icon

Stavali by ste dom s partnerom na pozemku, ktorý vyberala jeho exmanželka?

14. máj 2023

Ahojte, stavali by ste dom s manželom/priateľom na pozemku o ktorom by ste až časom zistili, že ho vyberala jeho exmanželka? Proste či by vám to nevadilo, alebo jednoducho riešiť spoločnú buducnost niekde inde, čo si vyberiete spolu? Zaujimal by ma váš názor, či by ste to neriešili, alebo hej..ďakujem

nelca0510
15. máj 2023

Ach :D Sused začal stavať so svojou dlhoročnou priateľkou dom. Navrhovali spolu projekt,teda aj pozemok vyberali spolu a čuduj sa svete, rozišli sa pred dokončením a nasťahoval si tam už druhú pani domu. Tej to očividne neprekáža :D

ivec16
15. máj 2023

nevidim v tom problem zeby si stavala na pozemku co nie je
tvoj… dom napriek tomu moze byt pisany aj na teba (musis byt uvedena v stavebnom povoleni ako investor, teda uz v projekte) v pripade rozvodu a vysporiadania pozemok je muzov teda z neho by ti neslo nic ale dom by sa vysporiadaval ako bsm, teda na polovicu… predat by ho bez teba nemohol ani ty bez neho… to na koho je pozemok na to nema vplyv

andreatytler
15. máj 2023

Mne by to vadilo. Ale skor preto ze som nemala moznost si to miesto vybrat ja. Cize nejde ani tak o tu ex. Vadilo by mi to aj keby mu ten pozemok vybrala sestra, kamos, alebo aj moja mama ak by mi vybrala pozemok by mi to vadilo. Proste nieco tak sukromne ako vlastne byvanie, musi byt na 100% podla mna.

vevapeto
15. máj 2023

@ahhola no pravdepodobne skúša vytĺcť z toho čo to dá ak správne rozumiem….

ankare
15. máj 2023

Mne by to nevadilo asi.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
weronika171717
15. máj 2023

Ja nechápem prečo by mal pozemok prepisovať na budúcu manželku, keď ho nadobudol pred manželstvom...... Možno jedine, ak by mu prispela dostatočnými financiami na splácanie pozemku, vtedy by to bolo rozumne.

natalienka12
15. máj 2023

Stavebne pozemky su dnes najstabilnejsou investiciou, na cene nikdy neklesnu, maximalne bude ich cena stagnovat. Hodnota stavebnych pozemkov v dobrych lokalitach je niekedy niekolkonasobna ako byt v Sabinove. Pozemok nadobudol muz pred manzelstvom, ak mu vyplatis teraz polovicu sucasnej trhovej ceny, tak mohol by na teba polovicu previest. V opacnom pripade by bol korunovany debil aby to urobil. Kedze je to muz, co uz ma jednu negativnu skusenost za sebou, pochybujem, ze to urobi.

janka_266
15. máj 2023

@elizabet173 keby začali stavať pred svadbou, tak nie.

h233
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
15. máj 2023

Ak by boli vysporiadaný a pozemok v dobrej lokalite tak áno. Išla by som do toho. A Prečo až po svadbe budete riešiť majetok? Len aby nakoniec tá svadba aj bola. Ak sa mám púšťať do takýchto investícií, tak 50/50 hneď od začiatku a bez podmienok

sasa1310
15. máj 2023

Ak je pozemok zaťažený hypotékou, nemôže sa zmeniť vlastníctvo bez súhlasu banky.

luccija
15. máj 2023

@ivec16 aj my to tak máme.Pozemok som financovala ja, dom muž.Cena cca rovnaká.

jumama
15. máj 2023

Ak je na pozemku hypoteka, kym nie je splatena, je vo vlastnictve banky.
Na pozemok, kedze je financovany cez hypoteku, je v katastri zriadene zalozne pravo - a nie je to teda take jednoduche dat polku penazi a zapisat sa spolu s partnerom do katastra. On momentalne nemoze nic v zaznamoch v katastri menit, kym je tam to zalozne pravo. Cize darmo zaplatis a nieco ti slubi, pravne to nie je mozne takto realizovat.

Ak by si chcela byt spoluvlastnikom pozemku, mali by ste iba ist spolu do banky, kde ma partner hypoteku a povypytovat sa ich. Myslim, ze by ta nepridavalli do zmluvy, ktora je teraz, ale by vam navrhli vziat si novu spolocnu hypoteku a a splatit nou tu povodnu a pokracovat v splacani dalej uz spolu. Prefinancovat to.

To co by vas mozno malo pri tomto rozhodnuti zaujimat - ci je toto dobre urobit uz teraz ako partneri, alebo az neskor ako manzelia, ako inak by na to nahliadala banka. Napriklad pri urcovani uroku na hypoteku. Myslim ze ako manzelov by vas posudzovala inak.

