icon

Sťahovanie z domu do bytu

14. júl 2023

Ahojte, čo by ste robili vy? Zostať alebo sa prestahovat? Baby viem, že väčšina má sen ísť z bytu do domu. Lebo však dom, dvor, väčšie izby, prípadne terasa a bazén.... Ale teda u nás ide o opak. Predávame náš dom (nie kvôli peniazom) a ideme do bytu. Domček máme 50 km od Bratislavy, malá dedina kde nie je škola, škôlka sú spojené všetky triedy spolu aby mali aspoň 20 deti jednu triedu. Obchod každú chvíľu zatvorený, poštu zrušili a autobus k nám ide len ráno, okolo obeda a večer. Takže sme sa rozhodli dom predať a ísť do bytu. Takto sme odkázaní na 2 auta, deti cestujú dlho do školy, syn má školu v BA stredoškolák a cestuje 85 minút ráno a 90 minút po škole s tým, že musí ešte slapat 3,5 km pešo domov. To že nie sú chodníky je asi každému jasné. Dcéra chodi do školy o dedinu vedľa. Vozime ju. Za prácou cestujeme obaja do Bratislavy. Každý z rodiny nám iba vyhadzuje na oči, že či sme normálni že ideme predať dom, že je veľký, že je krásny - toto áno, však deti majú detské izby 25m2 to v byte mať nebudú ale ....... Nemajú žiadne krúžky, syn nemá veľa kamarátov - jedného od nás z ulice mal ale odsťahovali sa tiež skrz detí.... Už aj muž začal že či teda nedám výpoveď a nebudem voziť deti aby sme nemuseli predávať dom... Že mu rodičia povedali, že je hanba predať dom a ísť do bytovky. Viem, že v BA sa dá kúpiť aj dom, no zase haraburdu starú nechceme a na nový pol milióna eur nemáme takže sme sa dohodli na 4 izbový byt. Ten byt ktorý sme si vyhliadli má 90m2 nie je to veľký byt ale myslím si, že deti tam budú šťastné. Ihriská, kamaráti, škola blízko, krúžky, voľný čas sa dá tráviť hocikde a nie iba na dvore.... Jedno auto môžeme dať automaticky preč pretože pár metrov stojí autobus a chodí každých 7 minút.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
14. júl 2023

@mandzula ja by som zas chcela umriet pod ruzovym oblukom, so zahradnickymi noznicami v ruke. V rodine mame zopar imobilnych seniorov, takze viem co to obnasa. Musi to byt krasne, umriet pri svojom konicku 😃

mandzula
14. júl 2023

@babulkomale v tom pripade chcem umriet na legpresse s kavou v ruke.😀

babulkomale
14. júl 2023

@mandzula 😂😂😂 pocas legpressu som este espresso nepila 😂

mandzula
14. júl 2023

@babulkomale ani ja, len som skombinovala svoje zaluby, ked uz riesime, pri com skapat.😀

pralinka25
14. júl 2023

@babulkomale mojej kolegyne mama takto zomrela. pekne si kopkala v zahradke a zrazu jej nebolo. perfektna smrt navyse mala po 90-tke. bola to jej zaluba.
inak ja kopkat v zahrade umrem aj za plneho zdravia v 30-tke. neznasam to 😀 nastastie to nerobim tak tento typ smrti ma nastastie necaka.

janickacrazy
14. júl 2023

@pralinka25 baby, aspoň som sa pobavila, mňa to tiež v záhrade nebaví vôbec, no moja babka ešte v 94 rokoch v jednej ruke palica na podopretie v druhej motyka a išla si svoje

pralinka25
14. júl 2023

@janickacrazy mna v okoli nikto nechape ze mam bohovsku zahradu a vobec do nej nechodim. ale ja som nechodila ani v byte na balkon. ked uz tak idem bud normalne von ako do mesta, parku, lesa niekam alebo sa zasijem doma a je mi dobre 😀

mv098
15. júl 2023

Vyrastli sme v dome na dedine, ked som sa vydala, kupili sme byt, byvali sme tam roky, boli sme spokojni, stastni. Dom sme si dali postavit pred 3 rokmi, 8km od mesta, kde sme byvali, lebo sme chceli skusit nieco nove. Dom je super, to je pravda, ale presne toto cestovanie a vsetko, co pises, je onicom. Najstarsiemu dietatu sme tymto skomplikovali zivot riadne. Sme sice 30 km od BA, ale uz nejde priamy spoj (vlak, autobus)..... Cize uplne ti rozumiem. Ten byt, o ktorom pises, je krasne velky, pokial je v nejakej dobrej casti, isla by som do toho. Ked deti odrastu, viete sa hocikedy vratit do domu. A urcite by som sa nenechala ovplyvnovat rodinou.

