Stráženie detí 15-ročnou švagrinou: Ako to riešiť?
Krásne ránko Maminky, idem sem s témou ktorá má poslednú dobu dosť trápi.
Mam 4 malé deti, stavame dom, otvarame obchod. Áno už som 100x oľutovala túto situáciu. Všetko je v podstate akoby na mne. Manžel chodí do práce, ja riešim domácnosť, teraz cez prázdniny deti, všetky papiere ohľadom domu a taktiež aj všetko ohľadom obchodu. Manžel mi len pomôže vybrať tovar inak znova všetko robím ja. Na obed musím mať navarené lebo sa chodí najesť domov. Moji rodičia stále tiež v práci čiže oni mi ani deti nezoberú ani nič. Svokrovci tiež podobne. No ale mam 15 ročnú svagrinu ktorá zozaciatku prázdnin mi chodila po strážiť deti kým som šla niečo vybaviť alebo tak. Dostala najesť, niekedy sme jej kúpili pizzu alebo burger lebo si prosila za to, nemali sme s tým problém. Na brigádu ísť nechce lebo sa jej nič nechce robiť. Povedala aby som išla ja na brigádu a ona mi bude pri deťoch a budem jej platiť. Akože, aj by som súhlasila keby som vedela že deti pri nej nezomru hladom. Teraz keď jej zavolám ci príde, v momente otázka ze co za to dostane. Už mi je to trápne ju aj volať lebo deti ma úplne na háku a zakaždým žiada peniaze. Vraj keď mi baví deti nemôže ísť na brigádu. Pritom kľudne nech ide. Ide ale o to ze ja som už úplne vyčerpaná, schudla som 10kg a nemám čas ani jesť. Večer som už povedala manželovi ze nech objedná pizzu lebo už nevládzem robiť večeru. Tak on si dal polovicu a deti polovicu samozrejme im bolo malo ( mne sa neušlo) tak som deťom robila ešte palacinky. Z ktorých sa mi tiež neušlo. Nahnevala som sa a odišla som si ľahnúť do spálne. Tak vyhnal deti ku mne že on si chce v kľude pozrieť telku. Potom si prišiel ľahnúť a ze deti treba ešte aj prebalit. Išla som spať do inej izby. Vždy mi pomáhal s deťmi aspoň nejako alebo robil večeru, teraz už nič. Stále vravím ze okolo obchodu už neurobím nič že nie som otrok. Ale žiaľ, stále je všetko na mne. Keby nie mňa, tak ani dom sa nebude stavať ani za 10rokov.
A k tým deťom, opatrovateľku nechcem nakoľko fakt je to raz za čas na hodinu niekedy dve. Ale príde mi hlúpe ze švagriná vie koľko extrémne veľa mame výdavkov a ešte žiada peniaze.
Tu je najvacsi problem tvoj muz a nie svagrina. Tej by som kludne zaplatila za tych par hodin tyzdenne. Ale co tvoj muz? Ten je ok? Kupi 1pizzu a tebe ani neda? By som si objednala svoju a celu ju zozrala pred nim. Nenechaj sa odstrkovat a nemusis ho pocuvat na slovo. Co mas ty prispievat do rodinnej kasy ked sa staras o 4deti? Ved to je majstrovsky vykon prezit den a nie este vybavovat okolo obchodu a domu. Popritom mu este navarit obedik, lebo chudatko z prace dojde hladnucky. Mas toho strasne vela na pleciach, to je aj pre dvojicu vela. Pockala by som kym deti podrastu, pojdu do skolky a potom riesila dalej. Neda sa vsetko naraz. Takto si uzenies max chorobu.
a kazdu nedelu sme mali relax niekde na vylete... aby sme to zvladli, To aj keby traktory padali, akykolvek lacny vylet, do okolia, ci na jazero bez plateneho vstupu, ci na rozhladnu, alebo aj na kupalisko, zoo, hrad, v zime korcule, sanky ...hocico, Proste sa zrelaxovat, oddychnut a aby nemali deti z detstva spomienku len na stavbu.
