icon

Sú ženy v domácnosti lenivé alebo podceňované?

12. máj 2025

Vraj som doma „len na materskej“. Vraj mám celý deň čas, kávu a oddych.

Takto to o mne nedávno povedal jeden známy pred celou spoločnosťou. A mňa to úplne vyplo. Nevie, že som celé mesiace takmer nespala, že popri dvoch deťoch ledva stíham osprchovať sa, nieto ešte „leňošiť“. Že všetko, čo robím, robím zadarmo a bez prestávky.
A aj tak mám niekedy pocit, že si ľudia myslia, že ženy v domácnosti sú pohodlné, bez ambícií alebo neschopné „niečo dosiahnuť“.

Preto sa pýtam: Sme lenivé – alebo len neviditeľné?

Strana
z2
diewcatqoo
12. máj 2025
@tiezjedna

@diewcatqoo a prečo by sa mala obhajovať pred kýmkoľvek? A obzvlášť pred takým chujom? 😉

@tiezjedna nemusi sa obhajovat pred debilom. Nemusi sa obhajovat ani tu, a predsa to robi 🤷‍♀️

tiezjedna
12. máj 2025
@diewcatqoo

@tiezjedna nemusi sa obhajovat pred debilom. Nemusi sa obhajovat ani tu, a predsa to robi 🤷‍♀️

@diewcatqoo nerobí. Len pomenovala otázku úplne blbo, pretože ona nie je žena v domácnosti.

sidicek
12. máj 2025

Mne by bolo jedno ci si nejaký cudzi človek mysli o mne, ze som leniva ,ale ak by to bolo pred publikom, tak by som mu s úsmevom odvetila ,ze to naozaj je pre mňa v porovnaní s náročným zamestnaním pred materskou , oddych.

lilope
12. máj 2025

Žena na materskej nie je žena v domácnosti. Žena v domácnosti je žena dobrovoľne nezamestnaná s deťmi vo veku povinnej školskej dochádzky.

1gramofon
12. máj 2025

My ľudia strašne riešime, posudzujeme a veľmi radi rozoberáme druhých. Byť s deťmi doma je drina , veľa žien to nedá viac než rok a potom idú rýchlo do prace. Veľa inych žien si užíva ,že su s deťmi doma. Niektoré už ani nemajú malé deti ,ale môžu si dovoliť zostať doma. Niektoré majú zdravotné problémy, ktoré si potrebujú vyriešiť aby sa totálne neznicili. Je to každého vec a nikto nevie čo prežíva ten druhý človek. Aj keby si o pár rokov išla na polovičný, aj vtedy by si bola pre niektore za lenivu. Všetci sme boli kedysi deťmi a trebalo sa o nás starať, tak je to aj dnes , akurát že kariéra sa rieši viac ako kedysi

belle_vie
12. máj 2025

Osobne si myslim, ze to velmi zalezi od dietata. Od jeho veku, spanku,povahy. A od typu vychovy matky. Mam kamaratky s detmi, ktorym deti prespali prveho pol roka 18 h denne. A potom sa stazovali, ked zrazu len 14. Tie mali vzdy perfektne upratane, dorobili si vzdelanie, vecer sa venovali muzovi.

Ja som mala syna, co prveho pol roka nespal dlhsie ako 30 minut v kuse. Prve mesiace jeho zivota si nepamatam, velmi rychlo som schudla na nizsiu vahu ako pred tehotenstvom. Nikdy sa nezahral.dalsie kamaratky riesili koliky, refluxy....

Osobne mozem povedat,ze pre mna je praca oproti materskej oddych. Teraz som mala 4 dnovy vikend a uz som sa tesila do prace :D. Ale zasa, dnesna materialna spolocnost je nastavena vykonovo, meratelom vykonu su peniaze, ktore zena pocas materskej neprinasa. Ja mam stastie ze mam muza, ktory vie, ze je to tazka praca a nikdy mi nevycital, ze som bola doma a on ma zivil.

cecilia29
12. máj 2025

Je rozdiel žena v domácnosti a žena na materskej- rodičovskej. Ale tak mat naplnený deň môže aj jedna aj druhá. Ak si žena v domácnosti s veľkou záhradou napr, zvieratami a pod tak sa nezastavíš. Je to ale o trochu menej náročné ako materska s deťmi, kedy si čas neorganizujes ty, ale deti ti ho organizujú. Pochopí len chlap , ktorý si to skúsi.

zmrzlinka2021
12. máj 2025

Aj keby boli lenivé a čo? Ak sú šťastné, ak to obom manželom vyhovuje, druhí ľudia im môže práškový cukor.

