Striedavá starostlivosť. Máte niekto osobnú skúsenosť?
Ste Zeny a Matky a preto sa obraciam na vas s otazkami ktore v sebe mam.
Mate niektora osobnu skusenost so striedavou starostlivostou?
S partnerom, s ktorym mam 2,5 rocneho synceka spolu nezijeme uz vyse roka a az teraz som si podala o zverenie do mojej starostlivosti. Velmi som sa tomu branila, lebo sa mi nepacila predstava, ze o nasom dietati bude rozhodovat niekto iny... On silou mocou trva na STRIEDAVKE. tzn. vydeluje mi syna na "kratky-dlhy" tyzden a samozrejme nic neplati, kedze sa "starame pol na pol".. Ja som zo zaciatku suhlasila, lebo som nechcela robit rozbroje ale snazila som sa aby to bolo plynule a velmi caste (max na 1 2 dni)....no on mi ho niekedy nedonesie aj 4 dni! Som presvedcena, ze to nasmu synovi velmi ublizuje a ze je velmi strateny. Nema jedno stabilne miesto, je z toho rozruseny, ked ho sem donesie...ma dva domovy, dve babky, dva rezimy, stravu...vsetko na polovicu!
Povedala som si ze dost, ale on to vnima ako boj a vyhraza sa mi, ze zariadi...to a to...(ma brata pravnika) Navrhla som mu, ze moze maleho navstevovat neobmedzene, ale "do ruk" mu ho dam max na 2 noci v tyzdni (to su tri dni)...co mi pride aj tak dost, nie?
Strasne sa bojim, ze sud mu odklepne striedavku. Je to vobec vhodne pre tak male dieta???? (ja som aj kojit prestala koli tomu)
Prosim ma niekto pod skusenosti??
Dakujem
ja sa neviem k tomu vyjadrit, nastastie moj ex nechce striedavku. Za to ja riesim take veci, ze deti k nemu nechcu chodit. A to chodia len kazdy druhy vikend, lebo castejsie ich ex nechce. Ale dcera tam nechce chodit a vzdy pred jeho vikendom ma prosi, aby som jej zakazala tam ist. Ja pri tom chcem aby mala s otcom dobry vztah, takze zakazat jej to nechcem. Ale nechcem ani aby tam chodila nasilu. Ona sa mu boji povedat, ze tam nechce ist a ked jej to nezakazem, tak sa hneva na mna. Je to taka dilema, ja vobec neviem co mam robit - zakazat jej? nezakazat? ale potom sa ona hneva na mna. Ja si myslim, ze dovod preco tam ona nechce chodit je, ze ona ma tuna kamaratov a svoje prostredie a u ex sa nudi, lebo on s nimi nikam nechodi a nerobi im ziaden program. To nie je o tom, zeby bol k nim zly, len sa tam nudia. Ale co mam urobit ja? Zalezi mi na tom, aby sa moje deti citili dobre, ale aj na tom aby mali s otcom dobry vztah. 😒
@claudinka2008 Akože tvoj výrok "len matky vedia co je pre ich deti najlepsie" myslíš ako vážne? Si snáď robíš srandu. Ja niesom obhajca striedavej, to že mne s ex funguje a dieťa je relatívne spokojné, je otázka dohody. To akože len matka je stále dobrá a otec zlý? A ako prípady, že matky vydierajú otcov cez deti a mstia sa im, neexistujú? V x krajinách na svete to funguje, ale zjavne na Slovensku nebude nikdy, lebo LEN matka vie, čo je pre deti najlepšie .... neskutočné.
@stallker75 co peniíš?? otecko z ligy ockov??? tam ta uz nepocuvaju?? tak sa ides zhrozovat sem??? vo svete to funguje, ale na slovensku nemusi a mozte si chodit obhajovat aky chces zakon, strasne som zvadava aky nazor ma na ss tvoja zena a deti... ze sa to tebe nepaci, je tvoja vec! mne sa paci ze dieta je s matkou, tak si niekde inde vyburaj zlost..chlapa tu namenej potrebujeme...
