icon

Starostlivosť o rodičov a krivda medzi súrodencami

27. máj 2025

Ahojte, bude to na dlhšie, tak skúsim skrátiť....sme 4 súrodenci ja som najmladšia , máme chorú mamu Alzheimer a demencie o ktorú sa starám 2 roky ja( presťahovali sa k nám obaja rodičia keď to už fyzicky otec s mamou nezvládal) a vybavila som si opatrovanie na mamu nakoľko nikto zo súrodencov ochotný nebol. Môj najstarší brat starý mládenec( veľmi zlá komplikovaná povaha, má svoj svet, žiadne povinnosti, každý je zlý len on ten najlepší) sa o rodičov postarať nechcel nakoľko má prácu v zahraničí, podotýkam žiadne deti ani manželku, sestra už deti veľké samostatne ale tiež chodí do práce tak nemôže, a druhý brat tiež nie tak nakoľko ja som bola s najmladším synčekom na rodicaku tak som si oboch rodičov vzala( súhlasil aj môj muž, máme 3 deti). Ide o to že po čase ako naši bývalí u nás otec chcel časť svojho domu prepísať na mňa , nakoľko vidí že sa o nich starám ja čo mi prišlo aj logické aj spravodlivé. Mamu treba kúpať,kŕmiť, lieky, plienky , nepozná nikoho a každým dňom je to horšie a horšie a ja som po tých dvoch rokoch fyzicky a hlavne psychicky vycerpana. Súrodenci nepomôžu s ničím ani raz sa ma nespýtali či niečo nepotrebujem,

Strana
z5
cacianka
30. máj 2025

V posledných príspevkoch už baby napísali dobré rady, ako začať vybavovať zariadenie / zariadenia pre oboch.. ja k tomu odporúčam po zistení všetkých možností, napísať na papier poznámky ohľadom všetkých okolností ( zariadenia, platby, atď.) a zvolať rodinnú radu. Ste 4 deti svojich rodičov tak sakra každý má zákonnú a morálnu povinnosť sa postarať , pomôcť, prispieť rovným dielom. Nielen ty, lebo za 615 € či máš z toho ?! Pos.rane zdravie, nervy, nemôžeš sa uplatniť v práci, naberať prax, zarábať si na svoj dôchodok, z opatrovateľskeho príspevku nevieš ani deťom dopriať čo treba, nevieš ani ušetriť pre prípad náhlej potreby, nevieš ani relaxovať a chodiť na výlety ci dovolenky ako ostatní 3 súrodenci.
Kľudne zavolaj na pohovor aj sociálnu sestru, koliznu z upsvaru, mediátora, a postáv súrodencov pred závažné rozhodnutie. Buď sa budú podieľať podľa možnosti, schopností a rovným dielom, alebo vybavis čo sa dá a rodičia idú do DSS.
A otec? Keď sa mu nepáči, preferuje syna a jeho pohodlie, tak nech sa páči, môže sa vrátiť do domu a môžu si tam obaja gazdovat ako sa im páči. Dom chce darovať synovi, mamu a seba tebe ! No pekné dary !

martin96321
30. máj 2025
@cacianka

@martin96321 to čo už ty trepeš 🤦
Pozn.k poslednému tvojmu komentu - či si ma brat bravat rodičov na turnusy ? Kľudne, jeho problém ako si to zariadi.jeho netrápi ako si to zariadi autorka, on si moje ruky , vyhovára sa a nepomôže ani 1 oprdene otcove trenky oprať ! Keby sa ponúkol, že občas na pár hodín, alebo 2 dni zastúpi autorku a jej muža, postará sa o rodičov. Má možnosť vybavovať veci pre rodičov keď je z turnus doma. Má možnosť platiť opatrovateľku na odľahčenie pre sestru.
ale on ? Vyzuje sa zo všetkého a ešte čaká že celý dom rodičia prepisu na neho a zatiaľ sa v tom dome vyvaluje sám a škrabka si 🥚🥚 ! A jeho sestra maká ako fretka debilina (autorka to nie je myslené ako útok na teba), na úkor svojho zdravia, na úkor svojich nervov, na úkor svojich detí a muža