Nepíšeš, ci chceš radu alebo si sa prišla len vyzalovat. Áno, je to vaša vec, koľko máte detí. Tu vedia dost nevhodne a hlúpo reagovať na počet detí. Hlavne, že je to mamickovsky portál. Ale jedine, čo môžeš riešiť, je tvoj muz, nie 15 ročná opatrovateľka. Veď sa sprava ako obyčajný chrapúň, je skúpy, totálne neohľaduplny, hlúpy je slabé slovo. Je v tvojich rukach vyriešiť obedy, jedlo pre teba a deti a nerobiť mu slúžku a otrokynu.
Je to môj prvý príspevok, prepáčte, nadpis som ja nedala takýto, oni to zmenili, preto to vyzerá ako by sa to týkalo len svagrinej. A áno ospravedlňujem sa vám, mam PMS. Dobre, viac neriešim.
Čo chceš počuť autorka? Nakládla si si toho na hlavu toľko čo jeden človek nemá šancu zvládať, muž si z teba robí handru a problém je švagriná? Ona vaše problémy nevyrieši a ani nespasí tvoju situáciu. Má 15 rokov, v tom veku som aj ja sedela doma na mobile a zaujímalo ma len čo budem robiť večer, čo si o mne myslia kamaráti a podobne plytké pubertiacke problémy. Prečo by chodila na brigády, keď ma peňazí dosť?
Mňa dostal ten prípad s tou pizzou. Jedna pizza je malo aj pre môjho muža samotného. Nie pre boha pre 6 ľudí 😂 akože on povie, že bude jedna a ty šúchaš nohami aj keď ti je jasne že to je hovadina? On chce každý deň teplý obed popri tom čo ty teraz riešiš? Robíš zo seba obetavú trpiteľku, všetko sa snažíš zvládať a keď sa ti to teraz zosypalo na hlavu, mala si ako prvé riešiť muža. A nie si vylievať svoje mindráky na švagrinej. Ona si nevybrala mať 4 deti a riešiť popritom stavbu a obchod. Toto bolo vaše rozhodnutie a ona na tom nenesie absolútne žiadnu zodpovednosť. Ak máš depku z toho, že sme ťa tu nezačali hladkať po hlávke a napísali sme ti tu nestranný, jednohlasný názor, tak neviem. Veď ty si musíš uvedomovať, že mame pravdu a takto to ďalej nepôjde. Ty to nechceš vidieť? Alebo prečo nechceš riešiť pravý dôvod tvojho nešťastia?
Sama vieš že takto to ďalej nepojde. Ale samé sa to neporieši, chce to rázny rozhovor s mužom. A nie povedať ruší sa obchod a keď sa urazí tak ďalej šúchať nohami. Veď ty sa chováš ako nesvojprávna.
autorka, neda sa t en obchod stopnut, odlozit na neskor podnikanie? Takto fakt skolabujes v mladom veku. alebo psychicky vyhoris a skoncis niekde na antidepresivach. Toto ti treba?
moj muz - ked sme takto tahali dom a styri deti, uznal ze pracujem dost, aj ked ta praca nie je oficialne platena. Ako som pisala, tiez sme mali stavbu domu a 4 male deti s odstupom 2-2,5 roka medzi sebou.
obaja sme boli vycerpani, toto uz je na hrane zvladnutia, potom clovek zanedba seba alebo deti alebo oboje.
Práveže by si riešiť mala, ale svojho muža.
Presne tak, nie ze „mam PMS a neriesim“, praveze riesit by si to mala. Staci, ak sa naspat pri hadke s pankom prevelebnym naucis naspamat niektory z komentarov, ktore ti tu zeny pisu a vysvetlis manzelovi a otcovi roka, ze takto teda nie…tazsie to uz bude, ak si tie styri deti a dom chcela len ty, to uz asi s tymto typkom daleko nezajdes. Mne hlava stale neberie, ako moze otec rodiny objednat jednu pizzu, polku spraskat, styri male deti nechat polohladne, matku nechat hladnu, tu iste matku nechat robit detmi druhu veceru a este sa vyvalit pred telku a poslat matke do spalne neprebalene deti….