Viete prečo je striedavka v zahraničí taká obľúbená? Pretože tam materská nie je taká dlhá a niektoré matky radšej ani nekoja len aby mohli ísť hneď do roboty. Potom sa im o deti stará nejaká tretia osoba, rodičia, pestúnka... Jasné, že si nedokážu k svojim deťom vytvoriť taký vzťah ako máme my s nimi keďže s našimi deťmi trávime maximum času a nevadí im striedavka. Žiaden rozdiel v tom nevidia.
@barbora01 co tu pises ked tam nechce ist a on o tom vie tak ju tam nedavaj.. opytaj sa aj jeho.. dieta vie co chce a ked je starsia uz si vie z rozumom vynakladat sama...ona sama vie kde sa citi dobre, zjavne pri tebe... ale zase s opatrnostou.. takyto ockovia ignoranti su pri vecsine prespekulovany ( ticha voda brehy myje) vsetko ti odsuhlasi.. a nakoniec ty budes ta zla, ze ta uda, ze si mu umyselne nedala deti, zaplatis pokutu a potom tvojej malej mozes hovorit xo chces, pretoze to nebude mat peknu dohru.. niektory sa na to kaslu niekt. nie..
@stalker75 🙂 mili môj, aj štatut striedavej starostlivosti, sa da využit na potrestanie druheho rodiča, tiež to nie je uuuuuplne kóšer spravodlivost v niektorých prípadoch. Proste SS dali kudlu do ruky aj hajzlom noooo. ☹ (netvrdim, že tvoj pripad, ked Vam to tak suuper šlape). A to , že "len matky vedia...." Ano aj otcovia miluju svoje deti isto a vedia.... Ale vieš si ty asociovať pohyby dieťata v bruchu? Ja ano, aj 4 roky po pôrode. Nie je to moje pravo na dieta ale..... Aspon Važit si tie suky čo Vam ti deti porodili a teraz bojuete aj o ich deti,by ste si mohli... Väčšina z Vas OTECKOV STRIEDAVKAROV !
@alelujaaaa ako v pohode, ale čo majú pohyby v bruchu spoločné so starostlivosťou o 8 ročné dieťa? Bojujeme o vaše deti? A niesú náhodou aj naše? Áno, uznám, že je kopec hajzlov, ktorí chcú striedavú, aby znížili výživné, a potom deti odkladajú k starým rodičom (dokonca aj osobne poznám). Ale poznám aj matky, ktoré nesúhlasia so striedavou, len aby sa pomstili ex .... myslím, že v tomto si mamičky a oteckovia môžu podať ruky .... 🙂
@claudinka2008 S nijakej ligy niesom a dokonca nemám striedavú ani potvrdenú súdom. Len pôvodná debata bola o osobných skúsenostiach so striedavou starostlivosťou - ktoré zjavne Ty nemáš a nikdy mať nebudeš. Takže skôr Teba by som sa opýtal, prečo sa zapájaš do tejto debaty, ked nemáš ani šajn, o čom to je.
@stalker75 pohyby maju spoločne so starostlivostou asi to, že... vlastne čo ti tu budem vypisovať ty si dieta nedonosil. Spravil to ano. A pravdepodobne sa asi ani nevieš vcítiť do druheho- do ženy. Mate striedavku bez rozsudku, asi Vam vyhovuje a viete komunikovat. Ale aký ma vyznam striedavka ked rodičia a ledva pozdravia.... ☹ nesuhlasia s vychovou druheho.... Prečo ju sudy chcu nariadovat... Ked ma byt SS dobra, netreba sud , podla mna. Nesud, ked niekdo nechce SS. Nevieš čo za tým je .Nie su to vždy pomstychtive harpie.... Ja bojujem len za to aby malo moje dieta jednu postel , jednu zubnu kefku, jeden model výchovy, Nech je s otcom aj denne som navrhovala. NIE NIE NIE. STRIEDAVA bez , vianoc, velkej noci, narodenin malej.... Preratana na HODINY nie dni. Budeš suhlsit s takým modelom? Tak sa dieta aj my tahame po psychiatroch psychologoch..... Načo... Viem, že ma maš v p...li, ale mne je moc smutno s toho, ked počuvam a vidim, že sa píše ake su matky svine že sa mstia. Nie je to tak vždy. Tak ako nie je tak vždy , že otec sleduje sudnym nariadenim SS , vždy prospech dietata.
