Striedavá starostlivosť. Máte niekto osobnú skúsenosť?
Ste Zeny a Matky a preto sa obraciam na vas s otazkami ktore v sebe mam.
Mate niektora osobnu skusenost so striedavou starostlivostou?
S partnerom, s ktorym mam 2,5 rocneho synceka spolu nezijeme uz vyse roka a az teraz som si podala o zverenie do mojej starostlivosti. Velmi som sa tomu branila, lebo sa mi nepacila predstava, ze o nasom dietati bude rozhodovat niekto iny... On silou mocou trva na STRIEDAVKE. tzn. vydeluje mi syna na "kratky-dlhy" tyzden a samozrejme nic neplati, kedze sa "starame pol na pol".. Ja som zo zaciatku suhlasila, lebo som nechcela robit rozbroje ale snazila som sa aby to bolo plynule a velmi caste (max na 1 2 dni)....no on mi ho niekedy nedonesie aj 4 dni! Som presvedcena, ze to nasmu synovi velmi ublizuje a ze je velmi strateny. Nema jedno stabilne miesto, je z toho rozruseny, ked ho sem donesie...ma dva domovy, dve babky, dva rezimy, stravu...vsetko na polovicu!
Povedala som si ze dost, ale on to vnima ako boj a vyhraza sa mi, ze zariadi...to a to...(ma brata pravnika) Navrhla som mu, ze moze maleho navstevovat neobmedzene, ale "do ruk" mu ho dam max na 2 noci v tyzdni (to su tri dni)...co mi pride aj tak dost, nie?
Strasne sa bojim, ze sud mu odklepne striedavku. Je to vobec vhodne pre tak male dieta???? (ja som aj kojit prestala koli tomu)
Prosim ma niekto pod skusenosti??
Dakujem
@rodanka, nemáš to ľahké, ale všetko je hlavne o komunikácii. striedavka sa dá realizovať aj u takto malého dieťaťa, ale základ je, že s otcom dieťaťa a on s Tebou komunikuje.
ja som od otca môjho syna odišla, keď mal malý 10 mesiacov. od začiatku sme sa snažili robiť všetko pre nášho spoločného syna, aj keď my sme si prešli rôznymi štádiami emócií (od nenávisti, cez ľahostajnosť,...), dnes sú z nás priatelia. pomáhame si navzájom, chodíme na spoločné rodinné výlety, občas prespí ex u nás, občas ja s malým u neho. obaja vieme, že cesta k normálnemu vzťahu medzi nami už nie je, ale prečo by sme mali ukracovať malého o niektorého s rodičov.
ale k veci. malý sa vídaval so svojím tatinom pri každej možnej príležitosti. kým som kojila, chodili na prechádzky v blízkosti nášho bydliska, aby som bola po ruke, ak by prišiel hlad. prvýkrát syn spal u tatina, keď mal asi 1,5 roka. odvtedy si ho pravidelne bráva v piatok po práci a v sobotu podvečer si syna buď ja vyzdvihnem, alebo ako som písala, idem k exovi, či on k nám. nedeľe sa snažíme tráviť ako rodina spolu - výlety, nákupy, spoločné aktivity.
výchovu máme ako-tak dohodnutú, aj keď sa občas stane, že sa na niečom nezhodneme, ale to je podľa mňa aj vo fungujúcich vzťahoch.
zatiaľ sme takú klasickú striedavku nezaviedli, keďže nežijeme v rovnakom meste, čo sa ale zmení budúci rok. chceme skúsiť striedavú výchovu, akonáhle sa presťahujeme. pár dní bude malý u mňa a pár dní u tatina. nebojím sa toho, pretože už teraz keď sa malého spýtam kde býva, tak povie, že v Šamoríne a trošku u tatina v Bratislave a trošku u dedkovcov v Bratislave. takže môj syn už teraz má 3 domovy a je spokojný. 😉
@angua27 Pekny povzbudivy priklad, dakujem...a kolko ma teda vas maly teraz?
Ak som to spravne pochopila, tak je to vlastne presne ten model ktory navrhujem ak ja (ibaze moj maly by chodil k tatinovi na dve noci)..myslim si ze je to pre tak male deticky vhodnejsie a ze je to super zaklad pre striedavku, ktora bude neskor priam vhodna...
