icon

Stíhanie domácnosti popri deťoch

somavi
1. máj 2016

Ženy, viem, že sú medzi Vami aj superzeny, ktoré majú krásne upratane, pozehlene, všade poutierany prach, stihnú ešte aj dobre vyzerať a venovať sa deťom. Bože ako vás obdivujem! bývame v dome. Prízemie, t.j.chodba so šatníkom, botnikom... Potom prvé poschodie, t.j obývačka, kúpeľňa, kuchyňa, WC a izba so šatníkom a inými skriňami, kde sú knihy a iné. A ďalšie poschodie, kde je detská, spálňa, kúpeľňa opäť a ešte jedna izba. Ja to nestíham upratovat. Som chorá z toho bordelu, manžel tiež neni nadšený, že mi to nejde tak odruky. Ja fakt neviem. Tak by som chcela mať krásne, poupratovane.. Mám dve detičky. 5 rokov a 9 mesiacov. Ráno beriem staršiu do škôlky, potom dávam mladšiu opäť spať,.spí cca 2 hodiny. Poumyvam riad, kuchyňa, obývačku poupratujem, dám prať.. Poklad sa mi zobudí. Trošku sa mi zabaví s hračkami, vyvesim prádlo alebo co, ale chcem sa aj jej povenovat. Tak sa mazname, hráme. Na obed príde manžel sa najesť . Poobede dám malú ešte spať, umývam zatiaľ zas kuchyňu, riady. Zobudí sa malá, dám jej Papať, oblecieme sa a ideme do škôlky pre staršiu.. Ideme pešo, aby obe boli na vzduchu 🙂 prídeme domov, venujem sa deťom, prichystam niečo na večeru a ideme sa kúpať a Spat. Obe zastávajú cca 20:30. Ja som unavená (malá sa niekoľkokrát v noci budí a vstavame pred šiestou). Kedy mám upratať ten náš dom??? A pozehlit? Umyť okná, podlahy.. Ako to stihate baby? Potrebujem rady. V noci? Sem tam som mala takú noc, že som potiahla,ale väčšinou fakt nevladzem.

kllamarka
6. máj 2016

Je to o vychove deti hlavne..uz co ma zena doma muza, toho moc nezmeni.
Ja mam dve dcery, takze sa snazim nech nas vidia doma makat oboch...aby nemali zly vzor, ze oni budu neskor tie co sa doma zoderu.
Keby mam syna, tak by kmital tiez, nech si do zivota neodnesie, ze to niekto iny komplet za neho bude doma robit.

andrea1010
6. máj 2016

@kllamarka presne, súhlasím, ja som doma videla makať iba mamku a to nevravím, že ako najstaršia som jej musela pomáhať, tak sa mi to zhnusilo, že som povedala, že v mojej domácnosti bude makať aj muž, našťastie boli moje prosby vyslyšané, mám síce priateľa s piatimi sestrami, sám chlapec, ale urobí všetko, povysáva, operie, zavesí ( často to musím rozdýchať ),navarí a verím, že aj o prcka sa bude starať spolu so mnou 🙂 žiadne mužské a ženské práce, robíme všetko spolu

martinabreza
6. máj 2016

Ja som na materskej to podľa mojho muža znamená že nič nerobým tak ako to že nestíham .keď sme obaja robili v tej istej firme a to isté tak som si len vypočula že on je viacej narobený ako ja a bolo to.Ale až tak moc nezavádzam tak mi aj pomože povisavá,pospratuje riad z umývačky,zotrie podlahu v kuchyni špinavím mopom😉.Keď menil gumy na aute tak ma volal aby som to urobyla ja veď mám ruky zdravé 😏.Keď začnem robiť tak si raz za týžden zavolám niekoho na upratovanie.

