Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?
Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem
@cta No mne to nedá, jedna vec je že chalan mal dostať riadne pokarhanie od fotra. Na druhej strane tvoja fenka nereaguje normalne a ,,mala by sa liečiť"... ako doslovne. Treba naozaj rozmyšlať čo dalej, lebo môže zo strachu aj bez ,, zjavnej" príčiny ako bola táto niekomu ublížiť.
Priznám sa , že ty máš extra mix problematických aspon pre mna psov. Aspon ja ako majitel psa mam jediné problémy práve s malými psami ( tie bývaju mega agresívne mnohé...) a mylne si ludia myslia že ,,vsak je krpatý" nemusí byť na vôdzke... PRAVE NAOPAk... a musím povedať že ma to velmi vytáča.....To akoby som si ja povedala...že šup idem len po noviny...ako Aký je v tom rozdiel???? či idem na 2 min. alebo na pol hodinu???. a este mam negat. skusenosti práve s vlčiakmi...vybiehaju agresivne na iné psi...aspon tu u nas ,,máme tu same rodinné domy"...a ja teda mam fakt zle skusenosti....Jeden vyštartoval po mojom psovi...Ja jedno dieťa do 2 rokov a tehotná..Moj bol na vodítku...druhý dobehol...Takže Ja psov mimo vodítka.... a ich majitelov, kt. maju 100 dovodov a svoju lahostajnosť k druhým zakrývajú tým , že ich nazvú uzkostní..... Fakt nechápem a nemusím a hnevaju ma statne...
Ja osobne mam deti aj velkého psa. A teda užil si všeličo. ..v tom zmysle že dcéra do neho isto aj v rychlosti narazila odrážadlom..ale nechcela.....dostala riadnu hubovú, ale nás pes samozrejme ani okom nemihol..ani nič.... ale teda nikdy sa nestalo žeby mu niekto naozaj naschval ublížil....
ALe je samozrejme iné, je od mala socializovaný, iné je pes z utulku....Nie je tvoja fena jediny takýto prípad ako reaguje....ALe zas...už dávno si sa mala tomu prisposobiť..
Ako tu píšete poniektoré, že Vášmu psovi trhali deti nechty...NO MAM DOST..to ako k tomu došlo?..kde bol rodič? ked takto sa ubližovalo vlastnému psovi..?...
A teda ja by som nechcela mať doma psa ktorému nemôžem na 100 prd doverovať.... Po mne by moj pes vrčať nemohol....On ked ,,šteká" na pozdrav tak aj to ma zakázané a ,,prestane" na povel...ked napr. prenášam dieťa spiace z auta a nechcem aby ho zobudil...
Samozrejme ..podiel ma aj chalanisko...aj ked hovoriš že si to od neho nečakala...ktovie či to spravil naschval..možno ani nie, Ale utratiť?...myslim, že nie...Treba aj ísť napísať vyhlásenie, brániť sa... ALe následne VYCVIK.... resp. existuju aj terapeuti kt. sa zaoberaju psami ...pogoogli.
@cta A teda asi ta moj prispevok nepotešil....ale predsa chcem ti poradiť. Medzi nami a psami čo sa týka uzkosti a jej liečby, nieje velký rozdiel. Prečítaj si niečo z behaviorálnej psychologie, podmienovaní , a pod. Robíš presný opak toho čo fenke pomôže... Správaš sa práve ako ,,tá uzkostná mamička" ktoré ako píšeš nemusíš 😀 prepáč nič v zlom..Myslím to doslovne...To že fenku extrémne ochranuješ...ako píšeš aj teraz leží pod vankušom....a ,,plače"... jej len posilnuje úzkosť. Nehovorím, že teraz ju máš ,,hodiť do vody"....ale postupne odkrokovať ,,stupnovať" počet a intenzitu expozícii sa stresovým situáciám ( deti a pod.) treba si neskor určite nájsť dieťa ( neviem či máš vlastné...) kt. si zažije .,,ako dobré"...hladkajúce a pod...
