Sú tu maminky dospelých detí s podobnými pocitmi?
Pekný večer, chcela by som sa asi iba vyrozprávať, posťažovať ☹
Dcéra má 27 rokov, pracuje, prispieva na domácnosť a vychádzame spolu dobre. Nemôžem povedať, že by bola nezodpovedná alebo že by doma nič nerobila.
Čoraz viac však mám pocit, že sa vôbec neponáhľa postaviť na vlastné nohy. Nehovorí o vlastnom bývaní, nepripadá mi, že by si niečo plánovala, a zdá sa, že jej súčasná situácia úplne vyhovuje.
Na jednej strane si uvedomujem, aké sú dnes ceny nehnuteľností a nájmov, takže to nemá jednoduché. Na druhej strane premýšľam, či jej tým, že má doma všetko pohodlie, vlastne nebránime v tom, aby sa posunula ďalej.
Zaujíma ma hlavne pohľad maminiek, ktoré majú takéto staršie deti.
Na jednej strane som rada, že je spokojná. Na druhej strane "ja v jej veku....".
Ďakujem a prajem pekný večer.
@anonym_d22448 prečo ju máš doma? Veď keď pracuje tak aspoň na vodu a elektrinu by mala prispieť. To je taký základný chochmes. Nemusí dať pol výplaty, ale snáď 100vka by ju nezabila
@anonym_5d7cac lebo neviem,ci s nou ,nic na nu neplati a arogantne si to uziva.Stovka? Pytala som 30€ a zdalo sa jej vela
@anonym_3f49e4 Mne nevadí, len sa mi zdá, že by sa mohla trošku rozhýbať. Preto ma zaujíma, ako to majú iné maminky.
@anonym_autor Skus sa s nou rozpravat o buducnosti. Teraz je najvhodnejsi cas vziat si hypoteku a splacat,kym je mlada. Ked pride rodina,deti uz bude menej penazi.
@janinah a čo keď neplánuje vlastnú rodinu? Možno nechce. To je nejaká povinnosť v živote? Či zbožné prianie rodičov? Zvláštne to myslenie 😳
@anonym_dc7a02
Na tvojom mieste by ma netrapilo to byvanie,ale že sa nechysta mat vlastnu rodinu,ak som dobre pochopila.
Ty by si to zjavne neprežila 🙃 Treba si uvedomiť, že každý naloží so svojim životom tak, ako sám pokladá za vhodné. Nie ako chce mamka, alebo stará mať
esteze mam len jedno dieta ktore nas dom zdedi takze ju nevyhanam nikde.Aj keby mam viac deti tak ich takto nedurim prec z domu.Ze ci jej nebranis ja umrem.To tu niektore len cakate kedy decka vlastne vypoklonkujete z domov.Nechapem na co ste si ich potom robili? ako chapem, ak ich mate ako hadov niektore ze sa tesite ze zmiznu.Ale nechapem matky jedinacikov napr.Radsej nech je doma ako by mala pchat cudzim ludom nenazranym do podnajmov a splacat im hypoteky a kadeco.Ja som rada ze mam len jednu a bude zapezpecena
@anonym_5d7cac Jasné, že sa bavíme aj spolu. Myslím si, že keby mala priateľa, že by ju to nejako motivovalo. Momentálne nevie, nechce, neplánuje.
@anonym_autor ja som v podstate vo veku tvojej dcéry a som osamostatnená. Keby nemám muža alebo priateľa, tak zrejme tiež bývam u rodičov, kvôli cenám a kvôli tomu, aby som nebola sama. Ale ako chápem, tak problém pre teba nie je, že býva s tebou, ale to, že nemá žiadne plány. A to by mne vadilo aj ako mame aj ako ten žene v tomto veku. Plány som mala vždy, na vlastné bývanie som si sporila. Aj keď veci nemusia ísť podľa plánu a je úplne okay, ak na vlastné bývanie ešte nemá, tak by mi naozaj vadilo ak dcéra vlastné bývanie ani neplánuje, ani si peniaze nesporí (nepopisuješ to bližšie, takže neviem, či je to jej prípad). Je jedna vec na vlastné bývanie ešte nemať a druhá, ktorú na mojich rovestníkoch pozorujem, ani preto nič nerobiť. Neviem presne, ako je to u tvojej dcéry, normálne sa s ňou porozprávaj, povedz jej, čo ťa trápi a zisti od nej viac info.
