Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?
Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem
Ja mám dvoch psov a mala som ich v byte a teraz v dome.
Jeden má 25 kg a druhý 12 , takže ten prvý je taká stredná rasa, anglický buldog, max. kludný pes .
Som psíčkarka, mám chovnu stanicu a nad niektorými " odbornými komentármi " k tomu či pes je týraný v byte alebo nie som sa len pousmiala.
Mnohé veľké psy nemôžu byt celoročne vonku , niektoré v zime, niektoré v lete a niektoré vôbec . Musia byt so svojim majiteľom vo vnutri. A to preto že molosoidné typy psov neznášaju horko , psy ktoré maju krátku srst často nemaju podsadu a celoročne vonku tiež nemôže byť.
Určité plemená su tak naviazané na vodcu smečky ( pána ) že pobyt vonku bez neho je týranie( napr.fran. buldoček ) a nie ot že je v byte. Takže treba rozlišovať.
Svoje psy vodím na vôdzkach ale ani jedna z nich nemá košík a ani mat nebude. Každý rodič by mal vysvetlit svojmu dietatu že hladkat a približovat sa k cudzím psom by nemalo bez dovolenia majiteľa. Psy veľmi ojedinele útočia svojvolne a v 99 % sú k tomu vyprovokovaný - ťahanie za uši , pichanie do očí , vykrucanie labiek .... myslím že aj vlastná matka by sa ohnala po dietati ak by jej pichol prstom do oka 🙂 , tam ho kludne vyyplieskate po zadku , ale ked sa pes oženie, tak je z toho hotová tragédia.
Ak by Vám syn prešiel po nohe a vy mu v návale hnevu jednu tresknete po chrbte a on padne z bycikla, vy syčíte od bolesti , decko jačí ako na nože ... ešte sa mu aj vyhrozíte ak neprestane tak schytá znova.
@tomiholjubavi vybite zuby,no pekne! 😖 .aky das priklad svojmu dietatu ,take aj bude... ak mu ukazes,ze sa treba orientovat len na seba, vlastne potreby, city, bude chapat city a potreby inych?nie...
@veriiii a mali sme aj horsie pripady...spoluziaci tak sikanovali chlapca v skole v prirode, az z toho ochorel a musel ist domov... nutili ho upratovat po nich, nadavali mu oficialnymi dospelackymi vulgarizmami ake ani vacsina z nas nepouziva, ponizovali....brali mu peniaze..dost dlho sa to potom riesilo a pretriasalo... 😒 lebo chlapec odmietal chodit do skoly, mal kazde rano strach az fyzicke problemy..najsmutnejsie je, ze vacsina takychto pripad sa nikdy neriesi, lebo sa nedostane do usi ucitelom, ani rodicom...mna proste nikto nepresvedci, ze 7-8 rocne dieta si nie je vedome toho, ze robi zle a nedokaze ublizovat zamerne..jasne, ze drviva vacsina deti je dobra, poslusna a neskazena...ale v tomto veku uz je mozne rozlisovat a umyselne si vyberat tyranizovanie druhych....
@maminuska si ma celkom pobavila 🙂, takze moj nazor....PES ma absolvovat vycvik, pokial je vycvik urobeny spravne pes NESMIE zautocit za ZIADNYCH okolnosti pokial ho majitel nato nevyzve...napr.labrador...u tychto psov je vycvik taky dokladny ze pri nom moze strelit delobuch a s tym psom to ani nepohne....a bicykel sa pise s y po c 🙂, apropo...svoje dieta by som nikdy nezbuchnatovala...mohla by som mu totizto vyrazit dych 😉
@tomiholjubavi no a kde ste potom boli vy ako veduci a zodpovedny za deti ked ste dovolili to sikanovanie???
@tomiholjubavi pocula som,ze, sikanuju ti,co maju sami nejaky problem..rodicia, bud kaslu na dieta a to nema ako sa zbavit zbavit svojho problemu a prenasa to dalej..alebo sikanuje preto,lebo tak s nim jednaju rodicia..a mnohokrat viem,ze rodica ani neveria ucitelom,ze ich dieta vie byt take, doma ho poznaju inak.. ucitelom by som urcite nechcela byt v dnesnej dobe a urcite nie ani v buducnosti...nie nadarmo vznikol vtip,kde pred xy rokmi rodicia spucovali decko za zle znamky ,ale dnes rodicia spucuju ucitela zato😀
@jadodka ja nikde, bola som druhy stupen, na poradach sa to riesilo dost dlho tak viem...kde boli ony neviem, ale ked mas na starosti viac deti ako dve-tri, tak ich proste neustrazis vsetky naraz 24 hodin denne...toto moze napisat len clovek, ktory nikdy neucil ☹ po takej vecierke sa robi dozor na chodbe a chodi sa kontrolovat ci je klud, nikto nebude celu noc hliadkovat v izbe...na vyletoch sa dava pozor na deti, aby sa im nic nestalo, ale nemozes celu triedu naraz sledovat ci niekto niekomu nesepka do ucha aky je kreten...a podobne...agresori si nikdy nezacnu svoju obet podavat pred ocami dospelych, vzdy pockaju na nestrazeny okamih a ani matka co ma dieta len jedno nie je pri nom uplne kazdu minutu...