@alelujaaaa Nechcel som, aby si to, čo som napísal vnímala negatívne. Áno, súhlasím všetkými desiatimi, aby striedavá bola len na základe dohody. Ináč to nemá zmysel. Ale poteším ťa - máš pravdu v jednom - nakoniec aj tak každá striedavá po pár rokoch skončí, lebo dieťa prestane baviť chodiť hore dole. A vyberie si miesto, kde chce byť. Samozrejme väčšinou je to mama. Ja som chcel striedavú preto, aby som si za tých pár rokov vybudoval vzťah s dieťaťom, o ktorom budem vedieť že je dobrý. Chvalabohu moja ex to pochopila. Keby sme sa nedohodli na striedavej, ja by som to súdne neriešil. Nemá to totiž žiadny zmysel, v tom máš pravdu.
@claudinka2008 praveze ona sa boji povedat otcovi, ze k nemu nechce ist, preto chce aby som jej to zakazala ja ☹ a ona sa takto moze vyhovorit na mna.Lebo ona sa boji, ze sa na nu bude preto hnevat (a ma na to dovod, lebo moj ex je dost urazlivy). Povedat mu to nemozem, lebo ja s nim nekomunikujem skoro vobec. Ked asi pred mesiacom zavolal, ze ci si moze zobrat deti v nedelu poobede (mimo svojho vikendu) a ja som nechala rozhodnutie na detoch, ze ked chcu kludne mozu ist, tak dcera ktora uz bola dohodnuta s kamoskami, ze pojdu von, bola taka nastvana, za sa vobec s nim nebavila, tak mi zavolal, ze preco sa s nim nerozpravala, ze to ju ja urcite huckam proti nemu. Proste jemu sa neda nic vysvetlit a nevie pochopit, ze ked on z nicoho nic zavola detom ze si ich laskavo berie, tak ze oni mozu mat aj iny program. Keby im aspon vola v dostatocnom predstihu, ale nie take, ze zavola v nedelu o 11,00 ze o polhodku pride po nich, ze ci ich ja pustim. Ako keby som ich niekedy nepustila... No asi to pisem dost zmätene, ale tazke to je a sa to postupne vo mne zbiera, ta zlost a to ze ja stale vyjdem v ustrety - menim nas program kvoli nemu a nakoniec som zla aj u deti, ze im nezakazujem tam ist aj u ex, ze deti u neho nie su vesele a vytesene, ale tak dokelu ved to je jeho problem, ze sa k nemu netesia... podotykam, ze nikdy na mojho ex pred detmi nenadavam, dokonca ked im nieco slubi a nedodrzi to, tak ho rasej obhajujem, ze urcite mal vela prace a tak podobne, pretoze nerada vidim tie ich nestastne tvaricky
@claudinka2008 a este moja mala uz nie je mala 🙂 ma 13 rokov, ale este stale je dietatko v tom, ze nechce aby sa na nu jej otec hneval
@stalker75 tebe sa spovedat ucite nebudemm... skusenosti mam nez dost
@barbora01 tak sa musi premoct, dievca.. a on to musi prehltnut.. to je ako keby ta niekto nuti ist k svokre, a tie nie su extra mile 🙂 a samo dievca ma 13 a mna by urcite nebavilo byt u otca ked ma ine sny a chce ich realizovat tak nech tak robi.. to je vek puberty..ma vytvoreny svoj svet.. samo je to sklamanie ked nemoze byt s kamaratmi a musi byt u niekoho kto jej nespravi ani zdaleka taky super vikend ako mohla mat tam kde chce,,, ked bude mat 18 tak sa bude stale bat?? najlepsie je sa s nou otvorene porozpravat a s nim tiez.. 🙂 a iste dievca dospieva a pred tym otcom su zabrany.. ja som bola vychovavana medzi 4 starsimi chalanmi, a viem ake bolo hanblive dospievanie..🙂