@anonym_autor to ze byva u vas ok,ale aky ma zivot? Ma stabilnu/perspektivnu pracu? Cestuje,koníčky,kamaratky,varenie? Lebo ked ma naplneny zivot a aktualne nema partnera a nechce byvat sama tak by som sa necudovala.
@anonym_5d7cac lebo neviem,ci s nou ,nic na nu neplati a arogantne si to uziva.Stovka? Pytala som 30€ a zdalo sa jej vela
@anonym_d22448 vysťahovať k otcovi!
@anonym_autor no už dávno mala byt osamostatnenia , moje deti ako skončili strednú školu tak sa odsťahovali do podnájmu a sú samostatní určite tak dlho by som nerobila mama hotel
@martinka13 A ja bývam sama vo vlastnom byte a ani sa neplánujem vydať. Načo ? Som predsa finančne nezávislá, všetko si platím sama. Pred piatimi rokmi som si brala úver 70 000 € a už ho mám z polovice splatený. Nejaký chlap by mi doma len zavadzal.
@anonym_61692b každému ako vyhovuje. Mne chlap ani deti nezavadzajú
mne by nezavadzalo decko doma, ale prispievat nieco by muselo, aj keby som mu to odkladala. kebyze je doma, napr. v rodnom meste studuje alebo pracuje, tak len aby boli spokojni ostatni a nemali reci, musi ist do najmu? ci preco? lebo sa patri? pche..
Buď rada a nestazuj sa.Ja mám dcéru 23,5rocnu , chodí síce do práce,ale keď ma voľno,buď celé dni prelezi,alebo niekde ide,neprispieva,nepomáha,keď ju poprosím o niečo,tak ignoruje,perie si sama,prádlo jej obchádzame aj 2 týždne ,kým si zo susiaka berie a nič na ňu nepomáha ,nemám žiadne páky na ňu.Jej otec,môj ex ju v tom ešte podporuje.
A ešte sa všade sťažuje aká som hrozna matka,že ju terorizujem a vyvrsujem sa na nej za svoje neuspechy
@anonym_d22448 otecko by ju mal zbalenú pred dverami hneď na druhý deň. Môže ju obchádzať doma on
esteze mam len jedno dieta ktore nas dom zdedi takze ju nevyhanam nikde.Aj keby mam viac deti tak ich takto nedurim prec z domu.Ze ci jej nebranis ja umrem.To tu niektore len cakate kedy decka vlastne vypoklonkujete z domov.Nechapem na co ste si ich potom robili? ako chapem, ak ich mate ako hadov niektore ze sa tesite ze zmiznu.Ale nechapem matky jedinacikov napr.Radsej nech je doma ako by mala pchat cudzim ludom nenazranym do podnajmov a splacat im hypoteky a kadeco.Ja som rada ze mam len jednu a bude zapezpecena
@anonym_65b16e Toto nie je o tom, že ho doma nechcem, ale mladý človek sa musí naučiť fungovať sám alebo s partnerom. Platiť svoje náklady, viesť domácnosť... Preto máme investičný byt, pôjde tam hneď po skončení školy, žiadna detská izba ani čakanie na dedičstvo. Pri výchove robíme, ako najlepšie vieme a dúfam, že budeme úspešní.
Autorka, nooo mame taký prípad v rodine. Slečna ma skoro 40 a ešte sa stále nikam nepohla. Neveští to nič dobre. Mladý človek ma žiť sám. Život pri maminej sukni ho brzdí. Ja som odišla v 21 do zdieľanej izby. Dnes máme všetko čo sne chceli a nič nám nechýba. Nemuseli sme “šetriť” pod dohľadom rodičov. To iste očakávam od svojich deti. Samostatnosť.
Podľa mňa je normálne, že ľudí rozbehne až vztah. Málokto čo má doma normálne zázemie chce rýchlo vypadnúť. U nás doma nebola vôbec pohoda, tak prirodzene som rýchlo utekala a žila sama. Ale ak by neboli doma žiadne problémy, nezavadziali by sme si, tak by som to neriešila.
Môj ma 20. Aj by sme mali pre neho prázdny byt, ale nechce tam ísť a úprimne, mne je aj dobre, že je doma. Tiež si myslím, že ho naštartuje až dobrý vzťah. Teraz pracuje od rána do večera, potom beh, fitko, ani nemá čas na vzťah.
Ja nepochopím toto. Odišla som od rodičov keď som mala čerstvo 20. Teraz mám 33. Aj som sa vydala, aj rozviedla, aj som ostala sama na dve deti. Ale návrat do detskej izby bol posledné možné riešenie. Chvála bohu k tomu neprišlo. Niet nad vlastne súkromie.