toto je opat taky nazor..prepac...kazdy je vinny len dieta nie...dieta v prvom rade ma byt z domu vychovane tak, ze neciti potrebu ponizovat spoluziaka a robit mu zle ☹ dieta by vobec nemalo citit chut niekoho udriet, trapit..., ked je dieta take dobre nebude kradnut peniaze...a keby dieta nerozlisovalo ze jeho konanie je zle, nečíhalo by na nestrazenu prilezitost, urobilo by to hocikedy...šikanovanie je velmi bezny jav na kazdej skole...su všetci učitelia sveta neschopni? aj kriminalita je po celom svete...je to chyba policajtov? ved dnes je uz kamera na kazdom kroku...nie ten, čo strazi zlyhal ked sa stalo nieco zle...ludia by mali byt taki, že by policia ani nemala existovat a deti by mali byt take, že učitelia by ich mali vzdelavat a nie čihat jako supy, či niekto niekoho neponižuje a neuraža... ☹ podla mna...
@jadodka no, na mnohe pripady sa bohuzial dojde neskoro..zrejme aj toto bol ten pripad...ale otazka je skor:kde bola vychova od rodica??preco sa dnes vini ucitel?je snad jeho povinnostou vychovavat deti?alebo je to uloha rodica..ucitelia maju deti ucit vedomosti...rodicia maju svoje deti viest a vychovavat.....
@jadodka aj ty si ma pobavila 🙂 .
ano bicy..sa píše takto 🙂, máš pravdu.
Je potrebné rozlišovať útok a útok. Ak by si poznala psov a venovala sa im tak dlho ako ja , tak by si vedela že existuje výstraha od psa , ktorá je pomerne dlhá a pes upozorňuje že toto sa mu nepáči ...ale len debil v tom pokračuje alebo nevychované dieťa, útok nasleduje až vtedy ked je pes zahnaný vyslovene do kúta a ten v 99 % nekončí fatálne , nasleduje pohryzenie ako obrana a je len jedenkrát . V tých zvyšných 1 % pokračuje a je to hlavne u plemien predisponovaných - napr.pitbul, doberman ....
Ďalej ak by si psy poznala vedela by si že nie každé plemeno je predisponované na to aby výcvik absolvovalo s takým výsledkom ako služobné plemená. Máš plemená inteligentnejšie a tupšie... tam to príroda vyvažuje väčším pokojom . Napr. môj pes radí k pokojným a tupším .
Iste , aj také matky sú ako ty, disciplinované a so 100 % tnými nervami a ešte opancierovanými prstami na nohe. 🙂
@veriiii je to tak..lebo vacsina agresivnych deti ma rodicov bud takych, ze tym by ani nemali dovolit sa mnozit, alebo takych co svoje dieta vidia hodinu denne a myslia si, ze maju doma andlika... ☹
@tomiholjubavi ja som ucitelka, a velmi pozorne si vsimam deti...takze viem ze sikana bola, je, a bude, ale aj tak si stojim za nazorom ze pokial si vsimavy pedagog tak sa sikane v triede vyhnes! Lenze to chce vela casu, usilia a pozorovania tomu venovat 🙂, a priznajme si....nie vsetkym sa chce. A ked viem ze v kolektive je nejake ohrozene dieta a agresor viem zabezpecit nestred medzi nimi....mimichodom v skolstve som 20rokov ...takze o neuceni nemoze byt ani rec
@jadodka skoda, ze na nasej skole učili "ignoranti"...šikana bola, je a bude nie preto, že pedagog je nevšimavy...ale preto, že medzi detmi su agresori...keby deti agresormi neboli, mohol by byt pedagog aj priblbnuty a k tyraniu slabych spoluziakov by nedochadzalo... tymto sa dostavame ku konstatovaniu, ktore som aj chcela dokazat..a totiz, ze nie vsetky deti su svate ako sa tu vnucuje...su deti aj zle, nevychovane, rozmaznane, s tuzbou ublizovat... a robia to zamerne...
ak si sa nikdy nedozvedela o sikane na tvojich hodinach, nemusi to aj automaticky znamenat, ze k nej nedoslo...alebo nedoslo hned pocas prestavky...
