Stráženie detí 15-ročnou švagrinou: Ako to riešiť?
Krásne ránko Maminky, idem sem s témou ktorá má poslednú dobu dosť trápi.
Mam 4 malé deti, stavame dom, otvarame obchod. Áno už som 100x oľutovala túto situáciu. Všetko je v podstate akoby na mne. Manžel chodí do práce, ja riešim domácnosť, teraz cez prázdniny deti, všetky papiere ohľadom domu a taktiež aj všetko ohľadom obchodu. Manžel mi len pomôže vybrať tovar inak znova všetko robím ja. Na obed musím mať navarené lebo sa chodí najesť domov. Moji rodičia stále tiež v práci čiže oni mi ani deti nezoberú ani nič. Svokrovci tiež podobne. No ale mam 15 ročnú svagrinu ktorá zozaciatku prázdnin mi chodila po strážiť deti kým som šla niečo vybaviť alebo tak. Dostala najesť, niekedy sme jej kúpili pizzu alebo burger lebo si prosila za to, nemali sme s tým problém. Na brigádu ísť nechce lebo sa jej nič nechce robiť. Povedala aby som išla ja na brigádu a ona mi bude pri deťoch a budem jej platiť. Akože, aj by som súhlasila keby som vedela že deti pri nej nezomru hladom. Teraz keď jej zavolám ci príde, v momente otázka ze co za to dostane. Už mi je to trápne ju aj volať lebo deti ma úplne na háku a zakaždým žiada peniaze. Vraj keď mi baví deti nemôže ísť na brigádu. Pritom kľudne nech ide. Ide ale o to ze ja som už úplne vyčerpaná, schudla som 10kg a nemám čas ani jesť. Večer som už povedala manželovi ze nech objedná pizzu lebo už nevládzem robiť večeru. Tak on si dal polovicu a deti polovicu samozrejme im bolo malo ( mne sa neušlo) tak som deťom robila ešte palacinky. Z ktorých sa mi tiež neušlo. Nahnevala som sa a odišla som si ľahnúť do spálne. Tak vyhnal deti ku mne že on si chce v kľude pozrieť telku. Potom si prišiel ľahnúť a ze deti treba ešte aj prebalit. Išla som spať do inej izby. Vždy mi pomáhal s deťmi aspoň nejako alebo robil večeru, teraz už nič. Stále vravím ze okolo obchodu už neurobím nič že nie som otrok. Ale žiaľ, stále je všetko na mne. Keby nie mňa, tak ani dom sa nebude stavať ani za 10rokov.
A k tým deťom, opatrovateľku nechcem nakoľko fakt je to raz za čas na hodinu niekedy dve. Ale príde mi hlúpe ze švagriná vie koľko extrémne veľa mame výdavkov a ešte žiada peniaze.
tebe nedovolí zobrať si z tej jednej pizze? Myslim, že to je v jeho ponímaní trest za to, že si nestihla navariť. Tak so zdutou hubou objedná jednu pizzu, polku zožerie, druhú polku rozdelí medzi deti, čiže každé decko dostane až jeden kúsok a tie hladné deti kukajú fotrovi do huby, lebo on má polku pizze. Akože pre mňa fakt haluz. To radšej žiadnu pizzu neobjednávať, toto je strašne trápne z jeho strany. Radšej cestoviny s kečupom a syrom ako trapna jedna pizza, ale to by pre pánka asi nebolo vhodné jedlo.
Nie je problém švagriná, má 15 rokov a 4 deti jej chceš dat na krk? Na brigádu by som tiež ani neriešila, prečo vlastne ty jej vybavuje dáke brigády? V 15 nech si užíva prázdniny. Toto absolútne nie je problém
Problém je, ze ste si toho vzali ako baran na rohy. Sadli ste si predtým a trochu uvažovali, ci dáte to všetko? Mat 4 deti, stavať dom a otvárať obchod, tak skončím do par týždňov na psychiatrii a zbohom všetko. Takisto mužov prístup je minimálne divný.
No už čas nevrátis, tak jedine uz teraz nájsť opatrovateľku, alebo si jedlo objednávať alebo aj oboje naraz.
