomocne prerabat. Lebo my sme ta 2. varianta a je to nekonecny pribeh. takze mne strasne vadi, ze zijem stale v nejakom provizoriu, stale je tu len neupraveny pozemok, stale nejaka kopka, strku, hliny, tehal, bordelu :/ Aj v dome je stale o krabiciach a provizoriu, lebo na komplet prerabku naraz nie su proste financie. Takze kto chce dom, musi mat na to. Je to jednoznacne ovela ovela narocnejsie financne ako obyacajny 3izbovy bytik. Takze na byvanie v dome treba mat hlavne financie a chut travit cas pracou a udrzbou domu a pozemku. Verim, ze Vy budete iny pripad ako my a ze budete spokojni obaja 🙂

sixas
autor
17. máj 2021

@silvike no je to hotovy dom uplne.. Novostavba.. Treba len urobit podlahy, kupelnu co nam bude robit firma a zasadit travnik...to je maly pozemok 6arovy...ja som ani velky nechcela, ze kto sa bude o to starat potom.. Takze len taketo mensie.. No a vsetkych kamaratov ma tuto na sidlisku s ktorymi vyjde aj na pivo, takze ja neviem co bude robit 🤔