Starí rodičia a prepchávanie vnúčat
Ahojte, potrebujem poradiť. moji rodičia majú radi moje deti, ich vnúčatá, sú radi keď im môžu dopriať. chápem to, a preto neriešim keď im dajú niečo sladké alebo takú mlsku. čo mi však vadí, že dokážu moje deti doslova prežierať (aj oni sú tučnejší, nestravujú sa zdravo, ja som sama mala problemy s váhou a musela som sa učiť zdravo variť, a hlavne dá ať si menšie porcie, menej často jesť, ke´dže predpokladám že aj nás ako deti tak krmili). spíme tam, tak raňajky pre dve deti praženica z pol kocky masla a 6vajec , do toho dva krajce chleba nakrajať, však nech nejedia len vajcia( deti 2 a 1 rok , čiže maličke detičky). potom ideálne ked furt deti by jedli, ideme von na dvor a zas daky corasant, ovocie a somariny, potom obed , to ked im chuti, tak im podavaju (minule malému pchali z vývaru kuracie srdcia, na čo som sa hnevala, asi 10 ich zjedol, čo mne prišlo nie moc ok). olovrant nestačí dieťaťu jeden jogurt, najlepšie mu dť dva až tri, keď mu chutia a ja im doma nedám sladké, však nech si užijú (doma papajú biele jogurty, nesladíme). problém je že moje deti to všetko fakt pojedia, aj také množstvo, čo sa mi samozrejme nepáči, nechcem aby mali v dospelosti také problémy ako ja. už som to rodičom vysvetlovala, ale nechápu, už som deťom priniesla aj vlastné jedlo, nech nemusia jesť ich premastené jedlá a vnútornosti, udeniny, škvarky (to by asi malé deti ani nemali), ale stále im to pchajú a chichoú sa ako im chutí a ja som tá zlá čo im nedopraje. čo robiť ?
@katarinka89 ani moja neujeda, lebo z domu vie, co je dobre a co nie a ze jedlo ma urcity rezim. Pises o extremoch, rovnakych ako su uplne zbytocne skvarky a x-vajec s polkou masla. Mame urcite jedla, ktore jeme casto, ktore obcas, lebo ich az za take nutricne hodnotne nepovazujeme, cim davame dietatu akysi ramec toho, coho sa ma v zivote drzat, aby si udrzalo vahu a nestradalo, pricom dcera nikdy nemala potrebu zabazane hladiet na jedlo inych ludi. A je potom pochopitelne, ze ma stvalo, ze sa u svokrovcov prekladal segedin reznami, zapijalo sa to kapucinom, po dojedeni bola na stole navarena krupica s pudingom a o 5 minut sa nukali keksy a chipsy. To fakt nepovazujem za spravne rovnako ako autorka styl svojich rodicov. Kym bola dcera mala a bola tam sama, autoritou boli stari rodicia, tak ich posluchala a potom jej bolo zle. Dnes tam uz ani nechce ist, lebo je dostatocne asertivna na to, aby povedala, ze nechce, co vyvolava dusno - a uplne zbytocne, stacilo by na ten tyzden, co tam je, upustit z tvrdohlavosti. Tiez ju uraza, ze nie je respektovany jej nazor. Pretoze je to aj o tom - ak raz rodicovi poviem, co si v suvislosti s detmi nezelam, ma to bez vyhrad akceptovat. A ak nie, ma to nasledky.
@mandzula dobre je to čo si jej vsugerovala. Prevzala tvoj vzorec stravovania,
@katarinka89 Môjho syna prepchali v jeho 1 a pol roku pečenou slaninou (pečenou vonku na ohni) a s chlebíkom s výpekom z tejto slaniny. Zvracal celú noc a bol chorý a na diéte ešte týždeň. To bolo vlastne posledný krát, ako do neho niekto niečo takéto dostal, nehovorím, že zjedol na kilá, ale pojedol viac než dosť. Tak ja neviem, keď som volala na ďalší deň pediatričke, tak okrem problému, ktorý sme riešili a trápil ma, som sa hanbila ako pes, keď som jej pravdivo musela vysvetliť, čo zjedlo tak malé dieťa a ja - presne v duchu hesla "ale veď je len tak máličko u starých rodičov, aj oni na tom vyrastali a načo to hrotiť" som toto dovolila. Nemala som gule jej argumentovať, ale veď to sú len prírodné veci a aj my sme na tom vyrástli...
