Striedavá starostlivosť. Máte niekto osobnú skúsenosť?
Ste Zeny a Matky a preto sa obraciam na vas s otazkami ktore v sebe mam.
Mate niektora osobnu skusenost so striedavou starostlivostou?
S partnerom, s ktorym mam 2,5 rocneho synceka spolu nezijeme uz vyse roka a az teraz som si podala o zverenie do mojej starostlivosti. Velmi som sa tomu branila, lebo sa mi nepacila predstava, ze o nasom dietati bude rozhodovat niekto iny... On silou mocou trva na STRIEDAVKE. tzn. vydeluje mi syna na "kratky-dlhy" tyzden a samozrejme nic neplati, kedze sa "starame pol na pol".. Ja som zo zaciatku suhlasila, lebo som nechcela robit rozbroje ale snazila som sa aby to bolo plynule a velmi caste (max na 1 2 dni)....no on mi ho niekedy nedonesie aj 4 dni! Som presvedcena, ze to nasmu synovi velmi ublizuje a ze je velmi strateny. Nema jedno stabilne miesto, je z toho rozruseny, ked ho sem donesie...ma dva domovy, dve babky, dva rezimy, stravu...vsetko na polovicu!
Povedala som si ze dost, ale on to vnima ako boj a vyhraza sa mi, ze zariadi...to a to...(ma brata pravnika) Navrhla som mu, ze moze maleho navstevovat neobmedzene, ale "do ruk" mu ho dam max na 2 noci v tyzdni (to su tri dni)...co mi pride aj tak dost, nie?
Strasne sa bojim, ze sud mu odklepne striedavku. Je to vobec vhodne pre tak male dieta???? (ja som aj kojit prestala koli tomu)
Prosim ma niekto pod skusenosti??
Dakujem
@maminuska S výživným to napríklad u nás funguje tak, že sa podelia fixné náklady na dieťa (krúžky, strava v škole a pod.) na polovicu. My máme dohodu, že oblečenie jej kupuje ex (drobnosti ako občas tričko a pod sa neráta - to kúpim aj ja) a ja jej zaplatím polovicu. Tak to funguje pri všetkých jej aktivitách, ktoré sú nejak organizované - napr. ako ten lyžiarsky, ako spomínaš. Ono to to ale fakt vyžaduje potlačiť emócie a pozerať na dieťa .... 🙂 Netvrdím, že SS je ideálny stav, nie každému dieťaťu alebo ex partnerom to vyhovuje, ale u nás to funguje a malá je spokojná 🙂
P.S. nechcem robiť ďalší príspevok - ale čítal som tu názory, že oteckovia sa zaregistrovali teraz a pod .... no, kedže téma je o praktických skúsenostiach so striadavou, tak že napíšem svoje skúsenosti.... ale ako vidím podľa reakcií niektorích mamičiek, asi som to robiť nemal, lebo SS je určite zlá 🙂 Ale keby niekto fakt chcel nejak poradiť alebo už má striedavú a chcel pokecať, budem rád.
@stalker75 ty si ale ten dobrý prípad a príklad s tvoujou ex.
Ale teraz si predstav, že jeden z rodičov a to hociktorý striedavku nechce, je do nej dotlačený .Alebo jeden z rodičov má striedavku len preto aby nemusel platit výživné a takto kalkuluje ( a nie je ich málo a je jedno či je to muž alebo žena ). Príde zima a nie je toho boha aby zaplatil alebo prispel na topánky , bundu .... však ten druhý kúpi a keď to kúpi tak to začne .... načo taku , on taku nechcel, prečo tak drahu a na to neprispeje.
Teraz čo ?, To si ten druhý rodič má zasa vymáhať tu polovičku na súde ?
Nelietajme v oblakoch že striedavka je absolútne najlepšia pre deti , je dobrá pre dieta ktoré má rodičov čo sa vedia dohodnuť a povedzme si je ich takých veľmi ale veľmi málo . Je to zväčša u párov ktoré sa rozchádzaju a dlho už predtým spolu nežili, tam ten čas to otupí alebo u párov ktorý sa maju síce radi ale žiju ako priatelia.
Ale ak striedavka nastúpi hneď po rozvode kedy si oni dvaja ( rodičia) nevedia prísť pomaly na meno , ubližujú si , štvú deti , nekomunikujú .....) tak je to zlé a hlavne pre to dieťa.
