Stráženie detí 15-ročnou švagrinou: Ako to riešiť?
Krásne ránko Maminky, idem sem s témou ktorá má poslednú dobu dosť trápi.
Mam 4 malé deti, stavame dom, otvarame obchod. Áno už som 100x oľutovala túto situáciu. Všetko je v podstate akoby na mne. Manžel chodí do práce, ja riešim domácnosť, teraz cez prázdniny deti, všetky papiere ohľadom domu a taktiež aj všetko ohľadom obchodu. Manžel mi len pomôže vybrať tovar inak znova všetko robím ja. Na obed musím mať navarené lebo sa chodí najesť domov. Moji rodičia stále tiež v práci čiže oni mi ani deti nezoberú ani nič. Svokrovci tiež podobne. No ale mam 15 ročnú svagrinu ktorá zozaciatku prázdnin mi chodila po strážiť deti kým som šla niečo vybaviť alebo tak. Dostala najesť, niekedy sme jej kúpili pizzu alebo burger lebo si prosila za to, nemali sme s tým problém. Na brigádu ísť nechce lebo sa jej nič nechce robiť. Povedala aby som išla ja na brigádu a ona mi bude pri deťoch a budem jej platiť. Akože, aj by som súhlasila keby som vedela že deti pri nej nezomru hladom. Teraz keď jej zavolám ci príde, v momente otázka ze co za to dostane. Už mi je to trápne ju aj volať lebo deti ma úplne na háku a zakaždým žiada peniaze. Vraj keď mi baví deti nemôže ísť na brigádu. Pritom kľudne nech ide. Ide ale o to ze ja som už úplne vyčerpaná, schudla som 10kg a nemám čas ani jesť. Večer som už povedala manželovi ze nech objedná pizzu lebo už nevládzem robiť večeru. Tak on si dal polovicu a deti polovicu samozrejme im bolo malo ( mne sa neušlo) tak som deťom robila ešte palacinky. Z ktorých sa mi tiež neušlo. Nahnevala som sa a odišla som si ľahnúť do spálne. Tak vyhnal deti ku mne že on si chce v kľude pozrieť telku. Potom si prišiel ľahnúť a ze deti treba ešte aj prebalit. Išla som spať do inej izby. Vždy mi pomáhal s deťmi aspoň nejako alebo robil večeru, teraz už nič. Stále vravím ze okolo obchodu už neurobím nič že nie som otrok. Ale žiaľ, stále je všetko na mne. Keby nie mňa, tak ani dom sa nebude stavať ani za 10rokov.
A k tým deťom, opatrovateľku nechcem nakoľko fakt je to raz za čas na hodinu niekedy dve. Ale príde mi hlúpe ze švagriná vie koľko extrémne veľa mame výdavkov a ešte žiada peniaze.
@rivini máš pravdu, ale ako to bolo, vedia len oni dvaja. Možno muž to 4 dieťa už ani nechcel, ale chcel jej vyhovieť, lebo to bol "vždy jej sen". Samozrejme to ho nezbavuje zodpovednosti za tie deti.
Ale niečo sa oňho očividne zmenilo, keď autorka píše, že kedysi sa postaral aj navaril a teraz nič.
Chcem svojim príspevkom hlavne povedať, že nemám pocit, že by bola autorka týraná žena, skôr že je dobrá manipulátorka, zvyknútá, že dostane, čo chce, že jej každý vyhovie. No u tej 15ročnej švagrinej narazila..
