Stres z návštevy svokry: Ako ho zvládnuť?
Ahojte. Som pracujuca mama. Nemam v povahe prehnanu cistotu domacnosti. Raz do tyzdna povysavam, utriem prach, vycistim linku, vydrhnem kupelnu a wc.
A potom je tu ona-moja svokra, ktora zije pre poriadok. Je na dochodku. Denne upratuje. Vadi jej kazda omrvinka, kazda pavucinka,..
Davno u nas nebola, ale cez sviatky sa k nam horlivo nuka. A ja mam uz teraz stres, strach, bolest zaludka z toho, co mi zas vytkne. Mne. Lebo ja tu mam sluzit. Lebo poriadok je moja vizitka. Najde zrnko prachu, minikvac z jedla na stole, ktory zoskrabne tym dlhym umelym nechtom, hracku v obyvacke, neozehlene pradlo na kope, .. Co mam robit, aby som to takto neprezivala? Mam stres z kazdej jej navstevy. Citim sa, akoby k nam isla kontrola z hygieny, nie milujuca svokra a babka..
@katica06 robi vela kolo domu.. vo vnutri ja.. ale tiez ma stve, ze sa kritizuje len zena, ked v domacnosti ziju 4...
@anonym_autor pises, ze vela k vam nechodi, tak aspon na sviatky vyupratuj, ved navsteva je ohlasena.
@anonym_autor alebo zavolaj ju,babka prosim prid pomôcť,Vy ste tak šikovná 😋
A čo, niesi a nemusíš byt dokonalá...to nieje nikto.... Takže neber to ako koniec sveta a mať pre to stres
Je fajn, že ti záleží na jej názore ale moc si to berieš v sebe a to podľa mňa niekde v tebe je zadrhel, že prečo...
@anonym_2b52b8 ved toto.ze nechapem, preco ma to tak trapi od zeny, ktora ma len kritizuje.. moju domacnost.. 😞
@anonym_autor pises, ze vela k vam nechodi, tak aspon na sviatky vyupratuj, ved navsteva je ohlasena.
@anonym_7e6bcd ale ona si urcite nieco najde. Vzdy mam upratane, ale vzdy sa nieco najde. Ona je fakt Monkova zena.
Zmenit ju nezmenis. Jedine, co ti pomoze je zmierit sa s tym. Nikdy nikdy nikdy nevyhovies kazdemu. Cim skor to pochopis, tym lahsi zivot budes mat. Svokru nezmenis, je taka. Muz je na to zvyknuty. Svokra ta bude ohovarat aj keby si mala firmou vyupratovane, lebo ta si vzdy nieco najde.
Ked bude nieco vraviet na pavucinu, tak sa tvar prekvapene, ze ano? Vcera som to tam upratala. Moja svokra je presny opak. Zistila som, ze pre kazdeho znamena poriadok nieco ine. A jednoducho je to fakt. Po aplikovani tohto pristupu dokazem so svokrou vydrzat 3 dni...
@anonym_7e6bcd v sob utriem prach, o 2dni je na bielom napadany, vidiet ho... 🫤😞
@anonym_7e6bcd super. Mne to nejde. Vzdy sa nieco najde. Minule odlupene zo schodu.. preco sme nezatreli.. 🙈 je to pre mna zbytocny stres, co si zas najde..
@anonym_autor pozri-sviatky su o tyzden. Krasne uprac, napec, navar, oper nech citi vonu oprateho v dome. A uvidis, ze to bude ok 👍 ju nezmenis nijako. Iba to treba prijat a snazit sa mat dobre vztahy.
Zmenit ju nezmenis. Jedine, co ti pomoze je zmierit sa s tym. Nikdy nikdy nikdy nevyhovies kazdemu. Cim skor to pochopis, tym lahsi zivot budes mat. Svokru nezmenis, je taka. Muz je na to zvyknuty. Svokra ta bude ohovarat aj keby si mala firmou vyupratovane, lebo ta si vzdy nieco najde.
Ked bude nieco vraviet na pavucinu, tak sa tvar prekvapene, ze ano? Vcera som to tam upratala. Moja svokra je presny opak. Zistila som, ze pre kazdeho znamena poriadok nieco ine. A jednoducho je to fakt. Po aplikovani tohto pristupu dokazem so svokrou vydrzat 3 dni...
