Starí rodičia a ich vzťah k vnúčatám
Ahojte. Zaujímalo by ma, ako fungujú starí rodičia (vaši rodičia) vo vzťahu k ich vnúčatám (vašim deťom).
Ako často sa vídavajú starí rodičia s vnúčatami? Prídu na návštevu sami, alebo ich treba vždy pozvať?
Pomáhajú s vyzdvihovaním detí zo škôlky, školy, odvedú ich na krúžok - alebo si tieto veci zabezpečujete ako rodičia sami?
Vedia, aké robia vaše deti pokroky, zaujímajú sa o to, chcú ich vidieť napr. bicyklovať, korčuľovať, vystupovať v hudobnej, tanečnej, spevokole? Alebo ich informujete len slovne ale nikdy to na vlastné oči nevideli?
Prespia niekedy vaše deti u starých rodičov? Majú nejaké aktivity, ktoré robia len so starými rodičmi (chodia spolu do lesa, dedko učí vyrezávať, babka piecť)?
Boli ste niekedy na dovolenke bez detí (tie ostali u starých rodičov) alebo boli vaše deti na dovolenke so starými rodičmi?
Zaujíma ma to, lebo veľa starých rodičov dnes vo veku 45-60 rokov stále chodí do práce. Sú to aktívni ľudia,ktorí majú svoje záľuby, predstavy o trávení voľného času, ktorého tiež nemajú častokrát nazvyš.
moj otec moje deti skoro ani nevidel,moja mama zavola iba ked nieco potrebuje a svokor co byva s nami sere na decka,radsej slope.asi taka starostlivost asi
@exupery
Dobrý deň, mamičky. Ja ako babička mám skúsenosť, že mne je odopieraný prístup ku vnučke. Stručne Vám popíšem moju skúsenosť: som zamestnaná a práca, ktorá ma živí je dosť náročná. Domov chodievam okolo 18, 00 hod a to si musím ešte aj nakúpiť a navariť. ˇViackrát sa stalo, že som kvôli vnučke išla skôr z práce, aby som ju mohla navštíviť, prípadne ísť s ňou na prechádzku, no stávalo sa skôr pravidlom, že nik mi nedvíhal telefón a ani späť mi mladí nevolali (nevesta mi nikdy naspäť ani nezavolala), takže som nakoniec išla domov. Keďže syn každý druhý víkend pracuje, tak som chcela kočíkovať malú každú druhú sobotu. Zopár krát sa mi stalo, že som im volala, kedy môžem prísť a syn mi odpovedal, že nevesta chce ísť s malou von. Mrzelo ma to. Raz som sa so synom dohodla, že prídem pozrieť malú a mladí sa kvôli mne pohádali, vraj nevesta chcela ísť iba so synom kočíkovať malú (to bolo v týždni, keď som bola doma). Zakaždým, keď som mohla prísť, tak nevesta bola vždy odutá, stalo sa aj, že som jej dala nejakú všeobecnú otázku, na ktorúˇsom nedostala odpoveď a musela som sa pred ňou na tú istú vec opýtať syna. Raz išiel syn cez volný víkend na služobku a tak som jej volala, či by som nemohla prísť malú pozrieť. Na spústu telefonátov mi nakoniec zdvihla a dostala som odpoveď, že má návštevu, spýtala som sa jej, že koho, a vraj jej mamu, ktorá je u nich neustále (chápem, že má k matke bližšie). Na základe viacerých odmietnutí z nevestinej strany som rezignovala a syna som požiadala, či by nemohol občas s malou ma prísť pozrieť, žiaľ zrejme to nemá dovolené. Pritom občas malej niečo kúpim, nechodievam ich vyjedávať alebo vysedávať na kávičky. Pomohla som im aj finančne, dala som synovi financie na polovicu bytu a na nejaké zariadenie- na druhú polovicu majú úver a nechápem prečo mi to nevesta a teraz už aj syn robia, že ak chcem malú vidieť musím prísť k nim (ale po tých skúsenostiach sa necítim v nevestinej spoločnosti komfortne, resp. ma to hrozne ubíja, že mnou takto opovrhuje). Mne to príde akoby ma za každú cenu chcela odstaviť.
ooo ano, zaujimaju sa velmi..niekedy az moc🙂 ale som rada ze travia so starkymi kazdu chvilu ktoru mozu..je to asi tym, ze byvame blizko seba, vsetci nasi starki su uz na dochodku po 60tke. a som vdacna Bohu ze ich mame este vsetkych..spat zatial neprespia, mala bola navyknuta stale so mnou, bezo mna neostane na noc a mensia je malinka, ale dufam, ze uz na letne prazdniny to tak bude..mame medzi sebou velmi dobre vztahy,telefonujeme si kazdy den ked sa nevidime..a mozem 100% prehlasit ze vnucata ich miluju..