Dufam, ze vam to bude fungovat.
Inak je mi jasne ze cele je to o mojej a otcovej komunikacii...takze zacala som na tom pracovat :o)
Este raz dik
http://www.sme.sk/c/5941903/barbora-marakova-ma... tu je celkom dobry clanok.
No niektore myslienky my pridu abrurdne, niektore vyzdvyhovane v prospech otcov a niektore take potlacene, ktore su v ich neprospech......ja sa tymto nikdy nestotoznim, aj ked mi pride samozrejme, ze rodicovstvo je o dvoch :o)
Neviem ako vy...je jasne ze to je na dlhsiu debatu 🙂
dakujem dievcata za tuto temu, kedze pisem diplomovu pracu na temu osobna striedava starostlivost velmi ma potesili tieto rozne nazory a dufam ze sa zapoji ovela viac zien aby som si urobila uceleny pohlad...
@rodanka ja uplne suhlasim s redan , no a samozrejme je to individualne v kazdej rodine, podla mojho nazoru ak si najdes cestu ty k partnerovi a najdete spolocnu rec na temu vychova vasho syna bude fungovat aj striedavka, aj stary rodicia hraju vyznamnu ulohu vo vyvyne dietata i ked jasne nie vzdy sa nam to paci s tym s tebou suhlasim, stanote si pravidla, teda sa o to aspon casom pokuste a ked vase dieta bude vyrastat s oboma rodicmi, ver mi ze si v buducnosti povies ze si prenho urobila to najlepsie, chlapci hlavne potrebuju muzsky vzor i ked teraz vela z vas so mnou nebude suhlasit ale vela studii studii hovori v prospech otcov, a ked zajdem do historie tak kult materstva sa u nas zacal presadovat az v polovici 19 stor. a deti sa zacali matkam zverovat do opatery az zaciatkom 20 storocia aj to kvoli hospodarskym krizam kedy musel zivitel rodiny casto opustiti domov, dovtedy to bola vylucna domena muzov, neboj sa toho ak tvoj partner je zrely clovek a dobry otec nemas sa coho obavata acasom to aj ocenis, drzim palce ..
a ak sa chcete niektora zapojit aj do mojej ankety tak tu je link 🙂 dakujem
Necitala som sice vsetko ale nesuhasim s nazorom ze dieta je male na striedavku a podobne.Ja v tejto siuacii niesom ale pokial ide o striedavku v prvom rade by sa rodicia mali porozpravat a samozrejme aj ratat s tym ze to bude zo zaciatku "o drzku"nakolko je jasne ze dieta si bude ako keby vyberat kto z rodicov mu viac bude dovolovat a potom nasledne to bude pouzivat proti tomu druheu rodicovi napr.ako tu niekto pisal chcem byvat u toho druheho,alebo ten druhymi to dovolil a teba nechcem lebo ty mne to nedovolis atd.Nato aby to fungovalo treba aby si rodicia splu sadli a predebatovali to,aby si urcili hranice aby dieta posmelovali ze napr.mamina /ocino ta rvnako lubi ako aj ja ale ked neposluchas,vymyslas musime ta nahresit a vykarhat...ale treba aby to dodrziavali obaja...ked napr.mama nieco zakaze mal by to respektovat aj ten otec a naopak....
A preco by mal platit vyzivne ked mali dieta v striedavke a cize obaja mali rovnake naklady na dieta....vyzivne patri dietatu a nie jednemu rodicovi takze nechapem....
ok, ale co v pripade, ked rodicia nevedia spolu komunikovat? proste totalne rozdielne nazory na uplne banalne veci, ktore sa dietata tykaju?
Doporucujem v tejto veci nazor skuseneho psychologa Jeronyma Klimese http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/st....
