Starí rodičia a ich vzťah k vnúčatám dnes
Veľakrát tu čítam v diskusiách ako starý rodič nič nemusí. Nemá povinnosť pomôcť s vnúčaťom, nemá povinnosť zaniesť do škôlky, zo škôlky, ma právo užiť si starobu. To je v poriadku.
Na druhej strane ako tieto materské dovolenky prežívali naše mamy, staré mamy? Lebo ja si z detstva pamatam najviac svojich starých rodičov, ktorí ma vždy brávali zo škôlky a poobede som bola u nich. Moja mama v tomto mala kľud. Žeby so mnou niekto staval kocky, kreslil, robil rôzne aktivity ako to robia dnes rodicia, si vôbec nespomínam. Keď som bola staršia, dal sa mi kľúčik na krk a celé vikendy ma tým pádom nebolo, rodicia mali veget.
Moji starí rodicia zas pamätajú ako museli chodiť robiť na pole, kopať zemiaky. Raz mi svokor povedal, že moje deti majú pekné detstvo, že oni museli iba robiť a pri motyke toho veľa nenatancovali. Starali sa o prasiatka, husy, kačky. Keď prišiel do školy, našiel odkaz na lavici - pod domov, treba sa ísť postarať, tak išiel rovno domov pomáhať na gazdovstvo. Keď som sa pýtala, kto ich vyberal zo škôlky, tak že sesternice, starší súrodenci (8-7 roční vyberali menších) a keď sa stalo, že zabudli, tak ich učiteľka zo škôlky priviedla domov.
Nie je to už niekedy lenivosť a nezáujem. Zvlášť, keď starším generáciám pomáhali tetky, sesternice, matky z každej strany?
Len ma zaujima odkiaľ sa berie táto novodobá bezcitnosť a egoizmus, kedy niektorí starí rodicia ani netušia ako ich vnúčatá vyzerajú, keby neboli moderné výdobytky, že sa pošle fotografia, pripadne je záujem a návštevy jednostranné zo strany rodičov i keď sú starí rodicia plne mobilní a v sile.
Prosím Ťa už prestaň trepať dve na tri..v úvodnom príspevku píšeš,že "tu veľa čítaš toto,tamto" a blabla..potom tu lezie z Teba pomaly,ako z chlpatej deky, že sa to týka vlastne Teba...hej všetky sme tu ******* len ty si ✈️...
@kamatopo to presne vystihla..
Treba komunikovať s rodičmi a nie deťom tlačiť miesto toho kaleráby do hlavy..
Amen🙃
P.s.nie som ešte babka 😏a keď budem,budem sa snažiť,ako budem vládať,aby ma deti neohovarali na sociálnych sieťach 🤪😜
😂😂😂tak povinnosť utrieť zadok a povinnosť starať o vnúča je iné prirovnanie👍. To ani není ,že napísané hlúpo ,ale skôr primitívne a trápne. Práve aj z teba vyliezla múdrosť hodná modrého koňa 🤣. A to som si na začiatku myslela že ide o tému na zamyslenie a porovnanie dôb...
@kamatopo
Tak, nemáš povinnosť ani jesť, nemáš povinnosť ani piť, ani si utrieť riť, ani sa sprchovať 😉 a všetko to robíme, možem pokračovať v menovaní? Narážam tu na tú absurditu tej vety, keď niekto chce byť veľmi múdry a začne vetu tým, “ale veď oni nemajú povinnosť”… no skoro všetko nemáme v živote povinnosť.
@miskakyska
Takze si mi vôbec neodpovedala na otázku, lebo jediná tu trepeš cely čas ty. Najskôr moje odpovede nečítaš, ale aj tak vieš, čo v nich vraj píšem. Toto je čo za superschopnosť?
A preco tvojim detom chyba niekto kto s nimi nechce a ani netravi cas? To nerypem len sa pytam. Sestrine deti poznaju len jedneho deda, ostatni stari rodicia byvaju daleko ale ani nevolaju a pridu velmi vynimocne, takze deti sa na nich ani nepytaju, urcite by s nimi nechceli stravit cely den. Skor sa pytaju na nas (teta/ujo a nase deti). Moja svokra byva dalej, vidime sa par krat do roka, volame si tak nejako priebezne ale napriek tomu ze dcera nema problem ked tam ideme, tak nemozem povedat ze by jej babka chybala a sama aktivne sa o nu nejako zaujimala.