@guiseppinka 🩷 mozno cakam, ze po rokoch uz konecne nieco aj pochvali.. ale dakujem..
@anonym_7e6bcd v sob utriem prach, o 2dni je na bielom napadany, vidiet ho... 🫤😞
@anonym_autor tak ho utri den predtym ako ma prist
@guiseppinka 🩷 mozno cakam, ze po rokoch uz konecne nieco aj pochvali.. ale dakujem..
@anonym_autor drz sa, velmi ta chapem. Moja mama aj svokra su psycho v tomto a to chodia neohlasene na navstevy, takze to mam tazke.
@anonym_autor necakaj. Nemaj ocakavania od druhych, potom si sklamana.. kazdy pripisuje veciam inu hodnotu. Nikto normalny sa nevyjadri k poriadku/neporiadku u niekoho, ku komu pride na navstevu... necakaj za to pochvalu (max muz ta moze pochvalit, ale chlapom to tiez nedochadza, iba oni cakaju ohnostroje za upratanie😅)
@katkazatka ked zacne ukazovat na pavucinu, co jej poviem? Ked odlozi hracku z miesta na gauci, kde si chce prave sadnut, co jej mam povedat? Neviem reagovat. Potom mi je do placu, guca v krku a som ticho..
@anonym_autor povedz jej, či prišla tráviť čas s rodí už alebo hľadať chybičky… povedz jej ironicky, babka, nikto nemá tak dokonale upratané ako vy, keď toho bude viac, spýtaj sa: babka, nie že vám to trápne, prísť na návštevu a hľadať, čo je kde zle upratané? To robíte všade?
Prečo sa kvôli tomu rúcaš? Strč jej do ruky handru a môže sa realizovať. Mňa by to teda vôbec netrápilo.
@evazhoufova to nie je na pacenie sa.to je hra neustaleho kritizovania...
@anonym_autor baba ale tu nie je problém tvoja svokra ale to ,že si to pripúšťaš a nevieš sa ohradiť voči tomu
Ked ukáže na pavučinu ,uprace hračku,jej povedz ,že toto vás domov a nie jej
Výlety namiesto upratovania je vás zivot a vaše priority,tebe sa nepáči jej spôsob života a nekomentuješ to
Prečo sa kvôli tomu rúcaš? Strč jej do ruky handru a môže sa realizovať. Mňa by to teda vôbec netrápilo.
@januska12323 presne ,ak sa nudí a ma čas na kritiku ,môže prísť keď budú preč a upratať
Vsetko je len v tvojom nastavení. Je len na tebe či sa budeš stresovať alebo si sviatky uživať.V prvom rade do upratovania zapoj aj muža a deti. A svokre s usmevom povedz,ze cela rodina robila čo sa dalo,aby sa tam navsteve páčilo. A ak sa nepači,tak čo teda s tým....
Na pavuciny hovorím, že ich máme naschvál, aby sa do nich muchy chytali, alebo že je to halloweenska výzdoba.
@anonym_autor
1.choďte na sviatky na nejaký rodinný výlet na chatu
2.ku dverám nachystaj vysávač,metlu,vedro s vodou a handry.A keď tá striga príde,tak jej povedz,že už si pre ňu všetko nachystala a môže začať s upratovaním
3.sadni si do obývačky,vylož si nohy popíjaj kávu a čítaj noviny,svokru IGNORUJ.pod ignoruj myslím totálnu ignoráciu,neobskakuj ju,nereaguj.Je tam predsa aj jej syn
rozumiem ti, u nas raz manzelova teta okomentovala spinavu chladnicku… akurat, ze ja nemam problem so sebavedomim, takze som jej fleku dala, ze som necakala ze nam navsteva bude lozit do chladnicky
na tvojom mieste by som odpovedala nieco v podobnom duchu - preco mate odlupnute zo schodu? “nevadi nam to, nie je to nasa priorita, nasa domacnost sluzi nam, nie my jej….” tak ako si to napisala tu nam. Pripadne by som jej povedala narovinu, ze si upratovala a cakala si babku, nie kontrolu z hygieny a nerobia ti tie pripomienky dobre… Nech si svokra zvykne, ze nie je vsetko tak ako ona chce alebo zije. Ze ludia to maju aj inak, zjavne na to nie je zvyknuta, ked sa jej ani v dospelosti nepostavi vlastny syn.