@babkat kolko ma to dietatko? Ked pocujem kocik, tak je to par mesacne babo a nie nevesta zduta, ale vydesena, ze niekto ma zobrat jej mini pidi babatko v tomto pocasi von a este bez nej, ved ked co spravi svokra ked sa rozplace ci nebodaj bude hladne 😂 Ver tomu, ze tam bude pes zakopany, ved jej navrhni, ze pojdete spolu... tie prve razy... spytaj sa, kedy musi ona k lekarovi, kedy potrebuje ist ku kadernicke, kedy chce zajst za kamoskou a kedy by jej padlo dobre ist len s muzom von aj keby na koncert, veceru, dopln vhodne.. aj keby len ze na dve hodky nech si moze napiect vianocne kolace bez dietata prehodeneho cez rameno... nech nema pocit, ze sa "domahas" vnucky lebo si priplatila k bytu (ale nepodmienovala by som si tym ziadne navstevovanie vnucata), nech ma proste pocit, ze im chces realne pomoct vtedy, kedy to ona potrebuje. Ked sa dohodnete vopred tak sa aj ty v praci zosuladis a prichystas. Aby sa spolu hadali je zle, nie kvoli tomuto... ono prve dieta je prve dieta, chcu vsetko sami "zvladat", no ale dojde bod ked si uvedomia, aka je ta pomoc super a ako sa to zijde, najneskor ked bude dieta chodit do skolky a ona do prace ti bude ruky bozkavat za pomoc. Zmeni sa to. Netlac na pilu, ponukaj pomoc, ale nevyzaduj. A nepozyvaj len syna s drobciatkom, vzdy vzdy aj ju... Ono vzdy je to o tom, ako sa taka pomoc prezentuje a poda...
@anjelicek26 suhlasim,ja som tiez najradsej ked sa o maleho staram sama...navyse ma speci dietu a tak,takze treba davat na vsetko pozor a moja svokra nepatri k ludom co respektuju inych.vzdy sa snazi presadit len to svoje. Ja jej nebranim stretavat sa s malym ale obmedzujem to len na spolocne stretnutia,mala x prilezitosti byt s nim osamote a bohuzial pokaslala to sama,uvediem priklady. Raz ho vzala na prechadzku do mesta,ked sa vratila vravela ze bola v zahradnictve a ze ake krasne kvety mali a pod,opytala som sa jej ze ako sa tam dostala s kocikom,lebo do tej predajne sa ist neda aj ulicky tam maju uzke a ona ze maleho nechala predavacke vonku a ona sa sla dnu popozerat,no povedzte je to normalne nechat 7m dieta cudzej zene vonku na chodniku kt navyse tam ma zakaznikov takze nemoze davat na dieta pozor stale?!! Druhykrat strazila maleho lebo my sme sli na nakupy,prisli sme do dvora,ja som otvarala branu a pocula maleho nieze plakat ale ricat,kym sme sa dostali dnu preslo aj 10min,a ked som sa hej pytala ze preco place tak mi odvrkla ze to len teraz lebo sa buchol....alebo mala som ho na kolenach a ona sedela oproti,len som sa otocila k muzovi povedat mu nieco,vratim pohlad spat a ona mu dava do ust nanuk (nemal ani 8m) a navyse nemoze nic z mlieka a ona mi este povie ze co by nemogol,uz je celky moze vsetko,a ked som jej povedala ze ma alergiu na bkm tak len malemu odvrkla ze oli ja by som ti dala ale pred mamou nemozem,a furt prides do babky a ti urobim halusky s tvarohom,ona vobec nerespektuje ze maly nemoze mlieko podla nej je to vymysel lekarov...a prikladov je vela
Ja mam 4 deti a sem tam vypnut by bolo fajn.
@babkat poznám, na syna sa nehnevaj, nechce mať jednoducho doma hádky - rezignoval.