Ja teda ani náhodou nie som z tých "ekobio teroristiek", ale napriek tomu si myslím, že je extrémom označovať matku, ktorá nemá strašnú srandu z toho, že nahráva na video 7 mesačné dieťa s údenou klobásou v ruke a v ústach či tú, ktorá nesúhlasí s tým, aby jej ročné, či dvoj ročné zjedlo na posedenie porciu vývaru a desiatich srdiečok za precitlivenú a preháňajúcu.
BTW na údeninách a škvarkách vyrástli aj naši starí rodičia, aj rodičia, majú aj vo všeobecnosti parádne stravovacie návyky a problémy s chorobami a obezitou požehnane.
@katarinka89 ano, a povazujem ho za spravny, kedze si vahu drzim od 16 a ako 42-rocna mam 53 kg a takmer ziadne zdravotne problemy, takze je pochopitelne, ze chcem, aby to tak mala aj moja dcera. Plus je dolezity aj fakt, ze doma dcere z jedla zle nebyva, u starkej neraz vracala, takze je jasne, koho vzorce su tie spravne.
@katarinka89 pozri sa na plne cakarne tych "zdravych" dochodcov, co ako deti jedli skvarky a udeniny. A tuk je potrebny, ale nemyslim si, ze zrovna z tych skvariek ci, nedajboze, udenin. A na vstrebanie déčka isto netreba pol masla, pozri, kolko ho mas v kvapke napriklad Vigantolu.
@mandzula presne tak, co vlozime do deti ako malých tak take budu mat vzorce spravania ako dospelí. my sme traja surodenci, ja som z toho ich vzorca ze jem co chcem, kedy chcem, hlavne ze mi chuti mala 120 kg, moja druha sestra teraz ma taky jedalnicek, ze mekac, hranolky a somariny, tiez neni na tom bohviekao ( inak toto rodicov irituje ako nezdravo sa stravuje, mastne, ale im ich premaslovane veci, skvarky a slanina nevadia, ved to je zdrave podla nich. ) a ked mi niekto povie, ze ved aj my sme tak jedli ako deti, tak super, ved to vidno potom na tych dochodcoch s cukrovkami, obezitou, vysokym tlakom, choleterolom a inymi ochoreniami. to ja nepotrebujem, fakt som sa od zaciatku prikrmov snazila aby papali a zavadzali sme postupne co mohli, vela som si o tom studovala. a teraz toto mam rieist
@oblecenie99 och chudak tvoj syn. ved toto nedavam ani ja, je to tazke. ale nechapem to, proste ak nedovolis si zla krkavcia mater pred nimi, aspon taky mam ja pocit. kamaratka tak dala 3mesacnej cokoladu, lebo babka priniesla a bolo by zle keby neda.
@katarinka89 neviem, nie som jedna z tych matiek co len svoje jedlo by davala. ve ddeti pojdu do skolky, skoly, na tabory, kde budu jest normalne jedlo, a nebudem tam vycinat ze to nesmu. alebo na navsteve. ale keby vidis mojho otca , mamu jest, mozno by si pochopila. proste u nich s akupuju a jedia skvarky na kila-otec si ich dava za hrst do kazdej polievky, slanina detto, vela masla vsade, aj oleja (minule ma mama vyhodila u nich od palaciniek, ze ona nechce take suche, ona chce take premastene, ze to bude bez chuti-a tak ich piekla na celkom vela oleja). moj muz sa tam tiez nerad stravuje, ze je mu tazko z toho.
@elizabet173 ja ked som videla babky varit, tak vidim ze rodicia maju tie jedalnicky z detstva, jedna bvabka vacsinou mucne jedla (buchty, priohy s veeela slaninkou napr , langose a take hovadiny) a druha drzky, mastne masa a spekacky, klobasy.
@oblecenie99 jezis, nad prazdnonami som sa ani nezamyslela, ale uz teraz sa toho desim, ze co to bude.