každopádne ak chceš seriozne niečo s nou robiť treba si nájsť skuseného trénera...oni si často takéto ,,výcviky" k bežnému vycviku ,,dorábaju" alebo priamo psieho ,,cvokára"....A to nepíšem len kvoli tomu ako funguje s okolím ona...ale najma kvoli nej samej....Neni normalne chuda..aby bola tak vystrašená, že nežere a leží pod ,,vankúšom"...Asi jej zas tú nohu neotrhol... je to neumerne to spravanie aj terajšie jej ťomu čo sa stalo.... No držím palce 😉
A ešte ma napadla aj dalšia skusenosť...mame tu presne takeho psa ako tvoj...suseda ma z utulku...ten pes je fakt nenormalny v tom, že mi venčiť nemôžeme spolu... jej pes šteká na mojho furt...Moj nič...a dokonca po nom vybieha a chce ho rafnúť....Robí to zo strachu... Moj nič..ale tak nedá sa tak vobec isť...
Ale samozrejme ostatné psi tak nefunguju...naš je extrém...lebo nášho bežne malé psi rafnú aj do krvi do nosa ( ked ideme a necháme psi onuchať)...a este sa nestalo že by po niektorom vyštartoval ( preto tá moja averzia na psi krpaté bez vodítka, lebo tie ,,silácky" dobehnú za mojim...na vodítku...a ubližujú zo strachu)...
Ale pointa...Tá suseda už bola asi 2 vážne pokúsaná... Kvoli tomu psovi........( on sa tak bojí že dopredu šteká a trhá sa na vodzke )
Tak znervoznoval okoloiduce psi... že po nej raz vyštartoval jeden krpatý...kusol ju normalne do nohy.....že ona ako ho držala na rukách...( samozrejme krpec nebol na vôdzke a ,,vtipná" majitelka krpca vynadala ešte susede....a potom na prechádzke...to isté...ale bol to už teda velký pes...a museli ju šiť...
Takže asi je aj dobre že sa držíte ,,len pri dome"...lebo na vačšie prechádzky kde môžes stretnuť roznych psov by som ja teda nešla...
@beruska141
na samote u lesa byvam🙂 a nemame ani vodu a ani elektrinu a jeme z jednej misky so psami....
@slniecko154
myslim si, ze to nepochopis, necuduj sa potom, ked ides okolo nejakeho pozemku a nejaky pes ta ide zozrat cez plot, pisala som, ze takto ako moje reaguju komplet vsetky psy postupne, ked ide niekto okolo...., ja nemozem za to, ze ja mam svojich psov an pozemku pustenych a chodia okolo nas panicky a panickovia co si tych svojich chovaju v dome a musia chodit pravidelne na prechadzky, lebo nemaju ani na to aby si spravili riadne oplotenie svojho domu..., aj takych tu mame co sa tvaria, ze nad nich nie je a ziju jak..., ale hlavne ze maju v dome velkeho psa alebo aj dvoch....
kazdy pes si chrani svoje teritorium a nerozlisuje kto to je, ale je zaujimave, ze na niektore deticky nase feny vobec nereaguju, a kludne lezia ked idu okolo, ale na niektore hold smola....,
cakam babatko a urcite nebudem chodit na prechadzky okolo domov, mame krasny vybeh kde este domy nestoja a kde sa da krasne prejst aj so psom a cuduj sa svete, nikto tam nie je....
Citala som si par prispevkov.mozno ma zozeriete za moj prispevok ..vela zienok pise nahubok,voditko pre psa...to ako sa pes sprava je na 99%vina majitela.sama mam 2psov.ale co takto napr sa ospravedlnit susedovcom a vycvicit si psika popr zaplatit psieho trenera? 😕
Problem treba riesit.
tak toto je uz sila. to, ze psy okupuju detske ihriska, hovna su vsade po sidliskach a nikto si ich nezbiera - cest vynimkam. psy chodia bez obojkov a nahubkov a este sa ide majitelka spa stazovat, je "krpec" = dieta ublizilo jej usprachanemu, zakomplexovanemu psovi. tak to uz vazne nemam slov. ja mam psy rada, ale nech ich maju ludia, co maju dom a dvor. detske ihriska a priestory na sidliskach maju patrit detom. nebola spravna ani reakcia otca, kedze videl, ze chlapec isiel do psa, mal ho na to upozornit, aby to nerobil, ze zvieratkam sa neublizuje a nezrazame ich bicyklom. chlapec si za to sice moze sam, ze ho pes pohryzol, ale bohuzial problemy budete mat vy. a ked ma pes strach, tak ho tam netreba drzat, ved on to ma potom celozivotny stres. naco trapit psa? bud vycvicit, alebo dat niekam, kde bude mat klud. majitelom, co nemaju deti a maju dvor.
