icon

Sused a pes

20. apr 2023

Ahojte, prepacte ze pisem takto anonymne ale potrebujem sa poradit ohladom jednej veci. Zijem na sidlisku s 3 rocnou dcerkou a manzelom a mame tu vedla vo vchode suseda ktory ma velkeho bieleho psa..neviem co je to konkretne za rasu ale vyzera to ako zväčšena verzia pitbulla. Za panelakom mame obrovske take detske ihrisko kde chodia samozrejme rodicia s detmi sa hrat ale aj tento sused so psom ..Psa nema nikdy na voditku a nedáva mu ani nahubok cize psik si behá hore dole. Sused tvrdí ze pes je neskodny tak naco mu ma davat voditko alebo nahubok.Je pravda ze pes doteraz nikomu nic neurobil ale v poslednom case zacina vrcat hlavne ked su v jeho blizkosti deti..Sused to obhajuje tym ze nejde o vrcanie ale len o take mumlanie lebo je to uz starsi pes..Chcem sa opytat ci je nejaka moznost nejak donutit suseda aby psovi dal aspon nahhubok ked uz ho nechce uvazovat na voditko lebo zacina ma ten pes uz znepokojovat a samozrejme nie som sama..Raz sa stalo ze sme si na chodniku s malou kopali lopticku lopticka nam trochu usla akurat vtedy vysiel z vchodu sused s tym psom lopticka doletela az k nemu zacal ju onuchavat v to pribehla dcerka rychlo lopticku zobrala a pes na nu zvrčal..podla suseda samozrejme o nic neslo to len tak zamumlal si pre seba..ja som ho uz vtedy upozornila ze by bolo dobre mu dat aspon nahubok lebo nikdy neviete ako moze tomu psovi prepnut a zautoci na nejake dieta..na to na mna vyletel ze si mam dat radsej nahubok ja..nechcem tu vyzniet akoze nemam rada psov prave naopak..ale musi predsa byt nejaky zakon alebo vyhlaska ze taketo psi by mali byt bud na voditku alebo mat nahubok aspon povinne. Lebo fakt ten pes nevyzera 2x doveryhodne a keby sa proti vam rozbehol verte mi nebolo by vam vsetko jedno..a toboz nie na nejake dieťa..

mondolina
20. apr 2023

@anonymanonym
áno to si mesto reguluje s VZN

anonymanonym
20. apr 2023

@mondolina a teda zakon hovori to co pisala
@draik , ze volny pohyb psa nie je plosne zakazany, ale vzn upravuje miesta, kde JE zakazany.

deti95060810
20. apr 2023

ja by som zakaždým bolala políciu... myslím že stačí aj mestská...

jumama
20. apr 2023

Aj mne ako psickarovi to vadi, ak maju ludia psa bez voditka po sidlisku. U nas su niektore ihriska ohradene, na ostatnych su aspon znacky, ze so psami sa tam nesmie a aj vybehy mame, kde teda chodim so psom tiez len ked su tam psy, ktorych pozna. Mozno aj na vasom mestskom urade by som podala podnet, nech oznacia ihriska znackami, ze tam so psikmi nesmu. Spiste mamicky nejaky podnet.

A to mam pochopenie, ten pan si urcite pozna psa. Len to je presne to, ze cele okolie toho psika nepozna, nevie ako poslucha, ci ho ma vycviceneho, ci ho vie odvola ... a tak by mohol byt trosku ohladuplny. Ja by som to nestupnovala vyhrazkami, snazila by som sa ho najskor asertivne, milo poprosit.

som_realistka
20. apr 2023

áno, ak nebude psa mať na vodítku, tak treba volať mestských. Ma máme tiež psíka a nikdy ho nevenčíme navolno, je síce mierumilovný a milý, ale aj on sa môže zľaknúť prudkého pohybu, hlasného zvuku, nedajbože by ho nejaké dieťa chcelo pohladkať a omylom ho pichne do oka, nikto nevie ako zareaguje. Susedove deti ho vždy vonku hladkajú odušu ale vždy sa opýtajú a sme pri ňom.

zelenakobyla123
20. apr 2023

@slavomira236 nieje to jedno ako plemeno vyzerá? Problém je v majiteľovi nie psíkovi, tak prečo tu útočiť na jeho vzhľad?

slavomira236
20. apr 2023

@zelenakobyla123 lebo su plemena ktorych sa clovek boji viac..

mk1111111111
20. apr 2023

@jumama prepáč, ja pre pána so psom bez vodítka nemám pochopenie, či si ho pozná, či nie. Ja som mala yorka a 2x mi ho zošívali, lebo môj bol na vodítku a ten, co mikomu neublíži bez vodítka. U nás v obci sa stalo, že dieťa chodilo ku psom argent.dogy pravidelne a raz keď prišlo skončilo oskalpované

mimikarol
20. apr 2023

A keby si ho slušne poprosila a vysvetlila mu že sa toho psa fakt bojíš tak by to nepomohlo?