@barbora01 a ja by som ho neobhajovala pred detmi, nech same poznaju aky je ich otec..a vobec ma urcene dni a hodiny tak nech ich dodrzuje.. to ze on si zavola ci pride je ako obmedzovanie osobnej slobody..hra sa ako mu to vyhovuje.. to by si nemala nechat tak.. a ked si on pride ako chce a ziada deti tak mu povedz ty mas s deckami program.. a nemusis stresovat a cihat ci pride, zavola, prisiel nevolany, vykukanie von.. a pod... ked to nepochopi tak zase dookola mu to vysvetlovat.. a popripade mu spravit este raz kopiu rozsudku o navstevach..
sisaha 14. jún 2011 o 11:07 obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí. V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa... Zdravé dieťa má záujem žiť s obidvomi rodičmi a stretávať sa aj so štyrmi prarodičmi. Ale niektorí rodičia sú nezrelí a nezodpovední... A keď sme pritom, situácia je všade podobná môžeš si to pozrieť aj v programe Reflex
https://www.youtube.com/watch?v=0AaGJRUpoSoRodičia vyjadrili názor za ktorým si stoja. Ty si stojíš za svojim ktorý však ubližuje maloletým deťom. Každý tu neradí podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Moja rada je popísaná vyššie. Tak tu láskavo pomáhajme deťom.
@dvojdomovci keby si zacal pisat svoj relany zivot a skusenosti... a nie skusenosti inych z internetu!!! aj tvoja prezivka prezradza hovori za svoje...
@dvojdomovci Však im pomáhame a nesnažíme sa z nich spraviť bezdomovcov, ktorý by nevedeli kde vlastne je ich domov. Spýtaj sa hocijakého človek ktorý chodí na týždňovky ako dlho ho to bavilo takto chodiť hore dolu. Dieťa má mať jeden stabilný domov, ako aj škôlku, školu.. Ty si zrejme takéto niečo sama nezažila, tak ťažko môžeš hovoriť ako je to v ich prospech
kaara1980 14. jún 2011 o 11:10 neviem, ale môj názor na polosirotstvo je asi taký, že je to len pre skutočne neinteligentných ľudí, ktorí sa nedokážu medzi sebou dohodnúť. Dieťa treba vychovávať systematicky a ak ho chcem vychovať na určitý obraz, musí to byť tak, že má obidvoch rodičov. Rodičia si tie hranice musia vytýčiť a podľa toho sa aj správať. Ďalšou vecou je, že pokiaľ rozídení rodičia dokážu medzi sebou normálne komunikovať, je to nádejné. Pretože výchova je hlavne o komunikácii. Aj takto môže dieťa riešiť problém svojich rodičov
https://www.youtube.com/watch?v=Sy_LBmoDbU0@dvojdomovci v prvom rade ta chcem poprosit, ze ked reagujes na niektoru z nas, je potrebne kliknut na slovo odpovedz pod jeho prispevkom, inak sa mu to nezobrazi. A teraz k veci, zbytocne mi tu davas linky na youtube..bavme sa o realiach zivota. Preco pises, ze ak sa rodicia nevedia dohodnut, tak su neinteligentní? To su trosku prisilne slova nie? Co ak prave zena by chcela, aby dieta nestratilo kontakt s otcom, ale ten je natolko blby, ze ho skor zaujima ako sa svojej byvalej partnerke pomstit, nech je dovod ich rozchodu akykolvek? Preco mas pocit, ze si svojim za nazorom, ktory ublizuje detom? Velmi sa mylis, dieta je pre mna prvorade. Ja s mojim ex komunikujem slusne, na urovni, ale svoje dieta do striedavky nechce...Preco asi? Lebo je to pohodlnost...Starostlivost sa nejak nenosi..