autorka, ale mala by si riešiť. Viem, teraz sa Ti zdá že sú tu všetky múdre, sú lebo niektoré si preskákali podobné veci. Neviem, koľko máš rokov a čiastočne Ťa chápem, aj mne trvalo dlho, kým som sa naučila, cielene naučila, odmietať hlúpe požiadavky môjho muža. Áno, bol aj krik a hádky, lebo keď tri krát poviem kľudným hlasom vysvetlenie, tak štvrtý krát ho za tú istú sprostú požiadavku pošlem veľmi nahlas do prdele. Takto Ti poviem, používaj metódu cukru a biča. Povedz mu kľudným hlasom, čo má doma urobiť, neurobí, no na obed bude suchý chlieb, lebo Ty si popri tom čo si robila zaňho nestihla. Neobjedná dosť jedla? Objednaj si a nechaj ho zaplatiť? Myslíš, že ho nezaplatí? Ale zaplatí. Príde domov z práce, čakaj ho s úsmevom, daj mu pusu na líce vezmi auto a povedz že si nemohla ísť na nákup s deťmi a choď a nechaj ho doma s deťmi aspoň dve hodiny. Väčšina chlapov si rýchle zvykne že je navarené upratané o deti postarané, a nehrnú sa dobrovoľne aby si tento luxus znížili a niečo robili, a keď sa dostatočne nahlas nehlásiš o naplnenie svojich potrieb, tak si ich ani nenaplníš - pozor nehovorím o sexe - ale o tom čo potrebuješ ty, či už pol hodku oddychu, alebo raz za mesiac kaderníčku, alebo len o to aby už konečne niečo spravil s tým kvapkajúcim kohútikom 🙂
Ale veď písala, že jej manžel predtým pomáhal..tak asi taký strašný chuj to nebude..
@autorka je mi ľúto, že sme ťa dostali do väčšej depky ako si bola. Určite to nebol zámer. Aspoň môj nie.
Podľa mňa, len hľadáš niekoho na koho by si to všetko zhodila. Chápem to. Každý občas potrebuje niekoho kto prevezme všetku tú zodpovednosť, problémy, starosti. Doteraz to robili tvoji rodičia, teraz to má robiť tvoj manžel. Ale nie je to jednosmerné. Som si istá, že aj naňho je toho veľa. Možno obidvaja obviňujete v duchu toho druhého. "Ty sa máš! Ja musím na dome robiť kým ty sa doma hrajkaš s deťmi.."
"Tebe je fajn, celý deň si sám. Nemusíš počúvať ako deti revú, kričia.."
Preto by ste sa mali porozprávať. Spoliehať sa jeden na druhého. Snažiť sa pochopiť situáciu toho druhého, podporovať sa navzájom. Zvládnete všetko čo chcete. Len musíte spolupracovať!
Ale hlavne sa dajte do kľudu! Taký zhon nie je dobrý pre nikoho. Užívajte si deti kým sú maličké. Rýchlo vyrastú a budete mať ešte celý život na podnikanie v obchode.
Mňa by zaujímalo kde bývate teraz a kto ten dom vlastne chcel stavať. Či to nebude tak, že si si vydupkala dom a teraz ste vo finančnej tiesni a z relatívne kľudného života máte uštvaný.
Píšeš, že 4 deti si chcela. OK, aj manžel chcel toľko?
Čo sa zmenilo ak predtým pomáhal a teraz nechce.
A ako baby písali ráno jogurt kľudne biely s domácim lekvárom, obed hustá polievka alebo rýchle cestoviny, pripadne do pekáča nahádzat zemiaky, zeleninu na to kuracie masko a pečie sa samo. A večera chleba s maslom, pomazánkou, zeleninou.
Rodicia vedia aký je u vás stav?
Myslela som si ze uz ma tu nic neprekvapi a aha... Ono sa vzdy v novych temach najde nieco tak neskutocne absurdne, ze prekvapi.
Autorka, mam iba jedno dieta ale napisem ti tak od srdca.
Ja som prave vyhorela, a to doslova. Mam iba jedno dieta, full time robotu, plus domacnost, zahradu, synove aktivity a nulovu pomoc. Som v jednom kuse v kole a staci, ked mi vypadne opatrovatelka (platena £10-12 na hodinu), alebo kamaratka, co mi ma syna strazit a mna az picha na hrudniku.
V robote som tiez najsilnesia z teamu, tak na na mna vala, do toho nam teraz umieraju pacienti rad za radom, co tiez neprispeje dusevnemu zdraviu.
