icon

Stráženie problémovej netere

4. máj 2025

Mám manžela, on má brata a jedna sa v podstate o jeho rodinu a konkrétne teraz dcérku. My máme s manželom 4 deti. Chceli sme tri a boli z toho dvojičky. Švagrovci maju dve, už veľkého (15) syna a dcéru vo veku našich dvojičiek. Švagrinej sa žení brať. Svokrovci, u ktorých je neter nonstop sú v tom čase odcestovaní. To bola prvá hádka, prečo musia ísť na dovolenku,.keď oni potrebujú postrážiť dcéru, lebo idú na svadbu. Ja som sa nestarala. Nie je to moja vec. Čo sa týka netere tak je to veľmi problémové dieťa. Navštevuje psychológa, stále chodia do škôlky "na koberček" čo zas vyviedla. Už ju chceli viac krát vylúčiť zo škôlky! Veľmi sa nestretávame. Naše decká nechcú chodiť ani k babke, lebo je tam stále ona, ničí im hračky, robí zle, neraz som riešila, že naše dvojičky boli doškriabané, pokúsane... Proste zle, u nás doma tiež narobila paseku.
Včera sme sa stretli u svokrovcov. Švagriná bola zrazu mimoriadne komunikatívna a veľmi sa zaujímala ako sa máme, ako si žijeme, to predtým nikdy nerobila. Len tak mimovoľne z nej vyliezlo, že: ono, veď brať sa žení a tak sa chcela opýtať, že či môže mala zostať u nás ale dovezú ju už v piatok večer aby sa dobre vyspali a prídu v nedeľu podvečer".
Povedala to ale keby u nás mala spala každý druhý týždeň. Ja som zostala zaskočená ale hneď som povedala, že nie, že si na to vôbec netrúfam a, že máme už nejaký program. Začala mi rozprávať, že aký program, že veď jej sa žení brať, svokrovci sú preč, tak kto iný by mal strážiť malú???
No, proste to skončilo hádkou, ona šla preč, svokra povedala, že chápe ale, že sme jej pomôcť mohli. No úprimne, ja nemám vôbec chuť jej pomáhať. Inokedy nás ignoruje, moje decká majú z jej dcéry stres, jedna dvojička plakala, keď zistila, že by u nás mala spať. Môj manžel si myslí to isté a okamžite povedal nie. Švagor ani neviem... Strážili by ste dieťa za takýchto okolností?

koniarova
4. máj 2025

@autorka To by bola moja podmienka. Pomôžem, ale bude podľa mňa.

kvietok1233
4. máj 2025

Nie a máš plne právo odmietnuť. Nech ju berú do sebou na svadbu alebo zaplatia opatrovatelku

bubuzu
4. máj 2025

Ja by som nesúdila jej predstavu, ako by to chcela mať. Proste rada by od piatku do nedele, každý, kto bol na svadbe to chápe. Ale má malé dieťa, holt, čiže ak nemá napr.tvoj muž problém tam prísť v sobotu doobeda, postrážiť do rána a ráno ísť preč, tak by som im povedala, že chápete jej predstavu, ale vo vašich možnostiach je len tato jedna konkrétna ponuka. Ale popravde, ak na vás nakričala po tom, čo ste ju odmietli na tie dve noci, tak by som, ak sa sama od seba neozve a neospravedlní, už nič neponúkala.

cacianka
4. máj 2025
@sasa1310

toto sú rodinné vzťahy teda fakt. To sa naozaj neviete 1 víkend pomôcť.

@sasa1310 verím tomu, že keby rodičia riešili ako diagnózu, s cieľom zistiť kde je problém, podľa toho potom nastaviť prístup a výchovu, prípadne aj stravu a liečbu, lieky, tak by autorka nemala až taký problém pomôcť a dieťa považovať.
Ale keďže švagriná odmieta a nepripúšťa si problém, rodinu autorky bežné ignoruje, nevníma ako jej dieťa ubližuje jej deťom, nezasiahne, ale teraz odrazu sa vtiera, je prehnané milá lebo odrazu nieco chce, a keď odrazu nedosiahne čo chce, tak zúri, vyčíta, dupe nožičkami a hystercí, úplne chápem nechuť pomôcť jej. A podporujem takéto odmietnutie , v záujme zachovania vlastnej integrity.
Apropo - keď si taká altriusticka, zober si dieťa k sebe ty a varuje.

