icon

Stupňovanie hádky

0livia0
7. júl 2016

Dobrý deň, rada by som si "vypočula" Váš názor. S manželom sme sa hádali, chcela som už ukončiť hádku, vyšla som z miestnosti v ktorej sme boli a treskla som dverami. Asi po 4 sekundách (keď som už bola na opačnej strane domu) z miestnosti išlo rinčanie skla a keramiky. V tom vybehol manžel a začal po mne vrieskať, že som rozbila vázu a sošku, čo sa mne zdalo totálne smiešne, keďže som už dávno bola v inej miestnosti. Ja som ho obvinila, že to on od nervov zhodil zo skrinky, pri ktorej stále a obviňuje mňa, tak nech to láskavo poprace (áno, teraz si triezvo uvedomujem, že prievanom som to zhodiť mohla, ale aj nemusela). Pozametal črepiny a zas prišiel za mnou a vrieskal po mne. Ja som mu od nervov vytrhla z ruky tú lopatku s črepinami a treskla ňou o zem. V tom mi dal takú ranu do záhlavku a na krk, že mi skoro odletela hlava a zložilo ma to na zem. Krk ma bolí už druhý deň, s manželom sa nerozprávam, ale on to stále argumentuje, že "Nemal mi dať takú ranu, ale nemal ma ako ináč utíšiť". Už je vo fáze, kedy sa pomaly začína znova urážať, ale za to, že sa s ním nerozprávam a ignorujem ho.
Naozaj neviem ako sa zachovať,pretože som strašne napálená, ale hádať sa zas nechcem.

janka54321
7. júl 2016

Tak taketo spravanie a hadky su uz podla mna moc...toto uz prekrocilo uplne hranicu...

bratislavcankanm
7. júl 2016

@0silvia0 nie som benevolentna, asi som to zle napisala, jasne, ze nasilie do vztahu nepatri... ja sa nebijem, ale (podobne @limetka69 ), tiez som si predstavila seba na mieste jej manzela - ze on tresne dverami, rozbije pri tom prievanom nieco, ja to zanho pozametam a on mi pozametane hodi na zem - no mala by som velku chut vrazit ... neurobila by som to, ale zasluzil by si 🙂 😉

0livia0
autor
7. júl 2016

Dievčatá, opäť ďakujem za Vaše postrehy.
S manželom sme sa už samozrejme rozprávali, povedala som mu, že som si vedomá toho, že veci som mohla rozbiť ja, ale v prvej chvíli som si to "za horúca" neuvedomila. Povedala som, že sa ponížilo to, že ma udrel a bolí ma to (fyzicky, lebo ten krk ma fakt dosť bolí, hlavne že celý deň pred hádkou, som sa sťažovala na bolesť, v práci som zdvíhala celú zmenu krabice). Uzavrela som to tým, že sa hnevám a potrebujem sa z tej facky spamätať, on sa urazil, že koľko sa chcem ešte za také somariny hnevať, čo som radšej nekomentovala lebo hádka by pokračovala, tam kde skončila.
Nečakám,že príde s kyticou, darom, bonboniérou ani ničím...proste len sa hnevám, nechcem sa s ním baviť, som nahnevaná do nepríčetna. Naozaj neviem čo sa Vám zdá na tom divné, neprovokujem ho, neurážam, odpovedám iba na "dôležité" veci, keď musím. To, že ho to vytáča vidím, ale nemám chuť sa s ním aj tak baviť.
Musím reagovať aj na to, že sa to zvrtlo na to, že som fyzicky lepšie disponovaná, musím uviesť, že mám pod 160 cm a 48 kg a manžel má 190 cm a 100 kíl. Nie, naozaj nie som fyzicky viac zdatná

nyusika
7. júl 2016

@0livia0
toto by teda nahnevalo aj mna. cele to jeho zlahcovanie.
velmi by am to nahnevalo a sklamalo.

spravila si najlepsie, co si mohla - kludne mu to vysvetlila. a on, namiesto prepac, prestrelil som, naozaj sa za to hanbim - spravi z teba blbanu, ze veci zlahcujes.
nie, nezlahcujes.