myjusiatko
6. máj 2016

@andrea1010 hehe, to rozdychavanie poznam! 🙂 Ale som rada, ze povesia, tak nepoviem ani slovo, len obcas nenapadne nieco narovnam. 🙂

andrea1010
6. máj 2016

@myjusiatko ale iba keď sa nepozerá, nebudem mu predsa kaziť radosť 😀

andrea1010
6. máj 2016

@martinabreza božinku, presne toto môj švagor, ako čo to s tým majú, veď starať sa o deti tiež nie je med lízať, upratať, navariť, no nech si to skúsia 😒

martinabreza
6. máj 2016

@andrea1010 no to pomali hádka každú sobotu ja aby som išla do obchodu urobyla raňajky upratala to a rýchlo varila obed a piekla koláč až je o 13 hotovo lebo je hladný ale že z malím som vonku od 9 do 12 to pohoda lebo on má prácu a nemože ísť s ním on tak sa hádame že kto vlastne pojde z malím keď nikto nemá čas 😐

janickacrazy
6. máj 2016

@martinabreza ved si urob doma poriadok, to snád nemyslíš vážne, že ty aj do obchodu bežíš, aj ranajky robíš aj obed aj koláč aj s malým si vonku a on len príde a zje všetko? tak to prrr, u nás ráno v sobotu ide do obchodu manžel, ranajky si prichystá sám, ved má ruky, nie? ja varím obed, on sa stará o malého, koláče nepečiem, to sa mi fakt nechce, asi tak u nás 😉

timea7
6. máj 2016

@martinabreza pozri, ako si si muža rozmaznala, tak máš. Pri mne by sa na raňajky teda načakal....netvrdím, že ich môjmu občas nerobím, robím a rada, lebo ich občas robí aj on mne. A že na MD nič nerobíš? Už si skúšala mu nechať na víkend alebo aspoň na celú sobotu všetky deti a ty odísť ku kamoške? Nie, škoda, je to veľmi účinné. A že máš ísť meniť gumy? Že máš zdravé ruky? No kľudne, ak v nedeľu navarí, veď aj on má zdravé ruky. Sorry, ale takéto typy neznášam. a nehádaj sa s ním, to je zbytočné. V sobotu vstaň s úsmevom, priprav raňajky sebe a deťom, on ich má v chladničke. Nie je nakúpené? Tak sa nevarí, objednáš pizzu a pôjdeš s dieťaťom von a opäť s úsmevom, najprv prestaň obskakovať jeho, až keď to budeš mať zvládnuté, postúpiš do vyššieho levelu - nepomáha? Neperieš mu, navaríš presne pre teba a deti, žiadne hádky, úsmev na tvári. Nesmieš sa dať zatlačiť o kúta. Muža máš mať na to, aby bol život s ním jednoduchší a nie zložitejší. A nezabúdaj už zaúčať deti, najvyšší čas, aby mali dve staršie svoje stále povinnosti.

martinabreza
6. máj 2016

@janickacrazy
@timea7 kebyže nemám deti tak do obchodu nejdem ani nevarím(to čo navarí chlap nikto okrem neho nechce jesť) veľa krát som nevarila a potom mi decká pílili uši do večera že sú hladné.Robým raňajky iba cez výkend cez týžden len nakúpim pre decká a aj to si vypočujem ako jeho kolegom robia raňajky ženy a ja jemu nie ,tak mu aj poviem že nech si takú najde keď ja sa mu nelúbim aj chalanov sa snažím zapájať ale pripadám si tu ako duch nikto ma nepočúva.😞 .

natalym
6. máj 2016

@martinabreza Ja môjmu mužovi robím aj raňajky, aj obed aj večeru. Môj muž doma nerobí nič. Je taký a ani nechcem, nepotrebujem, keď potrebujem poviem, sem tam urobí.
Ja chcem, aby chodil do roboty, nosil peniaze domov, bol milý a sem tam si ma všimol. Ak to ten Tvoj robí, tak mu tie raňajky urob. 😉

janickacrazy
6. máj 2016

@martinabreza aj deti možeš poslať do obchodu v sobotu ráno, moj syn chodí pravidelne bud v sobotu alebo v nedeľu a predstav si, že mi pomáha aj s bábatkom, prebalí, pomože s kúpaním, ponosí na rukách, pokočíkuje, tiež doma povysáva, atd. a robil to aj vo veku tvojich synov, sú už veľkí, zvládnu si upratať izbu, povysávať, utrieť riady atd.