cacianka
4. máj 2025
@heleninamama

Mne už s tou bezbrehou toleranciou k postihnutým a vyšinutým deťom idete niektoré na nervy. Autorka má predovšetkým svoje štyri deti a zodpovednosť voči ním, aby sa im nič nestálo. Starať sa o také dieťa, aké opisuje, najmä, keď sa ho jej vlastné deti boja, je nonsens.
Navyše, rodičia nič neriešia, decko im skáče po hlave a terorizuje celú rodinu. A to je škôlkar, vekom to bude len a len horšie. Stavím sa, že ešte nikdy nedostalo žiadny trest a všetko sa ku prepečie, lebo za to chúďa nemôže... Rovnako benevolentní sú aj svokrovci - vnúča, ktoré by mi vedome zničilo náhrdelník, by viac do môjho domu nevstúpilo. Kvitujem autorke, že povedala nie a aj jej manželovi, že sa postavil na jej stranu. A bolo by mi jedno, kto si čo myslí. V tomto prípade je namieste chrániť si vlastnú rodinu. Takéto decko malo byť už dávno na psychiatrii a pod liekmi a nie v normálnej domácnosti a škôlke. A je mi jedno, akú mu stanovia diagnózu - proste nepatrí medzi normálnych ľudí, je tu neustále riziko, že niečo zničí, niekomu ublíži... V tomto prípade by mi bola láska k blížnemu, integrácia, inklúzia a podobné teórie.ukradnutá. Na prvé mieste je bezpečnosť ostatných normálnych ľudí.

lensii
4. máj 2025

Nestrážila by som . Pozri polož si otázku. Strážila by ti deti ona keby si ty niekam chcela ist ? Myslim že nie . A kto má strážiť jej dcéru ked ide ona na svadbu? No predsa ona , ona je matka tak nech sa stará. Bud ju vezme zo sebou alebo nech nejde nikam . Prečo by si mala ty strážiť dieťa ktore aa nevie vpratať do kože, dobre nemusí tvojím deťom ublížiť ale deti to budú vidiet a všetci vieme ake sú deti a isto nechceš aby sa tvoje deti učili od nej také veci . Proste povedz nie a hotovo . Nech sa hneva koľko chce tebe to môže byt jedno . Ine by bolo keby šla do nemocnice ok postráżiš ale nie takto že ide len "piť"

misiak7777
4. máj 2025
@pribinak

@heleninamama ja s tebou zvyčajne súhlasím, ale dnes nie. Decko a deviant? Trochu preháňaš ….

Nie sú povinní im vyhoviet, ale zas čo sa tu spustil za hejt má skolkarku tiež nie je v poriadku

Nevieme či to dieťa má diagnozu, alebo je len zanedbaná. Mame len 1 pohľad na to dieťa

@pribinak nehovorím že je to tento prípad, ale áno aj deti sú devianti.. vo svete je kopu prípadov, keď aj 9 ročné dievčatá vraždili..
Poznám prípad, dievčatko ktoré už v škôlke pokiaľ nebolo podľa nej bežné deťom a učiteľkám hovorila, že ich podreže. Rodičia nad tým vždy mavli rukou, však je vo vývoji a je len temperamentná. Potom v 8 rokoch vonku na ihrisku zabila škrečka susedovmu synovi, poskakala po ňom.. a rodičia nič.. úplný anjelik

heidi4
4. máj 2025
@misiak7777

@pribinak nehovorím že je to tento prípad, ale áno aj deti sú devianti.. vo svete je kopu prípadov, keď aj 9 ročné dievčatá vraždili..
Poznám prípad, dievčatko ktoré už v škôlke pokiaľ nebolo podľa nej bežné deťom a učiteľkám hovorila, že ich podreže. Rodičia nad tým vždy mavli rukou, však je vo vývoji a je len temperamentná. Potom v 8 rokoch vonku na ihrisku zabila škrečka susedovmu synovi, poskakala po ňom.. a rodičia nič.. úplný anjelik

@misiak7777 boze 😭😭😭

heidi4
4. máj 2025

Ta svagrina je drza jak plostica. Ako sa opovazuje, rozhodovat za druhych. Ze postavi ta pred hotovu vec. Ze ju privezu a vy postrazite. Vtedy a vtedy. Neskutocna drzost. To si ako mohla dovolit, neznasam takych ludi. Asi si mysli, ze je princezna a vsetci sa z nej pototo.
Super, ze ty aj muz ste na jednej strane a zhodli ste sa na jasnom stanovisku.

sasa1310
4. máj 2025
@cacianka

@sasa1310 verím tomu, že keby rodičia riešili ako diagnózu, s cieľom zistiť kde je problém, podľa toho potom nastaviť prístup a výchovu, prípadne aj stravu a liečbu, lieky, tak by autorka nemala až taký problém pomôcť a dieťa považovať.
Ale keďže švagriná odmieta a nepripúšťa si problém, rodinu autorky bežné ignoruje, nevníma ako jej dieťa ubližuje jej deťom, nezasiahne, ale teraz odrazu sa vtiera, je prehnané milá lebo odrazu nieco chce, a keď odrazu nedosiahne čo chce, tak zúri, vyčíta, dupe nožičkami a hystercí, úplne chápem nechuť pomôcť jej. A podporujem takéto odmietnutie , v záujme zachovania vlastnej integrity.
Apropo - keď si taká altriusticka, zober si dieťa k sebe ty a varuje.