@anonym_d22448 otecko by ju mal zbalenú pred dverami hneď na druhý deň. Môže ju obchádzať doma on
@lucia147852 to sa lahsie pise ako urobi.Otecko zdrhol za kurv..do zahranicia a odtial manipuluje
Nie je na ženy?
Buď rada a nestazuj sa.Ja mám dcéru 23,5rocnu , chodí síce do práce,ale keď ma voľno,buď celé dni prelezi,alebo niekde ide,neprispieva,nepomáha,keď ju poprosím o niečo,tak ignoruje,perie si sama,prádlo jej obchádzame aj 2 týždne ,kým si zo susiaka berie a nič na ňu nepomáha ,nemám žiadne páky na ňu.Jej otec,môj ex ju v tom ešte podporuje.
A ešte sa všade sťažuje aká som hrozna matka,že ju terorizujem a vyvrsujem sa na nej za svoje neuspechy
@anonym_d22448 dávno by letela z domu a bolo by mi jedno kam..
Pokial dcera setri na vlastne byvanie a nepremindari celu vyplatu na hluposti, nevadilo by mi to.
Moja znama ma 35 a zije s rodicmi . Takmer cely den je prec ,teda v praci ,ma partnera s ktorym sa obcas stretnu ,rodinu neplanuje. Prispieva,porobi doma atd ..
Nik s tym nema problem . Neviem . Ja sama by som deti nechala u seba byvat . Vsak byvali somnou . Ak nebudu chciet rodinu ,no nebude mi to jedno,ale nevyhofim ich z domu .
Autorka, nooo mame taký prípad v rodine. Slečna ma skoro 40 a ešte sa stále nikam nepohla. Neveští to nič dobre. Mladý človek ma žiť sám. Život pri maminej sukni ho brzdí. Ja som odišla v 21 do zdieľanej izby. Dnes máme všetko čo sne chceli a nič nám nechýba. Nemuseli sme “šetriť” pod dohľadom rodičov. To iste očakávam od svojich deti. Samostatnosť.
@lucia147852 nikdy by som nešla do zdielaného bývania. Myslím že mladí utekajú velmi skoro vtedy, keď doma nie je pohoda. Samozrejme prizivnictvo by som netolerovala.
Je pohodlna , mne pride prirodzene , ked zaraba snazit sa osamostatnit a zit si svoj zivot bez rodicovskeho dohladu.S frajerom to nema nic spolocne , clovek by mal byt schopny spokojne fungovat aj single, ved ma kamaratov , rodinu kolegov .
Toto je tak inndividualne...
Kde pracuje, kolko zarobi, kolko mesacne usetri.. ak by mala podnajomz kolko by platila, co robi inak doma, prispieva financne na domacnost, bola aj na vs, ak ano, bola na internate, ma priatela...
Uprimne, dnes sam clovek jedinec pri priemernej mzde, po vs, cize bez uspor, moze aj 10-15 rokov setrit na hotovst 20%z hypo.. tie ceny su sialene a bez financnej injekcie to neda, respektive ak sa nespoji s partnerom..
Aj podnajom, sak to nie je lacne.. a mas byvat s dalsimi 3 cudzimi ludmi v 4izbaku v kutici, neviem ci nie je lepsi ten domov s mamou, ak tam mas miesto..
