Sú starí rodičia lakomí ?
Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka
Cim viac ludia maju tym su lakomejsi, vela pripadov takych poznam. A su schopny pytat aj 1e ked im clovek neda. Mne to pride strasne smutne ak babka setri na svojich vnucatach, pripadne ak rodina setri a pritom na to ma a donesie bez hanby darcek za 5e
@number19 určite ak by som ich pozvala na obed , tak by som nakúpila pre všetkých , to je normálne 🙂
Autorka za mna su dost lakomi no. Ako tiez by som to nikomu nevycitala, ale pomyslela by som si svoje a zamrzelo by ma. Moji rodicia aj svokrovci su velmi velmi stedri, az niekedy ai hovorim, ze by mohli aj pribrzdit
"určite ak by som ich pozvala na obed , tak by som nakúpila pre všetkých , to je normálne"
Ale pozvala si ich uz niekedy8 k vam na obed? A ak, tak kolko takych obedov u vas uz bolo? ;)
@evuska135 čo sa týka narodenín , vianoc , nemôžem povedať ,vždy dajú peniaze .
@number19 Chápem kam tým mieriš, ale ja nevyžadujem od nikoho pozvánky na nedeľné obedy . O to tu nejde . Išlo o to , že keď nás pozvali, mali sme si doniesť suroviny . Vieš? Nehovorím že ich pozývam xy krát , len ak by som ich pozvala , nepýtam žiaden nákup.To je celé .A my väčšinou aj tak chodíme cez víkend preč, takže sa najeme niekde vonku 🙂
@number19 viackrát sme ich so sebou zobrali cez víkend , teraz sa im už akosi nechce , skôr sú radi keď prídeme my k nim , ale keď s nami chodili zaplatili sme či už obed , kávu , alebo zákusok niekde na terase 🙂 a velmi radi.
Predpokladam, ze aj oni vam zaplatili viackrat nie? Ci iba vy ste platili obedy na vyletoch?
Mladi, co somru na "lakomych" starych rodicov, ak nie su multimilionari, by si mali uvedomit. 60tnici s prechodom na trapny slovensky dochodok, ked vzhladom na vek uz nebudu vladat robit, budu uz do smrti zavisli uz iba na tom dochodku a usporach, ak nejake maju. Ziaden zazrak ich nespasi, ked inflacia pretrva, ked v baraku bude treba zobrat a splacat uver na strechu, rekonstrukciu domu,... lebo uz nebudu vladat pracovat.
Vacsina dochodcov z bezneho dochodku 400-500 eur ziju vyslovene na hranici prezitia az zivorenia, ze si okrem najmu, suchych rozkov a liekov 20 rokov do smrti nic nedovolia.
@jumama prepáč, toto je podľa mňa blbosť ako mraky. Mlieko=city a peniaze? Moja maminka ma žiaľ dojčila necelé 3 mesiace, mala málo mlieka. Ale vzťah i napriek takémuto chybániu spoločného kontaktu, máme krásny a silný. Vždy ma pritúlila, postískala, proste bola tu vždy pre mňa (a rovnako i pre súrodencov, ktorých tiež veľmi krátko dojčila)... A teraz? Nikto u nás v rodine nie je lakomý, keď môžeme sebe, členom rodiny a blízkym urobiť radosť, tak peniaze nie sú rozhodujúci faktor (samozrejme do výšky konta). Myslím, že máme veľmi pekné vzťahy navzájom a prajeme si úspechy.
Toto mi už príde ako dávno prekonaný názor (aspoň som si to myslela), že u dieťaťa, ktoré nie je dojčené, sa nerozvíjajú tak city, ako u toho dojčeného.
@liljana "Mladi, co somru na "lakomych" starych rodicov"
Hlavne mamicky na retazovych dovolenkach ktore su veelmi podporovane manzelmi otehotniet hned po 20tke asi tak, ze mamicka ocakava od rodicov na dochodku viac financnej podpory.
Ved predsa maju vnucata a ak ich lubia tak teda 100vecka sem 100 vecka tam. A mamicka (mlada 30 rocna zena) 3 roky pri kazdom dietati na materskej, ved skvely manzel ju podporuje...a potom su rodicia na dochodku lakomi....