@cacianka bez problémov by som si zobrala

betulinka1
4. máj 2025

Akoze mozno by sa dalo strazit, ak by hned neprisli s tym, ze ju prinesú uz v piatok. Ak by povedali, ze prinesieme ju tesne pred obradom a prideme si pre nu do obeda, tak mozno este ok. Ale hned do toho, ze od piatku do nedele poobede. Neeeeee svagrina na to isla zle. A co si vychovala to ma, tak nech si dcérku pekne zoberie na svadbu. Ved sa žení jej ujo.

kaktusik007
4. máj 2025

to dieta za to nemoze... len pristup rodicov k vlastnemu dietatu je desivy..

inkluzia je fajn a ma zmysel, avsak iba odtial potial. Toto spravanie uz presahuje hranice. Mne je len smutno z toho, ze dievcatku je este mozna pomoc, ved je mala, no vlastni rodicia na to kaslu... Toto je des.

k strazeniu -- ide o svadbu jej brata, takze ak by boli normalne vztahy, kludne aj iba viac menej zdvorilostne... by som prisla v sobotu k svagrovcom, sama, nejak doobeda (podla zaciatku svadby - kedze sa zeni brat, mozno uz okolo 11 potrebuju byt prec), a odisla rano v nedelu, ked by boli doma a bolo by mi srdecne jedno, ze je sedem a oni este chcu spat. Dieta by som neriesila moc .- bolo by v domacom prostredi, malo by tablet, telku... Uz len by som tonejak prezila... Avsak kedze svagrina na teba kricala -- bez toho aby sa mi ospravedlnila by som neprisla. A bolo by to opatrovanie taketo, podla mna. Bud vezmu, alebo nech nechaju tak. Ziadne take ze v piatok dovedu dieta ku mne a pridu v nedelu ked sa vyspinkaju do ruzova. Neexist.

sweetdreams1
4. máj 2025

Ja by som jednu noc neter postrážila. Mozno aj ty niekedy budeš potrebovať strazenie. Neverím, že za jednu noc vam úplne rozbije byť aj vztahy.

pinkgirl
4. máj 2025

Uff. Tu hlavne zlyháva výchova rodičov. Úplne sa zbavili výchovy/zodpovednosti a odkladajú malú k starým rodičom.
Dobre ste sa s mužom rozhodli.
A porozprávala by som sa so svokrovcami osamote o vnučke - dokedy to chcú tolerovať? prečo oni nezakročia a nedonútia rodičov starať sa o dieťa? Nech ju svokor prestane vyberať zo škôlky na začiatok.

autor
4. máj 2025

Už stihla urobiť výstup u svokry aj dnes. Volal svokor, že ju musel poslať preč. Že po nich kričala, že za všetko môžu oni, že keby netrajdali po dovolenkách, tak by nebol problém a , že už toho má dosť, že furt má niekto problém s jej deckom. Že sme si narobili detí ako potkanov a teraz nie sme schopní ani pomôcť. Že chcela aby si dovolenku prebookovali. Svokor sa hrozne nahneval a poslal ju preč, že ju nebudú pre malú chodiť ani do škôlky.. 🙈 že toho má dosť. Tak len toľko k tomu celému 😔

isis234
4. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov nie, zrejme potrebuje tvrdšiu výchovu. Žiadne ľutovanie a že sa jej všetko "prepečie"

xtrin
4. máj 2025

Sorry ale nieje skôr chorá tá pani ,,mamka" to skôr ju by mali poslať k psychiatrovi. Veď s nej musí byť aj tá dcéra nonstop v strese. Takúto drzosť som ešte nečítala. Už sa niekedy podobne chovala?
(Či ro nieje len nahromadený stres)

hrabovo
4. máj 2025

Výborne tlieskam svokrovcom, aj oni majú nárok užiť si ten čas co im ostáva v kľude a tak ako chcú. Nech si užijú dovolenku a odteraz snáď aj voľné poobedia vo všedný týždeň. Vy si z toho hlavu nerobte. Kks, nie je to moja švagriná, ale normálne ma vytočila. S mužom si držte svoje, resp, ja by som sa s ňou ani ďalej nebavila, drzana jedna nevychovana. A ten švagor, on je taky istý ako švagriná alebo je len nesvojpravny pri nej?