martinabreza
7. máj 2016

@natalym chodí do práce,zarába a raz za mesiac niekedy aj dva si ma všimne.

martinabreza
7. máj 2016

@janickacrazy občas ich aj pošlem keď netreba veľký nákup ale pomoc to je nad ich sili 😒 .Super že ti pomáha.

andrea1010
7. máj 2016

@martinabreza no nezávidím ti, tak som vyrastala, mamka sa šla utrhnúť a čo z toho, nič, teraz sme už deti preč a žerú sa jak psy, ja by som tak nemohla, veď žena je tiež len tvor, nie stroj a chlapom tiež boliu nadelené dve ruky, nohy, hlava, sem tam by im trebalo ich použiť 😀

natalym
7. máj 2016

@martinabreza No tak, žiadny problém. 😉

natalym
7. máj 2016

@andrea1010 Ja sa neutŕham. Kedysi áno a prd z toho len nervy. Už teraz nie, čo sa mi chce urobím čo nie, neurobím, počká.

emilia25
7. máj 2016

Ja som malá vcers den blbec hlavne do obeda.aj ked sme boli s muzom v cr a lietali celé do obedie po obchodoch.no a moj muz sa má hned pýtal co mi je.keďže som typ co sa stale usmieva.a ako mi povedal ja som si za manželku zobral usmievsve slniečko nie kyslu smotanu.alebo ked som uz vycerspsns z malej sme mali zo pár dni takých nsjedens prebslens vyksksns a stale plakala hodinu pospsls a zas.tak mi ju proste muz zobral a bol pri nej mssirovsl bruško a malá bola pri nom ticho.no máme šťastie ze cele noci mi bez problémov prespi.ale ked človek uz nevie co má robiť je to proste na psychyku a neviem si predstaviť ze by som malá mať takého muža ako má vecsins.este dalsie decko na krku a miesto podpory este po vas posksce kvoli poriadku jedlu ci plačú dietstks.s takým chlapom by som fakt ja nemohla byt ani den.

timea7
7. máj 2016

@martinabreza netvrdím, že musí variť, ale domácnosť nie je len tvoja, je aj jeho, spýtaj sa ho, či je ochotný platiť za upratovanie, lebo ty sa môžeš na to vykašľať tak isto, ako on. A najmä, nech si nechá pre seba tie kecy, ako druhé ženy mužom chystajú každé ráno raňajky a desiatu. Iní muži cestou z práce nakúpia, povysávajú, večer osprchujú deti....Áno aj ja som chystala raňajky a desiatu, keďže môj exmanžel jednu dobu ťažko fyzicky pracoval, ale v zime, keď mal voľno, tak navaril, poupratoval, povešal prádlo, venovať sa dieťaťu bola pre neho úplná samozrejmosť. Prečo je pomoc v domácnosti pre tvoje deti nad ich sily? Povysávať, utrieť prach, menší nákup, očistiť zemiaky,postrážiť najmladšie dieťa, udržiavať poriadok v ich izbe by malo byť pre nich samozrejmosťou. No nie je aj preto, lebo majú zlý príklad vo svojom otcovi. Moja svokra viedla všetky deti rovnako, či to bol chlapec, či dievča, všetci vedeli poupratovať, navariť jednoduché jedlá, poradiť si s drobnými opravami v byte. Môj syn keď mal 12 rokov, tak navaril kompletný obed a upiekol hrnčekový koláč. Spomenula som si na to práce dnes, lebo som to mala od neho ako prekvapenie na Deň matiek. U detí máš ešte šancu to zmeniť, no tvoj muž to radšej ofrfle, tam by som skončila s akýmkoľvek servisom, kým nepriloží ruku k dielu. Žiadne raňajky, tie ty vlastne už môžeš pripraviť len sebe a najmladšej ratolesti, ostatní sa obslúžia. Kľudne to môžem dať tvojmu manželovi aj písomne, že existujú muži, ktorí považujú svoju manželku za partnerku a nie za niekoho, kto im poskytuje full servis. 😝 😝 😝 😝 😝 Bolo to úplne prirodzené aj pre môjho otca, svokra, uja, brata....neviem, prečo je z toho taký vyplašený zrovna tvoj. Zrejem preto, že mu súčasný stav náramne vyhovuje, ale ty sa strháš.... 😖 😖 😖 😖 😖