Nech každý človek žije to, v čom je spokojný.

mandzula
12. máj 2025

Nech je kazdy taky, aky chce byt. Pokojne aj lenivy. Nie kazdeho zivot musi prebiehat tak, ze si ruky po lakte zoderie. A ani nemusi mat ziadne ambicie, nie je to pre kazdeho a nie kazdy tuzi donekonecna stupat po kariernom rebricku.
A ked si to mysli niekto, kto ta nezivi, je to jeho problem, nie tvoj.

dadis
12. máj 2025
@lucia13022023

@diewcatqoo toto je bot modrého kona, nie reálna žena ktorá má taký problém. Stačí si pozrieť par tém. Všetky na rovnaké kopyto, "kontroverzné".. Asi im klesajú dosahy🤣

@lucia13022023 presne aj tato tema - precizna gramatika, formulacia problemu, este aj spravne pouzity spojovnik...jasny fejk https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/je-v-poriadku-prerusit-kontakt-s-vlastnymi-rodicmi/

dadis
12. máj 2025

asi zvazim moje travenie casu tu..pokecat si mozem aj s chat gpt

livih
12. máj 2025

To je stara skola ked iba muzi chodili do prace a zeny nemali “nic” ine na starosti ako domacnost a byt pekne.. nemohli mat vzdelanie a nedajboh pracu.. dnes je to uz inak.. ale zial niektori muzi zrkadlia este svojich praprarodicov

lienka.7
12. máj 2025

@autorka a prečo si hned nereagovala na neho ako tu na nás?

nyusika
13. máj 2025
@lienka.7

@autorka a prečo si hned nereagovala na neho ako tu na nás?

@lienka.7 lebo nevie reagovať, keďže stráca sociálne kontakty 🙈😁

mamamoni
13. máj 2025

Sa mi veľmi páči ako si tu vysvetľujete pojmy.....ja k tejto téme len toľko, jak si zariadim tak mám a kto má s tým problém môže mi prísť fúkať praškový cukor do rici 🤣 povedz ujovi nech rieši seba....

kristianbovy
13. máj 2025

Materska/rodicovska je vsetko len nie dovolenka. Muzska strana si intenzivne mysli ze zaraba, stara sa o auto, zabezpecuje, atd. avsak "cena" za vychovu dietata sa neda urcit. Na druhej strane je tu vnutorna tenzia manzelky, sustavny rezim bez oddychu. Rodicovstvo je pre zrelych. V lepsom pripade su nestastni obaha, v horsom iba zena....

mira0611
14. máj 2025

Ja si myslim, ze je to 50:50, to zalezi od typu osoby.
Ja ked som bola domaca pani, rok som bola doma kvoli zlemu zdrav.stavu a potrebu castej navstevy lekarov, tak bolo vzdy pekne navarene, vyupratovene, isla som pre syna na 15.00 do skoly (chcel tam byt, lebo sa v druzine na dvore hrali futbal) na 16.30 bol uz nauceny a isli sme v pohode na ihrisko.
3x do tyzdna som chodila predobedom na hodinku do fitka.
Nebola som klbko nervov, ze po praci musim bezat pre syna, potom rychlo domov navarit a upratat a este aj na ihrisko ist a nezehlila som o 22.00 ale v riadnom case.
Mozno niektorym sa to zda, ze som bola leniva...ale nezaujima ma to.
Kazda zena, ktora ma rodinu by mala pracovat max.6 hodin denne, najlepsie 4. Lebo budme uprime druha smena nas caka doma a toto je to, co si tento stat a toto spolocenstvo neuvedomuje!!!!

Strana
z2