@monciky nerozumiem, akoze idu okolo pozemkov? Ake teritorium si tvoji psy chrania prosim Ta? Pokial viem, verejny chodnik popri plotoch nie je vase teritorium a hadam tade ludia budu chodit, ci maju zacat lietat? Zlata moja, nehnevaj sa, stojim si za nazorom, ze su to psiska nevycvalane. Ty si majitel a si zodpovedna za adekvatnu vychovu a k nej patri aj to, ze pes nebude spoza plota terorizovat neurotickym stekanim ludi na chodnikoch. Ak mas problem s verejnostou pred plotmi zahrad a pozemkov, odstahuj sa na preriu. Tam tvoj argument, ze ludia zamerne chodia popred tvoj pozemok obstoji. Nie v meste ci na dedine, v komunite ludi. Aby ma za kazdym vreskotom "napadol" pes len co prejdeme popred po VEREJNOM CHODNIKU s detmi a psom....tak to je uz kapanek mimo akceptovatelnu hranicu.
@abbey1 presne tak, si to vystihla. Tuto monciky ma dost zjavny gulas v tom co jej patri, kde su hranice jej pozemku a teritoria, ktore ma chranit jej pes. Ale vies co, necudujem sa tomuto jej postoju. Ako to tak vnimam uz dlhodobo v tejto krajine, tu si ludia na drzovku privlastnuju to co im nepatri - tot nasim kludne na ich pozemok povyvazali stavebnu sut, vsak nemali este branu...bezne ludia vyvazaju spoza svojich drahocennych teritorii sajrajt do najblizsieho pola ci si drbnu kludne do cudieho pozemklu tieniacu siet na svoje ploty a este maju pocit, ze kedykolvek si mozu ist tu siet k susedovi opravit. Slovac ma vo vseobecnosti problem rozlisovat zasadne veci a asi je to tou minulo rezimovou deformaciou alebo sme proste do jadra tak tupi narod...
@jabadaba
tak vidis, ak sme doma, viem si ich zahriaknut, ale nie som doma 24 hodin denne, a niekedy ich schvalne necham stekat, jak naposledy to decko co stalo pri plote jak maly neandrtalec a pritom od rodicov vie, ze by mohol byt problem☹
ja by som bola velmi nerada keby sa nieco stalo, preto sme spravili opatrenia, aby sa nic nestalo....
ohladne toho co si pisala, ze si ludia privlastnuju, aj to mas pravdu, nie je to nas pripad, my sme si ploty komplet vsetky aj tieniace siete zaplatili, sused nas na pozemok pusti ak potrebujeme siet opravit, ale mame tu par pozemkov, na ktorych nestoja domy, nie su oplotene a tam si susedia veselo doviezli drevo, pilia si ho tam, maju ho tam uskladnene, parkuju na cudzom pozemku, lebo na svojom maju taky bordel, ze sa im tam nezmesti auto, alebo si daju doviezt strk a najnovsie som si vsimla, ze iekto na cudzi pozemok navozil stavebny odpad a to uz je vrchol...., a to ze mame suseda, ktory chodi kradnut na ine pozemky strk a tehly tuto, to uz ani nekomentujem....
@zuzuj o trhani nechtov psikovi som pisala ja - ano, kupili sme dalmatina od rodinky,ktora zjavne nezvladala svoje deticky a takto to dopadlo. Pes traumatizovany a neschopny viac existovat medzi ludmi. Dali sme ho prec - horarovi, ktory sa prihlasil na inzerat a teda to bol pohlad - pes stastne naskocil do jeho auta a ani nam nezamaval. 😀 Nam odlahlo, ze hafan je konencne tam, kde ho nic nestresuje a odlahlo nam aj preto, ze medzi ludmi v bytovke bol vhladom na jeho skusenosti casovanou bombou.
