icon

Starí rodičia a prepchávanie vnúčat

2. máj 2023

Ahojte, potrebujem poradiť. moji rodičia majú radi moje deti, ich vnúčatá, sú radi keď im môžu dopriať. chápem to, a preto neriešim keď im dajú niečo sladké alebo takú mlsku. čo mi však vadí, že dokážu moje deti doslova prežierať (aj oni sú tučnejší, nestravujú sa zdravo, ja som sama mala problemy s váhou a musela som sa učiť zdravo variť, a hlavne dá ať si menšie porcie, menej často jesť, ke´dže predpokladám že aj nás ako deti tak krmili). spíme tam, tak raňajky pre dve deti praženica z pol kocky masla a 6vajec , do toho dva krajce chleba nakrajať, však nech nejedia len vajcia( deti 2 a 1 rok , čiže maličke detičky). potom ideálne ked furt deti by jedli, ideme von na dvor a zas daky corasant, ovocie a somariny, potom obed , to ked im chuti, tak im podavaju (minule malému pchali z vývaru kuracie srdcia, na čo som sa hnevala, asi 10 ich zjedol, čo mne prišlo nie moc ok). olovrant nestačí dieťaťu jeden jogurt, najlepšie mu dť dva až tri, keď mu chutia a ja im doma nedám sladké, však nech si užijú (doma papajú biele jogurty, nesladíme). problém je že moje deti to všetko fakt pojedia, aj také množstvo, čo sa mi samozrejme nepáči, nechcem aby mali v dospelosti také problémy ako ja. už som to rodičom vysvetlovala, ale nechápu, už som deťom priniesla aj vlastné jedlo, nech nemusia jesť ich premastené jedlá a vnútornosti, udeniny, škvarky (to by asi malé deti ani nemali), ale stále im to pchajú a chichoú sa ako im chutí a ja som tá zlá čo im nedopraje. čo robiť ?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
monika185243
2. máj 2023

Ako keby si písala o mojej svokre. Ja sa snažím stravovať deti zdravšie. Keď sme u svokrovcov koľko krát im dá svokra navarené jedlo, ktoré prinesie z práce, až tak by my to nevadilo, ale niektoré jedlá sú príliš slané pre dospelého človeka, nie to pre malé deti. Keď som sa na to ohradila, tak sa namňa zdula. Alebo neznášam keď im navarí vývar z kuracích krkov a ešte im dá to mäso jesť. Keď boli menší tak som im nosila jedlo z domu, ale keď ich strážila, veľa krát im ho nedala a dostali to čo mala navarené. Mohla by som tu písať do rána. Neviem, ale ja som toho názoru že radšej treba dať deťom vyváženú stravu, ako napr.vypražaný syr, ale toto niektorý ľudia nechcú akoby pochopiť...

alexnina777
2. máj 2023

prosím ta to 1 ročnému a 2 ročnému dieťaťu dávajú oškvarky, vnútornosti a údeniny? čítala som že ti ide o množstvo…ale podlľa mňa tu nejde o mňožstvo jedla ale o rešpekt ako taký…chichotanie sa na tom že robia opak toho čo si im povedala o strave pre tvoje deti je vrchol nerešpektu..inak máte dobrý vzťah s rodičmi? ťažko sa radí keď neviem ako žijete..ja keby som mojim rodičom povedala čokolvek o tom koľko, kedy a čo budú jesť u nich moje deti, tak sa možem spololahnuť že mama nikdy nepojde proti tomu..čiže tu by som začala, aj ked píšeš že už si vela krát vysvetľivala..ja by som asi dokola zdoražnovala, že nedopustim aby sa moje deti museli trápiť s nadváhou tak isto ako ja, keďze si si to prešla, že si tým trpela a nedopustíš
aby tvoje deti trpeli tak ako ty…ja osobne by som stopla aj návštevy na istú dobu, keby to nestačilo..aby pochopili , že to myslíš vážne..

