icon

Sused si urobil z domu hotel

10. mar 2023

Dobrý deň,
chcem sa poradiť, či ste riešili niekto podobnú situáciu. Náš sused v rodinnom dome začal prenajímať izbu ako ubytovanie. Nás sa nik nič nepýtal, ani nám neprišlo žiadne oficiálne oznámenie. Po pár rokoch dom nadstavil, opäť bez povolenia, ani sa neunúval nás informovať. Až sme len jedného dňa videli, že dáva dole strechu a stavba neuveriteľne narástla. Momentálne poskytuje ubytovanie v niekoľkých izbách, pričom zo všetkých nám vidieť priamo do obývačky. Je to krátkodobé ubytovanie, takže sa tam neustále striedajú cudzí ľudia, v lete posedávajú na záhrade a grilujú, všetko hneď vedľa nášho plota, keďže má malinký pozemok. Dosť nám to narúša súkromie. Úrady ohľadom stavebného povolenia nám poslali len nič nehovoriacu odpoveď o tom, že neevidujú žiadosť o stavebné povolenie od suseda, ale zdá sa, že to ďalej neriešia. Hľadala som aj jeho údaje ako IČO, DIČ a podobne, no zdá sa, že to je celé načierno.
Máte niekto skúsenosť? Keby sme ho udali, tak sa bojim, či by mu aj nehrozilo väzenie, či len pokutu by dostal? Uškodiť mu nechcem, ale nerada by som, aby to časom zas zväčšil alebo tam urobil niečo iné. A tiež sa mi nepáči, že ani len nemal tú slušnosť nám to oznámiť a tiež že sa tam strieda toľko cudzích ľudí, ktorí k nám vidia, je to nepríjemné.

Strana
z5
oblecenie99
11. mar 2023

No kto z vás by išiel dobrovoľne kupovať pozemok a stavať vedľa hotela....? Nie, že mi to tak žily trhalo, ale zase ak robí niekto niečo protizákonné (podľa popisu to vychádza na podnikanie, len bez potrebných oprávnení a k tomu prislúchajúcich povinnosti...), tak by nás to zase malo trochu štvať.. lebo tu si vlastné každý robí čo chce, ak sa niekto ohradil, tak je zlý a zákerný, a potom sa čudujeme, že tu stále nemáme západ... Sranda je, že keby tam mal skutočný hotel, skutočnú reštiku, či zamestnancov, tak na krku by mohol mať kontroly od rána do večera.. takto...? Pohoda. A zase sme tam, ako som sa aj v inej diskusii pýtala... Máme zákony, máme úrady, máme na to ľudí....? A??? Nedá sa. Klasika.

zalka
11. mar 2023

@gabika0825 prečo si myslíš že na prenájom chaty nič netreba? Povolenie treba aj na to, aj registrácia na daňovom úrade s ohľadom dani z príjmu aj na obecnom úrade s ohľadom dane z ubytovania. Ak povolenia nie sú ide o nelegálnu zárobkovú činnosť. Myslím že mnoho prenajímateľov na čierno zaplace keď budú portály ako booking a podobne nahlasovať príjmy daňovému úradu a ten parovať s daňovým priznaním. Mimochodom je to povinnosť týchto portálov od 1.1.2023...buduci rok už bude veselo.

autor
11. mar 2023

@abbey1 wow, takych pripadov je malo, ze sa zastavi stavba a sused si to najprv da do poriadku. A to tam prisiel nejaky uradnik, alebo mu poslali nejaku pokutu, alebo ako? ci sa len uvedomil?

autor
11. mar 2023

@oblecenie99 nikto by nesiel stavat vedla hotela, lebo aj ked je tu vela vysmievacnych reakcii typu "urcite ta niekto chce ocumovat", tak povedzme si uprimne, vsak sme tu same matky malych deti. Je rozdiel, ked v lete vase polonahe dieta vidi v zahrade len par stalych susedov a ine, ked je to za leto par stoviek ludi. A to je len jeden z mnoha dovodov.

oblecenie99
11. mar 2023

Autorka, ja ti rozumiem, a úplne ťa chápem. Preto som písala, že nikto by do toho nešiel dobrovoľne, ak by to vedel dopredu, ale od teba sa očakáva, že máš byť v pohode s tým, že zrazu z rodinného domu je vedľa teba hostel.

jana_eyre_2
11. mar 2023

@oblecenie99 mňa dosť zaráža koľko ľudí tu obhajuje správanie suseda, ktory išiel proti zákonom a útočí sa tu na autorku že ona mala niečo robiť skôr.. najmä on mal predsa niečo robiť a to je dodrzovanie zákonov.. nevraviac o tom, že u nás zákony nedodzruju samotné orgány.. je to ako keď niekomu ukradnú bicykel a nie že by sa človek pozastavil nad tým že čo si zlodeji dovoľujú, ale budú sa pozastavovat nad tým že bycikel.mal mať napríklad hrubšiu reťaz, alebo mal byť v garáži...
😒

abbey1
11. mar 2023

Prebehlo konanie na mieste stavby, kde bol úradník zo stavebného úradu, staviteľ a my susedia, ako účastníci stavebného konania.Aj následne sme na úrade mohli nahliadnuť do plánov stavby, k našim písomným výhradám úrad zasa poslal podrobné vyjadrenie. Ale sused sa následne aj uvedomil a už s nami vopred komunikoval, keď išlo o veci, ktoré sa nás dotýkali, napr výška murovaného plotu v záhrade, dokonca farba toho plotu, napojenie strechy, zateplenie,...Jeho dom bol totiž prilepený jednou stenou k nášmu. Tak bol i ten pôvodný starý dom.
Úradníci majú povinnosť konať. Jasné, že keď môžu, radšej dávajú ruky preč.