andreakotesova
4. máj 2025

Autorka, švagriná je očividne krava. Nikdy by som jej deti nestrazila po jej dnesnom vystupe. Dufam, ze ani tvoji svokrovci. S nami chodia deti na svadby, oslavy od malicka. Ked su unavene, odchadzame spolu s manzelom domov, alebo k mojim rodicom (podla toho, kde sa oslava/svadba kona). Nemame potrebu sa ožierať.

autor
4. máj 2025
@hrabovo

Výborne tlieskam svokrovcom, aj oni majú nárok užiť si ten čas co im ostáva v kľude a tak ako chcú. Nech si užijú dovolenku a odteraz snáď aj voľné poobedia vo všedný týždeň. Vy si z toho hlavu nerobte. Kks, nie je to moja švagriná, ale normálne ma vytočila. S mužom si držte svoje, resp, ja by som sa s ňou ani ďalej nebavila, drzana jedna nevychovana. A ten švagor, on je taky istý ako švagriná alebo je len nesvojpravny pri nej?

@xtrin
@hrabovo ona je všeobecne panovačná a velí doma ona. Tým, že sme sa v podstate obchádzali, tak nás sa to nejako netýkalo. Sem tam bolo, že bude mať neterka oslavu a všetci máme prísť v ružovom alebo máme priniesť niečo konkrétne ale to bolo v zásade jedno. Čo sa týka stráženia tak keď sa deti narodili povedala mi (akože ja ha ha), že keď budem zvládať dvojičky tak prihodí aj jej malú a také sprostosti ale to som ignorovala všetko. Svokrovci bývajú blizko, tak chceli byť za dobre. Lebo raz jej niečo odmietli a malú nevideli aj mesiac ale to bola ešte naozaj bábätko. Ale myslím, že toto sa ich veľmi dotklo. Sú to príjemní ľudia, starostliví. Nemôžem pol slova na nich povedať. Hej. Nestražia naše deti lebo je tam stále neterka ale zas ja nemám problém, ja som si deti nerobila aby boli odložené niekde celé dni v škôlke a kade tade po rodine.

som_realistka
4. máj 2025

Ja som pôvodne zmazala svoj príspevok, lebo som napísala, že po takom výstupe na starých rodičov, by som na ich mieste obmedzila radikálne pomoc, ale po ostatných autorkinych príspevkoch vidím, že to dospelo až skutočne až tam. Posnamky s agrinej o vašich deťoch sú cez čiaru, a už by som sa jej neozyvalaa nešla strážiť ani k nej domov, ani keby sa ospravedlnila. Ona nejaké scestné ospravedlnenie ešte dá, lebo ma predstavu, že pôjde hyrit ale dieťa jej robí škrt cez rozpočet. Len aby nedonieska starký dieťa deň pred od hofomna dovolenku, že na par hodín a nenechala ju tam.

nerko
4. máj 2025

Keď chce pomôcť, tak má o pomoc žiadať iným spôsobom. Ale očividne je švagriná prepnutá. Najskôr som Ti chcela poradiť, aby si išla Ty k ním spať a postrážiť ju. Na obed v sobotu k nim a ráno v nedeľu domov. Len neviem ako ďaleko býva, a kde je svadba. Žiadne, že od piatka do nedele. Buď nech berie, alebo má smolu.
Ale po Tvojich posledných príspevkoch by som ju poslala do prdele. Ešte ma zaujíma akú úlohu v tomto zohráva jej muž.
Dievčatka je mi ľúto, určite ma diagnózu a my čo máme zdravé deti si toto nevieme predstaviť. Ale to, že sa švagrina správa jak <> k Vám aj starým rodičom je na zamyslenie. Jediná lekcia, ktorá jej možno pomôže, keď bude na všetko s mužom sama a začne byť vďačná za pomoc.

vierkainka
4. máj 2025

Nie nie a ešte raz nie.Hlavne neustúpit.Svagrina nech sa zariadi ako chce.Nech si najme niekoho na stráženie.V prvom rade su priorita tvoje deti.A nedaj sa zlomiť kvôli " dobrým" vztahom v rodine.Drzim ti palce a vytrvaj.

mmoonna
4. máj 2025

Ja si nemyslím,že by malá mala nejakú dg. Podľa mňa si týmto svojim správaním vynucuje pozornosť, ktorej sa jej u vlastných rodičov nedostáva. A tým, že vyvádza a robí zle tú pozornosť má, hoci aj negatívnu.

autor
4. máj 2025
@mmoonna

Ja si nemyslím,že by malá mala nejakú dg. Podľa mňa si týmto svojim správaním vynucuje pozornosť, ktorej sa jej u vlastných rodičov nedostáva. A tým, že vyvádza a robí zle tú pozornosť má, hoci aj negatívnu.