Syn bude mat prazdniny, bude chodit do inych dennych taborov, lebo hold, nebolo miesto, tak bude plakat, lebo bude vystresovany a ja budem tiez plakat a budem nasrata na cely svet. Ja som tento zivot nechcela takyto, tiez som chcela 4 deti a zivot gombicku.
A toto je moja rada od srdca: JA SOM NA PRVOM MIESTE. A je mi jedno, kto si co mysli, ja musim byt spokojna, v pohode, najedena, vyspata, aby som mohla fungovat.
Moj syn, uz ma 6 rokov chape, ked mu poviem, ze som unavena, tak som unavena, prestimulovana a naozaj si potrebujem oddychnut. Ked som hladna, tak som hladna a mozem vsetko srat, idem sa najest.
Teraz som aj svorku zrusila, lebo sem chcela prist v lete. Ja tu potrebujem cloveka, co mi vyrovna dinamiku v rodine, kto mi tu aj pomoze a bude sa ku mne milo spravat a nie niekoho, kto tu bude nedostatky mojej domacnosti vytahovat na svetlo. A vies co? Prvykrat je mi to uplne jedno, co si kto o mne mysli, si tom takova alebo makova. Je cez 2 roky, co manzel zomrel a som na vsetko sama, ty si na svoje 4 deti sama, plus tam mas 5 a to je tvoj nevyzrety manzel.
Takze nabuduce, ked manzel objedna pizzu, tak si ju zober a odid z domu, na koniec ulice, na cintorin, do kostola, na zastavku autobusu a tam ju zjedz. Sama so sebou, vykasli sa na muza a deti, su to aj JEHO deti. Nech su hladni vsetci, nech mu tam deti rumazgaju, ty budes najedena, oddychnuta, lebo budes mat My time, a potom im aj tie palacinky (ja by som uvarila iba cestoviny, tala tehlu syra do ruky s uhorkou) s laskou urobis.
V UK sa teraz velmi tlaci na dusevne zdravie, na oddych, relax, MY TIME, time out a podobne. A vies co, som za to vdacna.
Autorka ty mas v prvom rade problem s ekonamickym tyranim
tvoj muz ta vydeluje, nuti ta prispievat navyse mimo RP, oobmedzuje ti zdroje (aj jedla) ak sa rozhodnes s tym nieco urobit oslov rodicov organizacie atd
to nie je PMS ale stav ktory sa bude zhorsovat
Autorka - je úplne v poriadku mať 4 deti.
Ale ty si im žiaľ vybrala na prd otca..
Takže zostava ti jedine, vecný rozhovor s mužom, kde mu prednesies , čo považuješ za problém a čo navrhujes, aby ste urobili a potom si vypočujes jeho návrh. Musíte dospieť ku kompromisu, nič iné vám neostáva.
Panko nechápe? Ok, žiaden obed - lebo nestíhaš... A pod.
A keby ešte raz povedal, že jedna pizza stačí, hneď, ako by ju priniesli, by som ju rozdelila na taniere a jemu by nevyšlo..
A chápem dobre, že on chce, aby si fin.prispievala?
Ešte napíš, že on si svoje peniaze drží pre seba..
Celé zle...
“ Mne to nedovolí dať si a aby deťom neostalo.”
S volom, co ti nedovolim jest si mala dobrovolne 4 deti?
Lutujem ich, ze vyrastaju v talejto toxickej rodine, kde takto vydeluje ich matku a nedovoli jej najest sa. Sila.
Plnit sny si treba,to bez debaty. Ty si mala sen o 4 detoch, to je krasne. No zial, sny si treba plnit s rozumom. Tiez som mala sen urobit si 2.vysoku,no nemam kde nechat dieta a doma v pivnici ho zamykat nemozem, tak si ten sen neplnim. Ty si si postavila hlavu, urazas sa tu, ze sa zeny navazaju do tho, kolko mas deti...ale ty si si ich urobila s debilom. Mat 4 deti sa da len s niekym,kto sa podiela na chode domacnosti, financovani atd.,nie s niekym,kto vyzaduje teply obed, poriadene,navarene, o deti a obchod postarane a vecer,predpokladam, roztiahnute nohy, vsak nejak ste k tym 4 detom prist museli...tazko ti radit, svagrinu neries vobec, ta s tym nema nic. Nie si ochotna niekomu platit za strazenie deti...nuz, ked skoncis v nemocnici z vycerpania, niekomu bude musiet platit tvoj muz a podla tvojho opisu ti to aj tak da preplatit... ja neviem, poradila by som vykaslat sa na takeho chrapuna, ale to sa so 4 detmi realizuje tazko, kym su malicke...takze neviem, co poradit. Snad len dupnut si,prestat varit obedy, vykaslat sa na obchod a objednat si pizzu,ked mas na nu chut...