@monciky no presne tak mi to vyzera 🙂 tak to mozete aj medvede potom chovat, nieen psy 😀
@monciky v mnohom sa zhodneme. Len mi nejde do hlavy preco ste si aj vy umiestnili siet od suseda? Toto asi nikdy nepochopim...aj ked vas sused nenamieta, ze mu idete na pozemok za ucelom opravy siete. Preco od neho siet a nie od vas, priamo zo strany vasho pozemku? Esteticke hladisko? 😕
@monciky ked idem okolo nejakeho pozemku a spoza plota steka pes, tak sa tomu naozaj necudujem.. pokial viem, stojim PRED plotom a som na VEREJNOM priestranstve, takze nejaky stekajuci pes ZA plotom ma naozaj nerozhodi.. byvam na tichej ulici na konci mesta, za domami je uz len les, takze tade chodia prevazne len ludia co tu byvaju, obcas nejaki cudzi co su na prechadzke.. a dokonca aj so psami 😲 NO A?? podla teba by sa mala osadit tabula ze zakaz prechadzania lebo stekaju psy?? choree
@jabadaba :Toto je svata pravda, my sme sli minule na prechadzku okolo rodinnych domov s nasim yorksirom a bol tam rodinny dom s obrovskou drevenou vysokou branou. Odrazu sa na tu branu vyvalil nemecky ovciak a zacal skakat tak, ze ho bolo vidiet spoza tej dvojmetrovej brany.Ja som myslela, ze dostanem infarkt, ako som sa bala, ten pes vyzeral fakt brutal afgresivne a mala som strach, ze tu branu preskoci.Hoci je takyto pes na svojom pozemku, ale takto lakat okoloiducich, je fakt na povazenie.
Vidíte a nám dnes našu yorkširku rano zadrhol nemecký ovčiak. Ušiel susedovy zo záhrady. Sused sa prišiel ospravldnit a dohodnút sa. No ako oceníte život psa?
@cta Nechce sa mi citat vsetk reakcie, ale zjavne dieta asi nemas vsak? Snad dieta je viac ako pes ci????? Kazdy haji svoje dieta, dieta je dieta a 6 rocne je dost male spravi vselico nepredvidave to je proste len dieťa!!! To je tiež jeden z dôvodov prečo pes má mať vodítko a košík je je to vzrastom čivava alebo bernardýn! To uz nikoho netrápi ci je pes taký alebo onaký stále jeto pes nemá rozum a raz mu prepnúť môže hoci doteraz tak nebolo. A zvlásť ak vieš že z čoho má všetkého strach tak musím rátat ze na ulici sa môže kde čo pritrapfiť tak sa poistím tým vodítkom a košíkom to snád nie je taký problém - ale predídeš podobným opletačkám. Nepochopím ľudí pre ktorých pes je viac ako človek alebo ho stavajú na jednu úroveň. U susedov majú tiež 3 psov, som v stave odsťahovať sa, len nemám kam alebo skôr za čo.... je to niečo katastrofálne otravujú nám život a na nikoho neberú ohlad! O smrade ani nehovorím...
@jabadaba
tieniaca siet od suseda prave pre esteticke hladisko, ale kvoli susedom, lebo mam zo spodku pletiva dane karirohoze vo farbe plotu kvoli tomu, ze ekd este sused nemal predny plot, a nase feny ked harali, tak sa ku nam cez pletivo snazili dostat psy, takze preto od suseda, aby to mal on pekne a nekukal na nasu karirohoz....
@slniecko154
mne nevadia stekajuce psy, ani moje ani susedove...., mne vadia ludia, ktori sa spravaju jak idioti a aj taky co asi len cakaju ked sa nieco stane a potom bude zle...., lebo nie vsetci LEN prechadzaju okolo..., ale nema zmysel diskutovat, kazda z nas ma svoju pravdu a svoj nazor....