To čo tu momentálne na Slovensku je je tvrdá utopia, že striedavku takmer vždy ak o nu ten druhý požiada. Ten druhý o ňu požiada často v návale pomsty, hnevu a čo najväčšej snahe ublížit tomu druhému a potom nastáva tvrdá realita o dieta sa treba starat, íst s ním k lekárovi , treba sa s ním učiť .... druhý partner je zaskočený že až toľko dieta vyžaduje toho a hádže deti na krk svojej mame, tete, sestre .
Bohužiaľ v dnešenej dobe veľmi častý jav.
Takže ja som za striedavku ak sú dodržané nasledovné veci - ak ju chcú obaja rodičia, ak to to vyhovuje dieťatu ak sa rozchádzaju ako dvaja inteligentní ľudia a ak dieťa nemení vyučovacie zariadenia.
@maminuska absolutne s tebou suhlasim, krasne si to cele pre stalkera zhrnula a tvoj prispevok odporucam aj pre @dvojdomovci. 😉
sisaha 14. jún 2011 o 11:10 tu sú tiež podobné témy:
www.striedavka.sk/01_custom_content/dieta_ma_ne...
http://www.rozvod-rozchod.sk/napisali-o-nas/ds-...
@dvojdomovci skus prosim ta reagovat na to, co tu bolo popisane a nepridavaj dalsie odkazy nejakych stranok..Bavime sa tu o konkretnych skusenostiach a konkretnych rodinach..skus zareagovat k veci..
kaara1980 14. jún 2011 o 11:12 nezabúdajme, že striedavá osobná starostlivosť obidvomi rodičmi je hlavne pre maloleté dieťa.
viera27 14. jún 2011 o 11:17 Je dôležité, ako sa správame pred svojimi deťmi? Ako veľký vplyv máme na utváranie ich rebríčku životných hodnôt a na výber cieľov, ktoré budú chcieť dosiahnuť? Dokážeme im byť dobrým vzorom? Vieme im prejavovať lásku? Čo sa od nás naše deti môžu naučiť?
https://www.youtube.com/watch?v=FriiplV-qBI@dvojdomovci prestante uz s tymi premudrelymi radami a kadejakymi odkazmi......tu sa riesi situacia a kazdy/a z nas sme si svojim presli, nepotrebujeme ucebnicove priklady. kazde dieta je jedinecne a aj my sme rozdielni a kadecim sme si presli. ked je niekto proti striedavke, tak si to snad vie odovodnit a urcite nemysli len na seba, ale hlavne na svoje dieta
@dvojdomovci môžem si aj ja dovoliť jedno videjko..... iba pre vas:
https://www.youtube.com/watch?v=ViCGEpovxUw....Lebo, aj taketo su okolnosti, ktore vedu ženy, že odmietaju striedavu starostlivost... ☹
renab 14. jún 2011 o 11:21 zodpovední rodičia nebývajúci spolu sa pri výchove detí striedajú! Ja mám kamarátku, ktorá párnovíkendovskú výchovu praktizovala, pretože ju deťom nariadil súd a dopadlo to veľmi zle. Dieťa bolo maloleté, keď s tým začali. Tvrdím, že od začiatku začali problémy, bol to traumatizujúci zážitok, ako tu popisujete. Keďže deti sú adaptabilné tak im striedanie presne na začiatku a konci párneho víkendu nevyhovuje a nikdy si nezvyknú. Má 7 rokov a presne vie, že si skoro všetko môže dovoliť u ocka, ale u mamy nemôže nič... a pod. (ale veď s týmto problémom sa stretávajú rodičia aj keď chodí k babke na prázdniny). Musím však podotknúť, že rodičia nežijú v jednom meste, dieťa menilo kolektív v škôlke aj škole a vôbec spolu teraz dobre nevychádzajú, tvrdím však, že majú na všetko rovnaký názor (ten však nemali počas ich spoločného manželstva s maloletým dieťaťom). Takže môj postoj je asi taký, že keď majú rodičia záujem o riadne staranie sa o dieťa, určite by do toho mali ísť. U nich vidím, že to je trauma nie len pre dieťa, ale aj pre nich a samotná kamarátka uznala, že hoci spočiatku tiež chcela párnovíkendovstvo tento spôsob výchovy neuspel, bolo to nakoniec najhoršie riešenie. Týmto chcem potvrdiť, že je to riešenie nevhodné pre väčšinu detí.