0silvia0
7. júl 2016

@0livia0 asi by som sa ho spýtala, či ho môžem aj ja vyfackovať, či to bude tiež somarina. A keďže všetko sú podľa neho somariny, tak prečo sa pre somarinu nechal vyprovokovať a udrieť? 😔

maminuska
7. júl 2016

ja osobne si neviem prestaviť taký prievan alebo otras z tresknutia dverí čo by zhodil vázu , jedine ak by bola polovičkou na kraji stola .
A neviem si ani predstaviť normálneho chlapa čo by v amoku zbieral črepiny ak by to rozbila jeho manželka tresknutím dverí ... osobne si myslím že to rozbil on v návale emócii.

natalym
7. júl 2016

@0livia0 Ja si myslím, že by sa Ti za ten úder mal ospravedlniť. Je to moc, to je jedno prečo, si žena on veľký chlap. Hnevala by som sa.

moonlight1210
7. júl 2016

@0livia0
podarilo sa ti ho v hadke (nevedomky) dostat do pozicie, ze sa citil coraz ponizenejsi. a kedze nevedel, ako toto zastavit, tak presiel k fyzickej agresii.
nie, nepotreboval ta "utisit". potreboval ochranit svoje ego pred rastucim ponizenim, co si mu ustedrovala.

on totiz mohol rovnako ako ty sa otocit a odist a tresnut dverami. neurobil to, lebo toto by jeho ponizenie (v jeho ociach) nenapravilo.

ze to teraz otaca na banalitu a snazi sa nahnat si dovody, pre ktore by sa on mohol citit urazeny, hovori skor o tom, ze si je velmi dobre vedomy toho, ako to prehnal. a hanbi sa za to. ale odmieta to priznat.

neviem, aku mate doma naladu. ale ta bude zdrojom toho, preco to nepripusti a snazi sa dostat do pozicie ukrivdeného a preniest dovod bitky (vinu) na teba.
musi mat pre nieco dojem, ze keby priznal, ze to prehnal a moc ho to mrzi, tak by sa dostal zas do ponizeneho postavenia. ze by sa musel (podla neho) neumerne kajat.

pokial nie je rodeny manipulator a egoista, tak bude problémom u vas toto. (manipulator a ani egoista, totiz vinu skutocne vôbec necitia. vinna je vzdy len a len obet. provokovala a zasluzila si to. a mala by sa ospravedlnit, ze ho vyprovokovala.)

je na tebe, aby si naladu ukludnila a zaviedla atmosferu dovery. myslim, ze vtedy pripusti, ze to bolo velmi hlupe a fakt ho to mrzi.
ale to musis aj ty pripustit, ze ta mrzi, ze si tie veci rozbila. (pozor, nie to, ze si ho vyprovokovala, aby ta udrel. neudrel ta preto, ze ta musel zastavit. to je len jeho vykonstruovana obrana, aby sa necitil vinny. on chranil v tej chvili len svoje ego, nic viac.)
ja si myslim, ze sa dokonca dost zlakol, po tom, ako si spadla. jednak si uvedomil, co sa stane, ak strati kontrolu a jednak, ze to nechal zajst tak daleko.

a pokail si to pri hadke vtedy neurobila, tak nabudúce, ak odchadzas z hadky (co sa odporuca, aby sa situacia nestupnovala), tak sa ovladni a nestresni dverami. silny hluk je rovnako stresujuci ako bitka. clovek ho pocituje ako facky. a neodchadzaj s tym, ze sa len zvrtnes a ides. tym skor navodis pocit urazky (tvoj nazor ma nezaujima, ja mam svoju pravdu, len ta je pravdiva a ty sa daj vypchat, nebudem sa to tom bavit s nejakym onym).
skor skus povedat: dost, nechajme to tak, iba sa tu urazame. kaslime na to. porozprávame sa o tom za chvilu, aby sme boli pokojni. (alebo tak nejak).

n0mi
7. júl 2016

Z mojho pohladu keby ja dostanem po hube ako ty, tak by som sa s nim uz nebavila nikdy, pre mna by skoncil uplne. A hej nahlasila by som to na pohotovosti aj policii. Nikto nema pravo ta tlct. Lebo teraz to bolo prvyraz a co bude nabuduce.