a nauc sa to jednym uchom dnu, druhym von, omrvinka na skrinke nic nehovori o tebe a vasom zivote…
@anonym_autor
Nachystaj jej žehličku, handry, čistiace prostriedky rukavice a nech si čistí počas celej návštevy. Alebo jej oznam, že k vám chodiť nebude, ty nepotrebuješ byť šikanovania. Blbé reči nech si nechá pre svoju domácnosť, kde ju zrejme nemá kto počúvať. Buzerácia nepatrí k tvojim životným prioritám. Takže príde muž s deťmi ku nej a že ty ju takú aká je k životu nepotrebuješ. Pokiaľ je jej vizitkou poriadok, nechcsi dá za to diplom a nelezie ti na nervy. Aspoň sa nebude trápiť tvojim "neporiadkom".
@anonym_autor pochvalu od takej svokry nečakaj, pre niektoré svokry nebude nevesta nikdy dosť dobrá. A to nie je tvoj problem, ale jej. Takže tým sa netráp a nič od nej nečakaj. Predídes takýmto nastavením zbytočnému sklamaniu.
@birika neviem to tak priamo. Pridem k nej, bude sa pytat, kedy ju na sviatky vezmeme k nam a ja co poviem? 🙉🫤
@anonym_autor kedy ju vezmete? Keď si upracem keďže príde inspekcia🤣, ešte by som dodala, že nemám teraz čas.😉
@anonym_45a911 ved to, ze aj ked to prestane hovorit nam do oci, tak potom nas ohovara. Sudedy ohovara, ze behaju po vyletoch a doma maju bordel. Ona zije pre poriadok, my a jej susedy pre zazitky..
@anonym_autor ja sa ti fakt divím, že si z nej niečo robíš... To vážne?? Veď nech ohovára koľko chce. By som taký binec doma narobila, že by sa radšej zvrtla na päte a šla do hája😉
Skús na každú jej pripomienku a otázku k “neporiadku” alebo “nedokonalosti” zareagovať úsmevom. Bez akýchkoľvek rečí. Len sa na svokru usmej - jemne, so zavretými ústami, nech si to vysvetlí ako chce. Ja tiež neviem reagovať asertívne, úplne Ťa chápem. Ja mám našťastie zlatú, dobrú, milú svokru, ale pri iných ľuďoch sa mi stáva, že neviem reagovať. Ale tým úsmevom naozaj nič nepokazíš. Moja sestra tak reaguje a podľa mňa je to super. Slušne jej naznačíš, že na tú tému diskutovať nebudeš. Ak sa bude ďalej pýtať, začni úplne inú tému. Nereaguj na jej reči o neporiadku. A keď zoškrabne kvackanec? Ak máš guráž, obratom tam kvapni niečo ďalšie a usmej sa na ňu. Hádam pochopí. Čo ak bol ten kvackanec dekorácia, ktorá tam mala byť? Je to váš domov, keď budete mať v strede izby aj nasr*né, je to vaša vec. Buď usmiata, trénuj si komunikáciu s ňou nanečisto bez jej prítomnosti. Aj hračku na gauč pokojne vráť, ak ju odloží. Nemôže si sadnúť vedľa nej? Nerob jej samozrejme napriek, ale ona musí pochopiť, že jej správanie je nevhodné.
No určite by som sviatky netrávila tým, že by som miesto oddychu leštila dom, keď to aj tak nikto neocení. Dom uprac tak, aby si ty bola spokojná, na svokrin názor sa vykašli, k ničomu ti nebude. Ak začne rýpať, mykni plecom a povedz, že vám to nevadí. Keď bude pokračovať, narovinu povedz, že snáď sa nebudete celú dobu baviť len o poriadku. A popremýšľaj či sú ti takéto návštevy treba. S návštevou sa máš cítiť príjemne, nie mať stiahnutý žalúdok. Po mnohých skúsenostiach so svojou svokrou som návštevy u nás doma stopla. Necítila som sa komfortne.

@anonym_autor mam rovnaku svokru aj mamu. Proste vyupratujem, vyumyvam tak aby proste nic nenasli. Hotovo, ziadna veda, vsetci su spokojni a dokonca mam aj upratane.
@anonym_7e6bcd super. Mne to nejde. Vzdy sa nieco najde. Minule odlupene zo schodu.. preco sme nezatreli.. 🙈 je to pre mna zbytocny stres, co si zas najde..