Asi mam tu co najmenej pisat ale skusim ja mam taku trosku skúsenosť tomu podobnu 🙂 mam fenku nemecký spic. Mierumilovne z zviera ale je pravda ze na pana neda dopustiť. Ale to je od temy mame tu susedu malu kt. Ona sa strasne boji psov. Od mala je vychvavana ze pay hryzu a su zle. Min rok bola u nas na prázdniny sesternica a slvo dalo slovo hrali sa spolu. Kym to bolo na ulici v pohode ale akonáhle zavolala nany to dievca na dvor tak som dievcatu vys etlila nech v ziadnom pripade pred tami neuteka ze ona ju onucha a da jej pokoj no co nezpravila ona sa rozbehla po dvore. Bola som tam tami som okrikla a bolo dobre. No neviem ci je to tym ze nj tak vychovavaju ale slecna najprv je s tami kamoska hladká ju a v zapati nech po nej neskace a ked plize jej ruku tam je to fuj ... peicom bolo jej sto krat povedane ze pes je ockovany odcervneny ... inam by som tM detinepustala Ale nepomohlo. O noeco neskor asi dva dni prisli susedo ie deti od nich sme mali pozicanu postielku pre bratranca takze ked sme ju niesli naspäť na dvor prisli asi 3 cudzie deti kt. Tammi nikdy nevidela astCilo im povedat ze pes nehryzie len ich onucha a je spokojna. Pocuvli a pes im jedol z ruky. Deti boli od 7-10 rokov. Je pravda ze je medoverciva voci cudzim no ked jej nikto neublizuje tak su spokojni vsetci an ona aj mavsteva 🙂
A podla mna am tam byvaju dlhšie tak si vsimli ze psik nema rad deti a šesť ročné dieťa je rozumne aby tam neslo a ak tam bol jeho otec tak mu mal povedat ze tam nema ist
@maminuska ked uz teda nazyvame komplexne deti nevychovanymi.....nuz deti su skor od prirody zvedave, psy sa im pacia, preto chcu pohladkat. Ja by som NIKDY nedovolila svojim detom pohladkat cudzieho psa. Aj ked ide oproti nam pes na vodzke, deti okamzite presuvam na moju druhu stranu. Ale stale si stojim za svojim...ak pes nema predispoziciu na vycvik, treba urobit vsetky opattenia ktore su mozne. My male ratlika, sestra vlciaka a huskyho, druha sestra labradora,bratanec pitbula....a psoch co to viem, aj ked urcite nie tolko ako ostatny chovatelia, ale nasi psy su vycviceny, posluchaju na povel a vzdy dohliadame na bezpecnost...ci uz ich,,alebo nasich spoluobcanov
@tomiholjubavi
@maminuska dievcence tak sa pre dobro zakladatelky dohodnime takto...uz je pokrocila hodina 😉.... dajme detom voditka, nahubky, castujme ich faganmi,okuliarnikmi, idiotmi...a neviem cim este...a psikom dajme volnost 🙂 a dajme si vyrobit opancierovanu obuv, alebo najlepsie cely odev...keby naaaahodou psil prave nemal dobry den a rozhodol sa ako pravoplatny clen spolocnosti ze nas kusne do nohy 🙂.
@jadodka nemyslim si, ze je vhodna takato ironizacia...nikto netvrdi to co pises..psy maju byt na voditkach, hlavne v meste. ked sme v ZG moj nikdy nechodi neuviazany... myslim si, ale ze je absolutne namieste aby si vstupili do svedomia nielen vlastnici neurotickych malych čoklov a volne pobehujucich bojovych plemien, ale aj rodicia agresivnych, nevychovanych deti...
a este ps na zaver...hoci s tvojimi nazormi vobec nesuhlasim, musim uznat, ze po 20tich rokoch v skolstve a teda nejako pred 50timi narodeninami, mas vynikajucu profilovku a vyzeras skvele. a to aj napriek tomu, ze absolutne zvladas kontrolovat vsetky deti v skole aj tvoje doma 🙂 klobuk dole (ale ozaj bez srandy) vyzeras najmenej o 20 rokov mladsie
@tomiholjubavi 🙂, nie v skolstve som od posledneho rocnika strednej skoly..takze od 18rokov...ratam do toho aj prax vychovavatelky...a kedze o chvilu budem mat 38....tak je to 20 rokov 🙂...a profilovka je fotena zaciatkom tohto roka...takze na 38 vyzeram v pohode....momentalne nepracujem som MD a do skolstva sa uz nevratim...