goodidea
15. júl 2023

4i byt v BA, 90m2 je luxus...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
15. júl 2023

@pralinka25 krasna smrt, povedal by klasik 😍

babulkomale
15. júl 2023

@mandzula ja by som musela umriet viackrat, aby som skombinovala vsetky zaluby 😂

zazalienka
16. júl 2023

Ja som do svadby bývalá 34 rokov v dome, rodičovskom, odišli sme do bytu, do menšieho, teraz sme vo väčšom konečne.. bývali sme v Ciferi, kde je ozaj všetko, super , mam tam zázemie, cele detstvo, kamarátstva.. áno, ťahalo ma to tam, mam k tomu domu vzťah, poznám ho od prvej tehly, prvého výkopu.. ale natrvalo si neviem predstaviť.. v meste mame všetko po ruke, za mňa naj voľba ísť do bytu, nepremarnit čas cestovaním a stresom.. držím palce, nech Vám to vyjde .

anonymous87
16. júl 2023

Diskusiu som necitala, vyjadrim sa za seba len cisto k uvodnemu prispevku: nie, nie je hanba predat dom a ist do bytu 🙈
A po pravde? Ja by som takto fungovat nevedela. My sme tiet v satelite za ba…kusocek, s komplet obcianskou vybavenostou a keby bolo na mne idem naspat “domov” do petrzalky 🤷‍♀️ a to tu byvam od detstva…ale 🤷‍♀️ muz tiez spekuloval, ze dalej su domy lacnejsie a kde si cosi… tak som ho rychlo stopla. Ze dalej ako do Malinova nejdem. Bodka… cize ja by som na vasom mieste urcite volila byt v ba

misinka866
16. júl 2023

no vy ste si vybrali extrém. z ba ste išli na total dedinu zaostalu. mali ste si kúpiť domček niekde v blízkosti BA.
ja som za byt, deti vyrastú, odídu a vám ostane na krku veľký barak so záhradou. ja som z domu na dedine prešla do bytu v BA a som mega happy, po dome už netúžim. 👌👌👌takže nepočúvajú okolie Ty a Tvoj juž rozhodujete o vašej rodine deti tiež môžu frflat ( možno kvôli spoločným izbam atď) ale ako píšem tie tam večne nebudú. tak pevne nervy stahovacky sú brutal 🥴🙈😁

chillibubble
16. júl 2023

mam husiu kozu uz len z toho ze citam ako zijete. ja by som sa do domu ani nestahovala keby dopredu viem, ze takto by som musela trpiet...

kikazoe
16. júl 2023

tak ja som 30 rokov žila na dome a teraz 6-ty rok na byte ( rodinný domisko v TN kontra bytík v centre mesta v PO ) .... a nie, nikdy by som sa už nevrátila na dom !!! ta pohoda, kľud a nemusieť nič- na nezaplatenie. všetko mám pár minút peši, dcéra všade môže ísť- nejaký strach že zmešká spoj, žiadna záhrada a trápenie sa tam

dominikamacakova
16. júl 2023

Podľa tvojho opisu by som tam nechcela stráviť ani deň 😳

sharka174
16. júl 2023

Ahoj..som rada, že píšeš čo píšeš.. manžel ma sen ísť do domu..na dom v Košiciach nemáme financie..on by kľudne šiel aj do 50km od Košíc..a ja toto odmietam a presne s tými argumentami, ktoré ty reálne prežívaš.. neviem či moja odpoveď pomôže tebe,ale mne pomohol tvoj príspevok..v meste máme super pohodlný, lenivý život, všetko máme pod zadkom a deti nebudú musieť v mladom veku zabíjať čas v autobusoch 🙏 takto žiť nechcem