A druha vec je uvedomit si, ake vseliake poplatky treba banke za toto prefinancovanie dat. Banka ma poplatok za kazdy prd, co urobi. Precitajte si prilohu v partnerovej terajsej zmluve - za co vsetko a ake su poplatky, byva to tam vypisane. Napriklad pri fixacii uroku, ak predcasne pozadujes nejaku zmenu, tak su za to poplatky - cize aj to by vam mali v banke vysvetlit, za predcasne splatenie tiez by boli poplatky, tak isto by sa mozno musel znovu robit posudok pre vklad na kataster a podobne - cize by to bolo celkom tak ako vybavovat si spolocnu novu hypoteku. Nechajte si podrobnosti vysvetlit, ak by ste do toho sli. Aby ste na tom financne netratili na tych poplatkoch...

A okrem toho este by si mala uplne porozumiet aj tomu, co splaca byvalej manzelke - mali hypoteku spolu a ona je na liste vlastnictva toho pozemku? Alebo len spolu splacalli a na liste vlastnictva je len on? Daj si to tiez dobre vysvetlit. Nie z chamtivosti, ale aby si pravne tomu rozumela.

zorkahorka
15. máj 2023

A keby si sa mala nastahovat do domu, v ktorom byvala jeho ex, tak sa nenastahujes?

autor
15. máj 2023

@zorkahorka nie, mám byt.

xena0
15. máj 2023

Najprv poriešiť vlastníctvo pozemku, neriešila by som výstavbu ak na LV figuruje len meno partnera

zmrzlinka2021
15. máj 2023

Autorka,
ak by mi pozemok vyhovoval, prečo nie?
Ale pravdaze podmienky:
- ja na LV (pred svadbou pravdaze)
- stavat ako manzelia a teda rodina

natalienka12
15. máj 2023

@zmrzlinka2021 ale to tak nefunguje, chlap ju nenapíše na LV zadarmo, musí mu dať 1/2 súčasnej trhovej ceny pozemku a k tomu sa autorka nevyjadrila, takže chudák chlap, ešte nevyplatil ani exku z pozemku a už sa mu do vlastníctva hrabe ďalšia cudzia ženská...to sú fakt rady toto

dm1
15. máj 2023

@natalienka12 vyjadrila sa. Napísala že nemá problém dať mu polovicu

veronikavaneska
15. máj 2023

Ja by som pre pokoj duše a všetkého chcela nech to predá a vyplatí bývalú a ide "čistý" do manželstva. A môžete sa sami rozhodnúť čo ďalej kde chcete bývať a ako...

weronika171717
15. máj 2023

@natalienka12 presne tak.... Kokos, ja nechápem prečo si niektoré myslia, že tým že sa dajú dokopy s chlapom, tak majú nárok na polovicu jeho majetku, ktorý nadobudol PRED MANŽELSTVOM.... Choré na hlavu.....🤦‍♀️

martinat9
15. máj 2023

@elizabet173 nie je na tom nic chore. A preco musi kupovat polku pozemku? Mozno jej ho chce darovat a mozno bude aj stavbu financovat sam, len ju tam pripise ako bsm-ko. Ale k teme.
Aj mne by bolo neprijemne stahovat sa do domu, bytu, kde predtym zila ina zena. Vyber pozemku je dost intimna vec, pri ktorej ti dvaja planovali spolocnu buducnost. Ak ti vyhovuje ten pozemok a vies si tam predstavit zit, ja by som do toho takisto isla.
Nastastie tam ziadne “spomienky” nestihli vybudovat.

dadis
15. máj 2023

@weronika171717 Ved pisu, nech mu vyplati polovicu aktualnej ceny pozemku - moze tym chlapik vyplatit hypoteku. Ale nepise nikde, ake zavazky a v akejvyske este zostavaju..kolko % ostava vyplatit ex a kolko % z hodnoty je aktualna vyska hypoteky

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
15. máj 2023

@natalienka12 Vobec nemusí ísť o polovicu trhovej hodnoty, suma je na ich rozhodnutí.

@weronika171717
@natalienka12
Dievčatá, ja som písala o svojom postoji a svojich podmienkach. Mna manzel na byt zapisal, aj ked som nebrala uver (ako priatel) - proste my dvaja to tak mame od zaciatku nastavene, verime si a spolocne to tahame. Pravdaze hypo uz daaaavno splatena.

martinat9
15. máj 2023

@elizabet173 jasne, ak si s tym dali namahu a fakt je dobry tak by som jej este podakovala 😂

kristinapetronela
15. máj 2023

Nie 🙂 pokiaľ bola nejaká pritiva tak radšej iné miesto 🙂

isis234
15. máj 2023

@kristinapetronela presne,,, je to na zváženie...... odišla od neho, nemusí mu priať dobro

natalienka12
16. máj 2023

@zmrzlinka2021 Juuuj moja, ja viem, ze nemusi mu dat polovicu trhovej ceny, on jej moze dat aj cely pozemok zadarmo. Ak by to vsak urobil, je to korunovany debil a chudak. Tak jednu zenu este nevyplatil z pozemku po rozvode a teraz huraaa na druhu iba tak prepise polovicu. Preco? Iba preto, ze ona ma vaginu, do ktorej zasuva? Uz som hnusna, ale je to tak. Normalny chlap pri prvom moznom naznaku prepisu pozemku by ju okamzite poslal do teplych krajin.