Uvedom si, ze nie ste kyborg ani nadludia. Nedá sa robiť všetko na 100%
Všetko stopni a venuj sa len deťom a navar.Ziadny obchod, dom...koľko toho ešte necháš na seba hodiť?Nedá sa robiť x veci.A, keď chce muž, aby si prispievala nemal ti spraviť 4 deti jedno má plienky, takže malé dieťa.Nechcem vedieť ako raz pôjdeš do práce pri toľkých deťoch, chorobách.Skludni sa a rozmýšľaj čo dalej
Tak si sprav poriadky s vlastným manželom a postav sa troška za seba. Nemáš energiu na obchod lebo nie je ochotný pomôcť doma? Nuž tak nech si ho rieši sám, viac by som sa sním na túto tému nebavila.
Jedna pizza má 400-500g gramov to sa má vážne najesť 6 ľudí 😅....no najprv by som sa zasmiala a potom by som ho poslala objednať minimálne ešte 3 pizze nech je o večeru postarané. A teda naozaj by som o takýchto smiešnych veciach ani nediskutovala (ak by nebol ochotný on objednala by som ja).
A teda veľmi by som zvážila či chcem tráviť zvyšok života s človekom ktorý svojim deťom dá na večeru 1 kúsok pizze a myslí si že je to dostačujúce.
Potrebujete stráženie pre deti aby si sa mohla starať o obchod? Tak mu to treba normálne oznámiť že neter chce za jedno stráženie dajme tomu 10€ (čo je za mňa apsolútne minimum) nech jej dá.
Spravil si 4 deti tak nech láskavo normálne funguje.
Mňa by zaujímalo, koľko rokov má autorka, a koľko deti. Ja dám ruku do ohňa za to, že autorka má tak 27 a deti majú 5,4,2, a malinké bábo.
@0silvia0 absolútne by ma netrápilo či je niečo pre panka vhodné alebo nie. Má dve zdravé ruky nech si robí čo chce. Pri mňa by veru nevidel ani obed ani večeru.
Autorka a večer po tom celom kolotoči si ešte určite ochotná mu podržať aby panko vypustil nazhromaždene zásoby, že?
@drahomirrra určite moc visí nemá maximálne po 30 majú obaja keď má 15 ročnú švagrinú
Daj to precitat tomu lakomemu neschopnému debilovi čo máš doma.
@matullienka a ešte ju pošle dieťa prebalit, lebo to určite nie je jeho práca!
Autorka, ty prečo sa tu rozčuľujes na ľudí, ktorí ti píšu (a celkom slušne, uz som tu videla mnoho iných príspevkov, kde si nebrali servítky pred ústa) že VY s mužom mate problém v svojej organizácií života a rodiny, nie problémom je 15 ročné decko švagriná.
Máš tresnut po stole a trochu byť priebojna na muža, tak ako tu vieš sa rozčuľovať, tak sa naštvi aj doma. Aby mi muž diktoval, ze len jedna pizza pre 6 ľudí? No videl by ten cirkus, aj susedia by určite počuli,co by som mu"s láskou "povedala
Co si chcela počuť? Keď sa ďalej chceš hrať na trpitelku, tak prosím, nechaj ďalej si skákať po hlave tým lakomym tupcom, plač do vankúša, hladuj, chudni a raz, keď skolabujes, tak možno v nemocnici ti dôjde o com sme tu skoro všetky písali. Len aby nebolo už neskoro...
Akože fakt je r.2024?
@matullienka Uvažujem, ako môže jedna mama vychovať dieťa tak, ako niekto autorku. Aby poslúchala, robila zo seba chuderu, slúžku a bola pre muža iba obyčajnou handrou. Ideálne keby na nej oral ešte, veď 4 deti, robota, vybavovačky, kompletný servis, domácnosť, proste všetko. To tá matka autorky nevidí? Ani otec? Preboha. Keby toto niekto robil môjmu dieťatu, zaškrtím ho vlastnými rukami :(
Nie je to naša vec, ale riešiš to s nami. Nehnevaj sa, 4 malé deti by si šupla švagrinej, nech stará ona. Veď si ich postráž ak nikomu nechceš platiť. Majú aj otca.
@drahomirrra tiež mi divné, že nikto na to nereaguje. Veď musí byť strhana, vyčerpaná. To si nikto nevšimol, že výrazne schudla? Tam bude zrejme tých egoistov viac. Zase na druhej strane ak im rodičia radili a oni dvaja si išli svoje tak sa im asi ani nečudujem, že potom to neriešia
autorka, nikto Ťa vedome nechce dostať do depky, ale z Tvojho príspevku o 9 00 mi zabehla káva. Manžel chce aby si prispela aj Ty? Staráš sa o 4 malé deti, v podstate prevádzkuješ doma súkromné jasle. To mu je málo? Nechala si sa zatlačiť do kúta. Sadni si, predýchaj, utrieď si myšlienky a hoď si na papier čo všetko robíš, čo je TERAZ DOLEŽITÉ a čo môžete posunúť (napr. obchod), a s mužom si sadni a porozprávajte sa.