Je mi smutno z toho, co tu podaktore pisu. Nepis sem ani. Napis do skupiny Mnohodetne rodinky, lebo tu si vacsina ludi nevie ani len predstavit, comu celis. Niektore rady sa daju povedat slusnejsie, urcite sa ty v prvom rade najedz a vyspi, lebo ked sa zrutis, tak ta nikto nebude potlapkavat po pleci, ako si to dobre zvladla. Na odutu pubertiacku kasli, nespoliehaj sa na nu, ta ti nepomoze... naozaj mozno uber tam, kde sa da, ten obchod prehodnotte... vsetko raz prehrmi, drzim palce, ked chces, napis mi spravu
A čo že sedí švagriná doma, nieje povinná starať sa ti o deti ani ich strážiť čo i len na 10 minút, je to len jej dobrá vôľa, narobila si si deti, však si doma tak sa máš starať, a logicky by som vždy automaticky zaplatila mladej babe čo vie kde a načo míňať peniazky, zadarmo akože naozaj chces aby strážila deti fúha ty si z kade padla, naložím si len toľko koľko zvladam, navar tri kilo mäsa na tri dni aj ostatné jedla sa dajú tak
@emma022 no neviem, ci zenu, ktora si ani nevie presadit objednanie normalneho poctu pizze na spolocnu veceru, tak, aby sa najedla aj ona sama, mozno nazyvat manipulatorkou, ktora si vzdy presadi svoje. Ja to z tych prispevkov citam tak, ze spravili si nedomyslene 4 deti, oteckovi nedoslo, ze sa o tie deti treba aj starat, nielen po praci sediet pred telkou. Uz proste nema chut. Praca, ked ma clovek rodinu, neospravedlnuje, ze sa doma „nechyti nicoho“. Aj materska je predsa pracou, len zial mega zle ocenenou. Tiez je muz pravdepodobne ten typ macho „mamkac“, co nikdy nezil sam a od zeny teraz vyzaduje teple dvojchodove obedy ako za sociku. Stavaju dom, financne sa mozno preratali, tak zacal panko zene vycitat, ze neprispieva do rozpoctu. Ona mozno prisla so „skvelym“ napadom, otvorit obchod a takto si privyrabat. Zrazu prisla na to, ze kombinacia prazdniny, 4 male deti, stavba domu a rozbiehanie biznisu je prilis vela, tak si zacala zo zufalstva „vypomahat“ pubertiackou svagrinou. Ta sluzby pochopitelne a opravnene zatrhla a domcek z karat sa zosypal…ako inak, na zenu…
@autor ka -tebe muz odopiera jedlo? vsetci sa “najedli”(oooooook len muz) a ty ides robit palacinky? po celom dni behania lietania neskutocnej unavy a podrazdenia? od hladu a smädu nevidis na oci a ty ides este im robit palacinky??!
prosiiiiim ze si robis prdel??????
o ake deti sa jedna? myslim vek? 2-7?
ci 2-10?
@basska_b preco by jej mala svagrina starat o jej deti??? ved jej pomaha 2-3 hodiny do tyzdna, to ako nestaci???? nech jej pomaha otec deti
@ejbyk tiež pravda no . Ale tak keď chcem niečo tak to niečo treba zaplatiť no keď už sa dotyčná pýtala čo za to . Ale tam je úplne iný a inde problém ako švagriná no
Ja nerozumiem prečo tak naliehas aby si našla brigádu.... Je to jej vec či chce či nie...nie je to tvoja dcéra aby si jej vybavovala a riešila brigády aby prispievala na domácnosť a podobne. .. nechápem načo sa do toho angazujes keď ona nemá záujem....a hodiť na 15 ročnu ktorá má všetko na salame 4 deti je tiež odvaha......
Noo… mám 40r a 4 malé deti by som nepostrazila ani sestre. Nie som blázon. A ešte zadarmo ti strážiť deti no to je take lakome ako tvoj manžel. Bez reptania by som jej dala “aspoň” 4 Eura za hodinu a bola by som rada,že som rada. Strážiť deti za hamburger je ozaj smiešne a ešte je to aj tomu 15r. Decku vyčítané. Myslím,že ste sa s mužom našli. Hlavne že si chcela 4 deti ostatne je nepodstatne. Poplac si poľutuj sa,keď ti to pomôže tak som rada aj za teba. Lebo už len z tebou písaného textu sa chcelo plakať aj mne. Dievčaťu môže byt jedno aká je vaša finančná situácia ona má v 15 r. Iné starosti ako riadiť vaše financie.
Dievcata, toto je ubita, vyhorena zena, ktora potrebuje hlavne lasku a porozumenie.
Ona vie, ze momentalne stoji v hovne a iba preslapuje a prepadava sa hlbsie a hlbsie.
Preto sem prisla. Ona vidi iba tu 15tku, ktora by jej mohla pomoct. Ona nevidi svoje nefunkcne manzelstvo.
Jej sa splnil sen v tom mat 4 deti. Doteraz nebola taka unavena, vyhoreta, mozno mala pomoc, mozno manzel pomahal, mozno nepomahal, ale aspon nesikanoval.
Autorka, nadych, vydych, je jedno, ze mas PMS, aspon si to zo seba dostala.
Zajtra vecer daj deti muzovi a ty sa chod vyspat, kludne aj do obyvacky na gauc. V sobotu sa zober a odid z domu, chod ku kamaratke, k mame, na cintorin, hocikde, kde si mozes dusevne oddychnut. A potom prid domov, najedz sa a chod spat. Toto iste urob aj v nedelu.