Všetky financie, ktoré si dala synovi na byt, zariadenie...daj si písomne, že si darovala synovi, nech Ti to podpíše. Bude to potrebovať, keď sa bude rozvádzať. Vzťah, keď sa bráni synovi a vnučke sa kontaktovať s tebou dlho nevydrží.
Je to Tvoj jediný syn? Má nevesta dôvod prečo sa tak správa?
Nasi by aj dychali za vnucata a to ich maju 5 nase su tam pomenej ale sme 700km od seba ale ked sme tam vynahradia im vsetky meniny narodeniny vianoce volavame si parkrat do tyzdna nasi su proste super
@petulda333 no otrasna zena kopnut do zadku ked nerespektuje dietu
@rrybka no ona ma zlu povahu,mysli si ze vsetko vie najlepsie...su ale dni ked sa sprava normalne a vtedy je to fajn,len tych dni je stale menej a menej
@petulda333 Takuto svokru mam aj ja 😢 ale ta zla som ja.Co ja jej mam co rozpravat co robit s detmi,co im dovolit co nie,co je pre ne nebezpezne a co mozu a nemozu jest.Ved ona predsa vychovala 3 deti.
@xstelinka ja mam to iste zo ssvokrovcami. A pritom som bola ja ta ktora sa snazila aby syn bol zo starkymi aj cez noc aj vikendy. Dokonca sme sa dohodli ze maleho bude strazit svokor aby som nam pomohla financne a isla do prace skor pocas materske. Zial syn ma problemy tak isto a obmedzenu stravu a vzdy ked bol u nich som potom musela vybehat lekarov a riesit jeho zdravotny stav. Takze co som zarobila som potom minula na dopravu a lieky a prebdene noci. Doplacal na to najviac moj syn. Aka kolvek snaha o riesenie zo svokrom ze mu nema davat jest to a to alebo odporucania ohladom oblecenia podla pocasia alebo napriklad pitny rezim spanok a td. boli z ich strany povazovane za buzeraciu odo mna. A tiez ze vychovali aj svoje deti. Pritom svokra si uzila zo svojim synom mojim muzom tiez mal problemy ako dieta alergik cely zivot a teraz maju astmu oba. Myslim svokra aj moj muz. Viem ze v tej dobe o tom bolo malo info aj liecba bola obmedzena. Ale dnes som si uz nastudovala toho vela aj zdravotnictvo je ine.
Riesila som to tym ze som maleho prestala tam davat. Dostali sme sa aj do financnych problemou lebo som musela byt stale OCR tak som prisla o pracu. Hadaly sme sa aj z muzom koli tomu ale vraj oni ani jeho nepocuvali. Potom som zistila ze im nadrziaval a nechcel to riesi. Tetaz mam dialsi problem a nevim si pomoct.
Zacali syna lakat darcekmi a viletmi aby ku nim chodil. Potom mi zas povie co tam zazil a ja ostavam zhrozena a uz im meverim. Moja mama zial zije v zahranicii tak by som chcela aby mal starych rodicou ale niejsom ochotna znasat manipulaciu z ich strany lebo nakoniec na to doplati aj tak dieta.
Dnes ma zaskocil svokor s tym ze ho idu zobrat na dovolenku k moru na dva tyzdne a ja mam znova strach. Naposledy ked bol u nich v lete skoncil na infekcnom. Povedal mi ze v noci zvracal a do rana spal v kupelni na dlazke pri zachode a bol sam lebo ma zakazane v noci kricat tak ich nevolal na pomoc. Keby ze mu nezavolam ani neviem dieta bolo dehidrovane nevyspate. Okamzite muz isiel za nim a svokra sa tvarila ze mu nic nieje. Vtedy som sa pohadala zo svokrom ale po casea to mrzelo koli manzelovi a synovi sim sa stiahla aby som ne robila rozbroje v rodine. Teraz som zufala a neviem co mam robit. Ako ho mam pustit do Grecka a nezblaznit sa za dva tyzdne.
@sakalka Nie som si istá či na tu dovolenku netreba písomný súhlas rodičov. A u nas ani len mojim rodičom som nedovolila zobrať malého do zahraničia a nie to ešte svokrovcom. Ani len tu kúsok do Maďarska alebo Rakúska. Minule leto keď svokrovci prišli po malého,mal ísť na dva týždne k nim na prázdniny.Tak svokra,že nech im dáme pás, že pôjdu do Maďarska, muž vybral pás a hovorí, že je neplatný a ja na to, že aj keby platný bol nedala by som vám ho lebo naše deti môžu do zahraničia chodiť len s nami(rodičmi)!