U nas parapsychologovia typu Matula a spol a liga otcov neda prakticku radu ako na to. Plne sa stotoznujem s Jeronymom. liga otcov a striedavka je iba vlna ako neplatit vyzivne a dostat na podlahu exku a pripadne sa schovavat za storiedavku, ale v podstate vsetko bude fungovat ako doposial. Matka maka 90% z nicoho a otecko si robi co chce. A nase najmudrejsie sudkyne maju po probleme a pekne v suchu za velky plat nic neriesia. A kuratela, ti chudaci maju platy, ze robotnik zaraba viac, tak preco by hajili zaujmy deti, no nie??? Kto da viac, ten ide... Takto to je zial. No ale som za vychovu oboma rodicmi, no zial nie vzdy biologicky rodic, je ten dobry rodic. Ruku na srdce, kolko poznate chlapov co sa vie postarat o batola??? Ja len par. Takze o com tu hovorime?
ja osobne by som dala k muru cloveka co to vymyslel a zastrelila....
na aku P... trebalo ze striedava ... on to vobec nechape ze otcovi su debili a robia to kvoly tomu aby ex zene ublizili a dieta maju v pazi.... proste .... dieta je stratene nema domov........ nema nic... len lieta tu a tam.... a potom to aj tak bude vyzerat jak vyrastie.......
mne je tiez striedavka proti srsti.. V mojom okoli dokonca aj ked chlap nema dieta v striedavke, ale si ho len berie na vikend, tak ho treskne svojej matke nech sa stara..
A hlavne muzi maju tendenciu si vsetko zlahcovat od prirody a nevedia sa obetovat, teda vacsinou... a preto dieta by malo byt v staroslivosti matky a mat siroky kontakt s otcom. Samozrejme vsade tam, kde sa to da. A otec a matka by mali spolupracovat aj po rozchode a ak to funguje mozno casom obaja pridu na to, ze striedanie nie je nic strasne. Ale u nas je "uzus". Otecko sa po rozchode par rokov zobudi, ze ma dieta a ze exka chce alimenty, napise navrh na striedavku a nase retardovane sudkyne Vam zrazu zacnu vysvetlovat, ze "branite v styku". A vy nechapete v akom, ved uz roky makate sama, rozhodujete sama, nikto nepridal ruku k dielu, nic ine si nezelate, len aby otecko aspon pomohol s dietatom, ked uz Vas nemoze a zrazu nejaka mudra pani z Vas robi "tu zlu". A zacne masineria dokazovania, znalcov, podrazov a vy nechapete, ved ste nic ine nechceli len sa o svoje vytuzene dieta starat!!! Zrazu VAm vytrhnu diata z ruk a vy nechapete???? A ste na konci s nervami, financne a uz si ani nepamatate preco ste s tym chlapom vlastne zili a mali dieta a jedine co si zelate, je aby to skoncilo a vase dieta nebolo nastrojom boja toho co si vravi "otecko" , ktory len lubivo vypisuje po sudoch a kuratelach aka ste zla matka a ako to nezvladate. A ked uz na vec vyzrejete natolko, ze nakoniec sa zmierite so striedavkov aby ste mali pokoj, tak znovu pride klud, ale... otecko uz nema cas cely tyzden sa starat a vy mate sice pokoj a svoje vytuzene dietatko doma, ale ste kompletne bez vyzivneho. Nehovoriac o tom, ze ta niekolkorocna tortura sa Vam podpise na zdravi. A vase vytuzene dieta ma namiesto tej stastnej, usmiatej matky, jednu znicenu a ustrachanu zenu. Gratulujem lige otcov, panovi Durkovicovi (ktory mimochodom nema striedavku doposial) a nasim sudcom, co len ludom nicia zivoty....
nie je pravda, sudcovia to tiež neradi schvaľujú a preto sa väčšinou nechávajú vypracovať znalecké posudky, ktoré taktiež väčšinou potvrdia to, že na dieťa je skôr pripravená matka a u otca je labilná psychika a pod. 🙂 Lenže niektorí otcovia sa nevedia zmieriť ani zo znaleckým posudkom a tak je tu skoro "nekonečný príbeh". A pritom stačí len normálne rozumne komunikovať, pri striedavke je dôležitá vzájomná komunikácia medzi otcom a matkou a vzájomná úcta medzi nimi. Keď to takto nie je, nie je ani o čom...
@amaj uplný súhlas
Nuz moja skusenost so zanalcami je zufala. Su neprofesionalni a uplatni, zial. A na zdravu komunikaciu musia byt dvaja. Ked si Vas muz nevazi ked ste jeho zena a porodite mu krasne dieta o ktore sa chcete spolu s nim starat, tak co mozte cakat po rozvode...podla mna striedavka do prostredia nasho sudnictva, je ako teroristicky utok..