Ja mám veľkú toleranciu voči mojej rodine, ale keď niekto zadrie totálnu kravinu tak dám hneď a hlasno spätnú väzbu. Takže mužovi v prvom rade vysvetliť že v tejto chvíli Tvoj príspevok, a nie malý je, že sa staráš o 4 VAŠE deti. Že sa staráš o papierovačky okolo domu je bonus a veľký. Tvoj muž je totálny pako, čo urobí, keď Ty skončíš v nemocnici na infúzkach? Alebo keď ti z toho všetkého prepne? Aj také sa stáva, minule bol v telke dokument so ženou, ktorá pracovala, starala sa o 3 deti a chorého ležiaceho otca , muž jej nepomohol, lietala od jednej povinnosti k druhej, až sa z toho psychicky zrútila. Kedysi v jednom dokumente so psychologičkou odznela veta "Žena sa v prvom rade má postarať o seba, lebo keď sa ona zrúti, tak ide do hája celá rodina" a to bolo tiež na margo toho, že ženy matky častokrát nemajú ani pol hodinu relaxu denne.
Je mi to ľúto, ale plakať do vankúša ti nepomôže.zienky ti tu otvorili oči, treba si ústa otvoriť doma na muža, nie tu,nie na švagrinú.4 deti sú v poriadku,je to krásne staraj sa o ne, užívaj si ich. Obchod odlož.no a čo, že sa muž oduje? nechápem...to je jeho problém :D
Vseobecne mat obchod keď mam deti a musím každú chvíľu ratat s nejako ocr (obchod potom zavrety, takze ani trzby nikde) a normalnymi otvaracimi hodinami tiež nebude pre rodinu s malými deťmi a manzelom,co ocakava doma teply obed kazdy den nápad storocia...
Nie je to nasa vec, kolko mas deti, no ty tu vyplakavas, ze nezvladas (co chapem) a si nahnevana, ze sa ti nedari vyuzivat piate este skoro dieta (svagrinu) na ich strazenie. No lenze jedna vec je, priat si mat 4 deti (co je uplne v poriadku) a druha vec je, mat ich s partnerom, ktory sa chce a vie o rodinu postarat. Pretoze ak mas vysnivane 4 deti s debilom, zbytocne trpia a to ti potom mozno fakt stacilo jedno-dve. Pises, ze muz ziada, aby si prispievala aj ty…ak tomu rozumiem spravne, chce, aby si finacne prispievala do domacnosti…co je to za retarda, ktory si nepremyslel, ze ako a kto sa bude realne starat o tie deti a kto na ne bude zarabat? O styri deti sa predsa aspon v prvych troch rokoch musi niekto starat na plny „uvazok“. A vy dvaja, to ste si pred tymi 4 detmi nepremysleli, ze ako to budete mat rozdelene??? Ci len si si povedala, ze chcem a potom ich supnes 15-rocnej svagrine, ktora sedi na telefone a budes chodit na brigady, ci pracovat vo vlastnom obchode? Tu na MK je kopa nadhernych, viacdetnych rodin, ktore obcas sledujem, rozdiel je len v tom, ze tam ocividne CHCELI deti OBAJA rodicia a obaja za ne prijimaju rovnaku zodpovednost. Tiez si pisala, ze pri objednavke jednej pizze pre sest osob ti muz povie, ze to staci…no tak nabuduce uvar len pre seba a povedz, ze staci…mam este male dieta, no ked je hladne,zje tiez kludne aj polku pizze. Ak by mi muz zozral veceru, nechal ma spravit druhu veceru a poslal do spalne 4 neprebalene deti, utlkla by som ho valcekom na cesto.