alexnina777
2. máj 2023

a ešte doplním, mám takúto istú svokru, ako opisuješ rodičov, s aj s nadváhou, čiže presne chápem o čom píšeš..no nechodia tam deti nikdy samé, a ked tam ideme spolu 2x ročne a ona 2x ročne k nám , tak velmi jasne som jej vysvetlila všetko ohľadom stravovania detí..aj ona im pchala poza moj chrbát čokoládu aj buchty, no stalo sa to 1-2x , to som neriešila…a do porcii a obsahu sa nemala možnostl starať..keby bola situácia ako u vás , že tam deti chodia samé, vyzeralo vy to tam rovnako ako u Vás , našťastie to nemusim riešit..kedže nechodia…

zorkahorka
2. máj 2023

6 vajec pre 2 malicke deti je ozaj moc. My davame prazenicu kazdemu z 1 vajca...
Nezmenis ich, oni su tak nauceni. Nechodievaj tam casto, pripadne tie mnozstva kontroluj. Na druhu stranu je zasa super, ze tvoje deti su zruti. Vies, kolko mamicuek ti teraz zaroven aj zavidi? 😀
Poznam deti, ktore tuez stale jedia, ale su chuducke. Deti to vybehajú...

matullienka
2. máj 2023

Ja robím na raňajky skvarenicu zo 6 vajec pre 4 ľudí z toho sme dvaja dospelí, staršia má 11,5 roka a malá čoskoro 4 a to ešte koľkokrát zostane. Fakt si to neviem predstaviť aby tak malé deti zjedli také veľké množstvá jedla

autor
2. máj 2023

@zorkahorka ja si davam dve vajicka na prazenicu. a len trosku oleja/masla. a este pol kocky masla im daju, minule som ocovi odobrala, ze im stacia 3 vajcia dokopy, cize kazdy 1,5 a aj maslo som mu odobrala z panvice, odisla som po cosi a uz som videla ako tam boli rozbite dlasie vajcia. tak som normalne vzala detom z taniera pre seba, urazil sa. ale ja nechcem s nim bojovat, ja z toho vyjdem pred detmi ako zla, že nedovolim a babka s dedkom by sa aj potrhali aby im dali. chapete, a pritom im chcem len dobre. a ano zjedia, vsetko aj doma. aj zeleninu , ovocie, lebo im dam a ja som rada, tam im nedaju,alebo skor deti nezdjeia, ked vidia ine veci na tanieri a ked im dopchaju aj 10 srdiecok, vsaknaco by jedol nejaku mrkvu alebo ine uz polievky , pripadne sladkosti.

autor
2. máj 2023

@matullienka no ja tiez nechapem ako t moje deti zjedia, prvykrat som si vravela že vsak ostane, to neni realna sanca zjest a bum zjedli. a mna by ani nenapadlo popravde robit prazenicu ore dve deti z tolkych vajec. ale ked vidim co oco zje, tak chapem, proste sa napcha. a najlepsoe že ranahky a obed sa dopcha, doje a vecer uz bojuje ze nejde jest lebo je tlsty potom.

matullienka
2. máj 2023

Možno by som im raz dopriala keby sa im dobre zgrcali z toľkého jedla a takého čo ešte ani nie je pre ne vhodné, by sa im potom možno otvorili oči

autor
2. máj 2023

@matullienka jooj, to by si aj tak oco nevzal na zodpovednost a bolo by to z ineho. a navyse by som sa ja o to musela starat.

matullienka
2. máj 2023

No ja by som ich v tom nechala vymachat kŕmili ste a pchali do nich piate cez deviate a tu je výsledok.

oblecenie99
2. máj 2023

Že je to jedlo potenciálne menej zdravé, alebo je ho veľa je iba sekundárne. Primárnym problémom je klasika: že ťa nerešpektujú ako rodiča a vyslovene im robí dobre zhadzovať tvoju autoritu. Ja to poznám, aj keď môjho syna ešte nikto v živote nikdy neprepchal - je taký (ne)jedák, že ho pomaly všetci odmietali kŕmiť, a mne je zle, keď vidím, že sa blíži čas jeho jedenia, ALE pchať do neho prkotiny vo veľmi maličkom veku vrátane nalievania poza môj chrbát coca coly dvojročnému bolo v pohode, považovať čistenie zubov za moju premotiváciu, alergiu na mliečnu bielkovinu za vymyslenú panskú chorobu, cvičenie vojtovky za týranie dieťaťa a používanie autosedačky za absolútnu blbosť a stupiditu dobre poznám.
Ja aj chápem, že sa bojíš, budú staršie, prídu prázdniny, budú chcieť byť u starých rodičov (alebo to bude nevyhnutné) a čo urobíš, nepošleš....? Vtedy to už bude o inom, teraz raz za čas, potom permanentne týždeň, dva... Iba raz v živote som zažila takéto prepchávanie dieťaťa, tá malá mala 2 roky vtedy a ja som nechápala, jak to všetko dokáže zjesť. Ale toto jej robili rodičia a aj to tak dopadlo: ona má teraz už v dospelosti brutálnu obezitu a zdravotné problémy, nejaký čas pred ňou zamykali chladničku.
Čiže naozaj skúsiť rozumne, ale s citom nastaviť hranice.