@number19 platili sme my. Veď my sme ich zavolali , nech idú s nami. A zas nebolo to každý deň , boli sme radi že sme spolu strávili všetci spoločne pekný deň .
@liljana toto ale nie je prípad mojich rodičov . Keby to tak bolo, nevznikne vôbec táto diskusia .
@number19 prepáč , ale prvé dieťa som mala v 22 rokoch , druhé v 29. To sa ti zdá , že som bola primladá na materstvo ?Odstup je tiež väčší medzi deťmi , a ako to súvisí s týmto všetkým ?
Aj keby boli tvoji rodiaica milionary, vychovali ta.
Teraz si dospela zena, nevznika im ziadna povinnost financne teba (30 rokov) alebo tvoje deti podporovat. Davaju tvojim detom svoj cas, venuju sa im, mozes si oddychnut nie? Vela zein nema ani to.
Tu ma momentalne povinnost tvoj manzel (ktory ta podporuje v tvojich snoch a rozhodnutiach - tak by mal aj financne) a ak sa ti bude chciet (pripadne budes musiet) aj ty.
A byt tebou neriesim kura, alebo 1EUR zuvacku...
No ja si takéto správanie od starých rodičov neviem predstaviť. Moji nebohí starí rodičia nám dávali všetko - ako malej mi kupovali oblečenie, sladkosti, prvú aktovku, keď som vyrástla, tak mi koľkokrát podali peniaze s tým, že nehovor otcovi, kúp si čo chceš a podobne. Aj za vysvedčenie sme všetky 4 vnúčatá vždy dostávali rovnako a čo sa tej Veľkej Noci týka, sme 3 babi a jeden chlapec a vždy sme dostali aj dievčatá, lebo babke to bolo ľúto, ze nám by nič nedala. Vždy hovorila, že do hrobu si to nezoberú a komu by dali ak nie nám?
Druhá starká to isté - dávala mi koľkokrát aj vreckové do školy na celý týždeň, zaplatila mi prihlášky na VŠ (teda nie len mne, ale všetkým vnúčatám rovnako. U nás to vždy fungovalo tak, že čo dostal jeden, tak dostali aj ostatní).
Teraz keď čakáme s mužom prvé dieťa, tak moja starká jej nakúpila už kopu veci (nepýtala som) a už mi ukazovala, že má pre ňu obálku nachystanu, keď sa narodí. Že nech si potom pre ňu kúpim čo chcem a čo bude potrebovať.
Tvoji rodičia mi prídu ako riadni lakomci, hlavne teda vzhľadom k tomu, ako to poznám ja z mojej rodiny. Je smutné, že vlastným vnúčatám nedoprajú.
a ked si odisla v 17 z domu (vo teda dost vypoveda o tom ze ta rodina je dysfunkcna) aspon ti rodicia prispievali kym si vystudovala?
@ruzoveokuliare Ja si skor myslim, ze to je genetika, moja svokra lakoma, jej mama nikdy nic vnucatam nedala (ale inak velmi zlata zena), moj ex lakomy a u uj jedneho z mojich dvoch deti vidim crty, ale nastastie sa to oslabuje 😅. Moja 93r rocnababla, vzdy ked pridem, mi natiska 50eur do vrecka. A to ma asi 250eurovy dochodok. Mne je to hlupe si zobrat. Ale uz to robim tak, ze predtym idem do tesca, spravim darcekovu tasku s kavou, ovocim, cajmi, sladkostami, samponom a pod..a peniazky si vezmeme..toto napriklad exova babka nikdy nerobila, zo zaciatku som to tak nebrala..ale potom som videla, ze nasi davaju vnucatam ovela ovela viac, nez svokra, ona im ledva na vianoce nieco da, narodeniny a meniny uz vobec. Ale beriem to tak, ze v ich rodine to tak bolo..nemaju deti menej radi, len su viac egoisticki. Ona radsej ide 3x rocne na dovolenku, moji rodicia idu 1x adeti maju vdaka nim iphony, ked idu na vylet, vzdy im daju vreckove, za vysvedcka, sibacky, narodky, vzdy im daju..a k nam s prazdnymi rukami nikdy nepridu. A teraz vidim aj na ex muzovi, ze on radsej ide na zanzibar s priatelkou a detom nic navyse okrem vyzivneho nedava. Na Vianoce dostali darceky v hodnote cca 10eur. Ale rad ich ma, len ten vzrah k peniazom maju iny 🤷♀️.