Keď dieťa cestuje do zahraničia so starým rodičom, tetou...
Ak cestuje dieťa v sprievode inej osoby ako rodiča, Ministerstvo zahraničných vecí SR odporúča overiť si na zastupiteľskom úrade štátu návštevy, či sa okrem platného cestovného dokladu nevyžaduje tiež písomný súhlas rodičov s vycestovaním dieťaťa, v akej forme a jazyku. Treba si tiež overiť, či podpis rodiča musí byť overený notárom, alebo je postačujúci len jednoduchý súhlas rodiča.Písomný súhlas rodiča s vycestovaním dieťaťa do zahraničia v sprievode inej osoby by mal obsahovať predovšetkým identifikačné údaje o rodičovi a dieťati (meno, priezvisko, trvalý pobyt, rodné číslo, číslo OP, číslo pasu dieťaťa), identifikačné údaje o osobe, ktorá sprevádza dieťa do zahraničia, aj časový plán cesty, odkedy - dokedy by mal trvať pobyt dieťaťa v zahraničí v sprievode inej osoby ako je rodič dieťaťa.
Nase deti sa stretavaju so starymi rodicmi. Svokra uz nepracuje, vela nam pomaha s detmi, maju fajn vztah a celkom respektuje nami nastavene pravidla (viac menej 🙂). Moji rodicia pracuju, ale o deti sa aktivne zaujimaju. Nedavame im ich velmi na prespavanie, pretoze sa nasi nevyspia. Mame skor taky rezim, ze im ich povedzme raz za tyzden dame na poobedie, dohodneme sa, ze ich vyzdvihnu zo skolky a my si vecer po deti prideme. Ked sme pri detoch vsetci naraz, nerobi to dobrotu. Navyse mame rozdielny pohlad na vychovu.
Lebo manzel s tym suhlasi a nevie svojej mame povedat nie. Svokra ani nevie co mi maly povie. Mynule napriklad ho bala do kina ale mal kasel tak som povedala ze do kina teda moze ist ale le tam a domou lebo sa doma aj tak nudil. Bol s nou od 13 do 19 hodiny chodily na prechadzky cez mesto lebo vraj sa pri kine nedalo zaparkovat tak musely parkovat 2 km dalej. Okrem toho mu nanutila zmzlinu ze to moze ze mu nic nieje. Ja uz neviem ci sa s nimi rozpravam po cinsky alebo to merne ignoruju. Bolo pred vianocami a ked ze som na rizikovom nemozem chodit s nim tak som chcela aby mal aspon ake take predvianocne zazitky. Ale ako sa dlho nevracali tak som to aj olutovala. Uz
Okrem
Ja som práve ako babička veľmi smutná, som zamestnaná , ale sa snažím s vnúčatami byť čo najviac, beriem si malého 3r. aj na noc či veekend. Chcela som s ním ísť na dovolenku do Chorvátska, /malá má 1 mesiac, tak som ich chcela trocha odbremeniť na týždeň/ ale mi bolo povedané , že dieta má more vidieť1. krát s rodičmi . Nemôžem ho vziať. Ostala som úplne týmto názorom mojej nevesty ochromená ..... som si aj poplakala, ale rešpektujem tento názor aj keď to považujem za blud .
Milujem svoje vnúčatá, dala by som im prvé aj posledné. Ale ja osobne by som si trojročné vnúča v žiadnom prípade nezobrala na týždeň k moru. To je ešte malé dieťa a týždeň v cudzom prostredí bez mamy je pre neho príliš dlhá doba.
@evka1009 Iba toľko som chcela k tomu dodať, že vzťah nevesta versus svokra nie je vzdy taký čistý a úprimný ako má svokra vzťah so svojim synom a vnúčatami. Nevestičky na jedno nazabúdajte, aj my svokry sme matkami, aj my sme mali malé deti a starali sme sa o nich s láskou a nemyslite si, že nevieme s nimi zaobchádzať. Vieme aspoň tak ako vaše mamy, niekedy aj lepšie. Dôkazom toho je váš manžel, náš syn. Čo si myslíte to, čo dnes dosiahol váš manžel, prišlo to samo z neba. Však aj my máme na tom dosť dôležitú zásluhu. Keby nám bol ľahostajný, tak nemáte z nich inžinierov, doktorov a zodpovedných otcov. Tak Vás láskavo prosím, pristupujte k ich matkám, aspoň tak ako k matkám vašich manželov, ktorých milujete, aspoň dúfam (ked nie, nemá ten váš vzťah žiadnu budúcnosť) alebo ako vlastným. Myslíte si, že my, svokry nie sme radi, keď vidíme, že naše deti sú šťastné? My sa takisto tešíme s vami, i keď nie pri vás. Nesmiem zabudnúť pripomenúť, že moja 3-ročná vnučka ma miluje, je šťastná, keď môže by so mnou a moja nevesta jej v tom nebráni. Tým zase nechcem povedať, že máme idelálny vzťah, ale pracujeme na tom.