zoeeoz
16. júl 2023

Boze, prepac ale ze vobec riesis nieco ako "je hanba predat dom a ist do bytu"...si svojpravna aj ty a tvoj muz tak co pocuvate srajdy od druhych???..ja by som nebyvala na dedine, milujem byt a mesto.. mohli by mi ponuknut aj villu a osobneho sofera a mohla by som kaslat

petrooshka
16. júl 2023

Na nervy si liezt nebudete...da sa to zvladnut aj v byte (ako deti sme boli traja,rozdiely vekove riadne) a mali sme 75m², neliezli sme si na nervy,brat bol stredoškolák,ja na ZS a sestra sa narodila ked som mala 12 a brat 18. On dochadzal na SŠ okolo hodiny aj kusok. Kamarati v bytovke,v okoli...ked si budete liezt na nervy,pojde sa niekto z vas prejst 😃 jasne,dom je super,mas sukromie,ticho...ale ked okolnosti donutia,treba robit kompromisy.a ked deti vyrastu,odstahuju sa..stale mozte predat byt a najst si malu domcek kdesi pod lesom ☺️ na okolie nedajte. Vypočujte si nazor,ok...zvazte...ale aj tak tam budete žiť vy,nie oni...

oblecenie99
16. júl 2023

90 m štvorcových? Nuž, neviem, aký je štandard troj a stvorizbakov v BA, ale ak nepočítam novostavby, v KE je to už kategória "megaluxusny priestor/byt". Ak tomu dobre rozumiem, tak vy vlastne chodíte prespávať na dedinu. Ja sa čudujem každému, komu toto vyhovuje a užije si ten priestor prakticky večer a cez víkendy, v zime už menej, lebo z tmy odchádzaš a do tmy prichádzaš domov.. Ja by som nešla do domu, aj keby bol 15 km od mesta.

veronikastrickova
16. júl 2023

Úplne kľudne choďte bez výčitiek do bytu. Milujem bývať na dome, ale závidím ľuďom čo bývajú v byte, jednu vec a to, že upracú si, raz za čas možno spoločné priestory(aj to už skoro nikde oni nerobia) a môžu ísť kde chcú a nemusia riešiť nič okolo domu, vytrhať burinu medzi kvetmi, kosenie, starostlivosť celkovo okolo domu. A ku tej prváčke, syn bude tiež chodiť do školy do vedľajšej dediny a budem s ním chodiť max týždeň, potom už bude chodiť sám.

davidofff
Autor odpoveď zmazal
mmoni89
16. júl 2023

Nepýtaj sa druhých, urob tak ako to cítiš ty. Ideš počuť aj tak aj tak. My sme bývali v byte v BA a nikdy viac. Nejde ani tak o byt, ajked mat záhradu pre nás je záchrana 😄, ale ten život v BA nám naopak vôbec nevyhovoval

andreagajewska
16. júl 2023

Vy najlepšie viete, čo potrebujete. Vyskúšali ste si bývanie v byte aj bývanie v dome. Rozumiem, že všetci naokolo vám radia, čo by bolo pre vás najlepšie, ale vy sami viete, prečo to robíte. Držím palce pri sťahovaní. 4 izbový byt 90m je v pohode. A na dôchodok, alebo keď sa deti osamostatnia, sa pokojne môžte opäť vrátiť na dedinu, nič vám v tom nebráni.

mikadooo
16. júl 2023

Poraď sa v kruhu svojej rodiny, čiže ty, manžel, deti. Ostatných do toho prd makový s prepáčením. Nebývajú tam a ani tam bývať nebudú, tak nech si strčia svoje múdre rady za klobúk.

mmt11
16. júl 2023

Do domu by som nikdy neišla. Keď som bývala s rodičmi, bývala som aj v bytovke a aj v dome. Skúšala som ešte s bývalým bývať v dome a oveľa bližšie ako ty. 50 km od BA? To by mňa v živote nenapadlo tam ísť, ale každý je iný. Ja potrebujem luxus, zviesť sa dole z bytovky a mať všetko. Ja som v BA 10 rokov, nikto ma nedostane do domu, som mestský typ. Predstava starania sa o záhradu a veci podobné vo mne vyvoláva depku a to ja depresie nemávam :D

anega79
16. júl 2023

my sme byvali na dedine, v mensej bytovke so zahradou, ale sa to nedalo, tak sme sa prestahovali do mesta, ovela viac deti, kruzky a pod veci, obchody.