Cele zle toto, zato, nehnevaj sa na svagrinu ale na seba a muza, 4 male deti a az teraz idete syavat dom???? Bud ste mali skor stavat alebo nemat 4 deti a este do toho riesit obchod, pricom mas jednoducheho muza, to ste akoze objednali 1 pizzu pre dvoch dospelych a 4 deti???? A este k tej svagrinej, teba do toho nic, ze svagrina nejde na brigadu, tvoj mm okrem roboty ine robi ako pises, tam smeruj vychovnu energiu...prepac za ostre slova ale nemozes hadzat vinu na pubertiačku
Vsak si rozmysli, kolko by ste jej mohli dat este na tych 6 tyzdnov. Bez pomoci sa onedlho zrutis. Ona sa pekne zauci a zarobi si nieco pri tvojej rodine. Presne jej vymedz povinnosti a spoko na oboch stranach. 🍒
Manzel chce aby si prispievala? Vsak prispievas. Nauctuj mu kolko by stala opatrovatelka 24h, upratovacka, kucharka a hned bude vediet kolko prispievas, hadam aj viac ako on. A vazne, aby si sa nezrutila musis sa niecoho vzdat, bud obchodu ale aspon tie vecere obedy objednavaj a daj manzelovy preplatit, mozno ho to “prebudi”. A jedna pizza pre 6, to niekto nebude normalny, ani omrvinku si mu nemala nechat.
15 ročná má strážiť 4 deti? To asi nemyslis vážne...ak sa tým der m niečo stane kto bude zodpovedný?
Aj baran si naberie na rohy len toľko koľko unesie...
Ostatné nekomentujem...ako sa dá komentovať jedna pizza pre 6 ľudí....
budem sa opakovat, ako xy prispevkov predomnou, ale mala by si sa porozpravat s muzom, nech ti je vacsou oporou, lebo z toho co pises, mam pocit, ze nie je schopny ani postrazit deti, ani im vymenit plienky, ani nic..
Tak autorka, ale to nie je PMS, ty si normálne tyrana žena. Lebo týranie nie je len, ze ta chlap mláti, ale aj to, ze ti povie, ze stači jedna pizza pre 6 ľudí a ty si nesmieš zobrať, aby deťom nechýbalo.Takže ostaň hladná, žena moja, ja sa vyvalim pred telku a ty ešte staraj sa o deti
Aby ti manžel zakazoval jesť? A ty mu toto trpis?
Pišeš, že si vždy chcela mať 4 deti.
Ďalej píšeš, že keby nebolo teba, tak ani ten dom nezačnete stavať.
Ten obchod si tiež chcela ty?
Mala by si zľaviť zo svojich požiadaviek. Očividne na to všetko nemáte a tvoj muž má tvojich nárokov už plné zuby. Ako dlho si doma? 10-12 rokov? Tvoj muž vás celé tie roky živil. Pišeš, že kedysi pomohol s deťmi, navaril večeru. Že nevieš, čo sa zmenilo? Nuž asi má tvoj muž toho už dosť a takto ti to dáva najavo
Je krásne že svoje deti miluješ a chcela si 4. Ok maj aj 10, ale s mužom,ktorý sa postará a nie s takým,čo ti nedovolí sa ani najesť a ani deťom. Myslíš si, že z toho 1 kúska pizze sa najrdli? Keď máš muža idiota tak sa musíš riadne vzoprieť a spraviť poriadok, či to by potom už lietali facky? Toto není normálny život a nie je problém svagriba ale tvoja subnisivita a tvoj dement muž
@emma022 Jáj, deti si spravila sama, jasné 🙂

15 ročnú ako dozor ??? Pre 4 malé deti ???