@rodanka z osobnej skúsenosti radím, nikdy nesúhlas !!!!! ja som tak urobila s dôvodov podobných ako píšeš ty a dopadlo to katastrofálne, otec teraz využíva dieťa ako zbraň a prostriedok na vydieranie a ubližovanie teraz už viem že preto o dieťa usiloval, bola som naivná a verila som mu, no ukázalo sa že to bola hrozná chyba, na striedavku treba dvoch zrelých a vyronaných ľudí ale to obyčajne jeden z rozvádzajúcich nebýva a jeden je málo,keď je otec vyrovnaná osobnosť nebude na tom trvať a bude sa s dieťaťom stretávať aj bez papiera zo súdu
@amaj súhlasím s vami naše súdnicvo je veľká úplatná banda, spravodlivosť a právo má ten kto dá viac
@amaj skvelé, píšete mi z duše
aj ja si myslím, že striedavka je vhodná len vo výnimočných prípadoch, a vtedy sa dvaja predsa vedia dohodnúť aj bez súdu. To, čo sa na Slovensku deje, striedavka na predbežné opatrenie, je zločin. Nechápem, ako to môžu rozumní ľudia dopustiť. Chúďatká deti.
Presne Ivetka, ak je muz normalny tak sa o dieta proste stara, ale chlap co sa o dieta nestara od narodenia, tak sa nebude ani pocas striedavky. A doporucujem precitat kazdemu knihu od Jeronyma Klimese: Partneri a rozchody...
My fungujeme na niecom ako striedavke , s ex sme sa rozisli ked mala dcerka rok, braval si ju zozaciatku len na den potom sa to predlzilo aj cez noc, od so obeda do ne vecera pripadne po rana...teraz ju mava tie 3 dni do tyzdna. Ked bude starsia tak chceme striedat po tyzdni. Byvame od seba len 15 km takze sa to snad bude dat. Dohodli sme sa sami bez sudu, boli sme aj u psychologicky sa poradit, vela som hlavne ja hladala aj na nete praktickych info o tom ako to funguje. Aj ked je to tazke vobec komunikovat ked sa chce da sa toJa na tom nevidim nic zle, je to jej otec, mala ho zboznuje a vzdy sa na neho tesi.
Neplati mi na nu nic ale kedze mozem tie tri dni v tyzdni robit + nemusim tie dni varit, kupovat malej sunar, pribinaciky tak som na tom financne ovela lepsie nez predtym ked mi dal 50 na mesiac a cau. Takze si mozem dovolit platit vlastny byt a nemusim trcat u rodicou ako vela slobodnych matiek.
Tiez si myslim ze dieta potrebuje obidvoch rodicov . A chlap by mal mat voci tomu dietatu prava ale mal by mat aj povinnosti. Ja skor nechapem matky ktore brania v styku otcom s ich detmi.
mne ex tiez poslal navrh na striedavku, vtedy mala dcera 6mes., dovtedy sme sice byvali v jednom dome, no malu ldva videl cez den, vobec s nicim nepomahal, nic nevedel o nej. Chcel striedavku len kvoli tomu aby nemusel platit, isto by malu strcil doma svojej mamke s ktorou byva. Vobec nesuhlasim s takymto riesenim, dokonca mi na UPSVaR poradili stretavanie sa s otcom v mojej pritomnosti, bezomna malu nedostane, kym neuvidim, ze sa o nu dokaze postarat sam, nie ze mamka sa bude starat
baby, ako je to pri striedavej starostlivosti? napr. tyzden u otca a tyzden u mamy?
je to aktualna otazka mojho kamarata. ma syna, kt. zije s jeho byvalou, jeho otec si ho brava na vikendy. s byvalou maju problemy v komunikacii, jeden obvinuje druheho, ze sa o syna zle stara, sud mu urcil stretavanie kazdy druhy vikend, preto chce poziadat o striedavku.

@sisaha No bolo mi jasne, ze to bol zaujaty nazor 😅 ale ved aj to pomoze, tak ma to nakoplo he!!