@number19 vidíš to z inej strany ako ja .Samozrejme že má vychovali , mohla som vyštudovať , mala som podmienky . Za to som veľmi vďačná . Ale skús si prečítať aj iné komentáre, napríklad ten nižšie pod tvojim. Vieš, o toto ide . Jasne, že to nie je ich povinnosť, to je uplne fakt .Tu ide o to , že to tak býva , že babka dedko doprajú vnúčatkám , okrem voľného času aj niečo iné . Jasneze nemusia , to všetci vieme .
@mamina7070 ako myslíš prispeli ?
ty si sla na intrak alebo kam v tych 17 ? no myslim ci ti davali penize na byvanie jedlo atd
@dadis jasne rozumiem . No moji rodičia si ani sebe nedoprajú , šetria aj na sebe . Žiadna kaderníčka , žiadne koníčky , nič .Sú len doma a v práci . Nekupujú si nič na Vianoce .Mobil , ten majú hádam aj 15 ročný , ale oni iný nechcú , otec dostal od nás nový telefón k Vianociam , doteraz ho má odložený už nejaký rok v zásuvke , lebo veď tento ešte ide .
@mamina7070 ja som nešla na intrák, dochádzala som , školu som mala 10 km od bydliska, tak som každý deň chodila autobusom , jasné , dávali mi peniaze na cestovné aj desiatu , ale vtedy som už aj brigádovala popritom .
@autorka ano, tak to je. treba sa s tym zmierit. to je ich sposob zivota a ich vztah k peniazom, neznamena to, ze vas maju malo radi. je to ich defaultne nastavenie, oni to beru za normalne. Svokra ma vnucata rada, aj cele prazdniny by u nej boli. Ale jednoducho davat detom dary a peniaze nie je jej styl. Boli s nou 3x na dovolenke a s odstupom casu som sa dozvedela, ze muz jej to bez mojho vedomia platil (asi tiez videl, ze to nie je uplne ok, ked mi to "zabudol" spomenut). Deti ju maju rovnako radi ako druhych dedkovcov. Oni vnimaju pozornost, zaujem a nepreratavaju na cisla.
@dadis áno, príde im to normálne ,máš pravdu . Je to ich spôsob života . Aj tak mi to je ľúto. Je to škoda aj pre nich že zo života nič nemajú .
"vidíš to z inej strany ako ja"
Tak predpokladam, ze preto si zalozila diskusiu, aby si videla pohlady aj z ines strany.
@number19 vies co? Vziat dieta cez leto na prechadzku do mesta,no odmietnut mu kupit zmrzlinu, lebo nedam na nu 60 centov? A odmenu za vysvedcko zuvacky??? To radsej nech ich nikam neberu a na zahrade im napustia bazen.... no pochybujem, ze tito to urobia, lebo voda je draha.... Boze, ved je to trapne, zavolat vnucku na plavaren, no pytat si 6e na vstup. Rodicia su lakomi. Ano, su to ich peniaze, no je to trapne. To, ako sa chvalia, aj to, ako zgrlia. Hlavne ked mali svoje deti male. Autorka pisala, ze nechodili na skolske vyletu atd... lebo bolo vela dat 100korun na bus, ci vlak, pre kristove rany??? Ja som vcera minula 70e v kine na 5 deti. Ved budu mat zazitok. Rodicia su chorobne setrni. Snad tie prachy aspin investuju, lebo na ucte im len stracaju hodnotu.
A autorka, asi by som nabuduce obalku s 50e pre dceru dala mame a poslala ich s dverou do dracika, ze nech ich s nou minu. A mozno aj vypytala vydavok 😁 nech vidia, ze dieta sa ozaj tesi z darceka. Ja ta chapem, tebe nedopriali, ale oni sa uz nezmenia.
@number19 jasné, veď ja som otvorená každému názoru. Len som ti troška oponovala, ako to myslím ja . Povinnosť je jedna vec , a dobrá vôľa druhá .

@liljana rodičia nebývajú v byte ale v novom dome. Nemyslím si, že 900€ je málo , podľa mňa normálny plat ,, ale spolu majú slušný príjem , samozrejme. zaslúžene .