hope87
20. apr 2023

Akoze toto by ma vobec nezaujimalo, ze tvrdi, ze doteraz nikomu nic neurobil a ze je neskodny a milion sra*iek okolo. Sam povedal, ze ten pes je uz starsi, takze praveze tam hrozi, ze mu moze hocikedy prepnut. Ja by som za nim isla este raz s tym, ze podla vyhlasky je povinny dat psa na voditko (neviem, ci aj dat mu nahubok) a kedze sa v blizkosti nachadzaju deti, je priam nevyhnutne, aby to tak aj urobil. Nechapes jeho postoj a pokial sa s nim neda slusne dohodnut, zakazdym zavolaj policiu, nech teda plati zakazdym pokuty. Treba mu vysvetli, ze sa jednoducho chcete vyhnut tomu, aby vasim detom bolo ublizene. Ze sa toho naozaj obavate. Ten pes dava naznaky, ze mu pritomnost deti vadi tym, ze vrci, nech sa ta nesnazi presvedcit, ze to nie je vrcanie.

anonymanonym
20. apr 2023

@hope87 by ma naozaj zaujimalo podla akej vyhlasky je povinny dat psa na voditko

1angelika
20. apr 2023

@anonymanonym normálny , ohľaduplný človek by to urobil aj keby to nebolo nikde v zákone

fauko
Odpoveď bola odstránená
hope87
20. apr 2023

@anonymanonym jeemineee...toto je dolezite? 😀. Nie som psickar a teda sa nevyznam, ci su to vyhlasky, ci zakony. Pointa je ale myslim uplne niekde inde, nemyslis?

anonymanonym
20. apr 2023

@1angelika to suhlasim, ale ak sa tu zeny ohanaju zakonmi a vyhlaskami, tak by bolo fajn keby aspon pravdivo

anonymanonym
20. apr 2023

@hope87 no ak niekto spomina vyhlasky, tak by bolo na mieste, aby taka vyhlaska vobec existovala, nie?

hope87
20. apr 2023

@anonymanonym este raz a skus citat pomaly...o to, kde to je napisane tu predsa vobec neslo...cely prispevok je hlavne o tom, ze ten chlap odmietol dat psa na voditko, aj ked mu to normalne povedali. Ide hlavne o ludsky postoj k situacii. Myslim, ze posledne, co autorku trapi je to, ze namiesto zakon, som napisala vyhlaska 😀.

anonymanonym
20. apr 2023

@hope87 pointa je ta, ze si nepomoze. Ak sa pes pohybuje priamo po detskom ihrisku, tam pes vobec nema co robit a treba volat policiu. Ak sa pes pohybuje len v okoli detskeho ihriska a vo vzn obce nie je to uzemie vymedzene ako uzemie so zakazanym volnym pohybom psa, tak tam pes moze pobehovat bez voditka aj nahubku, aj ked "mu to normalne povedali". A pointa je aj ta, ze prist za nim a povedat, ze je podla vyhlasky povinny (ked taka vyhlaska ANI ZAKON nie je) je dobre akurat tak na to, aby ju vysmial a poslal kade lahsie.

ruzovakrava
20. apr 2023

Sused je očividne arogantný a zadubený. Ja mám psov rada ale ani voľnosť nášho psa by som nepovyšovala nad bezpečnosť ostatných, nieto detí. Pri vyššie spomenutom plemene (arg.doga) by som s rešpektom prechádzala okolo plota za ktorým ten pes je. A to sa vážne bežne psov nebojím. Dohodni sa s ostatnými na ihrisku, že zakaždým ho každý upozorní prípadne zavolá MP. Po čase mu to hádam začne liezť na nervy. Na takýchto treba ostro a priamo

nepic
20. apr 2023

Na detskom ihrisku žiadny pes nemá čo robiť,tak keď tam nejaký bude,zakaždým volať policajtov a možno si to psíčkari v tej hlavičke upracú. Najskôr by som ho ale normálne slušne na to upozornil. To že ešte nikoho nepokúsal,neznamená že ja alebo moje dieťa máme byť prvý.

marsmykkok
20. apr 2023

No som psíčkarka, bolo by dobré pochopiť aj psíčkarov, že niekde psov pustiť musia, na metrovom voditku s nahubkom sa nedá napríklad aportovať. Teda proti voľnému pohybu psov niekde v prirode s tým, že sa majiteľ snaží vyhýbať ľuďom nemám nič. Ale chodiť na ihriská, do plných parkov, po meste, sídlisku bez voditka, kde je plno ľudí okolo to je len arogancia a hlúposť majiteľa psa. Volajte mestských vždy.