timea7
8. máj 2016
martinabreza
8. máj 2016

Žienky v poslednej dobe to mám akosi naháku aj chlap sa čuduje že čo sa deje vždy tip top a dnes nič okná nemám od vianoc umyté dnes prímanie a akurát som navarila a toť vše ani som nepovisávala.Nechápe zomňa a sám sa čuduje vždy som sa stresovala a týžden dopredu upratovala a keď prišla oslava zaspávala od únavi za stolom .

silvia31
8. máj 2016

My sme rok v dome s väčším dvorom aj zahradku sme si menšiu spravili.. No u nás vždy fungovalo to, že on porobil, pomohol.. Koľkokrát som ja v práci do večera a on je už s malým doma, tak navarí, dá prať, vyvešia, malého porieši.. Veci robíme spolu, ja som predvčerom pokosila dvor, okopávala záhradu, dnes malý povysával dom komplet, ja som dala dokopy kuchyňu a kúpelky (máme 2 plus samostatne wc), no a tatik chystal obed a teraz robí chodník okolo domu a ja ležím - nejak nemám náladu.. Malý sa hrá vonku so susedom.. Ja si myslím, že najlepšie je, aby sa zapájala celá rodina a naučili sa fungovať aj bez mamky, proste sú dni, kedy nie som doma, lebo mám veľa práce a sú dni, kedy mám voľno aj týždeň.. Hlavne treba deti viesť k práci v domácnosti, každý máme svoje povinnosti a pomáhame si navzájom.. Za to, že sme ženy, nemusíme všetko robiť doma len my a byť slúžky. Ja som sa napriklad učila vymeniť si koleso na aute a rada ;) aj vŕtačku a šrobovák viem použiť 🙂

timea7
8. máj 2016

@martinabreza keď začne niečo robiť, tak bude zmena, to jeho čudovanie veľa nezmení 😒 😒 😒 😒 😒

07022007
9. máj 2016

@timea7 black plus decker steam_mop. Upratujem snim od kobercov po okna,podlahy,kachlicky,sporak,auto,vsetko 🙂

timea7
9. máj 2016

@07022007 veľmi pekne ti ďakujem za info, nechcem kúpiť nejakú blbosť.