rodanka 14. jún 2011 o 15:34 Ako využilo Vaše dieťa naše názory? Najčerstvejšie informácie nájdeš v článku a na videu aby sa Ti podarilo aktualizovať svoju predstavu o tejto problematike http://www.ta3.com/clanok/10791/striedavu-staro... Aká ďalšia možnosť riešenia rodičovstva oboch rodičov a ich dieťaťa, ktoré býva striedavo v obidvoch rodičovských domácnostiach Ti ešte chýba? Súd nahradí vôľu rodičov rozhodnutím v mene republiky. Čo "odborník", to iný názor, pozor si dajte hlavne na "šarlatánov", ktorí vyslovujú svoj názor bez odborných znalostí, preto ich názory sú protichodné a dieťaťu škodiace... Určite je pre Vaše dieťa to najlepšie, ak mu rozídená rodina umožní mať obidvoch rodičov aspoň striedavo i keď najideálnejšie je preňho určite mať obidvoch rodičov spoločne, ale vzťahy s dieťaťom možno mať aj po rozluke jeho rodičov v dvoch domovoch striedavo s maximom kooperovania s obidvomi rodičmi na výchove dieťaťa...
Aj párnovíkendovstvo je striedavý model, ale veľmi nesymetrický, preto deťom vôbec nevyhovuje!
Osobná starostlivosť! V párnovíkendovstve je presne určené, že sa dieťa zbalí v piatok a ide na dve noci do druhého domova.
Ideálny je určite každodenný kontakt dieťaťa s obidvomi rodičmi v ich domácnostiach aj v malom veku (prirodzene u oboch rodičov), len noc treba stráviť striedavo s obidvomi rodičmi aj cez víkendy, prázdniny či dovolenky...
Pre 2,5 ročné dieťa je vhodný symetrický model so striedaním u rodičov v nedeľu, utorok a štvrtok!
@dvojdomovci A vy ste "odbornik", alebo "šarlatán" ? Lebo z vašej strany my to bride ako tvrdý bla bla bla monolog typu svedkovia jehovovi. ☹ Sory....
Vy mate striedavu starostlivost ? neako traumatizujuco pre vas vybojovanu...
A vy by ste chceli byt dieta, ktore sa strieda ?
Lebo zatial, ked som sa to opýtala tých čo vravia "to je fasa vec tá SS" ,každy sklopil zrak a povedal mi nie !
@alelujaaaa ja nechápem "ich" príspevkom, lebo vždy akoby citujú niekoho z MK
neviem síce,kde to hľadajú,ale príde mi to dosť divné 😕 😅
Panebože,oni sú zase tu?Už sme s nimi mali tú česť v niekoľkých témach o striedavke,to je skupina K213,čo nemajú radi ženy..žiadna komunikácia,iba kopírujú 😠
prejdite si toto
namiesto toho, aby sme tu my mohli rozoberat svoje pocity, skusenosti ohladom striedavky, tak sa tu montuju akysi "dvojdomovci", ktori ma vedia celkom dobre vytocit tymi ich prispevkami a odpovedami, ktore ked si precitam, tak nemaju hlavu ani patu....ako nejaka sekta mi pripadaju
@dvojdomovci halooooo, založte si svoju tému, ok?
a nedávajte tu príspevky akoby "z Marsu", ktorým rozumiete len vy, lebo ostatní niežeby im nechceli rozumieť,ale ich zrejme ani nezaujímajú
a nevediete žiadnu plodnú a normálnu diskusiu
len štýlom : kuk, hodím prekopírované slová a dovi-dopo
no to vedia už aj malé deti
takže-buď sa začnite správať normálne dospelácky, alebo nechajte tak
@maminuska Ahoj, prečítala som si teraz tvoj názor... súhlasím... Môj zatiaľ stále manžel sa o malého nezaujímal od prvej chvíle. Ani raz ho neprebalil, nenakrmil, kočíkoval ho asi len 10 minút, a o kúpaní ani nehovorím. Ale teraz, keď sa blíži rozvodové konanie, tak mi povedal, že bude žiadať striedavú starostlivosť. (dodávam, že malého nevidel asi pol roka....). Čo k tomu dodať. Z manželovej strany sa jedná len o čistú pomstu, lebo vie, že mne nemá ako ublížiť, len cez malého.