Takze ja aj z vlastnej skusenosti vidim ze detom chyba iba ten co s nimi aktivne travi cas, babky/dedkovia su sice pokrvna rodina ale ked nemaju zaujem tak deti maju aj bez nich svoj okruh dospelych
Len človek sa môže rozhodnúť čo bude robiť aj keď to nieje povinnosť,keď sa nenaješ časom zomriesš,keď si nebudeš utierať riť,zaparí sa ti to ,zapáli sa ti to,dostaneš sepsu, zomrieš ,keď nebudeš mať kontakt s ľuďmi s ktorými nechceš,nič sa nestane.Uz tých rodičov nechaj tak , nechcú tak nechcú ,život ide ďalej.Fakt nechápem túto povinnosť,možno niesu spokojný s výberom partnera svojho dieťaťa a tým neakceptujú tie deti a možno nechceli deti a mali len preto,lebo to sa patrí a tým to pre nich skončilo
@minenkak
Tak nemáš povinnosť ani prať v automatickej práčke, mozes prať v potoku, nemáš povinnosť ani umývať a upratovať doma, mozes žiť v špine, nemáš povinnosť si umývať vlasy, ani strihať nechty, mám pokračovať? To si naozaj nepochopila moju pointu? Wau.
Nie nepochopila,ak to nieje povinnosť naozaj si môžeš vybrať či to budeš robiť alebo nie ak si vyberieš to čo ti vyhovuje,tak nik iný s tým nič nespraví
@stormie
Každý máme inú skúsenosť.
Ty stále nechápeš,čo ti tu píšu ideš si len svoje.Fakt prečo tych ľudí riešiš,veď asi ich nepotrebuješ k životu
@minenkak
Akých ľudí tu riešim?
Starých rodičov
Ja mam skvele spomienky na vsetkych starych rodicov. Vsetci 4 boli pracujuci a vsetci 4 nam venovali cas..jeden dedko nas braval do lesa na hriby, druhy do vinohradu a zahrady, nie nemotali sme sa tam len tak ale zapajali nas, pomahali sme..ku babke vzdialenej 100km sme chodili 3 vnucata na cele prazdniny a nosila nas vsetkych so sebou do roboty, bola upratovacka, po praci na kupalisko..
Bohuzial moje deti nic podobne nezazivaju a je mi to velmi luto. Nezaziju dokonca ani prespacku u babky aspon na 1 noc, babky odmietaju, pritom pre tie deti by to bol mega zazitok hoci len raz 😁 najvacsi spolocny zazitok je asi pozeranie tv s dedom raz do mesiaca na pol hodinu😆
Ja beriem ze si chcu uzivat svoj volny cas, venovat sa vlastnym zaujmom, ze su starsi ako boli nasi stari rodicia (pritom v nasom pripade extremne vitalni na rozne zury, vylety a konicky) no tiez ma obcas prepadne smutok z toho ze medzi tie ich zaujmy nezapadaju vnucata, aspon na 2h do tyzdna....
U nas v rodine sa nikdy nestarali babky a dedkovia, ani o mojich rodicov, ani o nas. Generacie predtym neviem, ale vtedy sa celkovo fungovalo uplne inak. U nas v rodine si kazdy vzdy riesil svoje. A vzdy sme mali super vztahy a nejaka ta pomoc bola, ale zeby nejak sa extra vyzadovala pomoc, to nie. To uz teraz skor, ked je zial taka doba, ze babky aj dedkovia robia donekonecna a rodicia tiez, no tak sa uz strieda v rodine ako sa da pri malych detoch.
Nemyslim, ze je bezcitna doba. Myslim, ze je su bezcitni ludia, co vzdy boli a aj budu a vychovou sa to prenasa casto z generacie na generaciu. Kedysi sa to ani neriesilo, dnes pri vsetkych vztahovych a super specialnych vychovach si to clovek len viac uvedomi. Ale kedysi to aj vo vychove tak bolo, deti pomahali babke alebo jednoducho nejak fungovali okolo dospelych, casto cele partie. Dnes je v rodine dieta jedno dve, nudia sa a robi sa im animatorsky program. To je dost rozdiel, co sa ocakavalo kedysi od starych rodicov (byt doma, kym je tam niekde aj dieta) a co sa ocakava dnes (ked sa dieta nudi, rychlo vymyslat aktivitu a hrat sa aktivne s nim).