vrana2
9. máj 2016

@somavi super téma,som na tom podobné. Mame 12a pozemok a dom 150m2. Muž chodi do práce a cez víkendy ho ani nevidím-ako začali exteriérové práce,zateplenie,chodníky,plot atď. je stale vonku. Mame ročne dvojicky,ktoré stále kojim,tzn. vstávam asi 10x za noc. Nočné/večerné upratovanie nehrozí.
Mam práčky,susicku,umývačku riadu,ručný vysávač a tycovy/bezkablovy vysávač. Naučila som sa,že dôležitý je ten prevádzkový poriadok. U mna to znamená, že ráno dam dokopy deti,seba,vyložíme mycku,nalozim pracku,pozbieram a poskladam prádlo,spravim raňajky pre deti,nakrmim,spracem kuchynu. Po každom kŕmení umyjem deti,detské stoličky od omrviniek a povysavam omrvinky-inak by sa v nich deti len vyvalali a rozniesli. Vyložím pracku.
Dam varit obed, umyjem okakane ritule,kojit a uspavat. Spia mi 2x denne po 30minut. Takze dovarim,supnem kávu do seba a uz sú hore. Obed,zase spratat a ide sa von. Nakŕmiť,spratat,uspat..kol do kola.
Keď to zhrniem,tak:periem kazdy den,krátky program,každý den skladám prádlo z predošlého dňa,nezehlim nič. Varim na dva dni,deťom este zvlášť. Vysavam kuchynu,obývačku,chodby a kúpeľné každý den-tym tyčovým,to mam za 10min. Dlážky umývam každý druhý deň,vecer-ale! mam mop z DM drogérie s mokrými jednorazovými utierkami,tým umyjem plavacku v kuchyni,obývačke a chodbe,to je 10min,viac tomu nevenujem. Kuchynu glancujem raz za týždeň,to stihnem pri detoch.
Kupelne-mame 2, drhnem raz za týždeň,ale to musí manzel ísť s detmi von, prípadne príde babka, raz za týždeň sa utrie prach,povysavam komplet všade a umyjem dlážky všade normálnym mopom a vodou.
V záhrade je brutal burina,ale zvyknem po prechádzke s detmi odstaviť kočík a daco pokopar,vypliet,pohrabat..rozprávam sa pri tom s detmi,ony sa zas na mňa smejú.

vrana2
9. máj 2016

@somavi super téma,som na tom podobné. Mame 12a pozemok a dom 150m2. Muž chodi do práce a cez víkendy ho ani nevidím-ako začali exteriérové práce,zateplenie,chodníky,plot atď. je stale vonku. Mame ročne dvojicky,ktoré stále kojim,tzn. vstávam asi 10x za noc. Nočné/večerné upratovanie nehrozí.
Mam práčku,susicku,umývačku riadu,ručný vysávač a tycovy/bezkablovy vysávač. Naučila som sa,že dôležitý je ten prevádzkový poriadok. U mna to znamená, že ráno dam dokopy deti,seba,vyložíme mycku,nalozim pracku,pozbieram a poskladam prádlo,spravim raňajky pre deti,nakrmim,spracem kuchynu. Po každom kŕmení umyjem deti,detské stoličky od omrviniek a povysavam omrvinky-inak by sa v nich deti len vyvalali a rozniesli. Vyložím pracku.
Dam varit obed, umyjem okakane ritule,kojit a uspavat. Spia mi 2x denne po 30minut. Takze dovarim,supnem kávu do seba a uz sú hore. Obed,zase spratat a ide sa von. Nakŕmiť,spratat,uspat..kol do kola.
Keď to zhrniem,tak:periem kazdy den,krátky program,každý den skladám prádlo z predošlého dňa,nezehlim nič. Varim na dva dni,deťom este zvlášť. Vysavam kuchynu,obývačku,chodby a kúpeľné každý den-tym tyčovým,to mam za 10min. Dlážky umývam každý druhý deň,vecer-ale! mam mop z DM drogérie s mokrými jednorazovými utierkami,tým umyjem plavacku v kuchyni,obývačke a chodbe,to je 10min,viac tomu nevenujem. Kuchynu glancujem raz za týždeň,to stihnem pri detoch.
Kupelne-mame 2, drhnem raz za týždeň,ale to musí manzel ísť s detmi von, prípadne príde babka, raz za týždeň sa utrie prach,povysavam komplet všade a umyjem dlážky všade normálnym mopom a vodou.
V záhrade je brutal burina,ale zvyknem po prechádzke s detmi odstaviť kočík a daco pokopar,vypliet,pohrabat..rozprávam sa pri tom s detmi,ony sa zas na mňa smejú.
Stane sa velakrat,že nestiham,že vaňa je zadrbana,ale čo už nebudem s chémiou drhnut kúpeľňu,keď sú deti pri mne,nechcem,aby to dýchali. Fakt si treba určiť priority,prispôsobiť sa a čo sa týka upratovania,nájsť si nejaký system. Ten sa potom prispôsobuje veku detí, napr. moje začínajú chodiť, takze som v kuse pri nich,ale aj tak každá ide iným smerom...verím,že o chvilu začnem skulit, potom aspoň ten neporiadok neuvidím 🙂))