mandzula
2. máj 2023

Toto ja poznam od mojej exsvokry - ladovat, ladovat a ladovat cely den jedno cez druhe. Taku averziu sme aj s vtedajsim muzom chytili, ze sme tam ani chodit nechceli a teraz tam z tohto dovodu nechce chodit ani dcera, lebo sa jej nechce bojovat. Starkovci casto nevedia deti "zabavit" inak ako jedlom. Ovela radsej by som bola byvala, keby isli na vylet, prechadzku. Ono ide aj o to jedlo, ale aj o to, ze nerespektuju nazor dospelych deti, to strasne nasiera. Zrejme by som obmedzila navstevy s patricnym zdovodnenim - nepaci sa mi to a to a ak budete pokracovat, bude to mat nasledky v podobe este menej castych navstev.
Podotykam, ze u nas to nezabralo, som rada, ze je to exsvokra a ze tam dcera ide raz za rok.

kristinka92
2. máj 2023

fuuu ja mám 1,5rocnu, ale skvarky? to vážne? veď z toho je dospelemu zle, neviem si predstavit ako by ju bruško bolelo z toho. praženicu lubi moja aj z troch vajec 😅 ale nerobím ju každý deň, a maslo dám len kvalitne trosku aby neprihorelo, samozrejme zelenina k tomu musí byt, nie len čisto cholesterolove veci…

janickacrazy
2. máj 2023

Na jednu stranu ti aj trochu závidím, že ti deti zjedia všetko. Moje v tom veku by nezjedli vôbec praženicu ani srdiečka ani žiadne údeniny, mohli by sa babky aj roztrhať. Najmladší v tom veku žil takmer výlučne na mlieku a ovocí a zelenine, nič iné nechcel. Dopriala by som im také dieťa, to by veru nevykrmili. 😁

katarinka89
2. máj 2023

@marietaaaa11 ja už len prerušuje očami, keď toto vidím.....dieťa má zjesť toľko, koľko mu chuti.....tieto ,,tabuľkové mamičky,, sú hitom dnešnej doby...

Autorka: zbytočne sa rozculujes- genetika nepusti. Aj napriek zdravej strave, môžu byť tucni- držíš ich na krátko a v budúcnosti ti budu kradnúť po tajomky jedlo a maškrty..... Véd ich nechaj zjesť a ochutnať všetko.

marietaaaa11
Odpoveď bola odstránená
mandzula
3. máj 2023

@katarinka89 ano, na genetiku sa vyhovaraju mnohi, ma totiz urcity podiel na tom, ako bude clovek vyzerat, no ovela vacsi podiel ma na tom okrem ineho (napriklad vztahu k pohybu) to, co a kolko toho vklada do ust - a prave to je odmalicka v rukach rodicov, pretoze dieta sa uci stravovacim navykom prave od nich. A, ano, ak sa dospely clovek rozhodne, ze sa prejedat bude, je to na nom, no aspon si rodic moze povedat, ze urobil vsetko pre to, aby to tak nebolo.

mandzula
3. máj 2023

@marietaaaa11 ak dietatu davas jest pravidelne a veci, ktore ho patricne zasytia a maju patricnu vyzivovu hodnotu, tak nema dovod vecne nieco vypytovat. Ked bola moja dcera mala, videla som na ihrisku, ze deti vecne nieco zuli, velakrat preto, aby mali mamy od nich pokoj, tak im hocico strcili do ruk. U nas bol a stale je rezim 5x denne a pomedzi to sa nevyjeda, ved naco aj?
Ja to napriklad vidim na manzelovi, u nich sa jedlo a je kedy co kto chce, rezim absolutne ziadny a nadvaha je na svete.

ketrint
3. máj 2023

A vedia sa vôbec tak malé deti prejesť??😲
Ja som doteraz bola v tom, že dieťa ma tu stopku, keď je najedene a netlačí už nasilu (resp len pre chuť) ako to robíme my dospeli 🙈 že už sme plni, ale dva kúsky niečoho ešte napchame lebo nám oči jedia… Aspoň ja mám takú skusenost aj s dcérou, že môže jesť najobľúbenejšie jedlo na svete alebo pokojne maškrtu, ale zrazu stop, že už je najedena. Tak myslím, že deti si to zjedene množstvo vedia ukontrolovat tak prirodzene.
Ale môžem sa mýliť… 🤷🏻‍♀️

katarinka89
3. máj 2023

@mandzula o akých stravovacích navykoch sa rozprávame, keď autorka udáva, že k nim chodí nie často? 3x do mesiaca sú nejaké návyky? Toto stravovanie mi príde od autorky sebecké, rozhodla sa tak ona koli svojej váhe a núti do toho aj deti- nieje iste, ci tie deti keď prídu do kolektívu napr: v škole, nebudú ujedat kade co.....a klamať...lebo cely tento príspevok mi príde totálne na hlavu. Autorka z toho robí 3.svetovu .....