Tak potom keď je to taký extrém- neviem si to ani predstaviť, nakoľko aj my sme vyrastali skvarky, húsky, klobása, tuk, masť....tak potom ani nejde o samotné potraviny ale o ich množstvo. Ja som toho názoru, že človek ( pokiaľ nemá alergie na potraviny) by mal May pestrú a rozmanité stravu- dieťa detto. V rámci veku. Tu skôr ide len o množstva. Ci sa mýlim? Lebo už sa v tom začínam strscat- co ti vlastne vadí.....
@katarinka89 hlavne množstvo, keby bolo mnozstvo ok, tak prezijem tych par veci co nie je ok. ale pestru a rozmanitu stravu si viem predstavit aj bez skvariek a slaniny, ved napr aj hranolky neparia do pestrej a rozmanitej stravy a ved je to len zemiak (len zle upraveny), ked sme uz pri tom.
Ja to riesim tak, ze si na kazdu navstevu donesiem pre malu(1,5r) jedlo(napr. hrozno, banan, presmydavku, nesolene tycinky, obed)..dam jej to co som jej doniesla a ked chce este nieco navyse nech si da, to uz neriesim. Tym ze sa najedla toho co som jej doniesla tak uz zje velmi malo z toho co jej nukaju....tiez by som kvoli tomu neobmedzovala kontakt
Moja mama by tiež do mojich deti vkuse niečo pchala. Vysvetlila som jej veľmi rázne párkrát že nie a ze to má rešpektovať. Ked im dá ovocie ok ale vkuse sladkosti koláče atd to nie. Teraz ked sme tam na návšteve sa vždy spýta najprv mňa či im môže dať to alebo ono. Lebo ked vkuse jedia hlúposti nechcú potom normálne jedlo hlavne mladší 4,5r syn
@petulda333 pri tak malych detoch neviem ci je vhodne neriesit. Moze sa to vypomstit a doma si vyzadovat to co bolo u babky...
Čo sa týka jedla, my sme si starých rodičov museli doslova vychovať a nebolo to ľahké...a ani teraz to nie je ideálne, ale nastavili sme nejaké pravidlá. Neviem si absolútne predstaviť, ze by to nerešpektovali a ešte sa mi vysmievali. To by som tam isto nechodila, nie z trucu, ale skratka nedokážem tráviť čas v nerešpektujúcom prostredí, mne samej je z toho zle. Im sa ťažko vysvetľuje, ze preto sú na invalidných dôchodkoch a berú tristo liekov denne, lebo sa príšerne stravujú. To už starých ľudí neprerobíš a o to mi ani nešlo. Ale jednak tam netravime víkendy, jednak stopneme nonstop nosenie jedla, obed si dajú normálny, aký je navareny a dosť. Ja im napríklad neviem vysvetliť, ze Pom-bar sú normálne chipsy. Oni si myslia, že keď je to v tváre medvedikov, tak je to nejaká zdravá dobrota pre deti. Škoda reči.
@aceris mam male deti a vzdy vedeli,ze u babky maju dovolene viac. A doma plati nieco ine
@oblecenie99 presne tak, neni vobec dobre drzat sa toho hesla, ze len raz za cas a u starych rodicov nech si dopraju...ja som bola velmi opatrna v zavadzani potravin detom. Napriklad dvojrocny este nechutnal orechy ked mame alergie v rodine. Lenze na jednej navsteve ho svokra doslova zacala napchavat orechovym kolacom. Skoro mi hlavu ustrelilo. Tak koli nej som zacala so zavadzanim roznych druhov orechov. Bum, decko slo sanitkou po alergickej reakcii. Alergologicka ma zhukala ci mi sibe davat decku orechy ked sme alergici(nie na orechy). Uplne sa rozohnila, ze nenavidi tieto sposoby ze aby stary rodicia....decko ma odvtedy epipen. 🤦
@petulda333 tak moj prvorodeny prestal doma jest. Nejedol tyzden nic dokopy. Sem tam lyzicku a koniec. Cez vikend sa nabachal u babky lebo to bolo normalne slane...
Tak ked doma ziju bez cukru a mega zdravo je jasne ze u babky vsetko zjedia co im da😂
Ked je to raz mesacne neriesila by som to pokym nemaju zaludocne problemy z toho
Este doplnam...samozrejme cokoladu, udeniny, chipsy, ...by som nedovolila so slovami, este je na to mala.