Neexistuje aby bol jeden clovek na 4 deti, na behanie okolo domu a este aj riesit obchod. Uz sa to odrazilo aj na tvojom zdraví, schudnutie z behaciek a stresu 10kg na seba moze naviazat kopec dalsich ochoreni a kto sa potom postara o teba ked ty sa teraz staras o vsetkych a pan manzel vidi najdalej tak do svojho zaludka??? A este aj rychlo varit aby panko nebol hladny? No tuna by som sa STOPLA. Ked pojde z prace bud donesie niekolko menuciek, alebo sam pomoze navarit aspon na 2 dni, alebo zacne objednavat normalne navarene jedla donasku. Lebo uz len nekonecne nakupy potravin a varenie pre 6clennu rodinu je morda sama o sebe. A to este nehovorim o ranajkach a vecerach... co sa tyka svagriny, typicky pubertiak ktoremu sa treba klanat uz len za to ze vylezie z postele. Dcera (skoro 13r) tiez strazi obcas mladsieho brata (1-2h) a patricne si za to pyta odmeny... No tam sa treba vopred dohodnut (dam ti 5€, 10€, beries alebo volam dakoho ineho?), detom treba do obedarikov nachystat snack (ovocie,palacinka, lievanec, rohlik...) ktory si vedia sami vziat, ona len dohliadne...
@matullienka ved ani ja by som neriesila, nech si vari sam.
No, autorka asi už neodpíše.
Autorka prepac, deti si maj kolko chces, je to Tvoja vec, ale zrejme mate vazny problem v manzelstve... a Ty hladas vinnika a premietas hnev na 15 rocnu svagrinu, ktora je este dieta. Ja viem, ze kazde dieta je ine, ale uprimne si kladiem otazku, ci 15rocne dieta moze strazit a prebrat zodpovednost za 4 male deti, aj ked je to len na 1-2 hodinky.
Ak manzel chce aby si prispievala, preco nejdes pracovat a nech zostane doma s detmi on, stara sa o obchod atd? Ja rozumiem, ze nevladzes, ale treba prehodnotit priority, a nehladat vinnika inde. A plakanie do vankusa ulavi, ale nevyriesi, treba sa pozriet realite do oci.
Autorka, kludne maj 4 deti keď si tak chcela, ale prečo s takým sebeckým ignorantským hovadom?
Ako ti vôbec napadlo dať strážiť 4 malé deti švagrinej? Veď s takým počtom malých detí by to zrejme nezvládla ani dospelá osoba.
@anjelicek26 no moja svagrina otvorila obchod len s dvoma malymi detmi, a nedarilo sa. Kazdu chvilu bol obchod zavrety pre choroby deti aj jej - lebo od nich chytala. Ked tam mali platenu predavacku , tak pomaly bol vacsi jej plat ako samotne trzby...lebo sa to na zaciatok rozbiehalo a bol ten obchod dost od ruky.
nakoniec tam ludia prestavali chodit, lebo nebolo spolahnutie ze bude obchod otvoreny - tak to zavreli. A ako ceresnicka na torte, jej raz jeden zakaznik, ked sla do skladu ukradol trzbu.
Manžel neobjedná viac, povie že to stačí? Preboha, zober mobil od ruky a objednaj pizzu ty... Si nesvojprávna? A k tým deťom.. Ak si tie 4 deti vždy chcela mať tak sa o nich aj staraj bez toho aby si da musela na niekoho spoliehať alebo hnevať že ti nepomáhajú. Neľutuj sa.
@jaond19 no presne.
Ja viem ako je na tom autorka...sama som mala 4 male deti a stavali sme svojpomocne dom.
Ziaden obchod som neotvarala, ani som okrem domacnosti deti a zahrady ziadne ekonomicke aktivity a podnikania nevyvijala... aj tak ma 2x brala sanitka pre kolaps z vycerpania! Neviem si predstavit, ze by este v tejto situacii odo mna pytal denne chlap teple obedy, ziadal fin. prispievat /mimo rodicaku/ a este mi nedozicil z jedla! 😈
Detom som uvarila rezance s tvarohom, a podobne rychlovky, zili sme na cestovinach, granadiroch, max. pecene maso do rury a ryza. Ak bola husta polievka, nebolo druhe jedlo a naopak. Dokoncili sme dom ked mali deti od 2 do 8,5 roka. Muz chodil z prace rovno na stavbu, casto prisiel v noci, ked sme uz vsetci stali. Sobotu stavba , a ked sa dalo v letnych mesiacoch , tak sme prisli cela rodina a na stavbe som varila, jednohrncove jedla. my sme mali malo donasiek, kvoli financiam, ale ked uz - tak 4 pizze padli. a to deti boli malicke, ale apetit mali dobry.

@mariska1989 no pochybujem ze by jej bola ochotná za hodinu dať 10 / 15 €....ved pre 6 ludí objednajú jednu pizzu!