Ešte doplním... Prečo sudcovia nezohladňujú aj to, ako sa ktorýkoľvek z rodičov staral o dieťa pred rozvodom? Ako som už písala, môj manžel o malého neprejavil počas manželstva žiaden záujem ani na deň detí, ani na synove meniny, narodeniny, Vianoce, nič... Malému nič nekúpi, nepošle. Keby nemusel, ani výživné neplatí, to mu robí sakra problém. Ale kúpiť si nové auto a každý deň, tak to už hej. A zrazu sa tu bije do hrude, že on chce SS. A to dorazí vyhlásením, že malého bude od začiatku štvať proti mne.
rodanka 14. jún 2011 o 15:53 Ďakujem za Váš názor. Snažme sa na to pozerať zo stránky detí, preto aj Ústredie na novom portáli spustilo http://www.stemojirodicia.upsvar.sk/ Ide o portál pre rodičov, ktorí sa pri riešení svojich partnerských problémov chcú dozvedieť viac o tom, ako sa môže cítiť ich dieťa... Istotu a bezpečnosť dieťaťu dodávajú obaja rodičia. Aj po rozchode. Sledovať záujem dieťaťa je hlavným cieľom... Vo vzájomných sporoch pri rozvode či rozchode na to často zabúdajú aj samotní rodičia. Nová interná norma, definuje čo je záujmom dieťaťa. Záujem dieťaťa stojí nad všetkými inými záujmami, vrátane záujmu rodiča. V prípade konaní, kde sa rozhoduje o výkone rodičovských práv a povinností po rozvode manželstva, o zverení dieťaťa do striedavej osobnej starostlivosti či o zverení dieťaťa do starostlivosti jednému z rodičov, konať v záujme dieťaťa znamená, brať do úvahy, najmä napĺňanie potreby istoty a bezpečia vyplývajúce z budovania citových väzieb a interpersonálneho vzťahu dieťaťa k obom rodičom... Z hľadiska uspokojovania potrieb dieťaťa je teda záujmom dieťaťa, aby bol jeho kontakt s oboma rodičmi čo najrovnoprávnejší.
adka7755 14. jún 2011 o 20:01 ja tvrdím, že dieťa má dvoch rodičov. mám kamarátky, ktoré tiež takto žijú a veľmi si to pochvaľujú. treba to neustále prispôsobovať veku dieťaťa. nie všetky mesiace "zakonzervovať" jediný model striedania. neustále treba obidvomi rodičmi deťom všetko robiť dobre, lebo rodičia sú prirodzene rozdielní, všetko, čo povedia nemusí byť rovnaké a zhodné. drahé darčeky a oblečenie si môžu deti užívať striedavo v domácnostiach obidvoch rodičov... čo myslíš, má potom dieťa dôvod utekať od rodiča k rodičovi???
celý život má dieťa pred sebou a je súčasťou životov svojich obidvoch rodičov, našťastie počaš všetkých ich rokov...
renab 14. jún 2011 o 22:21 Je to smutné, ale presne toto sa nestáva pri striedavých pobytoch dieťaťa u rodičov. Myslím, že to chce čas, lebo až neskôr dieťa pochopí, že darčeky a rodičovské peniaze nie sú všetko, že rodičia pre neho robia viac. Ale obidvoch rodičov potrebuje. Dúfam, že aj Tvoj syn to časom pochopil a je smutné, keď sa rodičia pár chvíľ tvária, že sú tí naj a potom ich to rýchlo prejde. Poznám aj takéto prípady a niekedy sa snažím presvedčiť samu seba, že párnovíkendovstvo je pre tie deti lepšie. Ale nie je to tak. Na veľa detí jeden z rodičov "zabudol" a hoci už majú 40 rokov, ešte stále sa im to nepodarilo celkom spracovať. Veľa šťastia
adka7755 15. jún 2011 o 07:07 je Vaše dieťa šťastné bez svojho ocka a s nevlastným bračekom, alebo sa k nemu šťastie obrátilo chrbtom?

@sisaha aha. lebo mne sa zdá-ako ufo 😀 😉 príde mi,že kopčí nejaké príspevky a hádže ich sem
ako-žiaden svoj názor? 😕 😅 😉