@sisaha tak mne pri rozvode exmanžel srdcervúco vypisoval na sudy aký má silný vztah s deťmi , aké je pevné citové puto medzi nimi , nabehla striedavka, som navrhala ani slychu, jednoducho ticho .
Tak .... a teraz neviem , som ja málo inteligentná alebo teda exmanžel ?
Keby ľudia si rozumeli a slušne sa k sebe správali tak neverím že je rozvodovosť taká vysoká.
@sisaha predtým mi doslovne vypisoval že si vezme deti a ja nech idem za hlasom svojho srdca.
Keď som nebránila a deti ponúkala, tak som zasa lenivá ako voš a chcem sa ich zbaviť, no nevyhovieš ani keď sa pokrájaš. 😒.
Deti už dva roky nevidel a je tam teda vidiet riadne odcudzenie to je pravda, ale ked mu napíšem že dcéra je v nemocnici , tak mi odpíše že sa riadne nestarám o jeho deti a dôrazne ma žiada aby som sa one starala a venovala im všetok svoj čas - no je toto ako normálne od človeka - otca ktorý svoej deti nevidel tak dlho a ani nemá záujem o ich školské výsledky, o tom ako sa maju po zdravotnej stránke.
@maminuska jaaaj tak toto poznam take reci 🙄 ja ked som mu volala ze je dcerka v nemocnici tak povedal ze jemu je to jedno 😒 hlavne ze vsade vykrikuje aka som ja zla ze mu branim v styku a neviem co este a potom povie ze on malu nemusi vidiet aj dva roky......tiez chce dat navrh na striedavku...monentalne ma sudom urceny styk ale nechodi nema zaujem... tak toto uz aka schyzofrenia 😖
ja som jeden cas zvazovala rozvod a zatial som si to rozmyslela prave kvoli striedavke, lebo nechcem, aby deti pendlovali hore dole 😔
ale je super, ze sem pisu spokojni oteckovia a ludia, ktori su ZA striedavku vsetkymi desiatimi a ktorym to funguje ako z ucebnice a registrovali sa 2, 3, 5, 7 februara 2012 🙄
a mozete ma ukamenovat, ale podla mna striedavka nie je zas az taky uzasny vynalez 😠
@mixka no napríklad v švédsku to funguje tak že deti ostávaju v dome a rodičia si najdu iné byty, a v tom dome sa striedaju, bol taký dokument.
Ale neviem si predstavit potom si vziat takého partnera za manžela čo mi každý týždeň odchádza za deťmi do iného domu a keby som mala ešte s ním aj malé deti ...... ale možno to tam funguje.
Jedno je však isté že striedavka musí byt len u skutočne uvedomelých ľudí , vysokointeligentných ktorí dokážu potlačit svoje ego a zášť voči bývalému manželovi , aspoň ako tak sa zhodnut na nejakých pravidlách výchovy, aspon základných .
A potom ako teda s výživným to je tiež určitá pre mňa záhada. Napríklad čo keď sa nedohodnu na kupe zimného ošatenia a ten druhý jednoducho nezaplatí polovičku to mu dám ako dieta v letných veciach alebo mu nezaplatí lyžiarsky ........

@4samanta4 velmi s tebou nesuhlasim, lebo aj potreby rodicov musia byt urcitym sposobom uspokojene. tam, ked je frustracia, nespokojnost, tam nie je dobra nalada. a v pripade SS je aj cas, aj priestor na ventil v case, ked je dieta u druheho/prveho rodica.