V pondelok rano prevezmi stafetu. V dome bude jebnik na ntu. Muz bude vyhorety a unaveny, a mozno budu aj rozvodove papiere na stole.
Ale momentalne si potrebujes oddychnut. Za akukolvek cenu. A jediny, kto ti moze pomoct je tvoj muz.
Zvaz si, ci ti stavba domu, otvorenie obchodu stoji za to, aby si do dvoch rokov zomrela na rakovinu, alebo sa jednoducho zblaznila. Zdravie mas iba jedno.
Ja som dospelá a určite by som nestrážila 4 malé deti naraz, nie som učiteľka v škôlke 😅
Z akého titulu vyháňaš tvoju pstnäsťtočnú švagrinú na brigádu? Nie je tvoje dieťa a ty jej nemáš čo rozkazovať aby v lete brigádovala a tobôž nie je povinná ti strážiť deti 🙏. Si moc drzá.
@1ryba ja sa dobrovolne priznám,ze ani za 30 eur na hodinu by som nestratila 4 malé deti.
A ,jednu pizzu objednať. Na 6 člena rodinu ? 🤦🏾♀️🤔 mi sme z manželom dvaja ..keďže melisska, je ešte mala a také veci nepapa. a vždy objedná jednu veľkú ,či sa zje alebo nie ani pri tom nemyslela na teba .ti si jeho otrok nič viac , nezáleží mu na tebe ani len troch . Bud si taka sprostá alebo slepá alebo to len nechceš vidieť. Ale ma ta na háku aj teba aj deti ... ani len vecr ti nedá vidichnut a deti pošle za tebou .co si si ich urobila sama. keď ich vedel urobiť tak sa ma aj strát .pomáhať ti aby si si odichla ? Ti sa láskavo uvedom. nie že sa hneváš na švagriná,na muža sa hnevaj koho to vlastne vedľa seba máš . Ja mam s takim chlapom , deti ved to je utrpenie. Nie že si schudla 10gl ešte len schudneš, ostane s teba len troska keď štím nič neurobíš. 🤦🏾♀️🤦🏾♀️
Aj podľa mňa si riadna drzaňa, ked už chces aby ti ich postrážila tak buď hrdinka a zaplať jej aspoň 10 euro na hodinu, kokos 4 deti by som teda nestrazila a, že kúpite hamburger veď to je vaša hanba pred rodinou aj samymi sebou, ten hamburger jej máte kúpiť ešte k tým peniazom zaplateným, naozaj neskutočne čo dokážu daktore ženy vyžadovať, daj deti mužovi strážiť, keď tak a neotravuj mladé dievča urevanymi detmi
@lenkasarka to je super, ze by si ich nestratila 🤣🤣🤣😏
@oslo1 no práve že ona vidí iba tu 15ku, ale mohla by jej dať nejaké Eura a to sa jej nepaci. A preto už vidí aj to že jej rodičia kupuju handry za stovky eur a asi je zlostna že im svokrovci tie stovky eur nedajú s sú v zlej finančnej situácii,ale to som len tak vydedukovala z jej komentára. Inak s tebou súhlasím.
@tamta 😂😂 chcela som napísať nestražila,ale šmyklo sa. A vlastne by som ich možno aj stratila,radsej 😂
@zuzubb007 no veru. Moja dcéra stráži dve deti a za hodinu jej platia veľmi pekne. Keby mala strazit 4 malé deti aj keď je už formálne dospela nedovolila by som jej to.
Moja neter ked mala 16r chodila doručovať môjho syna anj.. sedeli pri nej všetky tri deti, bolo to tak hodinu, dve, raz za týždeň.. mala trpezlivosť, naučila niečo všetkých a mne by bolo fakt blbé keby som jej nedala nič, takže som jej vždy na účet poslala 10€.. ako fakt, nečítam všetko v diskusii, ale dá ti pozor na 4ri deti a tebe sa zdá zvláštne že by za to niečo prijala? Veď je to mladá slečna, samozrejme že by si chcela zarobiť..