sense
7. júl 2016

@0silvia0 tiez som si myslela ze si to ty....aj ked som ostala zarazena ked poznam t oje prispevky

tykat
7. júl 2016

@0livia0 ...mas pravo byt nahnevana, mna keby takto (prvykrat podotykam) udrel chlap a este to bral ako somarinu poviem mu len tolko, ze este raz a nic ma nezastavi pred tym aby som od neho odišla, navždy...nejde o hadku, ľudia sa môžu hádať, môžu vrieskať, môžu rozbíjať veci... ale keď niekoho udrú je to pre mňa konečná...a tiež by som mu povedala že sa teraz nebudem pretvarovať že všetko OK len preto lebo on si myslí že je to "somarina" ...nech si to poriadne zapamätá, lebo o chvíľu ťa bude takto otĺkať bežne, veď to je len "somarina" 😠

sense
7. júl 2016

Chybu ste urobili obaja ako my s chlapom zltiez mame obcas rozdielne nazory aaale toto je uz cez a aj ked bol nasrany a aj ked tvrdi ze si bola hystericka tak nema pravo fyz napadnut a uz vobec nie takym sposobom...apropo hadka sa neukoncuje tresknutim

1radula1
7. júl 2016

@sense Evidentne niekde áno ako vidíš a je to smutné. Osobne keby na mňa môj partner zodvihol ruku, tak by to bol začiatok konca. Môj názor je, že človek ak udrie raz, udrie znovu. Takto sa problémy neriešia. Veď dvaja dospelí ľudia by si už mali vedieť sadnúť nad problémy a rozumne sa porozprávať a keď sa nezhodnú hľadať kompromis, vysvetlenie.

dominika6
7. júl 2016

@0livia0
no niekedy ked žena vyprovokuje do nepríčetna a neprestane ani na tretí x chlap vybuchne...potom je ťažko hladať vinníka,lebo ty už berieš ked konečný stav to že si dostala ...nemal to robiť a ty tiež neprovokuj..zdá sa že ste ako jeden neboj sa a druhý nedaj sa...

sense
7. júl 2016

@1radula1 suhlas....

mirica
7. júl 2016

@0livia0 ....ak ťa udrel teraz prvý krát, a ani ho to nemrzí, ešte ti vyčíta, že sa fučíš za blbosť , tak je zle. Nenadarmo sa hovorí odrel raz, udrie znovu . Jednoducho sa naučí, že
hádku môže ukončiť tak , že ťa udrie. A bude sa to len stupňovať, lebo časom , ked najväčšia zamilovanosť prejde , stratí zábrany úplne. ....

maria1989
7. júl 2016

@0livia0 Človek nie je zajatcom vo vzťahu, ak ho chytí hysák, má právo aj čosi buchnúť o zem. Prečo by si sa musela za každej situácie ovládať. Ty si hodila o zem nejakú vec, tvoj muž siahol na teba. Mohol aj on chytiť nejakú VEC, a hodiť ju trebárs o stenu.
Ja sama by som s mužom viac nebola, ak by ma udrel, nech by som akokoľvek vystrájala. Už ako to vyriešiš ty, je samozrejme na tebe.
A nemusíš ho ospravedlňovať tým, že si ho vyprovokovala. Si jeho žena, rovnocenný partner, má ťa chrániť, nie mlátiť, keď máš náhodou nejaký aj keby rovno hysterický záchvat.
Je mi to ľúto, že ťa udrel.

staronova
7. júl 2016

@0livia0 .......že sa hnevám a potrebujem sa z tej facky spamätať, on sa urazil, že koľko sa chcem ešte za také somariny hnevať......SOMARINY????.....facky sú podla neho somariny....!!!to aké má mantinely a zábrany? žiadne? ja by som sa asi odsťahovala a nie iba tichú domácnosť zvolila....

mirro
7. júl 2016

Jako on ti vlepí a ty ho ešte ospravedlňuješ??? To čo??

oslo1
7. júl 2016

Obidvaja mate rovnaky podiel na vasej hadke a jej vyvrcholenim tvojou fackou. Obidvaja ste agresivni, ty trieskas dverami, trhas veci z ruk a hadzes ich na zem, on ti jednu treskne.
Teraz ste obidvaja urazeni, ty na tu facku, on na teba, koli tomu, ze ty si urazena. Ako casto mavate tieto detinske nalady? Ja som velmi proti domacemu nasiliu, ale povedzme si pravdu, ty nie si v tomto konflikte neviniatko, kde muz pride domov, zbije zenu, deti a dobry den je za nim. Ty si aktivne jeho agresiu vyprovokovala, tak sa zas nestavaj do ulohy urazenej princeznej.
Obidvaja by ste sa mali naucit konstruktivne a s kludom riesit problemy. Ja zijem v krajine, kde uz zvyseny hlas sa berie ako znak agresie. A ak mam pravdu povedat, tak v hadkach je dolezite ukazat empatiu a porozumenie. Netreba si dokazovat, kto ma pravdu, kto ma navrch a vytahovat stare hriechy.
Takze v skratke, mas svoj podiel na tej facke, nemal ti ju struhnut, ale zas nevieme, ci sa taketo rosamba u vas neopakuju casto, muz je z toho psychicky unaveny a uz bol tiez na konci so silami. Nechcem sa tu nikoho zastavat, obidvaja mate problem, obidvaja by ste ho mali riesit. Hadzat vinu na druheho vam nepomoze.