Byvame 1000 a 1200 km od starych rodi ov realne sa vidame 2-3x do roka...o dceru sa zaujimaju moja mama by aj kazdy den skypovala len nie kazdy den je co novevypravat, svojra zavola raz dvakrat do tyzdna ked ma muz volno zvykla si tak ak ho nezadtihne zavola na moj.skype...obe babky by si malu aj vzi na prazdniny.ale dcera ne hce a uprimne nie som 2x tym nadsena ma 4 roky keby byvame blizsie ok ale keby sa nieco stane tak predsa len sme daleko...ked sme na svk tak obe babky nas posielaju s muzom von nech si od nej oddychneme ze postrazia...a kym svokra akceptuje nase pravidla a vychovu, moja mama ma tendenciu vychovavat a poucovat lebo podla nej je to tak vzdy lepsie
A co sa tyka navstev u nas...mama este robi ale ak potrebujeme postrazit napr cez vianoce tak pride na ttzden,...svokra uz nepracuje ma 72 rokov ta pride tiez tak raz do roka na dva tri tyzdne....vtedy sa malej aktivne venyuju ani neviem ze ju mam...pomozu aj upratat aj navarit ked aj poviem zesispravim.. tak obe babky nech si oddychnem ze mam toho vela
@xstelinka A u nas ani len mojim rodičom som nedovolila zobrať malého do zahraničia a nie to ešte svokrovcom. To sú naše nevesty, a čo svokrovci nie sú takí istí ako vaši rodičia. Však aj vaši rodičia sú svokrovci vášho manžela? Alebo ten váš vzťah s manželom nie je rovnocenný? Opakujem sa, ale aj my, vaši svokrovci sme naše deti, synov vychovávali takou istou láskou a zodpovednosťou, ako vaši rodičia vás. Myslíte si, že by boli z nich lekári a inžinieri, keby sme sa k ich výchove nestavali zodpovedne? Zamyslite sa už raz a navždy nad sebou, my sme tiež matky a ľudia, ktorí nechceme s vami súťažiť, ale tešíme sa, ak sa vám darí, máte sa radi a ste zodpovední k svojim deťom. Iba toľko milá xstelinka.
@evka1009 S Vašim názorom súhlasím, ale dovolím si povedať jedno ALE. Svokrovci tiež mali túžbu vziať deti k moru (2+2, dve naše, dve švagrove, aby sa ani jedno necítilo odstrkované). V čase keď nad tým rozmýšľali, mali obaja cez 65. Nuž, bez ohľadu na vzťahy v rodine, bola som zlá, ale nedovolila som to, pretože dvaja starší ľudia so zdravotnými problémami (vyšší tlak, alergia na slnko) a k tomu 4 deti (v tom čase vo veku 6 až 11 rokov) je nemysliteľné.
Situácia sa vyriešila ku spokojnosti všetkých tak, že sme išli úplne všetci, t.j. (2+2, 2+2, 2) k moru letecky (áno, viem, financie), pričom sme sa dohodli na mieste a termíne spolu tak, aby to všetkým vyhovovalo.
Prospech z toho mali všetci, svokrovci splnený sen a všetky štyri vnúčatá vedľa seba s tým, že sa o ne kedykoľvek postarali rodičia, deti boli spolu a aj rodičia si oddýchli bez detí (občasný miniklub + spolu sa zahrali navzájom).
Bonusom bolo to, že sme boli ako rodina všetci spolu, čo sa v priebehu roku stáva len pri oslavách.
Nebolo všetko ideálne, aj občasné zahryznutie do jazyku bolo, ale stálo to za to. Ideme teraz už tretí rok za sebou takto.

@cecil36 Keby som mala taku svokru, nikdy by som k nej uz neisla. Je to velmi smutne.