Poznam kopu babiek, ktore sa staraju o deti viac ako sa o ne staraju vlastne matky (a to by mohli, ale sa im nechce a radsej strcia deti babke, ktora poslusne vezme a stara sa pokorne, aj ked mala ine plany). Mne skor zacina vadit, ze sa automaticky caka, ze babky sa musia starat. A vraciam sa do prace a nikto nechape, preco musim ja riesit OCR s dietatom, ved predsa s babkou nech ostane... Akoze kde sme sa to dostali, ze sa ocakava, ze rodic sa o deti nestara a aj zamestnavatel caka, ze cela rodina sa starat bude, len rodic nie, rodic nech len maka? Moji rodicia vychovali svoje, s nami riesili choroby, mamka kvoli nam dlhsie ani do prace nechodila a na sebe setrili, aby nam dopriali. A teraz, ked konecne maju velke deti, tak zase maju oni sa obetovat, davat vypovede v praci, chodit na OCR s detmi, cele dni deti zabavat a zase len oni sa maju obmedzovat a my si mame len uzivat a zarabat? Nerozumiem tomu, absolutne tomu nerozumiem, preco sa dnes ocakava, ze o dieta sa ma vo velkej miere starat stary rodic. Nerozumiem, preco to beru ako automaticke aj v praci, aj cela spolocnost a absolutne sa neberie do uvahy, ze nie kazdy ma taku moznost alebo mozno len nechce zatazovat inych clenov rodiny, ktori maju tak ci tak toho vela na hlave.
Milá autorka...je 23:23, tak moje vnúča je so svojimi rodičmi, preto som tu...Ja teda neviem, ale z tvojich príspevkov ide toľko zloby, akoby si len čakala, kedy ti starí rodičia vezmú dieťa, aby si ty mala svätý pokoj a mohla ísť s kámoškami na kávičku🙈 Robím 13, ale aj 16-hodinové zmeny. keď mám voľno, som rada, že navarím, upracem a vyložím si nohy. Keď mám voľno dva dni, z toho jeden deň je dieťa tu...Tak čo má ešte človek urobiť, aby si bola spokojná???
@smiling89 veľmi pekne si to popísala, diskutujúce tu absolútne nechápu pointu, téma sa ako vždy zvrhla úplne mimo a už tu len útočia na autorku. Celá pointa témy je strata lásky staršej generácie k vnúčatám, čo je strašne smutné. Som zvedavá aký cit potom bude mať generácia súčasných detí k starým ľuďom, keď ich akurát tak budú registrovať, že existujú ale neasociujú si k nim žiadny vzťah. Ja som mala šťastie na skvelých starých rodičov, moja mama je láskavá babka, ale nie som slepá a vidím, čo sa deje v spoločnosti, ako starí rodičia kašlú na vnúčatá a vadí mi, že sa tu podstrkuje názor, že to je norma a v poriadku. 😌
@lily246 je velmi pravdepodobne ze ten vztah bude chladny...mam doma taky priklad. Moj muz nezazil starych rodicov ako ja. Jeho babky stale ziju, moje zial nie a jeho ani nenapadne ich ist pozriet mimo sviatkov, ja ho vzdy musim opominat aby sme sli..je mi to za tie babky velmi luto ale ono to tazko ked nie je vztah vybudovany...
Tato "ignoracia" vnucat je pohyb na extremne tenkom lade, pritom tie deti by tu trochu pozornosti opatovali niekolkonasobne.
Vidis moj muz nic a naopak ja som s jednou babkou chodila ma chemoterapie a kazdy den po skole som bola za nou v nemocnici. Druha co bola dalej, tiez onko ochorenie, za tou som chodila zakazdym ked sa dalo na cely vikend k tete ktora ju opatrovala..prebalovala som vlastnu babku a vobec mi to nevadilo pretoze to bol jeden z najmilovanejsich ludi, ktory mi toho vela c zivote dal. Obe odisli prilis skoro ale verim ze keby tu boli tak oni by sa zaujimali o moje deti.