autor
11. mar 2023

@jana_eyre_2 je to zvlastene, ako rozne mame moralne hodnoty a hranice, vsak? ze pre niekoho je sused hajzlik, co porusuje zakony a pre ineho je sikovny, ze si vie zarobit a ja zavistliva mrcha, aj ked pisem, ze mu nechcem skodit a nejdem ho udavat...

autor
11. mar 2023

@abbey1 dakujem za odpoved, parada, ze to u vas tak dobre dopadlo 🙂

petedea
11. mar 2023

@katrinka8 Aky zasah do sukromia, ake znemoznenie pouzivania vlastnej nehnutelnosti???
Zasah do sukromia by bol, keby sa ti ludia zdrziavali a grilovali na pozemku autorky.
A to, ze si niekto namysla, ze cela stvrt v ktorej autorka byva je klastor, v ktorom sa na okolitych pozemkoch nemozu zdrziavat ziadni ludia, lebo jej to neracinka vyhovovat, je len ciste jej problem.

petedea
11. mar 2023

Ono to nie je o moralnych hodnotach a hraniciach, to si len ty namyslas a prekrucas.
K tej prestavbe domu sa nevyjadrujem, lebo nemam informacie.
Ale co sa toho, ze sa na pozemku suseda zdrziavaju cudzi ludia tyka a griluju tam a tebe to vadi a povazujes to za porusovanie sukromia, ty co si myslis, ze si v nejakom klastore, v ktorom nikto nemoze robit nic, co tebe neracinka vyhovovat?

mira0611
11. mar 2023

Ahoj, akoze prepac, ale co je tebe do toho, co sused robi so svojim domom na svojom pozemku. Ked sa ti to nepaci, tak sa odstahuj. Dokonca aj ho vyhladavas, ico dic..., mne sa zda, ze mu zavidis. Vsak daj si aj ty do prenajmu 1 izbu z domu.
Mam viac susedov. Jedne je vojak z povolania uz na dochodku, vedla toho robi kuriere gls, druhy je stolar, kazdodenne ludia chodia hore dole u nich, nestaram sa, ani on sa nestara co je u mna. 3.sused robi s kozenymi vyrobkami , garaze, taktiez hore dole k nemu chodia, niekedy zaklope niekto ku mne alebo zaparkuje predomnou, nerobim z toho vedu.
Staraj sa o seba a svoju rodinu a nebud zavistliva, nebudes nikdy stastna, ak sa budes starat o inych ludi. ❤

onedaynick
11. mar 2023

@mira0611
@petedea takto to na Slovensku vyzera kvoli ludom, ako ste vy.

mira0611
11. mar 2023

@onedaynick dakujem za kompliment. Ja si praveze myslim, ze asi kvoli takym ako si ty a autorka. Kedze ked ma nieco rusi, tak to nebudem riesit na po 4 rokoch na MK, ale na obecnom alebo mestskom urade.
Ja mam skusenosti s uradmi, skoro som kupila ciernu stavbu a ked som sla na obecny urad, ze kedy tam bude elektrina, kanalizacia ... tak to okamzite riesili, lebo mi nevedeli dat potvrdenie a ani ukazat stavebne povolenie, ktore oni vydavaju. Autorka toto zjavne neriesila. Fakt si myslis, ze niekto toto moze robit nacierno uz min.3-4roky a urady sa na to budu pozerat? Dan za ubyvanie je velmi dobry prijem pre dedinu/mesto a urcite by to neprehliadom ani jeden mestsky uradnik+vtedy su ine poplatky za smeti a podobne. Takyto prijem si ani jedna dedina/mesto nenecha ujst.
Autorka zjavne klope na zlych dverach a my jej tu skocime na hak. Okrem toho kazda obec/mesto ma takzany uzemny plan, tam su parcely rozdelene do oblasti a tam sa urcuje ak vysoka budova sa moze v danej oblasti vyskytovat, aka moze byt % zastavanost....
Takze je zjavne autorka sa strka nos tam, kam nema!

elmivelmi
11. mar 2023

a ako urady chcu riesit ciernu stavbu?

sasa1310
11. mar 2023

sused začne prenajímať izbu a tebe k tomu neprišlo oficiálne oznámenie? Bože, lepší vtip som ešte teda nečítala.