@mamulka211 poznam, tiez mame v ulici vlciaka, ktory s oblubou skace takmer cez plot, polovicou tela previsa von na ulicu a blafe ako pomateny. Najma teda na psov. Uz sme boli svedkom ako starsia pani takmer dostala infarkt po jeho vypade. Moje decka sa myknu vzdy, starsi zjaci od laku a psa ked vediem, tak ten uskoci samozrejme rovno do cesty. Chodnik je totiz uzky. 🙄 Cakam kedy mna alebo moju mamu strhne do tej cesty spolu s nim! Proste toto je vadne "vychovany" pes ak vyhodnocuje chodcov na verejnej komunikacii ako narusitelov svojho teritoria. Cele vadne. To akoby som ja zo vchodu nasho baraku robila taketo vypady trebars s gulovnicou na okoloiducich akoze baf!, pozor moj vchod, do mojho baraku!!! Asi by si kazdy klopal po cele a ja si takto klopem po cele na adresu majitelov takychto "strazcov". By ma inak zaujimalo a to som sa uzviackrat pytala, ako majitel psa vyhodnoti ohrozenie ak pes brese neustale, pri sebemensom podnete? Naco je potom takyto strazca? Kedy majitel vie, ze sa nieco deje? Vsak ja by som uz bola v klude, stylom, ze zas magor reve a zas sa nic nedeje a to kludne uz mozem mat vraha za chrbatom!
@monciky jaj, tak vy ste tou sietou zakryvali vase karirohoze, aha...to meni situaciu. Lebo napr. susedia nasich takto bachli siet k nasim, nic nepotrebovali skryvat, len proste sa im asi z ich strany nezdala esteticka tak je pekne u nasich a teda vyzera to otrasne. Keby sa aspon spytali!
Podla mna pes nepatri do bytu ci domu chudak... A nikdy by som si nedovolila nechat psa bez. Nahubka vonku ked su tam deti aj ked si myslis ze ho poznas nieje to pravda nikdy nevies ako pes na cokolvek zareaguje ... Podla mna nech ti ho utratia lepsie akoby mal pes ublizit dietatu ..je to chore aku starostlivost venuju ludia psom
@jabadaba
z nasej strany to tiez vyzera pekne, ale nechcela som aby sused kukal na plot, ktory bol predtym poskodeny, oni maju sukromie, my tiez, ja som spokojna a hlavne rada, ze nase psy nestekaju 24 hodin denne, ale iba ak ide nejaky psickar okolo....
ono mne nevadia ludia co chodia okolo, vsak jasne ze maju na to pravo, ale my sme vsetci spoluvlastnikmi prijazdovych ciest, ale len velmi malo z nas zalezi aby tu bolo dobre a pekne...., ale mne vadia ludia, ktori vedia ze mame za plotom dva velke psi a akoby naschval nezajdu na druhu stranu od nasho plotu, ale prechadzaju tesne pri nasom a to uz povazujem za provokaciu, preto som hovorila ze len raz by som pocula nejake ponosy...., inak vo vela veciach suhlasim co tu bolo napisane, ale ja nerobim to co nechce aby druhy robili mne a ja som uz tych zazitkov zo strany "susedov" mala dost🙂
@svetluska82 ja ta len opravim, ze pes vonku NEmusi mat nahubok; mozno to vy mate v mestskom nariadeni alebo vyhlaske, ale zo zakona nic take nie je (ak sa v poslednych mesiacoch nic nezmenilo)
@jabadaba No tak to je dobre... hadam ten ,,ujo horár" bude na neho dobrý... Inak obdivujem ludí čo si zoberú psa z útulku... Ja teda na to nemám... práve preto, že tieto psi su už traumaticky poznačené a skoro všetky uzkostné, a následne často pre neskuseneho psičkara nevyspytatelné...
ALe zase poznám ludí čo dali takehoto psíka dokopy a maju moj obdiv.... Lebo to je ako chore dieťa..treba sa mu aj tak venovať, a viac menej dlhodobo trénovať...možno presne aj zmeniť zo začiatku lokalitu bývania a pod.

@cta necitala som komentare je toho vela.... ale je pravda, pes ma mat obojok a nahubok. a hlavne ked ma strach z deti a bicyklikov ci co si to pisala... ale zas aj decko ma byt vychovane a nerutit sa k cudziemu psovi len tak .... urcite to neni na utratenie ale druhykrat zvaz nahubok..a skus si to zobrat z druhej strany keby tvoje dieta kusol pes co by si robila...milujem psy... ale netreba zabudat ze je to "LEN" zviera 🙂