margarita
9. máj 2016

@vrana2
som na tom podobne ako Ty, s tym domom a prevadzkovym poriadkom 😉

ja nemam ziadny system, ze napr. polku soboty stravim upratovanim, a kedze deti mam uz 4, musim vsetko robit ked prave mozem a ked je to potrebne.
kedze upratujem a vysavam priebezne, napr. v jedalni pod stolom aj 3x denne vzdy po jedle 😀
nestihne sa to rozvlacit po celom dome...alebo aj ked prideme zvonka a z topanok a kocika opada blato v predsieni, upracem to najskor ako viem.
dlazky umyvam az ked deti spia, nezehlim, som rada, ze veci stiham skladat a triedit co komu kam do skrine patri.

aj hracky maju vsetky svoje miesto, u nas ked deti upracu, vyzera to ako v skolke 😉

sice kazdy "Poriadok" vydrzi tak 5 minut, ked mam vsetkych doma ale inak sa to da.
ide o to, ake mas priority, poznam zeny, co musia 2x denne lestit pakove baterie, ja aj to robim len priebezne ked skratka su spinave, vodny kamen a tak, urobim to popri umyvani si zubov.
kamoska sa ma minule pytala, ako stiham teraz pri 4 napr. tie umyvadla, ako casto to robim...som sa zasmiala, ze ako casto, no podla potreby, spustacom je, ze ked si idem umyvat zuby ja, a uz ma napne, ze je to cele od pasty a spinave 😝 tak ho rovno umyjem.

a takym co su supermatky a maju naglancene a stale upratane, tak tie maju asi len deti tak do 6 mes.veku. alebo su s jedinackom na predlzenej materskej.

treba to brat sportovo, detom je jedno, ci bolo v maji 2016 doma upratane 😎 ale urcite si budu pamatat, kolko casu a kedy si s nimi stravila. upratovat budes cely zivot dookola, deti su male len chvilku, treba si to uzit.
moj nazor teda.
🙂

sardinka335
10. máj 2016

My sme sice panelákový, ale byt mame celkom velky a podobne ako u vás ostatných je roboty dost. Ja zapriahávam aj deti 9 a 7. Vyloziť umyvačku, vyniest smeti, umyt umyvadlo to zvladnu. No nehovorim ze to bude ti top to umyvadlo ale bude to iste lepšie ako cele od pasty. Dcere som kupila tu detsku metlu z Lídla a zametie s nou omrvinky v kuchyni. Pomoze aj to ak si večer po sprche potriedia veci - špinave do pradla a čo je ešte pouzitelne tak na to maju taku plastovu krabicu z Ikea, tam to hodia a potom rano si preberu čo je ešte pouzitelne, ale aspon to nie je pohádzané po celej izbe. Lebo to vyzliekanie ,,alá had,, mi lezie na nervy. Kde tie zvršky z nich odpadnú, tak tam to zvyknu nechat. Takže ta krabica tomu celkom pomohla. Tiež sa snazím upratovat priebežne aby toho nebolo naraz vela. Cez víkendy chodime radi do prirody ak je pekné počasie, takze upratovacie soboty velmi nehrozia, to vyražame okolo 09:00tej a stihame sa zbalit, max spratať po ranajkách a vylozit pračku. A v nedele tiez poobede chodime von, takze cez víkend toho vela nestihnem.