@cacianka Nechapem preco si sa Ty najezila jak macka. Normalne som sa opytal,ako si predstavuje pomoc surodencov. Ak jej brat zaraba mimo slovenska a nema deti ani zenu,moze prispievat tak isto ako vsetci surodenci. Rodicia mohli ostat vo vlastnom dome. Ze otec nechce cudziu opatrovatelku do domu......no bud sa zmieri,lebo nema inu moznost. Viem co je to starat sa o niekoho,mat ho na krku......Ale ako som napisal,boli ine moznosti,dalo sa to riesit inak,ale pani sa sama rozhodla ako sa rozhodla. Moze sama buchat hlavu o stol......uz jej to vela nepomoze

vroni
30. máj 2025
@cacianka

@vroni dosť tvrdo, ale pravdivo, verím že nie ako útok a urážky voči autorke, ale skôr " nakopnutie" a podpora

@cacianka, sme si to autorkou (dúfam) vyjasnili. Ako väčšina empatickych a dobrých ľudí, berie toľko ohladov na všetkých naokolo, az ublíži nechtiac tým najbližším. A tí menej dobri a slušní to kľudne budú zneužívať až do jej absolutneho vyčerpania a ešte vyčítať, že mohla viac. Takže to malo byť trochu hrubé prinavrátenie do reality.

cacianka
30. máj 2025

Ešte poznámka - nečakaj že otec povie ostatným deťom, že majú pomôcť, on to z úst nevypustí, nečakaj že sami sa ponúknu, lebo by to už dávno spravili. Už ste to pred nimi spomenuli, a vidíš že žiadna odozva. Takže nič iné, len že začneš konať ty sama, a kľudne na tom diskusnom pohovore spomen , že môžeš riešiť aj cestou súdu, keď budú rodičia v DSS a bude treba doplácať, tak počas návrh na súd, aby ich zaviazal prispievať na výživné a opateru. Či to chcú riešiť takto vyhrotenej ,?!

cacianka
30. máj 2025
@vroni

@cacianka, sme si to autorkou (dúfam) vyjasnili. Ako väčšina empatickych a dobrých ľudí, berie toľko ohladov na všetkých naokolo, az ublíži nechtiac tým najbližším. A tí menej dobri a slušní to kľudne budú zneužívať až do jej absolutneho vyčerpania a ešte vyčítať, že mohla viac. Takže to malo byť trochu hrubé prinavrátenie do reality.

@vroni čítala som, pochopila že aj ona pochopila kam si mierila

katymt
30. máj 2025

Ja len napisem,ze ako som to prezivala ja ako dieta,ked sa mama starala o svojich rodicov. Najskor 4 roky o jej otca a potom 9 rokov o mamku. Chodila sa o nich starat do ineho mesta,casto na vikend alebo si brala dovolenky.
Domov sa vracala uplne znicena a nervozna. My deti sme boli s otcom,ziadne vylety,zaujem, len sa furt riesili starki. Striedala sa so svojou sestrou pri nich,ta ale nema deti.
Do zariadenia ich nechcela dat,lebo,ze ona si rodicov doopatruje...
S mamou nemam dobry vztah,asi aj kvoli tomuto,ze cele roky sa starala o starkych a my sme boli na druhej kolaji

autor
30. máj 2025
@martin96321

Si nastvana na svojich surodencov .....ako si predstavujes konkretne ich pomoc? Tvoj brat robi v zahranici a nema rodinu. Ake ma moznosti starat sa o rodicov? B7de si ich bravat na turnusy so sebou?

@martin96321 tak napríklad pre mňa osobne je pomoc aj objednať lieky, vybrať z lekárne, priniesť plienky ak treba zájsť s otcom k lekárovi....takto si to predstavujem aspoň pár veci má odbremeniť, ale aký je mesiac dlhý ani nezávola ako sa majú rodičia ani sa neopyta či niečo nepotrebujú to tiež myslím že nie je celkom v poriadku

autor
30. máj 2025
@martin96321

@cacianka Nechapem preco si sa Ty najezila jak macka. Normalne som sa opytal,ako si predstavuje pomoc surodencov. Ak jej brat zaraba mimo slovenska a nema deti ani zenu,moze prispievat tak isto ako vsetci surodenci. Rodicia mohli ostat vo vlastnom dome. Ze otec nechce cudziu opatrovatelku do domu......no bud sa zmieri,lebo nema inu moznost. Viem co je to starat sa o niekoho,mat ho na krku......Ale ako som napisal,boli ine moznosti,dalo sa to riesit inak,ale pani sa sama rozhodla ako sa rozhodla. Moze sama buchat hlavu o stol......uz jej to vela nepomoze