@mmoonna neviem... Myslím si, že nejaký problém má ale podľa mňa keby s ňou pracovali a venovali sa jej, tak by na tom bola úplne inak ako je. Veľa jej činov je reálne s úmyslom ublížiť. Čo podľa mňa u tak malého dieťaťa nie je ok. Aj moji vedia robiť zlobu ale je to neposlušnosť úplne inej kategórie. Ďalšia vec je ten pud sebazáchovy. Ona ho nemá. Vôbec. Fakt skočila z mostíka nad potokom. To bolo hrozné. Na Ihrisko nechodí, lebo by sa tam prizabila. Dostala kolobežku, tak sa s ňou rozbehla proti oknu, keby ju švagor nezdrapol tak v ňom pristane. Moji u babky sledovali nejakého pavúka, ona ho vzala do ruky a utrhala mu nohy. To podľa mňa nie je ok. 😔

ramzesa
4. máj 2025

Ako tu už bolo vyššie písané. Dohodla by som sa s nimi tak, že by niekto z nás prišiel dcérku postrážiť ku nim domov, ak by sa jej moje deti báli. Ak by nie, nemala by som s tým problém ani doma. Ak s dievčatkom majú problémy, tak určite si chcú aj oni oddýchnuť. Ktohovie, čo sa tam deje a čo povedia a čo nie. Možno riešia, ale nie vždy je to také jednoduché. A možno už aj majú dg., ale hanbia sa. A ak je ozaj na spektre, v domácom prostredí jej bude lepšie.

ramzesa
4. máj 2025

Pud sebazáchovy v škôlkarskom veku nemal ani môj syn. Akurát pavúkovi by nohy netrhal, lebo sa ho neskutočne bojí. Ale zato poznám iné deti, čo s tým problém veru nemajú žiadny. 🤷‍♀️ Ak je škôlkarka, tak to je ešte skoro určiť, či je na spektre, alebo nie. Málokto dá už v tomto veku prednú dg. Čo tu čítam, tak všetci si to nejako ružovo predstavujete. A najľahšie je sa takej rodine otočiť chrbtom namiesto pochopenia a pomoci.

aaadkaaa
4. máj 2025
@ramzesa

Pud sebazáchovy v škôlkarskom veku nemal ani môj syn. Akurát pavúkovi by nohy netrhal, lebo sa ho neskutočne bojí. Ale zato poznám iné deti, čo s tým problém veru nemajú žiadny. 🤷‍♀️ Ak je škôlkarka, tak to je ešte skoro určiť, či je na spektre, alebo nie. Málokto dá už v tomto veku prednú dg. Čo tu čítam, tak všetci si to nejako ružovo predstavujete. A najľahšie je sa takej rodine otočiť chrbtom namiesto pochopenia a pomoci.

@ramzesa od cohosi chcu oddychnut, ked s nou prichadzaju do kontaktu vecer o 19.00?

autor
4. máj 2025
@ramzesa

@ramzesa akože chrbtom? Veď svokrovci ju denne vyberajú zo škôlky a vodia domov okolo 19:00. Denne. Oni nie sú v práci, sú doma, idú cvičiť, na kávu, na nechty, ku kaderníčke. Majú oddychu až až.

xtrin
4. máj 2025

No tak ona by si mohla ísť najskôr odpočinúť na psychiatriu nie pri pohárik na svadbu. Zachovala si sa správne ja aj keby nemám plán tak by ma naštvala tá samozrejmosť že mi to oznámi a nestrážila. Ja keď niečo potrebujem idem slušne sa opýtam, nabalím syna a donesiem aspoň vinko a bombošku za ochotu. Alebo drobnosť pri vyzdvihnutí. Toto je pekne cez. Nerob si výčitky a dúfam že svokrovci tiež neustúpia. Pani by sa mala naučiť že nieje stred vesmíru, a ak pokoru uvidí aj jej dieťa časom sa tiež začne správať inak. Veď ona je jej kópia podľa opisu len v malom. (Retiazka- narobiť zle svokrovcom)