@jadodka deti sú od prírody zvedavé a psy sa nerodia v zásade agresívnymi.
Reálne agresívnymi ich môžu urobiť majitelia a vo svojej fantázii precitlivené matky. To že by si ty nikdy ! nedovolila pohladkať svojim deťom cudzieho psa neznamená že nie su matky , ktoré im to nedovolia . A je ich veľmi veľa 🙂 . Ich deti sú vedené od malička k tomu ako sa k psovi správať, kedy prestať a vždy sa opýtať. Absolvovala som veľké množstvo výstav , psy a ani tie veľké a potencionálne agresívnejšie nemaju náhubky, deti sa tam voľne pohybujú a hladkajú ich .
Veľmi často používaš slovo NIKDY, ja sa mu vyhýbam , žije sa mi tak ľahšie. 🙂.
Takže moje deti od malička vedia že cudzie psy sa hladkaju iba ak majiteľ dovolí a vždy prestanú ked pes zavrčí alebo sa stiahne, vedela to už 2,5 ročná dcéra. Moje psy ked maju toho dost , sa zdvihnu a idu preč , ked ani to nepomôže Akika začne tlmene vrčat , ked by to dalej pokračovalo štekne - zvyčajne to stačí .
Tak teraz kto je tu nevychovaný ? Dieťa alebo pes ? Nedáva dostatočne najavo že toto sa mu nepáči ? Má si nechat vypichnut oči , prešpárat uši a držat ako hluchý dvere ?
@jadodka ani ja...chvala Bohu...ja sice ratam prax az od skoncenia vysky, ale ten rok a pol cisteho casu mi uplne stacil, aby som si spravila predstavu o tom, ze toto robit nechcem...velmi som si pokazila nazor ani nie tak na deti, ako na rodicov (niektorych)...teraz robim v turizme a som spokojna..dufam, ze sa do skolstva uz nikdy nevratim, ale predsa len mi to nieco dalo - ak nam raz pan Boh dopraje deti, prihlasim ich od prvej triedy na džudo 😀 a budem ich viest k spravodlivosti a laskavosti, ale tak aby sa vedeli aj obranit v pripade nudze...
@maminuska ano pouzivam slovo nikdy a moje deti su vychovavane s urcitymi pravidlami v ktorych nepovolim...nikdy nesmie pohladkat psa ktoreho nepozna...ostatnych nech si hladka kolko chce, nikdy nesmie prejst cez cestu pokial je cervena aj ked by neslo ziadne auto, nikdy nesmie kradnut, aj ked by po veci neskutocne tuzilo...jednoducho su pravidla ktore treba dodrziavat, ja svoje deti milujem bezhranicnou laskou...myslim tym cit...ale musia vediet co smu a co nie a ak porusia pravidla bude nasledovat adekvatny trest, keby neboli pravidla nevychovala by som z nich slusne deti, len sa modlim aby sa nedostali do zlej partie, lebo tam uz moja vychova nebude mat ucinok
@jadodka vieš mňa ironické odpovede prifarbené určitou dávkou skrytej slovnej agresivity nevyprovokuju, voči tomu ja som úplne že rezistentná . 🙂
Inak ratlíka by som ja nechcela ani že zadarmo , tých psíkov čo ja poznám sú uvrieskané ukričané hysterky , ktoré ta ziapu až sú zachrípnuté , alebo sú veľmi bojazlivé .
@maminuska aj ja poznam take ratliky 😀 ale myslim si, ze aj taky psik moze byt dobry, len mu treba dat vacsi pocit istoty aby bol sebavedomejsi, menej ustrachany 🙂 mne sa paci aj ratlik...co by som nechcela ani zadarmo su velke svalnate psy s obrovskou hlavou...napr. toto nehovorim, ze musia byt zle, ale nahanaju mi hrozu
@jadodka to čo ty nazývaš NIKDY sú etické normy a pravidlá , ktoré by sa " mali dodržiavať " . opakujem mali ,ale že NIKDY by sa nemali porušit .... 🙂. Nuž nemalo by sa klamat ale niekedy je lož milosrdnejšia, nemalo by sa na červenu prebehnut , ale niekedy je to nutné ( napr.stihnut autobus ), nemalo by sa kradnut , nuž nemalo ale ked tie čerešne v sade toho suseda sú super 😀 .....