anonymanonym
20. apr 2023

@marsmykkok lenze policia nespravi nic, ak je ten pes pusteny v oblasti, kde to nie je zakazane. Mesto, sidlisko, parky,.. to su vsetko miesta, kde teoreticky pes moze byt pusteny. Autorka by si v prvom rade mala pozriet vzn ako to je tam, kde sa ten pes pohybuje, prip. ak beha priamo po ihrisku tak tam je uplne jedno, ci ma alebo nema voditko lebo na ihrisku proste byt nemoze.

zuzanaam
20. apr 2023

@hope87 to, že vrčí je dobrý znak. Znamená to, že komunikuje "stoj, nepribližuj sa". Stačí rešpektovať. Najhoršie je, keď sú psy trestané za vrčanie a potom po prekročení hranice rovno útočia, lebo to už psychicky nezvládnu.

river_song
21. apr 2023

@anonymanonym pes nemoze byť na voľno hocikde, iba miesta kde je to povolené. Cize nie ze vypustiť ho môže hocikde, prave naopal, iba niekde ho vypustit môže. Detske ihrisko pravdepodobne nepatrí k miestu urcenemu na voľný pohyb psa

hennyinnsbruck
21. apr 2023

Zakazdym volat policiu.
Stary pes nema tolko tolerancie, nedajboze k nemu dobehne mensie deculo co ho chce hladkat a pes chnapne hrozna predstava😔

Mam 9r yorka je to naj pes na svete co deti miluje a vela x sa deti(cudzie) s nim boli prechadzat po ihriskach, ale aj tak je stale na vodzke aby neobtazoval ine deti,rodicov,necikal do piesku atd….

ahhola
21. apr 2023

To je veľká opovazlivost od toho degesa, mat psíska na voľno. Je to stále šelma, ktorá koná inštinktívne a pudovo a na neškodný podnet zareaguje ako tiger a strhne decku kožu z tváre, ako sa stalo nedávno. Nič nepomôže, len spojiť sa s koalíciou ochotných... rodičov s deťmi... a nahucat do nho, prinútiť dávať aspoň košík na nebezpečnú🐺 tlamu.

anonymanonym
21. apr 2023

@river_song na detskom ihrisku samozrejme pes byt nemoze. A pes moze byt pusteny kdekolvek, iba tam nie kde je to ZAKAZANE, tj. opacne ako si ty napisala. Posielam k tomu aj cely clanok plus toto z neho citujem
"Podľa § 5 ods. 1 zákona o podmienkach držania psov platí, že „Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je a) voľný pohyb psa zakázaný, b) vstup so psom zakázaný.". Z uvedeného zákonného znenia teda vyplýva, že voľný pohyb psov a vstup so psom je generálne povolený na všetkých miestach, s výnimkou tých, na ktorých to obec všeobecne záväzným nariadením zakáže. Každé priestranstvo, na ktorom je voľný pohyb a vodenie psa zakázané, musí byť zároveň konkrétne určené a viditeľne označené, a to za účelom jeho jednoznačnej identifikácie."
"Legislatíva teda umožňuje obciam iba vymedzenie priestranstiev, kde je voľný pohyb psov a vstup so psom zakázaný, pričom takéto miesta musia byť konkrétne (nie všeobecne) vymedzené a viditeľne označené, aby prijatá norma nespôsobila stav interpretačnej a právnej neistoty, napr. aj pri vyvodzovaní priestupkovej zodpovednosti a udeľovaní sankcií."

https://www.l-r.sk/blog/vymedzenie-priestoru-pr...

ghostsgirl
21. apr 2023

@anonymanonym ma pravdu. Baby aspon si pozrite ako to v skutocnosti je a nie, ze si vymyslate neexistujuce zakony a vyhlasky.... Tak isto, ano na detskom ihrisku je zakaz, tam nema pes co robit, ale musi to byt naozaj aj realne detske ihrisko a nie, ze niektore mamicky si automaticky myslia, ze ihrisko je kazde miesto, kde sa ocitne viac ako 5 deti. Takze, treba poznat svoje prava, ale aj povinnosti a nie, ze ja si myslim. Tu nazor neplati, iba fakty. Autorka skus si zistit ako to upravuje VZN vo vasom meste a ked na tom konkretnom mieste bude naozaj zakaz, konfrontuj ho s tym a ked nepomoze, urcite volat policiu. Tiez ma vytacaju taki nezodpovedni majitelia psov, bezne zial stretavam tiez....

ajuga
21. apr 2023

Ries to. Ja mam skusenost s tiez takym "neskodnym" psikom. Bola som a detmi v parku a mala so sebou mala svojho mojkaca. Za nami siel pan s labradorom bez nahubku a bez voditka. Ten pes zrazu zacal vrcat na dcerku a vybehol k nej. Ja som ju rychlo schytila a ten pan v soku, co pes spravil. Vraj, ze aj ten jeho psik ma doma mojkacov a CHCEL aj toho, co mala moja dcerka... odpadla som skoro. Kebyze natrafi ten pan na nejaku inu, hubatejsiu, mamu, psa by mozno mal na vodzke aj doma.