autor
11. mar 2023

@sasa1310 no tak som rada, ze si sa zasmiala.
Teraz co citam, tak zakon rozlisuje ci niekto prenajima iba so zakladnymi sluzbami (to je ked prenajmes rodinke dom a vtedy mas s nimi najomnu zmluvu) alebo ci poskytuje aj ine ako zakladne sluzby a to je presne ked niekto funguje ako ubytovna/hotel/penzion... a vtedy uz musi mat opravnenie podnikat, cize by mal mat zivnost a aj dom ma byt vedeny ako nehnutelnost na podnikanie, a k tej zmene by sa mali mat moznost vyjadrit aj susedia, ak som nasla aktualne info.
Ci myslite, ze by bolo ferovejsie, keby si kazdy mohol u seba zriadit co chce len tak? Ked hostel, tak kludne aj skolku, nie? A co nocny bar? Krcmu? Mne pride logicke, ze susedia maju mat moznost pripomienkovat a potom to urad schvali alebo nie

sasa1310
11. mar 2023

na začiatku píšeš o prenajímaní izby. Ostatného až po niekoľko rokoch. 🙂 A áno je to vtipné.

autor
11. mar 2023

@sasa1310 nj, bohuzial oboje sa nazyva rovnako "ubytovanim". Z dalsieho textu ale vyplyva, ze funguje ako kratkodobe ubytovanie, len dostaval dalsie izby

katrinka8
13. mar 2023

@lili2207 - nie, my Slováci sme takí, že porušujeme a obchádzame všetko, čo sa dá, len aby sme sami sebe dobre urobili a nahrabali čo najviac, a neberieme ohľad na nikoho a na nič. Ten dotyčný svojim nelegálnym konaním obmedzuje svojich susedov. Nabudúce im obsadí meter pozemku od plota po celej dĺžke, zasadí strom rovno do okna a budú mať tmu? Aj to si majú nechať a stiahnuť chvost?
Zákony platia pre každého. Každý má konať tak, aby neobťažoval a neobmedzoval svoje okolie.

katrinka8
13. mar 2023

@petedea - keď si susedný dom nadstaví poschodie, navyše bez povolenia - čiže nelegálne, tak má človek dosť veľký zásah do súkromia a do užívania vlastného pozemku, prípadne svetlo-technické podmienky sú zmenené.
Všetci tu pletú grilovanie a kopec ľudí (turistov/prenocovaní) - čo je , mimochodom, tiež regulované v územnom pláne obce, či sa takéto služby môžu a v akom rozsahu poskytovať v obytnej zóne, ale autorka hovorí o prístavbe poschodia.
Všetci, čo ju tu hejtujú, by boli určite s úsmevom na tvári nadšene pozerali, ako im za plotom bez povolenia rastie poschodie rodinného domu, ktoré sa veselo prenajíma turistom a narúša v značnej miere súkromie susedov. Na takúto vec treba stavebné povolenie, ku ktorému je potrebné vyjadrenie dotknutých osôb (čiže aj tých susedov). Toto zjavne nebolo dodržané v tomto prípade.

maciatkolulu
13. mar 2023

@katrinka8 a autorka sa zjavne pýta už po funuse, keď tam už zveselá bývajú nejaký ten mesiac turisti😉to sa podľa mňa malo riešiť pri tom zhodný strechy. Ale ako tu nejaká expertka písala, však keď netušíš, čo sa ide robit.... 🤣Ani z voza a ani na voz. Teraz si výbavinspatne a možno ho už aj ma.

katrinka8
13. mar 2023

Aký význam vlastne majú zákony., keď si tu každý robí, čo sa mu zachce, a odvoláva sa na "vlastný pozemok, vlastný dom"? Arogantný ignorant zákony veselo porušuje, a slušný človek, ktorý je obmedzovaný takýmto indivíduom, má vynakladať nemalé náklady na to, aby mohol v pokoji užívať vlastnú nehnuteľnosť? Sused nedodrží zákon, obmedzí druhého, a ten druhý na vlastné náklady vybuduje plot, bude sa zabedňovať vo vlastnom dome, aby mal pokoj a aké-také súkromie?
Niet sa potom ale čo diviť, že jeden si dovolí toto, iný si na pozemkoch železnice bez povolenia postaví zámok a oplotí si to, tretí si nelegálne stavia v národnom parku... A vymožiteľnosť práva nikde, pol národa to považuje dokonca za normálne a každý sa má vlastne starať sám o seba. V každej inej civilizovanej krajine by takýto človek musel nelegálnu stavbu na vlastné náklady odstrániť a ešte aj zaplatiť nemalú pokutu.

pipistrel13
15. mar 2023

a preco urad nekona ak vedia ze staval a nacierno?pretoze ma znamych
ja by som istotne podala staznost,v zone kde su rodinne domy,musi byt povolena sluzba s ubytovanim a hlavne musi byt legalna
a zeny mylite sa,nemoze si kazdy robit co chce a uz s touto vetou chodte do kelu
zivot nie je len o tom co chces ty ale aj o tom co ini a o kompromise a konsenze a naozaj aby som kazdy den trpela v rodinnom dome grily,hluk a pod.to teda nie je v poriadku...

urcite to postup na presetrenie

Strana
z5