@martin96321 neboli iné možnosti, pretože starého človeka aj keby si latou po hlave ovalil tak nepohnes ním, myslíš že ja by som radšej nebola za tú opatrovateľku? Ľahko sa hovorí človeku čo nebol v mojej kozi

malary
31. máj 2025

To nie že nie je celkom v poriadku, to aleze úplne mimo sú súrodenci. Na dedenie potom všetci poznajú rodičov.
Možno treba tvrdo a súrodencom povedať, prepáč, môžeš túto sobotu? Ideme na výlet.
Alebo hlesnut, že otec mi ide prepísať svoju časť. Uvidíš ako nabehnú🙂

sissik
31. máj 2025

Ano, stat plati podla stupna postihnutia. Stupen postihnutia urcia pri posudzovani na socialnem odbore mesta/obce. Do zariadeni beru stupne 5 a 6, co je uplna odkazanost. V dotazniku socialna sestra dava odpovede k otazkam typu - potrebuje pomoc pri obliekani napr zapnut gombiky, zips, obliect sa, alebo pri hygiene - ci potrebuje pomocky pri wc, kupani, alebo uz pomoc inej osoby, ci si vie navarit, nakupit,.....aj ci je schopny clovek sam uzivat lieky podla predpisu lekara. Vsetko je obodovane a podla poctu bodov sa urci konecny stupen postihnutia. V nejakej vyhladke, ktoru najdes na steanke sicialnej poistovne, su aj sumy, ktorymi stat prispieva zariadeniam na opateru. Pri stupni 5 a 6 je to viac ako 1200/mesacne. Plus teda este v zariadeni sa plati extra napr.za pomoc pri odkazanosti, potom za stravu, potom za ubytovanie. Zariadenia maju na svojich strankach cenniky

najjulinka
1. jún 2025

Tak prepis domu , resp.časti domu nemožeš nechať na otcovi. Samozrejme sa s ním dohodni,a le všetky papierovačky musiš vybaviť ty a on len pred notárom podpíše. Musíš sa do toho pustiť ty. Nemyslím si, žeby nechcel, len netuší ani ako. Čiže hodiť o tom reč a dohodnúť sa kolkoa ako chce prepísať. Potom ked už bude darovacia zmluva hotova, tak s nim zas v klude ju prejsť či ok a tak s ním isť na podpis k notárovi. Proste prebrať iniciatívu. Ale nevynechať ho z toho, nech to fakt nevyzerá , že len o dom ti ide. No a prebrala by som aj čo dalej. Ze toto nevládzeš už teraz a ked bude s nim zle, tak budeš mať oboch a sama. Nepreberať to po prepise domu,a le zaroven. Možno nájsť zariadenie kde ich vezmu ako pár, zapísať ich do poradovníka.... to su čakačky..... Dosť možno , že k tomu nikdy ani nedojde, lebo vek požehnaný už teraz. Vždy sa dá prenechať miesto, ak by ste to o pár rokov nechceli. Ale predbehnúť sa v poradovníku nedá.... Takže to riešiť teraz....

autor
1. jún 2025
@najjulinka

Tak prepis domu , resp.časti domu nemožeš nechať na otcovi. Samozrejme sa s ním dohodni,a le všetky papierovačky musiš vybaviť ty a on len pred notárom podpíše. Musíš sa do toho pustiť ty. Nemyslím si, žeby nechcel, len netuší ani ako. Čiže hodiť o tom reč a dohodnúť sa kolkoa ako chce prepísať. Potom ked už bude darovacia zmluva hotova, tak s nim zas v klude ju prejsť či ok a tak s ním isť na podpis k notárovi. Proste prebrať iniciatívu. Ale nevynechať ho z toho, nech to fakt nevyzerá , že len o dom ti ide. No a prebrala by som aj čo dalej. Ze toto nevládzeš už teraz a ked bude s nim zle, tak budeš mať oboch a sama. Nepreberať to po prepise domu,a le zaroven. Možno nájsť zariadenie kde ich vezmu ako pár, zapísať ich do poradovníka.... to su čakačky..... Dosť možno , že k tomu nikdy ani nedojde, lebo vek požehnaný už teraz. Vždy sa dá prenechať miesto, ak by ste to o pár rokov nechceli. Ale predbehnúť sa v poradovníku nedá.... Takže to riešiť teraz....