mandzula
3. máj 2023

@katarinka89 preco by v skole mali ujedat kadeco? Tvoje deti v skole ujedaju kadeco? A co by to akoze malo byt? Moja teda nie. Ma desiatu, ktoru si robi doma, a potom obed. Dokonca ani do bufetu nechodi, lebo vie, ze hodnotnejsie je to, co si vezme z domu. A k tym navstevam 3x za mesiac - my sme k svokre chodili raz za rok a z toho, co sme tam jedli, sme sa zbierali tyzden po odchode. A, nie, nemohla som jej obsadit kuchynu a vziat z ruky varechu, to by neprezila, pretoze jedine, cim si nas vedela akoze uctit, bolo jedlo.
A autorka zrejme presne vie, preco to robi, zrejme si pre vahu nieco odtrpela, preto je pochopitelne, ze chce deti pred tym chranit. To nie je sebecke, to je rozumne.

h2
3. máj 2023

Tak ja len čumím! Môj syn má 11 a pol roka a toto, čo tieto maličké deti pojedia, mi on v živote nezjedol. Že 2-3 jogurty? Aj jeden má problém dojesť. A vývar má fakt rád, aj srdiečka v ňom, ale 10?! Ja by som sa tešila, keby mi aspoň u starých rodičov jedol poriadne. Ale bohužiaľ, on poriadne neje nikde.
Ak to nie je často, tak nerieš, len sa zbytočne rozčúliš, rodičia sa urazia a aj tak si nepomôžeš, budú ich pchať tajne.

katarinka89
3. máj 2023

@marietaaaa11 súhlasím s tvojim komentárom, tieto hlúpe obmedzovania deti vedú len k problémom. Tie matky, ktorých deti malo padajú, by boli happy, keby dostali chuť do jedla. Tu je chuť do jedla a matka ide deti obmedzovať a robiť z toho s rodičmi kauzu....omg

mandzula
3. máj 2023

@katarinka89 ale preco porovnavat dva extremy - nejedenie a prepchavanie. Ved existuje zlata stredna cesta.

katarinka89
3. máj 2023

@mandzula moje neujedaju lebo im nevyberam co môžu a co nie. Jedia to, čo im chuti, samozrejme nemyslím sladkosti na kila. Ucim ich jest vsetko s mierou. Ked varim nieco nove- kazem im aspon ochutnat a tak sa same rozhodnu, ci im to jedlo smakuje alebo nie.znamej deti sú takto vychovavane, že jedia len to, čo im mati dovolí a keď prídu na návštevu a vidia moje deti jest- napr: chlebík s tukom a zeleninou, alebo vajickovy chlebík, alebo kotlikovy guláš, grilované mäsko a zeleninu, ( bolo to XY takých jedál) tak tie deti by aj ochutnali, bolo mi ich ľúto, pozerali na moje ako sa ,,kŕmia,, ... tak známa vytiahla obedar s piškótami a výživou....tak toto už je Hard core pre mňa

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katarinka89
3. máj 2023

@elizabet173 si si na 100% istá, že autorka neprikrasluje množstvo? Tu na koňovi je to tak, že keď poriadne nenaseries na tú ktorú stranu potrebujes, dostaneš to vybraté ty ako autor. Podľa mňa to tak nieje, žiadnych 10 sŕdc, 4 jogurty....už aj 1 srdce a 1 jogurt ju vytacaju. Toto je môj názor.

katarinka89
3. máj 2023

@elizabet173 na udeninach a akváriách vyrastali naši rodicia- resp dedinské deti a boli zdravé.....teraz mam pocit, že viac ,,,zožerú,, vitamínov z lekárni ako pestrú vyváženú stravu. Aj tuk je potrebný pre telo- lepšie sa vstrebáva s tukom vitami D, tuk prospieva NS lepšie vyprázdňovanie....ale ved oberajú ich o prírodné veci a potom to riešme liekmi.

katarinka89
3. máj 2023

@katarinka89 skvarkach