Tak toto by som jasne a stručne zatrhla... Bud to budú akceptovať alebo tak nechodit... A keď tak len na chvíľu.. Toto nie je strava pre tak malé dieťa....ja mam takúto babku tiež by dala malej úplne všetko (ma rok a pol) ale jednoducho to zatrhnem a hotovo ďalej nediskutujem...taketo množstva jedla nielen že zaťažia žalúdok ale aj obličky
A to kde sú tie obézne deti.U syna bol jeden skoro z 25 žiakov v triede a u dcéry v škôlke nemajú nikoho obezneho v triede.Ved im doprajte panebože.Ved teraz tie deti vyzerajú ako nedorobené.12-13 roční vyzerajú na 6.Vychudnute, drobné
Jednoducho rodicom treba vysvetlit ze oni rodicmi uz boli a teraz je rad na tebe aby si v zivote vjedla vlastne deti. Ze ti deti za umyvanie zubov nepodakuju ? Ani nemusia. Riesis prevenciu do buducnosti aby si nemusela platit strasne peniaze za zubarov. U nas do 5 rokov bola cola "no-way". Potom jedine 3dcl pre 2 deti a aj to po vylete, kde mali vydaj energie. Mnozstvo reguluj sama. "Mami dakujem, ze si uvarila ale nalozim ja lebo viem kolko moje deti zjedia lebo ja som ta co je s nimi 24/7. Nie neboj neumru, ked im nalozim mnozstvo vhodne pre male dieta. Chodim k lekarke a deti su v poriadku.". A nekompromisne trvat slusne na svojom. Inak to nejde. Ja mam taku svokru a viem o com hovoris. Vysvetli im, ze ked je 1 rocne dieta vzhladom na vek a vahu a zje 1 jogurt, pre nich by to bolo tych jogurtov 6. Ci zjedia na posedenie 6 jogurtov, do hodiny 6 croissantov a to mali na ranajky prazenicu z 10 vajec a este treba zapocitat obed. Nech si to prerataju v hlave. A nie- male dieta to nevybeha. Musis byt len prisna a nech si hovoria ze im nedoprajes...toto pust z hlavy.
@kvietocek87 tak to neviem kde zijes,ja ked cakam syna pred skolou tak tych obeznych deti vidim dost. A aj v meste,v detskom centre atd.
Ja ta uplne chapem- nie je to mormalne, ludia sa strasne prepchavaju, tolko tucnych dospelych a deti co je teraz to je des.
Jedine, co tak daj pokec s rodicmi- ze ta to trapi a aj preco ta to trapi, povies im ze si vazos, ze by im dopriali vsetko mozne, ze deti lubia, no viac ocenis, ked im venuju svoj cas ako hory jedla. Vysvetli im ze tak male deti maju mat cca 1/4 porciu dospelackej.
Resp.budes musiet robit policajta a korigovat porcie, nech sa tvoj otec uraza, ked si nenecha vysvetlis.
U nas sme to tiez riesili, uz to akceptovali vsetci.
U nas sme mali povodne tiez taky problem.
Moji svokrovci takuto divocinu vyparatili synovi, ked tam bol na prazdninach, mal vtedy asi 7r. Rano hubova macanka, potom svokra napadlo, ze spravi zemiakove placky, na kt.dal smotanu a kaviar, na obed mu capli polievku a knedlu s omackou, prisla navsteva tak torta a cipsy. 2 tyzdne som ho davala dokopy, co si tak rozhodil travenie a stale zvracal. Odvtedy nezje huby v ziadnej podobe a ani zemiakove placky. Svokrovci uz na to davaju pozor, inspirovali sa viac mojou kuchynou. A je to uz O.K.
ja som tiez tak vyrastala a mam 45 r a 53 kg, takze bola by som stastna ze ma moje dieta starych rodicov. Moja dcera uz take stastie nema. A co, oskvarky su super, aj ine nezdrave jedla obcas. Neboj sa, deti to preziju a este budu na to spominat

@mandzula vyjadrila som sa nižšie ' - poznáme len 1 stranu, ktorá si to vie kvetináčov opísať. Neverím,že zedia také množstvo ako opísala.