@najjulinka otec dom nechce riešiť ani nikdy mám pocit že nechcel, čo sa týka zariadenia sa nijak nevyjadrili,,,,mali sme rodinnú poradu, ja som za zariadenie aj brat starší, sestra sa nevyjadrila nejak áno nie len že jej ľúto dať tam mamu no zároveň ona sa postarať nemôže, a najstarši brat doma nebol no ten pre nich ani prstom nepohol nikdy v živote no aj tak v očiach otca je ten on naj...čiže momentálne otec zariadenie pre mamu odmieta s tým že by on ostal u nás to nie že ide o radikálne riešenie že pôjdu obaja, čiže nijak nie dobre mám pocit že aj keby sme sa pre nich s mužom rozkrajali na kúsky tak stále málo len najstaršieho brata vidia ale toto je tak celý zivot

sidicek
1. jún 2025
@katymt

Ja len napisem,ze ako som to prezivala ja ako dieta,ked sa mama starala o svojich rodicov. Najskor 4 roky o jej otca a potom 9 rokov o mamku. Chodila sa o nich starat do ineho mesta,casto na vikend alebo si brala dovolenky.
Domov sa vracala uplne znicena a nervozna. My deti sme boli s otcom,ziadne vylety,zaujem, len sa furt riesili starki. Striedala sa so svojou sestrou pri nich,ta ale nema deti.
Do zariadenia ich nechcela dat,lebo,ze ona si rodicov doopatruje...
S mamou nemam dobry vztah,asi aj kvoli tomuto,ze cele roky sa starala o starkych a my sme boli na druhej kolaji

@katymt toto je pre mňa nepochopiteľné, starat sa o rodičov na úkor vlastných detí. Asi to stále aj takto spätne považuje za správne, či? A ocakava ,ze sa ty budeš tiež takto starať?

dadis
2. jún 2025

Asi by som bola raznejsia pri takomto pristupe otca a surodencov. Bud dom prepisu na vas, alebo za otec s mamou stahuju naspat a nebude ta zaujimat ako sa o seba postaraju. A zacni ich balit do krabic a kufrov a potom sa mozete o niecom bavit. Ak chce otec delit rovnym dielom, tak hajde obaja do zariadenia. No kde sme, sestre je luto, no krizom slamky neprelozi...

betulinka1
3. jún 2025
@sidicek

@katymt toto je pre mňa nepochopiteľné, starat sa o rodičov na úkor vlastných detí. Asi to stále aj takto spätne považuje za správne, či? A ocakava ,ze sa ty budeš tiež takto starať?

@sidicek ja tiez nie. Hlavne, ak maju majetok rodicia a z predaja si vedia platit zariadenie. Tiez by som sa neobetovala. Ale zase ani necakam. Ked sa ma niekto pyta ako si šetrím na dôchodok, hovorim, ze si platim hypoteku 😉 A ked nebudem vladat, predam a idem do zariadenia. Nie neplánujem detom nechat majetok, iba co ostane po mojej smrti a na druhej strane mi nemusia utierať zadok.

evansova
17. jún 2025
@martin96321

@evansova To ze brat nema rodinu ho diskvalifikuje ako dedica???? Otec neprepisal svoju cas domu na autorku.....a preco by to robil? Ma tri deti,nie jedno. Autorka si vzala k sebe rodicov dobrovolne. Dobrovolne odsunula svoje deti a manzela bokom,lebo je to zataz časova,emočna.........vzdy su aj ine riesenia,vzdy sa to dalo aj inac poriesit. Ako chodi s detmi a manzelom na vylety,kolko casu im venuje.......? Ako chce teraz ona to vsetko vykompenzovat svojej rodine?

@martin96321 Ale nie, veď otec nechcel na autorku prepísať celý dom, len jeho časť. Autorka sa ani nevyjadrila že chce celý dom. Rozumela som že jej ide hlavne i to,baby na rodičov nebola sama, aby jej súrodenci pomohli. A to by podľa mali, ak brat nestíha vlastnými silami, môže prispieť finančné, keď potrebujú napr. plienky. A ak pôjdu do zariadenia pre seniorov, mali by prispievat všetky tri deti.

Strana
z5