Bezhraničná láska je to že prijmeš dieta také aké je , aj ked ti pokradne tie čerešne , aj ked prebehne na červenú aj ked pohladká toho psa , aj ked ti zaklame , lebo vie že pravda by ta bolela viac ako lož...
@tomiholjubavi na takéhoto psa musíš mat povahu - byt silne dominantná , mat veľa času a more lásky.
Chybou je že človek často neodhadne svoje sily, nevyrovnaný jedinec si zaobstará plemeno ktoré potrebuje pevnú ruku a to sa mu vymkne. Aj v rámci plemena treba rozlišovat či zvládnem psa alebo mi stačí fenka, pes býva spravidla dominantejší a preto potencinálnejšia hrozba.
Ten horný je bulterier , to su nádherné a povahou absolutne vyrovnané psy , mala som dvoch , miláčikovia rodiny, len mi pošli obidvaja v 7 rokoch na srdcové vady, na to trpia.
Na čo som si ja netrufla su kakazáky alebo moskovský strážny pes... nad moje sily.
Este na zaver by som dodala, ze ja mam psika ako na fotke...skoro na chlp rovnakeho 🙂
ked sme v meste nahubok nemava, ale na lanku je vzdy, pretoze:
1. chodi kopu aut
2. chodi kopu všelijakych ludi aj čudakov, čo bezdovodne začnu hadzat do psika kamene 😠
3. mnoho ludi, ktori vlastnia velke "bojove" plemena ich vencia len tak na volnobeh...
4. deti a pes su často zla kombinacia (čo sa tyka mojho psa, deti by mohli ubližit jemu - hoci aj nechtiac, je dost krehky).
myslim si, ze clovek by mal svojho maleho psika mat na lanku uz len pre pocit bezpecia psa..napr. keby nemam ja svojho uviazaneho, ked nas napadol rotvaljer, bol by moj milacik roztrhany...takto som po potiahla za popruhy k sebe a hryzanec som dostala ja do nohy... co sa tyka majitelov velkych psov, tak to by trebalo ovela prisnejsie kontrolovat uvazovanie...ja nemam deti a nebojim sa psov, ale ked ide oproti mne pes velky ako tela s hubou plnou ostrych zubov a svalnaty, neni mi vsetko jedno a mam obavy, az strach..a to som dospela a vyrastala som s boxermi...moze mi majitel vypravat kolko chce, ze v pohode psik, nejako mam respekt...taktiez rodicia s agresivnymi detmi by mali zvysit kontrolu nad potomkom a snazit sa ho "vycvicit"...
moj zaverecny nocny postreh by bol asi ten, ze ci uz sa jedna o problemove dieta tlcuce lopatkou po hlave vsetkych ostatnych v pieskovisku, alebo o nebezpecne plemeno psa, len tak sa ponevierajuce po ulicach mesta, vzdy by si za to zasluzili vyfliaskat rodicia (vlastnici) ...a tito dospelaci su vacsinou este problemovejsi, arogantnejsi a zlomyselnejsi ako ich zverenci...
@maminuska presne tak...nevyrovnane typy si casto kupuju psy, ktore mozu sluzit aj ako zbrane, nezvladaju ich vychovu, alebo sa ich snazia skrotit tyranizovanim.. a potom to tak vyzera... 😠
ja som neni typ na drezuru, chcela som jemneho pritulneho psika, citliveho a inteligentneho, ktoreho by som nemusela okrikovat...podla fci klasifikacie je petit brabancon pes bez znamky agresivity..a je to pravda...moj sa cuduje este aj mačkam...ja viem, ze na bojove plemeno som slaba povaha, na loveckeho zas prilis leniva, na pracovneho prilis nedosledna vo vycviku...preto som si kupila psika gaucoveho, co sa rad tuli, nepotrebuje vela pohybu a rychlo sa uci aj bez drilu...
Bohuzial nie kazdy vie ohodnotit svoje schopnosti a moznosti...

@aliza no schvalne... ako by si nazvala dvoch tretiakov, ktori po ceste zo skoly chytili prvacika a tak ho zbili, ze mu vytlkli predne zuby? podla mna fagani je este dobre slovo... ked je niekto matka, tak vidi v detoch len to svoje milovane a moznoze aj dobre...ale nie vsetky su take