@krkavcia_mater bežné som strážila segram deti cez leto, 4 kusy, rovesníci 2 a 2, nikdy nebol problém, taky vzťah aj teraz máme keď sú dospelí, som od 2 o 10nrokov staršia od ďalších 2 o 14, so segra i mame inak rovnakí rozdiel medzi sebou,
Milá autorka, aj chápem tvoje rozhorčenie, komentáre sú tu rôzne,hoci som ich prebehla len letmo a ty nie si v dobrom psychickom rozpoložení. K tvojmu príspevku... Podľa mňa 15 ročná švagriná má právo pýtať peniaze. Žiaľ, či sa ti to páči,alebo nie, má na to právo. Je to jej voľný čas a čo robí celé prázdniny,nie je tvoja vec. Ty si tá, ktorá od nej niečo chce. Áno,je to švagriná, možno by to mohla urobiť nezištne,ale prosím vezmi do úvahy aj fakt, že je to 15 ročná žaba v puberte... zamysli sa, ktorá pubertiacka, bude strážiť 4 malé deti za pekný úsmev a pravidelne? Hoci len 3x do týždňa na 1-2 hodiny? Je to na každého rozhodnutí a ako to vidíš ty je jedna vec, a druhá vec je,ako to vidí ona. Zadarmo dnes ani kura nehrabe.
Budem úprimná, podľa mňa si vyhorela a Máš oveľa väčší a hlbší problém, než je nejaká pubertalna švagriná, ktorá si pýta peniaze za stráženie detí. Máš Absolútne zlý manažment a postoj ku všetkému. Všetko zostalo iba na tebe a to si z dlhodobého hľadiska vyžiada svoju daň. Inak z toho čo si napísala,mne tvoj muž príde ako sebecký chumaj. Môj muž by si od huby aj posledné odtrhol,len aby som sa ja s deťmi najedla. Počet detí je vaša vec,hoci 4 je dosť vysoké číslo,ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Ale! Nie sama - 4 deti,dom a podnikanie...Čisté šialenstvo žena. Ty začni od seba. Nečakaj, že sa zmenia veci samé od seba. Ty musíš začať robiť zmeny,ak ovšem o to stojíš. A na tvojom mieste by som vyhľadala kvalitnú psychologickú poradňu skôr, než ti z tohto celého prepne. Želám veľa šťastia 🍀
Tak vyjadrím sa ešte raz a asi konkrétnejšie lebo sme sa nepochopili. Švagriná ma žiadala aby som jej pomohla nájsť brigádu, vybavila som jej 4 a mohla si vybrať, potom ma poslala do kelu ze ona ku cudzím ľuďom na brigádu nejde. Ze mam ísť ja niekde keď potrebujeme aj peniaze a ona mi bude baviť deti. Ze keď bude chodiť na brigádu tak jej dám niečo za bavenie. Ze ona im navarí aj manželovi a aj mne poupratuje doma co to. Ja som jej ale povedala ze ja nemôžem odísť na dlho od tak malých detí a aby šla na brigádu ona. Povedala ze ona robiť nebude nikde pri cudzích. Hocikedy mi sama napísala ze ci môže prísť ku deťom alebo ich strážiť a tak. Keď chodila častejšie začali sme jej kupovať za to pizzu a burger lebo viem ze to miluje. No a teraz keď vidí ze jej sem tam napíšem alebo zavolám tak sa ani nepýta kedy ale čo za to. Minule sme jej bez bavenia tiež objednali pizzu a keď som jej ju dávala tak povedala ze ak budeš chcieť baviť deti tak chcem ďalšiu. Čiže aj keď sme si ju týmto chceli "kúpiť" začala mať oveľa väčšie nároky a požiadavky. Drzo a arogantne mi dnes odpovedala cez jej mamu vlastne, volala mi Dr ze mam prísť po výsledky najlepšie hneď dnes. Manžel odišiel preč 300km ráno a svokra mi telefonuje ze nech ju neotravujem lebo ona si musí upratať izbu. Toto ma nahnevalo a sklamalo. Pretože svokra ich baviť nechce lebo akože nemá čas. Pritom doma naozaj nič nerobí a ma dovolenku. Manželovej ďalšej sestry deti sú u svokrov stále a ešte tam aj správajú. Celé prázdniny skoro. Pritom sú to naozaj čerti, moje deti vysedia ticho s miskou chrumiek aj 2 hodiny. Samé mi to viac krát povedali ze sú veľmi kľudne. Ale tak od dnes som aj manželovi povedala ze keď teda takto nám oni nechcú pomôcť tak nech zabudnú aj na našu pomoc. Vkuse lietam so svokrou alebo svagrinou na nákup keď si zmyslia a na benzín ich nikdy nič nepýtam. Potrebovala som to dnes celé viac rozdychat, preto píšem až teraz.
No neviem, ked manzelova strana rodiny nechce pomoct a ty tu pomoc nutne potrebujes, tvoji rodicia, surodenci byvaju daleko? Tvoja strana rodiny nevie pomoct?
Ale prioritne ma byt samozrejme napomocny tvoj muz.