Nehovoriac o tom ze tie babky tak davali dokopy sirsiu rodinu a my mame s bratrancami a sesternicami vdaka tomu skvele a velmi blizke vztahy, ako surodenci.
@cervenaruza123
Písala som to tu veľa krát, stále sa to prekrúca. Ja neočakávam, aby sa mi starý rodič staral o deti. Staráme sa my, rodicia. Očakávam záujem to dieťa aspoň vidieť.
@mandarinka555
Píšeš o zlobe, pritom sama si na mňa útočná. Už som to tu písala o mňa nejde, ja som oddýchnutá až až, možem ísť na kávičku s kamoškou aj teraz.
@smiling89
Áno, presne o tomto píšem. Tie vzťahy boli úplne iné, mám kopu zážitkov so starými rodičmi a lepšie sa s nimi neraz porozpravam ako s vlastnými rodičmi. Tešia sa, keď vidia pravnúčatá, pospomíname na staré časy, na výlety, na záhradku, ako sme spolu piekli. Nič extra, netreba žiadne dovolenky k moru, ani welness, iba záujem, strávený spoločný čas.
Ale tu sa všetko prekrúti, aby to tu ženám pasovalo do tej ich formulky, kde ma chcú natlačiť.
Ale deťom poviem, že nie každý starý rodič je ako tí ich prarodičia, sú aj chladní, bezcitní, zameraní iba na seba a nikoho viac.
Tak ja napriklad vidim aj velke extremy.. kedy su deti u starych rodicov viac ako doma a uz vlastne ani doma s rodicmi byt nechcu. A rodicia si riesia svoje. A nielen pracu, no najma volnocasove aktivity bez deti, predlzene vikendy bez deti a podobne. Pre mna extrem, pre nich normalka. A potom poznam aj starych rodicov ktori povedia, ze su unaveni a radsej su 24/7 v kostole, zahradke, u susedy na kave..nez s vnucatami. Robia nieco zle? Nie, len to maju vsetko inak nastavene. Ale rozumiem Ti, zdrava miera by tam mala byt, dieta ma poznaz svojich starych rodicov, je super, ak maju spolocne zazitky, aj stary rodic dieta ovplyvnuje, vychovava. Ja si rada spominam na cas straveny u babky a bolo ho veru vela! Tiez si myslim, ze to nie je povinnost ale zdrava miera zaujmu by mala byt.
@lily246
Určité nicky nesklamali. Len mi je ľúto, ze už na 7. strane píšem o tom istom. Riešim deti a ich záujem o starého rodiča. A tu sa zhluknú určité nicky, ktoré ma chcú presvedčiť, že chcem aby mi niekto vychovával, že si potrebujem oddýchnuť, že chcem welness, dovolenky pri mori 🫣 a podobné bludy. Toľko “mudrych hláv” tu večne pokope a 7. strana a pointa úplne unikla. Stále si idú to svoje.
@dankanka
Presne. Taká zdravá miera. Žiaden extrém.
to sa absolutne neda porovnavat, pretoze moji rodicia su vo veku, ked moja babka uz bola na dochodku a mala na vnucata proste cas. moje dieta ma starych rodicov makajucich v robote po-pia, a este aby moje dieta po vikendoch a prazdninach bravali na prazdniny,.. ved to ani nejde, museli by si na tie prazdniny brat normalne dovolenku, ako pracujuci ludia.
dnes maju deti starych rodicov, ktori sa do dochodku ani zdaleka este nechystaju, makaju v robote rovnako ako my rodicia
Autorka, miškukyšku si nevšímaj, ona má nejaký osobný problém s lietadlami, v každej diskusii. A trošku aj s odveci komentármi.
@zuzuliennka1
Chápem, ale ja neočakávam, aby sa mi niekto o dieťa staral, takze nechápem ten komentár s pracujúcimi rodičmi. Aj to som tu písala, ale viac času si u nás nájdu práve tí pracujúci rodicia.
@drahomirrra 😘
mám 😄😄 fóbiu

@betulinka1
@drahomirrra skôr 60 +