bluka2
7. júl 2016

@oslo1 Kazdy, kto dal facku, mal pre to "dovod". Neprisla zcista jasna, ale hadam zodpovedny je stale ten, co ju dal.
Mne sa nezdas az tak proti domacemu nasiliu, prepac

havedka
7. júl 2016

u mna ak muz co len raz udrie zenu nieje chlap alebo blb skoncila by som s nim ,urobi to znova

oslo1
7. júl 2016

@bluka2 autorka dvakrat ukazala prejav agresie, tak si s partnerom nema co vycitat. U mna by takyto partner skoncil, ale zas na druhej strane ja sa nemam potrebu hadat, dokazovat si pravdu a trieskat kde cim.
Zazila som domace nasilie, preto viem, ze v krizovych situaciach nema zmysel sa hadat, trieskat niecim, pretoze toto su tie spustacie momenty, ked tomu druhemu jednoducho rupnu nervy.
Autorka nepisala, ze by ju doma mlatil, to by som jej povedala, utekaj, alebo ze by ju v hadke udrel.
Ona po hadke treskla dverami, nieco rozbila, on to nahnevany upratal a ona zas s niecim treskla. S tymto jej temperamentom tiez nema daleko od toho, aby mu v amoku jednu slahla. Preto som jej povedala, nech riesi problemy konstruktivne a nie emociami.
Vies ako sa hovori : people push you to your limits. And then when you snap you are the mean one.

mandala77
7. júl 2016

@0livia0 ženy sú od prírody emocionálne, niekedy žena až keď zakričí sa muž spamätá alebo si niečo uvedomí, nie keď mu to len tak hovorí. Máloktorý muž dokáže uniesť rozbúrené ženské emócie. Buď zareaguje tým, že odíde zo situácie alebo zaútočí.
Keby si mala akékoľvek emócie, nič ho neoprávňuje Ťa udrieť aby si sa podľa neho skľudnila.
Mne sa páči, že sa za to vôbec neobviňuješ. Lebo keby áno, bolo by to pre Teba horšie.
To, že on sa k tomu stavia tak, že sa neospravedlnil a že hovorí, že Ťa musel skľudniť, to Ti povie zvyčajne každý násilník. Že ho žena vyprovokovala a podobne.
Chápem, že nemáš chuť sa s ním rozprávať potom, myslím, že to bude aj tým, že on sa k tomu postavil ako sa postavil.

bluka2
7. júl 2016

@oslo1 Dava to zmysel a tiez si vobec nemyslim, ze jej spravanie bolo OK. Ale stale mu neslahla. Je ine "nemat od toho daleko", ale neurobit to a urobit to. Tvoja rada sa mi inak zda dobra. Nepise, ze by ju doma mlatil, ale pise, ze to zlahcuje. Ze somarina. A to je podla dost problem. Facka nikdy nie je somarina.

katarinamarkova
7. júl 2016

@0livia0 ako sa zachovať?
čo takto začať sa správať obaja slušne! ?

stardust
7. júl 2016

@0livia0 casto sa takto hadate alebo to bola len jednorazova zalezitost?

sono2
7. júl 2016

@0livia0 uf. Teda. Neviem, čo by som robila. To čím ťa buchol? A prvýkrát?

sono2
7. júl 2016

@0silvia0 a ja kukam, že zrazu aký problém máš 😑 A to nie ty 😀😀

apolka77
7. júl 2016

@0livia0
mna by zaujimalo, ze ked si po tej facke spadla na zem ako zareagoval.
To je dolezite.
Pomohol ti vstat?
Zlakol sa?
Alebo odisiel ignorujuc co spravil.
Od toho ako zareagoval vtedy by som postupvala teraz.