Mám pocit, že vo vašom texte nie je hlavnou témou dcéra, ale váš vnútorný konflikt medzi dvoma rolami. Na jednej strane mama, ktorá chce dieťaťu dopriať bezpečie a rozumie dnešnej realite. Na druhej strane žena, ktorá cíti, že dospelosť so sebou prináša aj určitú mieru nepohodlia, samostatnosti a vlastnej zodpovednosti. Ide o dynamiku, kedy v dobrej viere a z lásky odstraňujete dcére z cesty prirodzené prekážky a nepohodlie, ktoré sú však paradoxne hlavným motorom separácie a osobného rastu. Porovnávanie „ja v jej veku“ ukazuje na generačný stret, no dôležitejší je iný vzorec, podvedome beriete zodpovednosť za jej životnú pasivitu na seba. Dávajte si pozor, aby veta „ja v jej veku...“ nebola meradlom jej života. Vaša generácia riešila iné prekážky, jej generácia rieši iné. Tým, že hľadáte racionálne ospravedlnenia (ceny nehnuteľností, fakt, že prispieva), potláčate svoj vlastný pocit, že niečo nie je v poriadku. Pohodlie je totiž tichý zabijak ambícií. Ak človek nemá dôvod odísť, pretože doma má full servis a bezpečie, prečo by podstupoval riziko a stres spojený s osamostatnením sa? Vaša dcéra má 27 rokov. To už nie je vek, kedy si buduje návyky, je to vek, kedy by už mala niesť plné následky svojich rozhodnutí, aj tých pasívnych. Prvá vec, ktorú je potrebné zmeniť, je vaša komunikácia. Prestaňte čakať, kedy s témou vlastného bývania príde ona. Pravdepodobne nepríde, pretože nemá dôvod. Urobte z toho legitímnu tému rozhovoru, ale nie cez výčitky alebo porovnávanie s vašou mladosťou. Skúste sa na to pozrieť cez optiku jej budúcnosti, nie vášho súčasného komfortu. Otvorte rozhovor o jej vízii. Akceptujte fakt, že ceny bývania sú vysoké, ale nenechajte to ako definitívnu bodku. Pomôžte jej preklopiť „prispievanie na domácnosť“ do reálneho tréningu na život. Dohodnite sa napríklad, že suma, ktorú vám dáva, sa zvýši na úroveň reálneho trhového nájmu, pričom jej tieto peniaze môžete odkladať bokom ako štartovné na hypotéku, bez toho, aby o tom vedela, alebo s jej vedomím. Tým simulujete realitu, znížite mieru umelého pohodlia, ale zároveň jej pomáhate. Dospelosť nevznikne zo dňa na deň, vzniká postupným tlakom reality. A vy ten tlak momentálne tlmíte. Z čoho máte väčší strach, z toho, že vaša dcéra nezvládne realitu tam vonku, alebo z toho, kým vlastne budete vy, keď jej izba zostane prázdna? Niekedy rodičov netrápi problém dieťaťa, ale neistota z toho, že nevidia jeho smer. Mnohí rodičia sa snažia riešiť konkrétny krok, hoci ešte vôbec nepoznajú vnútornú mapu svojho dospelého dieťaťa.
@lucia147852 Že "slečna má skoro 40" - to myslíš vážne ??? Veď to je už žena v zrelom veku, akáže "slečna". A teba keby niekto nazval "slečnou" ?? Ozaj niektorí ľudia sa vyžívajú v tom, aby mohli iných zosmiešňovať a urážať.
Moja znama ma 35 a zije s rodicmi . Takmer cely den je prec ,teda v praci ,ma partnera s ktorym sa obcas stretnu ,rodinu neplanuje. Prispieva,porobi doma atd ..
Nik s tym nema problem . Neviem . Ja sama by som deti nechala u seba byvat . Vsak byvali somnou . Ak nebudu chciet rodinu ,no nebude mi to jedno,ale nevyhofim ich z domu .
@anonym_4de72a Ani sa jej nedivím, že rodinu neplánuje. Ja tiež nie, veď v dnešnej dobe a pri tých cenách to ani nie je reálne. Keď zaplatím splátku úveru a všetky poplatky, zostane mi suma, ktorú potrebujem pre seba, neviem si predstaviť z toho živiť deti a platiť škôlku a pod. Neviem, skade by som na to zobrala peniaze ?? Takto si môžem kúpiť všetko, čo potrebujem, mám vlastné bývanie, dobrú prácu a pokoj. A vlastne by som na tie prípadné deti ani nemala čas, lebo aj tak som celý deň v práci. Takže ma to ani netrápi.😎
@anonym_65b16e nikto nečaká kým vypoklonkuje deti z domu. Je však zdravé jedného dňa nechať dieťa vyletieť z hniezda, a nechať ho žiť svoj život, byť samostatné, použiteľné do života. Tak ale rozumiem, na Slovensku je stále fenomém neodsatého prsníka. Hlavný dôvod? Nevyrovnané matky v určitých fázach života. A princ Mamánek vo veku 50 rokov u mamičky v detskej izbe 😄 Mamička a jej povestný neodstavený prsník spokojný.

@janinah a čo keď neplánuje vlastnú rodinu? Možno nechce. To je nejaká povinnosť v živote? Či zbožné prianie rodičov? Zvláštne to myslenie 😳
@anonym_dc7a02 mozem si mysliet k téme čo chcem a aj si to napisem,lebo tak to citim...píšem niekde,ze je to povinnost? Stací čítať s porozumením.